18.05.2005 | 03:36
Čini se da se ni najsvježije verzije AppleWorksa ne osjećaju baš najbolje pod Tigrom. Ja ga ne trošim uopće otkako sam prešao na X, a to je bilo sad već dosta davno.
Ne trošim AppleWorks ne zato jer je to loš paket (cijeli život bi se dao zasnovati na njemu) nego zato jer je AppleWorks predugo u ratu s hrvatskim jezikom pod X-om.
Appleov kućni paket bio je među prvima preveden na X uz pomoć tehnologije Carbon, kojom se dopisivanjem samo pet posto novoga koda gotovo svaka aplikacija iz ambijenta Systema 9 dala prevesti na X. No, pravi domaći razvojni ambijent u kojemu se rade programi za X je Cocoa, a Carbon je samo nesavršeno prijelazno rješenje. I što je još nepovoljnije, Apple ga ni na koji način nije unapređivao, zadovoljavajući se valjda time što switchere može upućivati na Mac inačicu Officea.
Naravno, postojanje Officea ima tek psihološko značenje za stvarnu vitalnost platforme, pa Apple zapravo Office nikada nije \"napao\" razvijajući konkurentski paket, iako je sasvim jasno da bi mu to bilo lako, da bi rezultat bio bolji i kompatibilniji nego Microsoftom, a da bi boljih specijalnih featurea ž koje omogućuju posebnosti MacOS-a bilo više od transparencija i 3D efekata grafova generiranim u Excelu.
Zato je AppleWorks posve zastario. Osim Officea ima alternativnih rješenja koja su čak i besplatna, ili se el-cheapo shareware.
Zanimljivo je da nisam sreo, osim sporadičnog \"ne radi mi\", izvještaj koji bi se ozbiljnije zabavio greškom vezanom uz AppleWorks. A još manje da li 10.4.1 ispravlja te greške. To znači samo jedno: AppleWorks i tehnički postaje prošlost, ma koliko ga Apple prilagao ostalom softveru koji isporučuje s hardverom.
Priča 1) o tome \"kako se pronalazi koja tipka\" na Macu i 2) \"Zašto su mi zamijenili y i z\" toliko je tipična za Windowse... da je to strašno.
Ajmo problem po problem:
1) Na Macu se MOŽE saznati kako se kojom tipkom ili njihovom kombinacijom dobija koji specijalni znak (since Jan. 1984.). Najprimitivniji desk accessory koji je od samih početaka \"znao\" kako izgleda tipkovnica i na kojoj se odmah zorno moglo vidjeti što se dobija pritiskanjem koje tipke uz pomoć modifiera (kao što su shift, option, command, ili neka njihova kombinacija) zvao se Keycaps. Toga više nema. Sada se to zove \"Keyboard Viewer\". Odeš u System preferences, izabereš International, pa onda TAB \"Input menu\". Iznad silne skupine raznih tastatura, među kojima je i Croatian, imaš tri mogućnosti od kojih ima smisla odabrati dvije: Character Palette i Keyboard Viewer. Prvo je slično \"glyph\" paletama koje su od pomoći u nekim Adobeovim aplikacijama, ali ova radi na sistemskoj razini i efekt se vidi u aktivnoj aplikaciji, a druga je paleta s malo replikom tastature kakvu već imaš. Mac je prepoznaje! Koliko je dobro prepoznaje evo mojeg friškog iskustva, zanimljivog i satrim vukovima: (ako vidiš znak jabuke, postigao sam ga stiskanjem kombinacije shift+option+k). Imam notebook, ali upravo sada pišem na Windows USB tipkovnicu. Kada sam ispod zastavice u sistemskom meniju (gore desno) pozvao Keyboard Viewer, prozor se nacrtao s točnim izgledom tastature mojeg Powerbooka. Kad sam počeo kucati, tastatura se odmah preswitchala u extended tastaturu, pri čemu je sistem sku-io čak i takvu perverziju da nemam veliku, nego samo jednorednu tri tipke široku tipku enter! Hej, čovječe... Ako ti je sve to previše, već stoljećima postoji aplikacija, dodatak sistemu PopChar, koji je spoj ovih dviju stvari, i gdje ti se uz pronađeni znak pojavi i kombinacija tipki kojom ga dobijaš (dakle za riječ München nečeš ići stalno u paletu radi umlautiranoga \"u\" nego to postižeš... ali otkrij sam
2) Od 1982. godine važi kao savjetodavno, a od 1985. godine kao obavezni standard, još iz Jugoslavije, da je YU-SCII mreža od 8 bita (a ne 7, što se još dugo vuko), a domaći zakoniti raspored QWERTY a ne QWERTZ, naslijeđen s modificiranih u drugom svjetskom ratu zaplijenjenih njemačkih pisaćih strojeva. Apple se toga držao ko pijan plota, pa smo mi na Macu u ovoj divljoj zemlji do pojave unicodea bili egzotična pojava. Navikni se na QWERTY raspored, to je Mac i to je hrvatski.