03.08.2005 | 16:17
Mada ću se možda ugrist za ovaj opet po meni preiskreni upad za ovaj site,
gdje je puno aktivnih dokonih sveznalica, koji su sami sebi dovoljni svojim percipiranjem i omalovažavaju tuđa mišljenja i truda,
no postoje i oni čije kritike također uvažavam, jer prepoznajem razumjevanje problematike i također isreni stav, iako se uvijek i ne slažem s po meni \"preosobnim\" ili \"pretvrdim\" kriterijem i kritiziranjem umjetnosti,
ipak prepoznajući svu kreativnost ljudi koji su radili sve segmente spota, od izvorne glazbe i truda oko identiteta i slobodnog izražavanja,
do poznatih informatičkih (mac) softwareskih tehnika, FX7 pluginskih sequencera i zgodne, po meni uspješne obrade (remixa),
do niza vrlo kreativnih novotarija od originalnih \"cyber-likova\" i krasnih fotki, video sekvenci, podvodnih sekvenci, i konačno veliko i ukusnom trudu uloženom u jedan ovako uspješno zaokrušen uradak, trailer spotom za fiktivni film,
mislim da zaslužuje rizik!
Kritika, da sasvim sigurno je potrebna, ali da li moje subjektivno vidjenje cyber-trbuhozboračkog izražavanja kao nelagodu, može biti kriterij kritike?
To bi me podsjetilo, kao kad netko spljuje ženu jer se ne maže, ili pak kaže da Angelica nije zgodna, jer je potencirala kapke na poprsju
!!!
Što mi se dopada na spotu, izgleda \"svijetski\", sve je dosta dobro popraćeno, naravno svatko bi to drugačije u nekim detaljima, ali kad slušate neku dobru stvar, ne biste si onako u sebi odbubnjali neki prelaz, a producent ga nije, zašto?.... da vam ostavi mjesta da sudjelujete?... možda... jer ne zna?... ma ne možemo biti tako nepristojni, i bahati!!! Bit će i onih koji to mogu, ali i oni imaju pravo na mišljenje, ali isto tako i na \"stil\"!!!
Ipak da pojasnim moje ne-voljenje cyber-ljudi (trudnica je tu poveznica). Ma ja sam vam pročital puno SF i šteta danas nema baš puno novotarija koje me mogu zadobiti, jer idu možda i u smjeru koji me ... mi se ne sviđa, a to je prevlast ne-ljudskog, propast...kataklizme... i nerazumnost.
Npr, ni sva ona cyber stvorenja kod Herberta, ili Asimova, ili Clarka, nisu mi bila draga ni kao mladiću, ali (!!!) bila su opravdana radnjom u tim romanima, koje ne postoje bez baš takvih likova, oni su dio priča, i kao takvi nepromijenjivi i neizostavno nezamjenjivi.
Dok nasuprot tome u nekim Space Operama imate smiješne vanzemaljce ili pak nakaradno neuspjele horor grdosije, do Spielbergovih komičnih simpatičnih Cyber-Šilja. U pričama po meni uvijek mora biti prepoznatljiva poruka, bez obzira na stil ili tehniku!
Svakako ovo sve pišem da pročitaju i prepoznaju kreativci, sami sudionici i sami junaci ovog spota,
kao jedno razmišljanje, pokušavajući ne-kritizirati, već komentirajući spot koji zavređuje svaku pohvalu s moje subjektivne strane i nadu u daljnje stvaranje, na sreću svih nas (koji se nadju u mojim razmišljanjima)!
Zgodno bi bilo unesti i ostale podatke u ovaj forum, (autori, tekst, obrađivaći, ljudi koji su sudjelovali (obično na kraju filma idu credits...), možda nije in, ali evo mene bi osobno interesiralo, tko je što radio, barem ovako neformalno na Jabučnjaku!