19.12.2004 | 01:37
Dakle, interesantno je da radim na Macu već dugo i to profesionalno kao grafičar (vodim pripremu više od 10 godina) i znam popriličo o tim stvarima ali...
...o videu na Macu (tj. na kompjuteru općenito) ne kužim ni ti bijele krave. Čak sam jedno vrijeme radio animacije (na Amigi, dakle davno) koje su uredno korištene u video prezentacijama i tv reklamama ali ni tada o videu nisam znao shit.
I bilo mi je dobro. Nisam bio nesretan (više sam bio nesretan zbog nekih stvari koje nisam znao u grafičkoj struci).
Međutim...
Sve se mijenja i eto kupo ja digitalnu kameru da malo posnimam dječicu, prirodu i štatijaznamštaćejošnaletit. I tako se nađoh u situaciji da uz Mac i DV kameru (Sony DCR-HC14E- iz Pevca za 3170,00kn na 12 rata) zaželim (ili možda i ne želim ali osjećam obavezu) da nešto malo i editiram i pržim nekakvav kućni video. I tako, pokušavajući skuži sve raznorazne upute u šugavom manualu i sl. našao sam se pred hrpom pitanja koja će nekima od vas (pogotovo onima koji se profesionalno bave videom) zvučat idiotski. Ne pišem na pamet. Čitao sam malo neke stvari u forumu i vido kako je recimo Davor reagirao na to što je neka nesretnica smatrala pod normalno da proba spojit kameru s kompjuterom preko USBa i prebacivat video, npr. A meni bi to bilo isto najnormalnija pretpostavka (mislim, naravno da sam i pokušao). E, pa sad. Ako su došla vremena da bi mi trebalo biti normalno spajati scanner na Maca preko USBa (a ne preko SCSIja kako bog zapovijeda) ne vidim zašto je takvo bogohuljenje očekivati da uredno preko istog tog USBa 2 mogu spojiti i video kameru i vidjeti ono što sam snimio ili snimati u živo na kompjuteru?!
No dobro. Recimo da sam shvatio (ili prihvatio) da USB nije dovoljno brz i da mi treba Firewire (i.LINK). Al šta da radim kad ga nemam. Imam G4 beige (upgredani G3) sa svim dodacima potrebnim da vrti OS X ali nemam Firewire. Jedno vrijeme sam ga čak i imao na nekoj combo kartici s USB-om ali ta baš nije radila pa sam ju zamjenio za čisti USB.
Dakle pitanja su:
Dali zbilja, ni sa USB 2 ne mogu prebacivati video s kamere na Mac? I što je to USB stream?
Mogu li nekako koristiti u tu svrhu video ulaz koji imam na Macu? Beige G3 tower dolazio je defaultno s tim video ulazima. Čemu oni zapravo služe? Odnosno idemo iskreno: Jesu li to Video ulazi ili izlazi i služi li to uopče čemu (meni do sada nije)?
Ako od ovog prethodnog ništa ne koristi, isplati li se (i hoće li to uopće raditi kak spada) metati neku PCI-Firewire karticu (ako da koju preporučate) ili da jednostavno pričekam i vidim hoće li mi Djed Mraz donjeti novog iMaca (s njim, nadam se nebi bilo problema sa spajanjem kamere)?
Eto, mojih muka. Pa sad, ima li neko živaca da mi te stvari objasni kao da sam osam godina star. Pa kad/ako to prebrodim i Mac mi prepozna kameru onda mogu postavljati kojekava bedasta pitanja oko editranja videa, snimanja na cd i slično što mi već ulazak u te sfere nosi.
Unapred se zahvaljujem na bilo kakvom strpljenu i pomoći.
BB