30.03.2013 | 11:18
Evo znaci obecao sam kratki tutorial pa evo:
Znaci ovo provjereno radi na apple tv 3. generacije a ne vidim zasto ne bi radilo na prijasnjim.
Cesto gledam filmove na njemu na eng ali posto mi je eng materinji jezik ne trebaju mi titlovi, no gledao sam neke sci fi filmove( khm star wars khm) i nisam razumio sto govore vanzemaljci, pa sam krenuo istrazivat kako stavit titlove...
jedini nacin koji sam nasao je da se titlovi 'utisnu' u datoteku ali ih tako nije bilo moguce maknuti tijekom gledanja filmova kao sto je slucaj sa kupljenim filmovima na apple tvu ( imam ih par kupljeno jer sam isprobavao)
Znaci, neki vec znate, ako gledate kupljeni ili rentani film sa iTunes store drzite dugo centre button na apple remote i prikaze vam se meni poglavlja filmova te closed captions( to su titlovi). To je upravo sto sam htio na mojim skinutim filmovima, tj. ripanim dvdovima.
Naime, nasao sam odlican mali programcic kojim je moguce stavit titlove tako da nisu utisnuti u videodatoteku, to se zove mux subtitles(aktiviraju se pomocu centre button-a) ako se ne varam (molim ispravak ako sam u krivu). E pa, koliko sretan ja bio s mojim pronalaskom, otkrio sam da moze i odmah prepoznat film pa vam ubaci i sve info detalje i cover art!!! Pa na kraju izgleda ko da su svi filmovi kupljeni s iTunes Store-a.
1. skinite subler
http://code.google.com/p/subler/ odite na downloads tab i skinite prvi zip file. Vjerujem da znate instalirat, odnosno ni nema instalacije samo ga upalite.
2. Izaberite film ( ja sam koristio film u mp4 formatu, pise da moze i mkv, ali to nisam probo jer nisam skidao takve datoteke pa neka netko to proba pa javi)
3. skinite s neta .srt datoteku s prijevodom
4.otvorite subler( to vec sigurno jeste), ali nece vam se nista prikazat, u docku ce vam samo biit upaljeno, ne brinite, samo gore u status baru stisnite file > open i izaberite koji cete video procesirat.
dobit cete ovakav prozor [img size=150][/img]
5. sada cemo staviti info i poster( to ne morate, samo ako zelite);
kliknete na ikonu gore desno, ikona sa povecalom, on vam nade koji je film, ako nije tocan on vam nudi vise opcija, npr. meni je the terminator sada otvoren i nudi mi sva cetiri dijela, pa izaberite narovno onaj koji vam treba...
za album art ce se naknadno pojaviti dropdown window i onda izaberete zeljenu sliku.
sada, metadata, artwork su vam ispunjeni., onda odite na other settings.
6. Na other settings stavite pdo media kind onaj tip koji zelite da se pojavi u iTunes U, ja stavim Movie, jer zelim da mi se tako pojavljuje. Content rating stavite sto hocete, a pod HD stavite rezoluciju koja vam je pa da zznate kada kasnije gledate na apple tv-u. to bi bilo to od ovog dijela, a sada cemo staviit titlove.
7. odite na plus ikonu, tamo ce vam se otvorit file browser, odaberite .srt koji vam odgovara i stisnete ok, opet ce se pojaviti neki prozor, samo stisnete add. i to je to. ako stisnete pojedinacno video track, audio i subtitle track imate neke pojacane opcije, ali nisam se zamarao jer mi netreba, ali cu s vremenom pogledat sto se tu moze, mislim da bi jedino valjalo povecat titlove jer su malo mali na velikom ekranu.
8. stisnite file, save as, i spremite datoteku tamo gdje hocete. ona se meni spremila u .m4v to je znaci itunes codec koji vam prikaze sve sto smo sada ubacili.
Eto malo se oduzilo, moguce da je jako i nejasno jer se neznam izrazavat, ali samo nastavite s pitanjima ako nesto stvarno nije jasno.
Isto tako imajte na umu da sam ja konvertirao iz mp4, nisam jos probao mkv ali vam javim kada se dokopam toga.
I nisam znao ubaciit vise od ijedne slike tako da se ispricavam!
stefanjos