rMBP ghosting problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

rMBP ghosting problem

• User
  • Posjetitelj
18.11.2012 | 11:35
Eh, ja očito ne mogu bez problema s ekranima.

Čuo sam za slučaj "ghostinga" na retina MBP-ovima prije nego sam ga nabavio i čim je stigao odmah sam provjerio imam li problematičnu matricu ili ne. Sjećam se da je trebalo nešto ukucati u terminal i provjerit je li u njemu LG-ev ekran (problematičan) ili Samsungov (koji nema problema).

Naravno, unutra je LG

Nisam primijetio nikakav ghosting sve donedavno, ali sada zna bit poprilično uočljiv. I da, može se riješit puštanjem screensaver-a na određeni period, ali to se ne bi smjelo tako olako dešavat na laptopu te cijene.

Ono što mi je najgore u cijeloj priči je da ga mogu poslat na servis, ali opet riskiram da mi vrate LG matricu čime nisam postigao ništa. Pitanje je da li se ovo uopće priznaje kao kvar, s obzirom da Apple na stranici uredno daje upute kako to riješit screensaverom.

Koliko god volio Apple proizvode, nekad se stvarno osjećam da me tretiraju kao budalu. Ovo je serijska greška ekrana kao i onaj problem s mrljama na iMacu (a i tu spadam među mnogobrojne "žrtve" ) , ali zahvaćeni modeli se i dalje uredno prodaju.
18.11.2012 | 11:52
Dok je ovaca bit ce i vune. Tako i apple boli neka stvar za korisnicima dok god im se proizvodi prodavaju. Jedino ti je rjesenje servis i tamo ih zamoliti da ti ugrade samsungov.
18.11.2012 | 12:08
Trazi povrat novca. Gdje si to kupio?
  • User
  • Posjetitelj
18.11.2012 | 12:56
scarface32 kaže:
Jedino ti je rjesenje servis i tamo ih zamoliti da ti ugrade samsungov.

U biti poslat ću mail pa vidit koje su mi opcije. Problem je što Split nema nikakav Apple servis pa moram slat barem do ZG.

drlovric kaže:
Trazi povrat novca. Gdje si to kupio?

Ne znam što mogu postić s time. S laptopom sam prezadovoljan osim tog ghostinga, a "obični" MBP mi ne igra zbog premalenog radnog prostora (ovdje redovno switcham između 1680x1050 i 1920x1200, nije nikad na manje). Kada bih tražio povrat i kupovao novi, opet nema garancije da će unutra bit Samsung matrica.

Inače je kupljen preko M-Computersa, ali je dostavljen iz Apcoma. Na isti način sam uzeo i bivši iMac, a s Apcomovim servisom imam dosta pozitivno iskustvo.

Hvala na odgovorima!
18.11.2012 | 17:47
Bas sam se odlucio, potaknut tim natpisima o ghostingu malo pogledati jel se moj 30'' IPS monitor ponasa slicno.

I stvarno, nakon samo 30 sec bijelog prozora na crnoj pozadini i potom minimiziranja, jasno je vidljiv sivi obris.

Nikad to nisam primjetio u 4 godine koristenja tog HPa, i jos godine i pol koristenja Della, isto od 30 inca.
  • User
  • Posjetitelj
18.11.2012 | 22:35
lukarak kaže:
Bas sam se odlucio, potaknut tim natpisima o ghostingu malo pogledati jel se moj 30'' IPS monitor ponasa slicno.

I stvarno, nakon samo 30 sec bijelog prozora na crnoj pozadini i potom minimiziranja, jasno je vidljiv sivi obris.

Nikad to nisam primjetio u 4 godine koristenja tog HPa, i jos godine i pol koristenja Della, isto od 30 inca.

Ja doduše jesam uspio pročitat da taj problem postoji prije kupnje stroja, ali ga nikad nisam išao ciljano tražit. Također sam mislio da će bit relativno neprimjetan ako se i pojavi, ali nekad zna bit dovoljno primjetno da bude iritantno
18.11.2012 | 23:51
Mislim da je na mojem isto to prisutno, ali ako o tome ne razmišljam i ne tražim aktivno onda to i ne primjećujem. Ja bi na tvojem mjesto razmislio malo o tome.
19.11.2012 | 01:00
Riba kaže:
Mislim da je na mojem isto to prisutno, ali ako o tome ne razmišljam i ne tražim aktivno onda to i ne primjećujem. Ja bi na tvojem mjesto razmislio malo o tome.

Pravo Riba zbori Ali ako primjećuješ u svakodnevnom radu i ako te smeta, traži zamjenu, imaš potpuno pravo na to. Takve stvari se ne bi smjele tolerirati...
  • mileni
  • Posjetitelj
19.11.2012 | 02:02
Nedavno sam uzeo rMBP, i imao sam srece. Display je LSN, tj. Samsung. Iskreno, trazio bih zamjenu na vasem mjestu. Previse novaca rMBP kosta da bih trpio ghosting na ekranu.
19.11.2012 | 12:18
Kupis i debelo platis "The most advanced notebook in the world" i onda se moras pretvarati, tj. sam sebe ubjedjivati da ne vidis, ocigledno prisutne, anomalije na ekranu

Previse ja cijenim svoje pare da bi to tolerirao...

To je valjda cijena koju Early adopters moraju platiti
19.11.2012 | 13:00
Naravno. Plati skupo i trpi dječje bolesti. To je oduvijek tako bilo, sa svim tehničkim proizvodima. Tko se sjeća kraja osamdesetih i početka devedesetih? Hard diskovi su koštali ko stojadin, imali su 20, 40, pa onda nevjerojatnih 100 MB (MEGA bajta) i nisi slučajno smio trknuti stol dok si ustajao na WC, jer ako je baš u tom času nešto zapisivao, odoše podaci Bogu na istinu. To je bilo vrijeme kad su počeli razni toweri i mini-toweri, tako da mogu stajati na podu, da budu manje osjetljivi na takva trkanja i udarce. Ali svejedno, nakon 1000 sati rada, bad sectori bi se počeli množiti ko zečevi. Razni disk doktori su trošili otprilike 10-15% vremena rada na računalu.

A u autima? Bolje da se i ne sjetim koliko je piz... znalo biti s nekim danas posve nezamjetnim stvarima kao što su ABS, airbag, elektroničko ubrizgavanje... A u vrijeme kad su koštali... ajoj....
19.11.2012 | 13:46
smayoo kaže:
Naravno. Plati skupo i trpi dječje bolesti. To je oduvijek tako bilo, sa svim tehničkim proizvodima. Tko se sjeća kraja osamdesetih i početka devedesetih? Hard diskovi su koštali ko stojadin, imali su 20, 40, pa onda nevjerojatnih 100 MB (MEGA bajta) i nisi slučajno smio trknuti stol dok si ustajao na WC, jer ako je baš u tom času nešto zapisivao, odoše podaci Bogu na istinu. To je bilo vrijeme kad su počeli razni toweri i mini-toweri, tako da mogu stajati na podu, da budu manje osjetljivi na takva trkanja i udarce. Ali svejedno, nakon 1000 sati rada, bad sectori bi se počeli množiti ko zečevi. Razni disk doktori su trošili otprilike 10-15% vremena rada na računalu.

A u autima? Bolje da se i ne sjetim koliko je piz... znalo biti s nekim danas posve nezamjetnim stvarima kao što su ABS, airbag, elektroničko ubrizgavanje... A u vrijeme kad su koštali... ajoj....

Ne znam gdje sam procitao, mozda i u nekoj raspravi na ovom forumu, da su auti prije dolazili s sipkama za montiranje guma na felgu kao opremom. I priborom za zamjenu remena

Ono sto sam htio reci sa primjerom na desktop IPS monitoru je da to ocito prisutno svugdje, ali ocito negdje malo vise, a negdje manje.
  • User
  • Posjetitelj
19.11.2012 | 15:16
Riba kaže:

To sam upravo napisao u postu iznad tvog. Nisam nikad išao za time i generalno mi nije problem zanemarit kad se radi o nekakvoj sitnici, no prvi put kad sam uočio taj problem bilo je sasvim slučajno i vrlo primjetno. I drugi prijatelji su imali ghosting na klasičnim monitorima na PC-ima, ali je bio osjetno slabiji nego tu.
  • mileni
  • Posjetitelj
19.11.2012 | 15:38
youtu.be/V3ZpEIc0EAw

Ovaj problem cesto imam, posebice kad idem na shutdown i/ili restart rMBP-a. Kao i osjetan lag prilikom skrolanja u odredjenim aplikacijama, posebice unutar browsera. Valjda ce nekim updejtom te sitnice rijesiti. Mene ne smetaju, jer nisu ni ceste, niti nesto sto mi opterecuje radnu okolinu. Ali bojim se da sam u manjini, i bila bi prava steta da ovo cudo od laptopa ostane u ovakvom stanju
  • User
  • Posjetitelj
19.11.2012 | 19:03
Jesi pogledao imaš li kakav firmware update ili nešto? Meni se nikad nije pojavilo, ali čini mi se da sam mu update-ao firmware malo nakon što je nabavljen.

Možda ti ga software update ni ne ponudi, ali vidi onda po njihovom support site-u.
  • mileni
  • Posjetitelj
19.11.2012 | 20:28
Updejtao. Ovaj slucaj sto je prikazan na videu dogadja se samo u jednoj konkretnoj situaciji - kad imas spojen monitor na rMBP i postavljen ti je kao monitor iznad glavnog ekrana.
Sto se tice laga i sl. stvari, procitao sam par topica na macrumorsu... Ekipa to predstavlja kao velik i ogroman problem. Iskreno, nije tako velik, niti je bas primjetan kako neki pisu. Ali ima i ljudi koje iritira najmanji lag, sto je opet njihovo pravo. Posebice ako kupuju tako skup uredjaj, onda je normalno da ocekujes sve tip-top.

Ono sto se meni svidja je sama tisina rada. Necujno i spokojno. iMac koji sam prije rMBP posjedovao je bio jako tih, ali ipak se malo cuo, sto bih osjetio posebice ako kasno na vecer ostanem raditi, pa se nista osim iMaca prakticki ne cuje. I nemam vise problema sa sleepom koje je iMac imao. Sad je sve tip top, malo laga nikada nikoga nije ubilo, a ionako ce to ispraviti updejtom kad tad.
  • toc
  • Korisnik
  • 3
02.02.2013 | 19:12
Prije svega isprika sto budim relativno staru temu, ali da podijelim vlastito iskustvo.

Isto tako kao i User imam problema s ghostingom na svojem rmbp 15 (kupljen vani). Prije par dana sam ostisao u iStyle-ov servis gdje su mi napravili test ekrana besplatno. Kroz 10ak minuta decki su mi rekli kako ekran nije dobar i da cu dobiti novi, prema svemu za sada free of charge. Pitao sam da li im se to dogada i koje ekrane ugraduju, na sto mi je receno kako je bilo slucajeva i kako su do sada uvijek dobivali Samsungove ekrane za ugradnju nazad u strojeve.

Tako da svi koji otkriju da imaju LG ekran i primjecuju ghosting neka se slobodno zapute do nekog servisa jer postoji jako dobra sansa da dobe novi ekran. Ja sam u pocetku tolerirao to, ali mi je doslo iz dupeta u glavu da se tu nema kaj tolerirat za pare koje se daju...

Za one koje zanima kojeg imaju proizvodaca, a da ne moraju guglat. Samo c/p u terminal (lp=lg, lsn=samsung)

ioreg -lw0 | grep \"EDID\" | sed "/[^<]*</s///" | xxd -p -r | strings -6
  • User
  • Posjetitelj
03.02.2013 | 12:13
Mtoc kaže:
Prije svega isprika sto budim relativno staru temu, ali da podijelim vlastito iskustvo.

Nije uopce toliko stara, a svaka nova informacija o ovome je dobrodošla

Isto tako kao i User imam problema s ghostingom na svojem rmbp 15 (kupljen vani). Prije par dana sam ostisao u iStyle-ov servis gdje su mi napravili test ekrana besplatno. Kroz 10ak minuta decki su mi rekli kako ekran nije dobar i da cu dobiti novi, prema svemu za sada free of charge. Pitao sam da li im se to dogada i koje ekrane ugraduju, na sto mi je receno kako je bilo slucajeva i kako su do sada uvijek dobivali Samsungove ekrane za ugradnju nazad u strojeve.

Stvarno je dobro da se brinu o tome i svaka im cast... Ne stignem ga slat u naš servis jer bi uskoro trebao putovat na malo dulji period, ali imaju Apple Store u Stockholmu pa ću ga odnijet njima u nadi da cu dobit makar zamjenski dok je ovaj na popravku
03.02.2013 | 13:16
@User:

Moguce da ces dobiti novi stroj, a ne samo zamjenski, ako si na proputovanju kroz Stockholm.

Kolega (iz zemlje koja nema ovlasteni Apple store) je imao ghosting problem na rMBP, i u Dubai je reklamirao problem (laptop kupljen online iz USA).

Pokazao je avionsku kartu i da napusta UAE taj dan, i oni mu dali skroz novi stroj. Cak mu je djelatnik u servisu (ili ducanu gdje je vec bio) prebacio sve podatke.

Za sat vremena je izasao vani sa brand new Retinom i svim svojim korisnickim podacima, kao da se nista nije dogodilo

Za mene je ovo fin primjer odlicnog Apple customer supporta (kad hoce i zele to napraviti za kupca).
03.02.2013 | 16:27
U zemljama gdje vode o tome brigu. U Hrvatskoj o tome vodi brigu neki tamo Gajski koji je ne znam po kojem perverznom zvjezdanom scenariju ispao bogomdani imatelj monopola na Apple u Hrvatskoj pa se možeš je...
  • User
  • Posjetitelj
05.02.2013 | 01:15
drlovric kaže:
@User:

Moguce da ces dobiti novi stroj, a ne samo zamjenski, ako si na proputovanju kroz Stockholm.

Kolega (iz zemlje koja nema ovlasteni Apple store) je imao ghosting problem na rMBP, i u Dubai je reklamirao problem (laptop kupljen online iz USA).

Pokazao je avionsku kartu i da napusta UAE taj dan, i oni mu dali skroz novi stroj. Cak mu je djelatnik u servisu (ili ducanu gdje je vec bio) prebacio sve podatke.

Za sat vremena je izasao vani sa brand new Retinom i svim svojim korisnickim podacima, kao da se nista nije dogodilo

Za mene je ovo fin primjer odlicnog Apple customer supporta (kad hoce i zele to napraviti za kupca).

Da, to je isto super opcija. Najbitnije da ne ostajem bez stroja na dulji period. Doduše u tom slučaju mi ne gine švedska ili engleska tipkovnica, ali to ću puno lakše podnijet od ghostinga

Hvala svima na odgovorima, čak su bolji od očekivanih!
05.02.2013 | 10:29
na ovu temu: ovdje (Salzburg) se pričalo o tipu koji navodno dila serijske brojeve rMBP-a 15", po kojima se može vidjeti čija je matrica.
Nikom nije bili jasno kako je to moguće, dok odgovor nije stigao s neočekivanog mjesta, odnosno iz ovdašnje bolnice, kamo je navedenog strpala mušterija, koja je plativši 80 EUR, došla doma i utvrdila da je dobila LG-jevo smeće
05.02.2013 | 11:53
Kod mene je LG-ev ekran, ali nisam primjetio nikakve nuspojave.
08.02.2013 | 14:22
Također imam LG ekran, i u početku nisam primjetio ghosting... prvih cca tjedan dana, ali onda je počelo. i dosta se vidi, pogotovo kad kodiram, pa je IDE upaljen duže vremena. Privremeno rješenje je bilo prebaciti se na inverznu temu (bijelo tekst na crnom). Ali svejedno... iritira.

A u zadnjih tjedan dana sam počeo primjećivati i "glitcheve", ilitiga "artefakte" dok komp radi sa nVidijinom grafuljom... Jel se to još nekom događa ?
Blank.jpg
08.02.2013 | 21:52
toc kaže:

Tako da svi koji otkriju da imaju LG ekran i primjecuju ghosting neka se slobodno zapute do nekog servisa jer postoji jako dobra sansa da dobe novi ekran. Ja sam u pocetku tolerirao to, ali mi je doslo iz dupeta u glavu da se tu nema kaj tolerirat za pare koje se daju...

Za one koje zanima kojeg imaju proizvodaca, a da ne moraju guglat. Samo c/p u terminal (lp=lg, lsn=samsung)

ioreg -lw0 | grep \"EDID\" | sed "/[^<]*</s///" | xxd -p -r | strings -6

Kopiram i ne dobijem nikakav rezultat :/
zapravo lažem, dobijem sljedeće

@.`0 6
Color LCD
20-c9-d0-83-59-85
10.02.2013 | 09:23
a imaš Retina MBP ?
11.02.2013 | 09:05
Naravno
14.02.2013 | 20:52
probaj s ovim...

ioreg -lw0 | grep \\"EDID\\" | sed "/[^<]*</s///" | xxd -p -r | strings -6

izgleda da forum reže par znakova.... (moderator ispravio problem, sada je prikazana ispravna komanda)
pogledaj ispravnu komandu tu: pastebin.com/XZEbsBpM
27.02.2013 | 02:55
uskoro nosim svoj retina mbp na servis u zagreb, radi ghostinga i bijele mrlje na ekranu, pa me zanima koje su šanse da se s njima dogovori da se ugradi samsungov monitor. jer ovo s LG-jem očito nema nikakvog smisla.
27.02.2013 | 05:07
koliko sam vidio po netu, uglavnom se i ugrađuje Samsungom ekran kod popravka, tako da to nebi smio bit problem.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, Gjuroo, IgorD, m@xym, Riba, Anonimci (933)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.41 Seconds

Provided by iJoomla SEO