Novi Magsafe konektor - loš?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Novi Magsafe konektor - loš?

• Sank
  • Moderator
  • 221
31.12.2012 | 18:14
Meni pak nije jasno zašto bi neko radio s laptopom na koljenima i u isto vrijeme ga punio??? Čista besmislica. Nisam znao da ima ljudi koji čuče pored utičnice balansirajući s laptopom u krilu. Možda griješim, ali pokušavam zamisliti situaciju i jedina koja mi pada napamet jest.... ni jedna logična
31.12.2012 | 18:20
WC+laptop+štekdoza=hemeroidi
Logično
  • Sank
  • Moderator
  • 221
31.12.2012 | 18:29
Ma da, to je rijetka situacija, da ti se prisere i da je baterija na laptopu prazna ali ajde, nije nemoguća... Valjda sam na to zaboravio jer se ja obično ufatim iPada u takvim situacijama ha, ha, ha....
31.12.2012 | 18:33
To ti je tipična pogreška koju ljudi i inače rade. Da planiraju ili projektiraju neki tehnički sustav na način da se pokušavaju svjetiti svih njima zamislivih situacija. Upravo takva linija pogrešnog razmišljanja je dovela do katastrofe u Fukushimi.

Ja imam običaj navečer, dok moji odu spavati, sjesti u dnevnu sobu u fotelju, na TV okrenuti HRT3 (slušati što razgovaraju, ili slušati glazbu kad ide "Vrijeme je za jazz" ili što već tome slično), staviti laptop u krilo, surfati po jabučnjaku, linkedinu, eventualno počistiti mailove na koje nisam odgovorio toga dana, pisati članak za neku konferenciju, raditi na knjizi, pripremati iduće predavanje za studente. Nekad to traje sat, nekad dva, a nekad me krene pa ispadne i 5-6 (do 3-4 ujutro). I zato ne želim razmišljati koliko još imam baterije, kad mi je utičnica ionako tik do fotelje pa mi tu uvijek stoji uštekan rezervni magsafe. Eto. Možda ti je besmisleno, možda ti je nelogično, ali meni tako savršeno odgovara...

Druga, gotovo podjednako česta situacija je da me netko nazove sav histeričan dok sam u autu, na putu iz Ri u ZG, OS, ST, SA, BG, NS... i hoće baš tada, baš te iste jebene milisekunde da mu pošaljem nešto jer će već za 3 minute biti kasno i srušit će se svijet u bezdan ništavila ako on ne dobije taj dokument od mene. I onda ja lijepo stanem na prvom odmorištu, spojim se mobitelom na net, a lapom na mob i pustim da se šalje taj dokument. Međutim, kako su naše mobilne mreže uglavnom u Q (što populacija koja se nikad ne mrda iz 4 najveća grada uglavnom ne kuži), to nije tako brzo kako bi čovjek pomislio. Slanje zna potrajati dosta dugo jer je mreža loša. E, da mi se ne bi dogodilo da mi lap isiše bateriju pa da onda kasnije na sastanku ili koordinaciji moram tražiti utičnicu, ja imam auto-punjač za MBP (i za mobitel, naravno). Tako da se MBP lijepo vozi na sjedalu, spojen na struju, i šalje mail preko usr... EDGE veze bajt po bajt, njih 3-4 milijuna, dok se ja dalje vozim na odredište, da ne bi radi jednog histeričnog klijenta kasnio na sastanak kod drugog histeričnog klijenta. Za ovo se mogu složiti da je besmisleno i nelogično, ali nisam ja taj kojeg se pita u ovom slučaju, nego onaj tko plaća moje usluge. Eto.
31.12.2012 | 18:55
Sank kaže:
Meni pak nije jasno zašto bi neko radio s laptopom na koljenima i u isto vrijeme ga punio??? Čista besmislica. Nisam znao da ima ljudi koji čuče pored utičnice balansirajući s laptopom u krilu. Možda griješim, ali pokušavam zamisliti situaciju i jedina koja mi pada napamet jest.... ni jedna logična

Bas malo gledam po stanu, i ne nalazim ni jedno mjesto gdje mi kabel ne bi dosao do uticnice. Ipak to ima kojih 2 metra, mozda i vise. A pogotovo negdje gdje imam mjesto za sjesti.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
31.12.2012 | 20:41
Eto, čini se da je mene iPad razmazio, pa se radije uhvatim njega nego laptopa kad sam u kakvoj zgodnoj poziciji kod kuće
01.01.2013 | 13:24
Na mislim da je stvar u iPadu. Imao sam ga i ja posuđenog neko vrijeme kod kuće. Čak ni za boravak na jabučnjaku mi nije bolji izbor od laptopa, a kamoli za sve ostalo što sam nabrojao. Ipad je super za igranje, čitanje i drketanje po softveru za upravljanje pametnom kućom. I to je to.
  • mileni
  • Posjetitelj
01.01.2013 | 16:37
Ne znam, ja osobno nisam mogao smislit tablete, ali za surfanje iz kauca je odlican. Barem meni. Iako to jako rijetko radim. Jedina stvar za koju mi isti moze odlicno posluziti je citanje ebooksa, za takve stvari nema boljeg od tableta
01.01.2013 | 17:38
Tablet je za surfanje iz kauča super, ako se radi o konzumiranju sadržaja. Ako se radi o interakciji (dopisivanju na forumu), tablet je tek provizorno sredstvo u nedostatku boljeg. Najbolji dokaz za to je nebrojeni broj postova upravo ovdje na forumu jabučnjaka koji su okljaštreni, ili puni tipografskih pogrešaka, ili oboje, uz "standard disklejmer":

- "pisem skraceno jer tiojam sa ipafa pa me hebe tipkovmica"
- "oprostite za tipfelere neda mise ispravljat tipkam sa ipada" (ili iphonea)
- "ne koristim nasa slova jer tipkam sa ipada pa mi je tlaka"

i tako dalje...
01.01.2013 | 19:02
smayoo kaže:
Očito se radi o subjektivnom dojmu. Ali moram priznati da mi nije palo na pamet ovo što je napisao lukarak, a zapravo je vrlo logično!

Djuro, nema baš nikakve veze s konektorom od iP5, iP5 konektor (tzv. "lightning" - jao, ljudi moji, ja bi stvarno zabranio marketing kao struku i kao djelatnost, a posebno bi im zabranio da sudjeluju u razvoju proizvoda i nadijevanju imena... ) je širok nekih 4-5 mm, sasvim tanak (<2 mm) i nije magnetičan, nego klasičan utični.

Da, poznato je da u Appleu umjesto inženjera zapošljavaju marketingaše
01.01.2013 | 23:43
To sam napisao kao šalu. Naravno, u svakoj šali pol istine. U Appleu marketingaši odavno vode glavnu riječ, to se vidi iz aviona.
01.01.2013 | 23:49
Sank kaže:
@lukarak, tvoje objašnjenje ima smisla. T će se svakako otpustiti prije L, ali ako je to feature, zašto se onda ljudi bune po netu da ovaj lakše ispada? Malo sam zbunjen

Mozda novi T ima slabiji magnet. Tj magnet je na laptopu.
02.01.2013 | 00:08
smayoo kaže:
To sam napisao kao šalu. Naravno, u svakoj šali pol istine. U Appleu marketingaši odavno vode glavnu riječ, to se vidi iz aviona.

Cilj vlasnika kompanije je ostvariti profit. I marketingaši i inženjeri su alati za ostvarenje tog cilja. Treba proizvoditi ono što će se prodavati (tj. što kompanija misli da će se prodavati). Sumnjam da bi se neka kompanija u uvjetima današnje konkurencije usudila namjerno raditi proizvod koji je lošiji od konkurentskog proizvoda.

BTW rasprave o tome tko je "kriv" ili "zaslužan" za neku osobinu proizvoda vrlo su nezahvalne budući da nemamo informacije na temelju kojih bismo o tome mogli argumentirano raspravljati.
02.01.2013 | 00:40
Ovdje se nisam referirao na ikoju osobinu, nego na ime koje je nečem nadjenuto. Lightning. Thunderbolt. Firewire. Fusion drive. Ma daj... Pa kad već nema nikakvog tehničkog smisla ni veze (recimo - recimo! - da to nije bitno), mogli bi pokazati barem malo inventivnosti i mašte.

Zašto se konektor mora zvati "lightning"? Što je? Brz kao munja? Kakve veze ima taj konektor s brzinom? Brzo se uštekava i ištekava? Mogli su ga onda nazvati "rabbit". Barem bi bilo duhovito. Ovako je jednostavno - glupo, nemaštovito, i opet isto (kao Thunderbold, što je ionako glupo, nemaštovito i opet isto).

U svakom slučaju, žao mi je što te je moja šala tako pogodila. Šale jesu šale zato što su pretjerane. Naravno da ne mislim da je marketing kao takav nepotreban niti loš i ne mislim da na svijetu nema dobrog marketinškog stručnjaka (štoviše, znam ih nekoliko koje iznimno cijenim). Međutim, nažalost, mišljenja sam da su Apple proizvodi nadprosječno dobri inženjerski uradci kojima upravljaju pretežno mediokritetski marketinški wannabe stručnjaci koji nemaju vlastitih ideja, nego samo pokušavaju (loše i neprimjereno) kopirati tuđe.

Nota bene, u ovom području nisam baš posvemašnji laik. Osim formalne poslijediplomske naobrazbe imam i nešto stvarnog poslovnog iskustva iz ovog područja te smatam da do neke mjere mogu kompetentno dati kritiku na nečiji marketinški rad.
02.01.2013 | 01:08
Meni taj Magsafe 2 izgleda neprirodniji od svojeg predhodnika jer mislim da se prije lomi "T" oblik nego "L", kojeg možeš okretati u različitim smjerovima. Možda taj slabi magnet u Magsafeu 2 uopće ne dozvoljava ni najmanje krivljenje kabla pa i ne može doći do lomljenja.
02.01.2013 | 04:51
Slazem se 100% da su se pogubili u nazivima, serijama proizvoda, oznakama. A kako i ne bi kada svakih par mjeseci izbacuju nesto novo i "revolucionarno"

Ova zbrka sa iPad to najbolje pokazuje.... iPad, iPad 2, New iPad, iPad with Retina (iako i prethodni ima retinu, ali se eto tako ne zove).... normalni ljudi ih zovu 1,2,3,4......ali ne i Apple marketing strucnjaci Kako bi neka bakica (za koju je iPad idealan) znala sta da odabere? :/

Kada je Apple pao na dno, i Steve se vratio (Smayoo nije kult licnosti, ja nisam taj ) i de-facto spasio kompaniju, drasticno je srezao broj proizvoda i uveo neki red u sve to. Da bude jednostavno i razumljivo kupcima. To mu je bila prva odluka (+ neke ljude je poslao kuci ).

Danas imamo ponovo sarenu paletu svega i svacega, sto nije nuzno lose, ali je zbunjujuce za korisnike. Pogotovo sada u ovom "retina transition periodu".

U principu kategorije proizvoda bi trebale imati ciljano trziste i da se korisnici lako mogu identificirati sa tim grupama. Da znas sve prednosti i mane, i da ako imas novca, za 3 min odaberes odgovarajuci laptop za sebe. Sada to nije slucaj....

Recimo, kada uskoro Air dobije retina display, sto ce biti razlika izmedju MBP 13" (kojeg su ogolili do koske) i Air" ??

MBP bi trebao biti PRO alat a oni ga reducirajuci spustaju na nivo Air. Trebaju li onda oba u ponudi?

Meni je sve to zbunjujuce...
02.01.2013 | 11:20
Nisam se našao pogođenim. Marketingaša (kao i inženjera) ima dobrih i loših. Nekako su marketingaši u zadnje vrijeme izbili više u prvi plan (serije, filmovi ...) pa se to više i vidi. Nažalost, ima puno njih koji se bave marketinškim poslom bez ikakve marketinške naobrazbe (kod inženjera je to, čini mi se, nemoguće) i oni mi se čine najvećim problemom za marketinšku struku.

Što se tiče davanja imena i meni se puno puta sav taj novostvoreni mumbo jumbo jezik čini smiješnim i nepotrebnim. No, nekada ih moramo razumjeti. Kako predstaviti novu osobinu proizvoda običnom korisniku (to nismo mi sa ovog foruma!) i diferencirati se od konkurencije? Puno gora strategija mi je davanje imena poput XperiaX, XperiaM, XperiaP, XperiaU, XperiaS ... ili sl. Nokia i Samsung su po tom pitanju bili još gori sa svojim brojčanim nazivima ogromnog broja modela u kojem se bilo vrlo teško snaći (sada su se malo trgli kod mobitela, no probajte zapamtiti ime nekog Samsungovog televizora ili monitora!).

Zbrka sa nazivima Apple proizvoda nastaje sa povećanjem broja modela u ponudi. Bilo bi najjednostavnije da od svakog proizvoda imaju što manji broj modela, no tada se mnogi bune jer nemaju mogućnost prilagoditi proizvod svojim željama i potrebama tj. dobiti baš onakav proizvod kakav žele. Pretpostavljam da i Apple ne želi pustiti nepokrivenim neki dio tržišta za koji misli da bi mu mogao donijeti zaradu pa zato i širi paletu modela. Teško se tome oduprijeti.

Problem je i u prekratkom životnom ciklusu proizvoda. Naime, stari proizvodi još uvijek su dovoljno dobri za velik broj korisnika (npr. iPad1 ili iPad2) i često se neki od njih još uvijek nalaze u ponudi zajedno sa novim proizvodima. To je tek muka za kupce koji se u šumi modela teško snalaze.

Baš me zanima u kojem će smjeru ići poslovanje Applea (trenutačno vrijednost dionica pada). Čini mi se da su ih konkurenti na mnogim poljima sustigli ili prestigli. Npr. zanimljivo je vidjeti kako ih Google napada iznutra sa svojim proizvodima koji su bolji od Appleovih (npr. mape, search, gmail, youtube, chrome ... koje mnogi korisnici koriste radije nego Apple ekvivalente). Potrebne su inovacije, a to nije nimalo lako. Zanimljiva nas vremena čekaju!

PS @drlovric
Slažem se sa tvojim razmišljanjem o "sudaru" MBPRO i Aira. Kanibalizacija na djelu. Ako se MBPRO i Air toliko približe nema više smisla imati oba proizvoda. Jednog će trebati eliminirati. Kako li će to izvesti? Air se već etablirao kao kvalitetan proizvod i čini mi se da je postao prepoznatljiva marka donekle i sinonim za ultrabookove. S druge strane MBPRO je starijim Apple korisnicima itekako bitan. Rezultat ćemo uskoro vidjeti.
02.01.2013 | 12:08
I BMW, i Mercedes, i Alfa Romeo, i Volvo, i... imenuju modele svojih proizvoda numerički pa nisam primjetio da kupci imaju problema u razlikovanju BMW 525TD od 316. I sl. Kvaka je samo u dosljednosti i jednostavnosti "kodiranja" (BMW: 1 maleno, 3 maleno s prtljažnikom, 5 veće, 7 najveće).

No, čak se nisam niti upuštao u imenovanje samih proizvoda (štoviše, smatram da je iPhone marketinški jako dobro smišljeno ime, iako ni oni nisu odoljeli numeričkim, pa i slovnim dodacima ), nego pojedinih tehnoloških funkcija.
02.01.2013 | 12:36
Brojke zaista mogu postati prepoznatljivo ime kao što je to slučaj kod Peugeota, Mercedesa, BMWa kod kojih se poštuju neke pravilnosti. Svaka brojčana serija navedenih proizvođača dovoljno je dugo na tržištu da potencijalni kupci već znaju o kakvom se modelu radi. Npr. kod Peugeota to imenovanje traje, koliko mi je poznato, gotovo pedeset godina (npr. Peugeot 204/205/206/207/208). To je, u stvari, Peugeot serija 200!

Evo kako to radi Nokia:

c2-05
x2-05
x2-02
x1-01
x7-00
c5-06
c5-05
c5-04
c2-06
c2-03
c2-02

Serija Lumia:
505
620
822
510
810
800
710
920
820
610
900

Serija Asha:
205
308
309
311
306
305
302
203
202
303
300
201
200

U stvari, kod ovolikog broja modela koji se međusobno razlikuju u nijansama (u okviru serije) ni ja ne znam kako bih dao imena. Moje je mišljenje da je bolje usmjeriti se na određeni segment i ići sa manjim brojem modela.

BTW mene preveliki broj modela odvraća od kupovine. Uvijek mi ostaje osjećaj da bi neki drugi model bio bolji izbor
  • User
  • Posjetitelj
02.01.2013 | 15:57
Imao sam 2 MacBooka prije (oba sa MagSafe 1 T kabelom) i sada rMBP i nisam osjetio gotovo nikakvu razliku. Btw cesto sam na kaucu/fotelji s laptopom u krilu i nemam taj problem.
02.01.2013 | 17:40
@smayoo
Budući da moji postovi u ovom topicu nisu direktno vezani za temu slobodno ih izbriši da ne ometaju raspravu.
02.01.2013 | 17:45
Šteta bi bilo. A ni inače ne provodimo tako striktnu politiku glede offtopic postova.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO