Mini 2011 pregrijavanja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mini 2011 pregrijavanja

29.12.2012 | 20:41
Pozdrav,

Imam problem s minijem kojeg sam dobio.
Uređaj se grije za popizdit stavim ruku na njega i osjetno je toplo.
Procesor mi radi na 60-76°C.

Kabel koji koristim je 2x0.75mm^2
Screen_Shot_2012_12_29_at_18.png
29.12.2012 | 20:49
Da temperature su ti previsoke,evo mojih zadnji mini 2012

[
Screen_Shot_2012_12_29_at_7.png
29.12.2012 | 20:50
Ne bih rekao da je to "grijanje za popi...". Djeluje kao normalne temperature pod opterećenjem. Čime su CPU i GPU opterećeni? Neki Flash? Youtube? Nešto drugo? Što kaže Activity Monitor. Ako nema bitne aktivnosti, na kojoj se brzini vrte ventilatori? Kad je stroj neopterećen, brzina ventilatora je na mom MBP trunčicu ispod 2000 rpm (ne znam da li to isto vrijedi za bilo koji Mac).

Debljina vodiča kojima napajaš Minija nema nikakav (ni pozitivan, ni negativan) utjecaj na temperaturu Minija.
29.12.2012 | 21:37
Kao što smayoo kaže... To nisu temperature za pop..... Ja isto imam 2011. Minija, i ako zavrtim neki flash ili nešto slično zna otiči i do 80 C... Instalirao sam smcFanControl i dignuo brzinu ventilatora na 2300 okretaja, tek toliko, zbog mog mira, ali to nije stvarno potrebno... Kod enkodiranja videa zna otići i preko 90 C, ali se onda ventilatori automatski dižu na 4500 rpm i više pa drže temperaturu pod kontrolom... I ja sam prvih par dana korištenja Minija bio malo iznenađen visokim temperaturama ali sam, istražujući po netu, zaključio da je to za Mac-ove, pa tako i Minije potpuno normalno...
Ako ikad temperatura i ode u nedopuštene visine, iz ovog ili onog razloga, Mini će se ugasiti prije nego što dođe do nepopravljive štete.
29.12.2012 | 22:06
Oprosti, a za što koristiš kabel 2x0,75 kvadrata?
29.12.2012 | 22:40
To su normalne tempertatuer. Otviri Activity monitor i pogledaj dali ti se nešto ogromnoga vrti. Možda ti se indexira Spotlight ili nešo tome slično. Ali nemaš se zašto brinuti.
29.12.2012 | 23:11
Normalno da je "osjetno toplo" kada staviš ruku na stroj koji ima kućište od aluminija koji je poznat kao odličan termalni vodič. Temperature su sasvim ok ako Mini nešto radi dok si ovo mjerio. Digni Activity Monitor, pogasi sve velike procese i kada je sve idle, onda izmjeri, pa javi...
30.12.2012 | 00:12
Ako vi društvance tako kažete onda u redu. Težak je prelazak s prozora na mac puno nepoznanica i nejasnoca:)
30.12.2012 | 00:26
Jesi li ti uopće pročitao što smo ti napisali? Provjeri Activity monitor. To *nisu* normalne temperature za idle stroj, ali jesu kad je opterećen.
30.12.2012 | 11:52
Jesam i najviše mi je trošio chrome.
Instalirao sam na uređaj adobeov paket pa ga je on možda zagrijao.
30.12.2012 | 22:50
Što ti znači "možda". Takve temperature npr. kod mene znače da mi je CPU na 100% (od 200% mogućih, jer ima 2 jezgre). Kad otvoriš Activity monitor, i klikneš na CPU da se sortira po opterećenju procesora, koliko je % "idle", a koliko su aplikacije? I koje su?
11.01.2013 | 14:39
Sasvim normalne temperature. Ja recimo na MBP 17 unibody kad rendam video u final cutu temp od CPU-a vrti se oko 95 do 103 celzijusa. I ventilator puse kao lud.
Inace primjetio sam da se na SL kuciste na sam dodir rukom manje zagrijava za razliku od Liona i ML-a.
Smayoo zna najbolje sta znaci pregrijavanje
11.01.2013 | 21:21
Čuj, tamo u onom threadu si napisao kako ti Mac nikad nije vruć i da sigurno to nije razlog krepavanja HDD-a. Temperatura CPU preko 90 je prevelika. S obzirom da kućište metalno, toplina se prenosi svuda. Ako je CPU toliko vruć, svašta tu može nastradati.
11.01.2013 | 21:26
Sad makar znamo zašto crkavaju HDD-ovi. Braco to je definitivno prevruće tu ti vetilator ne vrti kako treba ili nešto drugo, molim te nemoj u takvu mašinu staviti SSD je će ti i on krepati.
11.01.2013 | 23:44
Na cca 100 C je jedino kad renda video u Final Cutu. Ali i tada temp HDD-a ne prelazi 42 C. Inace temp CPU-a je u svim ostalim uvjetima oko 50-60 C. E sad, mozda lazu senzori a mozda i program prikazuje pogresne vrijednosti. Je li imao netko slicne vrijednosti prilikom rendanja u final cutu?
12.01.2013 | 00:56
Temperatura HDD-a nije temperatura HDD-a, nego temperatura one točke gdje se na HDD-u mjeri temperatura. A i 42ºC je dosta više nego se meni ikad HDD zagrijao (osim onomad kad je sve pocrkavalo)
12.01.2013 | 02:34
Ja imam identične vrijednosti na istom stroju, kad ga opteretim zapuše se na 4800 o/min, temp procesora se podigne do 96, ali sve radi normalno, čim opterećenje nestane temp se skida na cca 60, i kad otvorim flash ga malo zagrije ali ni približno kao kad renderira.
12.01.2013 | 03:25
NIšta preko 90 nije normalno. Thermal shutdown ne prorađuje na toj temperaturi jer neće doći do štete odmah, ali ako često zakuhaš komp na tu temperaturu, ne treba se čuditi ako nešto crkne nekoliko puta u nekoliko godina.
12.01.2013 | 09:44
Dobro, ali pitanje je zašto se mašina zagrijava toliko? Sigurno nije razlog nešto rendanja u Final cut-u.
12.01.2013 | 11:48
Može biti i da je. To nisu strojevi koje je netko zamislio za takvu vrstu korištenja. Za takve poslove su predviđeni Mac Pro strojevi. Što misliš, zašto su ih svojedobno čak bili izvodili i s vodenim hlađenjem.?

Jednostavno - to je puno čipovlja skučeno na jako malo mjesta. Aluminijsko kućište pomaže, ventilatori isto, ali može biti jednostavno da nisu termički projektirani za takva opterećenja. Ja svoj MBP koristim profesionalno i nikad ga nisam štedio, ali jednostavno moje potrebe nisu tolike. Vrtio je po dvije virtualke, AutoCAD, svašta nešto, čak i nešto amaterskog prčkanja s videom, ali Final Cut nisam nikad ni pomislio otvoriti.

MBP je, recimo, ekvivalent dostavnog vozila. Jako dobrog i nadprosječno moćnog, ali ipak dostavnog vozila. Koje to dostavno vozilo možeš natovariti s npr. 2 tone cigle ili cementa i prevesti to npr. od Rijeke do Delnica? S nekim jako dobrim to možeš učiniti jednom-dvaput (pa i onda riskiraš da ti nešto pukne od naprezanja), ali nema nijednog kojem to možeš raditi učestalo (pa makar i ne svakodnevno). Ako trebaš tako nešto prevoziti - treba ti kombi ili kamion trotonac. I to je svakom samo po sebi jasno, zar ne?
12.01.2013 | 12:06
CPU iz mog MBP (2.8 GHz T9600) Min/Max operatativna temperatura 0°C - 105°C. Mislim, znam za ovaj podatak od ranije.
Evo link:
www.cpu-world.com/CPUs/Core_2/Intel-Core...0AV80576GH0726M.html
Dakle, u granicama je. Koga zanima moze pronaci i za svoj procesor na ovoj stranici. A citajuci strane forume, nekima se zna popeti i do 107 C za ovaj CPU, posebno kad igraju zahtjevnije igre.
Diskutiraju isto kao i mi ovdje.

Jednom prilikom kad sam rendao u Final Cutu (obicno kad rendam video CPU je opterecen 90-95%), laptop sam stavio ispred klima uredjaja na udaljenosti od 2 m zbog manjeg zagrijavanja. I klima je dobro ohladila aluminij. Zanimljivo je da je i taj put temp CPU bila cca 100 C, ali ventilatori su bili na niskim okretajima, skoro pa necujni. Ocekivao sam da ce se ipak zavrtiti i da ce temp biti manja zbog dodatnog hladjenja od klime.
Ocigledno, da je Apple predvidio da je ta temp pod opterecenjem u granicama normale za MBP... Ali ako disk crkava zbog navedene temp CPU-a, onda mi nije jasno zasto friziraju sve do maximuma ako stroj to ne podnosi. Apple proizvod sam i kupio zbog pouzdanosti. Iduci cu put izgleda rucno morati prethodno podici ventilatore na max, stavit ga pred klimu i ozezat po rendanju ako je to to
12.01.2013 | 12:08
hehe, upravu si... dostavnjak ne i tegljac. Palac gore!
12.01.2013 | 12:25
Kod 100 C ventilatori nemogu biti na min okretajima i da se ne čuju. Kod mene sa 70 c i sa manjim opterećenjima ventilatori vrte punim.
12.01.2013 | 12:33
To je bilo taj put pod klimom jer je kuciste bilo ohladjeno pa je preuzimalo toplotu od procesora, iz tog razloga se ventilatori vjerovatno nisi ni zavrtili previse. Radili jesu ali sigurno ispod 50% maximalne brzine.
12.01.2013 | 12:43
Slažem se s mišljenjem da "dostavno vozilo" ne treba predugo izlagati opterećenjima. Stradat će ležajevi (na ventilatoru).
13.01.2013 | 03:27
davorbarnjak kaže:
CPU iz mog MBP (2.8 GHz T9600) Min/Max operatativna temperatura 0°C - 105°C. Mislim, znam za ovaj podatak od ranije.
Evo link:
www.cpu-world.com/CPUs/Core_2/Intel-Core...0AV80576GH0726M.html
Dakle, u granicama je. Koga zanima moze pronaci i za svoj procesor na ovoj stranici. A citajuci strane forume, nekima se zna popeti i do 107 C za ovaj CPU, posebno kad igraju zahtjevnije igre.
Diskutiraju isto kao i mi ovdje.

Kao što sam ilustrirao u onom drugom threadu, "maksimalna radna temperatura" nije isto što i "maksimalna trajna radna temperatura". Termičke granice bilo čega se obično definiraju kao "Maksimalna temperatura pri čijem trajanju ne duljem od ___ minuta neće doći do poremećaja u radu uređaja.". Dakle, Ako proizvođač deklarira, 105, to znači da procesor može izdržati 105 stupnjeva na neko kraće vrijeme (mjereno u minutama), a da ne trpi trajne posljedice. Ako ga držiš satima na toj temperaturi, krepat će jednom (možda ne baš tada, ali sigurno puno prije nego mu istekne očekivani životni vijek).

Osim toga, nije tu stvar samo procesora. Toplina procesora prenosi se na druge elemente računala, jer je u tom malenom kućištu sve to skupa jako stisnuto.
16.01.2013 | 17:02
Hm sad imam novi problem.

Iz maca mi se čuju neki čudni zvukovi. Neko škljocanje iz po lokaciji zvuka točno ispod lampice koja signalizira dali uređaj radi.

Pretpostavka da je hard disk. Ali isti je ganc noci izvađen iz mac mini 2012 i stavljen u ovaj moj dakle nema niti 1 mj rada nemoguče da on zvecka/krči.
16.01.2013 | 17:49
Dobra pretpostavka. Može biti defektna serija, pa je najbolje provjeriti može li se zamijeniti.
16.01.2013 | 18:30
mac mini 2012 iz kojeg je izvađen hard je kupljen na filipinima
16.01.2013 | 19:55
Tja, loša sreća ! Još da se vrati u originalni i reklamira , možda bi bilo šanse, ovak bolje staviti novi. Za mirniji san.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, m@xym, Riba, songoku, Anonimci (445)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO