24.09.2018 | 22:51
zabac kaže:
Tintni pisači su kvalitetom, a i brzinom ispisa izjednačeni s laserima.
Nisam nešto duboko i detaljno pratio ovo područje, ali tvoja mi izjava zvuči posve nadrealno. Ono... s obzirom da nisam nikakve droge uzimao, pa čak ni alkohola, ne ljuti se što te pitam - da nisi slučajno ti?
No, ajde zaozbiljno... Zadnji put kad sam koristio inkjet drekec u rangu cijene <1000kn, kvaliteta otiska je, čak i u najsporijem ispisu, bila vidno lošija od lasera u istom cjenovnom rangu. Osim što je, naravno, inkjet bio u boji, a laser u tom cjenovnom rangu - nije.
Pričam o printanju nacrta i teksta. Povremene fotografije su popratne ilustracije uz tekst i nisu bitne. Za fotografije bi se mogao složiti da inkjet daje vjerniji otisak od kolor lasera (pri čemu se ne hvatam izraza "kvalitetniji" jer ne znam što on sve obuhvaća - meni osobno "kvalitetan otisak" ne smije biti osjetljiv na vodu, niti bi se smjelo dogoditi da se dvije isprintane površine naslonjene jedna na drugu - zalijepe međusobno).
Inkjet koji nije u tom cjenovnom rangu, a da sam ga nedavno koristio je Canon imagePrograf. Naravno, ne da sam ga kupio, nego na njega dajem plotati nacrte velikog formata. Nema priče o kvaliteti, kvaliteta je super. Brzina je relativno nebitna na te formate, ali nije ni ona loša. U tim formatima lasera ni nema tako da su bilo kakve usporedbe dalje - bespredmetne.
E, sad, kažeš ti, da u rangu onog što ja npr. koristim - Canon imageRunner - ima nešto u inkjet tehnologiji što je jednako kvalitetno *I* jednako brzo?
Pričamo, dakle, o stroju koji po deklaraciji pljuje 45 jednostanih A4 kolor listova u minuti, a po mom vlastitom iskustvu stabilno održava 28 dvostrano otisnutih A4 kolor listova u minuti, odnosno nekih 30-31 jednostrani A3 kolor list u minuti.
Prihvaćam da to nije svakom potrebno (nama u poslu svakako jest - samo da se sjetim kad smo za ACI krenuli printati projekte za 20 marina x 2 mape x 4 primjerka x u prosjeku 80 listova...), ali tvoja je izjava bila sasvim uopćena (
"Tintni pisači su kvalitetom, a i brzinom ispisa izjednačeni s laserima.") pa pretpostvljam da možeš imenovati barem jedan inkjet printer koji je u tom rangu brzine *I* kvalitete istodobno (dakle, ne ono - može kvalitetno, ako printa jedan list 5 minuta, a može brzo ako ti ne smeta što je otisak smeće).
Ako se uspoređuje laser u boji i tintni pisač, gotovo sve je na strani tintnog, malnji, manje struje guta, jeftiniji otisak s CISS tehnologijom, kvaitetniji otisak, dugotrajniji otisak.
Evo, molim jedan konkretan primjer. Proizvođač i model printera koji ima kvalitetniji i jeftiniji otisak (istovremeno! dakle, printam isključivo visokom kvalitetom i pratim potrošnju u takvom režimu korištenja), a brzina mu je tu negdje, možda malo (recimo, do 15%) manja od Canon imageRunner Advance 5045. A3 format.
Ne znam kako bi faktura trebala izgledati i uz koju djelatnost je vezana, ali mislim kako logo firme nije crno-bijeli pogotovo što navodiš dizajn/fotografija.
Slažem se da nekom izgled fakture može biti bitan. To je vjerojatno firma koja izdaje ne više od 100 faktura godišnje. Ako se radi o nekom tko ih izdaje 100 mjesečno ili 100 dnevno, prioriteti su sigurno brzina i cijena ispisa.
Ovisno od kuda si i što radiš, bolje je sam printati fotografije jer u studiu (kako kome) im se fućka za profile. Promjene papir, a profil je generički i onda "vuće" fotka na jednu boju.
O ovom zaista ne znam dovoljno da se upuštam dalje. Ne znam koji su kriteriji kvalitete nekom tko se fotografijom bavi tako ozbiljno kao ti. Meni su fotografije koje izrađuje Foto Kurti u Rijeci - super, u odnosu na ono što vidim na digitalnoj slici, naravno. Nisam nikad primjetio da otisak vuče na neku boju (osim ako sama slika ne vuče, a i takve bi stvari obično popravili usput, skupa s korekcijom ekspozicije, koliko bi se dalo).
Moja preporuka jer da odvojiš printer i skener jer jedno od to dvoje bude uvijek prosječno. Imaš CanoScan F seriju.
Pod pretpostavkom, naravno, da te prosječno ne zadovoljava. Ne mora svakome sve biti vrhunsko. Samo ono što mu je važno, zar ne?