upgrade iMAC-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

upgrade iMAC-a

27.05.2013 | 16:54
s čime bi se sve mogao nadograditi?
(Serial Number: C02HCANZDHJP, 27", i5 2,7GHz, 4Gb, HD6770M)

Malo mi je prespor pa bi ga ubrzao.
Možda novi procesor, grafička, memorija, SSD? Što god, samo da ga ne moram čekat.
27.05.2013 | 17:14
SSD i Ram memorije...sta radis da je spor?
28.05.2013 | 16:44
photoshop i sl. Frendica ima i7 proc., 16GB mem, SSD disk i kod nje je brz.
28.05.2013 | 16:47
ram na jedno 12GB ili 16GB i SSD unutra, biti će ko raketa
28.05.2013 | 16:59
Je li disk zamjenjiv na toj generaciji?
Znam da je bilo nekih problema oko toga.
U svakom slučaju, SSD možeš staviti na mjesto optike, a optiku gonit preko USB-a.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
28.05.2013 | 18:09
U tvoj iMac se može nadodati SSD bez da se vadi optika ili tvrdi disk. Za to je potrebno ovo:

www.ifixit.com/Apple-Parts/iMac-Intel-27...-Drive-Kit/IF174-002

a ovdje je opis kako ga ugraditi:

www.ifixit.com/Guide/Installing+iMac+Int...ard+Drive+Kit/7575/1

SSD, kao i dodatni RAM će najviše ubrzati stroj.
30.05.2013 | 11:34
joj SSD! Da li ima nešto s čime bi prebacio OS i sve što je instalirano sa sadašnjeg diska na novi SSD? Nešto kao kad se image napravi i samo natoči na prazan disk.
Onda ću vjerovatno na SSD-u imat OS i programe, a podatke ću spremat na sadašnji disk (7200o/min).
30.05.2013 | 11:44
Carbon Copy Cloner. Samo kloniraj fizikalac prije zamjene sa SSDom i preseli ih. Nakon toga bootaš kao da se ništa nije dogodilo. Ja sam tako napravio tranziciju. 100% bezbolno
  • forthdancer
  • Posjetitelj
30.05.2013 | 15:49
Evo jedan video koji pokazuje da je ustvari 16gb rama overkill
8gb rama plus ssd dobitna kombinacija

30.05.2013 | 16:47
Eto ja se uopce ne bi slozio da je 16GB overkill. Meni je bas taman

Ne znam kako moze nekome biti previse rama. Pa ne nosis ga na ledjima
30.05.2013 | 17:06
Jel ima netko tko ugradjuje SSD u iMaca po principu da odnesem i da dodjem po njega?
30.05.2013 | 17:51
Da, 16GB je taman, za sto, Word i Excel (koliko se sjecam da si spomenuo tadav programa). LOL

Opravdanje da RAM-a nikad dosta je idiotsko. Opravdanje da je jeftin je daleko blize istini.
30.05.2013 | 18:04
gogh kaže:
Jel ima netko tko ugradjuje SSD u iMaca po principu da odnesem i da dodjem po njega?

ja sam ugradnju odradio u FileX (ZG), zato jer mi je stroj pod garancijom. Znam da i iStyle radi isto to.
30.05.2013 | 20:09
Super. Bas sam u Areni. Pitam odmah. Hvala
31.05.2013 | 09:08
@Zabac:

Pa naravno da sam idiot cim imam 16GB. Koji normalan covjek bi kupio Retinu sa 16GB? :O

Bolje kupiti sa 8, pogotovo sto kasnije ne mozes nadograditi. Nikada nam nece niti trebati vise od 8

Nekada se bas ponasam kao idiot. Ne bi to ni znao da ti to tako argumentirano ne obrazlozis

A ni ta prica da je ram jeftin nije primjenjiva u mom slucaju. Gledaj razliku u cijenu izmedju 8 i 16 modela, pa racunaj koliko Apple naplacuje Ram.
31.05.2013 | 10:05
probaj za pocetak nadograditi sa 8gb rama pa vidi kako ti odgovara.
ssd ce sigurno ubiti, ali u mom iskustvu (mini i5 2.5, ML) komp je doslovno poletio sa 8gb rama, i to uz disk koji vrti na 5200.
31.05.2013 | 18:09
drlovric kaže:
@Zabac:

Pa naravno da sam idiot cim imam 16GB. Koji normalan covjek bi kupio Retinu sa 16GB? :O

Bolje kupiti sa 8, pogotovo sto kasnije ne mozes nadograditi. Nikada nam nece niti trebati vise od 8

Nekada se bas ponasam kao idiot. Ne bi to ni znao da ti to tako argumentirano ne obrazlozis

A ni ta prica da je ram jeftin nije primjenjiva u mom slucaju. Gledaj razliku u cijenu izmedju 8 i 16 modela, pa racunaj koliko Apple naplacuje Ram.

Vjerujem da 8GB RAM-a u orbitalnom satelitu košta milione dolara! LOL
Po meni rMBP ili bilo koji prijenosnik nije za zahtjevne i dugotrajne zadaće (bunite se kako zakuhava ako se pusti da radi 3-4 sata neki procesorski zahtjevan posao). Za takve zadatke je ili iMAC (manje) ili MacPro.
I tko je rekao da si idiot?
Reci za što ti konkretno treba 16GB RAM-a (iako si tvrdio kako je to tvoje osobno računalo i nije za posao)? Opravdanje dasi ga možeš priuštiti i nije opravdanje.
01.06.2013 | 06:07
@Zabac:

Postoje ljudi kojima Mac Pro (ili bilo koje drugo stolno racunalo), radi nacina zivota, uopce nije opcija.

E sad jos ako si u Mac svijetu, a zivis poput nomada, onda bas i nemas puno opcija, zar ne?

Planirani radni vijek svakog mog prijenosnog Mac racunala je tri godine, i to je osnovni razlog zasto sam uzeo 16GB. Istina da ne koristim sve to sada, ali ne znaci da necu za godinu dana.

Procesor i7 je dovoljno jak za sve zadace, SSD disk je unutra, znaci samo bi taj ram mogao biti usko grlo u danima koji dolaze, pa sam to htio eliminirati iz jednadzbe.

Uostalom za 15 dana izlazi novi Company of Heroes 2, pa ne bi da mi radi nedostatka radne memorije trzaju jedinice na Ruskom frontu

Ne trebaju nama ni plazme 40+" kada smo odrasli na ekranima 51-55cm.
Ne treba ni auto od 200KS, kada nas je Fico od 750ccm dovozio na odrediste.
Ne treba ni iPhone 5 kada android mobitel od 200kn obavlja sve isto.
Isto tako ne treba ni laptop sa 16GB kada sve mozes to uraditi na Mac White iz 2008.

Al jbga, ipak kupujemo, jer smo tako u mogucnosti
01.06.2013 | 10:04
Znači, kupio si skupu mašinu za igranje igrica!
01.06.2013 | 10:38
Ha, jbg, kupio - kupio. Može, pa kupio. Što ga sad piliš? Tako si i ti nakupovao objektiva i čudesa ko da slikaš za National Geographic pa...
01.06.2013 | 10:52
zabac kaže:
Znači, kupio si skupu mašinu za igranje igrica!

necuveno... odrastao covjek trosi svoje novce da bi mogao igrati IGRICE?!?!?! odvratno! fuj fuj fuj!
01.06.2013 | 11:32
Jesam, nakupovao sam objektiva!!
Nije poanta u tome, već kako @drlovric nešto zagovara i dalo bi se zaključiti kako na računalu (dotičnome) radi neku super ozbiljan posao za koji treba stvarno procesorske snage, memorije, brzi disk itd, a kad tamo playmachine!!!!!
  • forthdancer
  • Posjetitelj
01.06.2013 | 12:15
Nema te igrice koja troši više od 650mb radne memorije u punom radu tako da argument da 16gb rama treba za igranje nije baš neki,
ja trenutno igram Diablo 3, Borderlands 2, Deus Ex Human Revoution i slično, ni jedna od njih nije zauzimala više od 600mb,
jedino Crysis 3 i Bioshock Infinite uzmu 680mb i to u bootcampu.
Radio sam jučer jedan dizajn za flyere u photoshopu 4k rezolucije i uzelo mi je 800mb a u isto vrijeme sam imao projekt otvoren u logic pro
sa 10 vanjskih instrumenata potrošnja memorije je iznosila 540mb

Ne znam da li ste primjetili ali danas software pa ni igrice ne idu više za time kupi novi turbo hardware i budi sretan već se ide za optimizacijom
tako da i netko sa računalom od prije 5god može uredno taj software kupiti i koristiti.

Najbitnija stvar je brzina memorije a ne njena količina, usporedi si npr 16gb ddr3 na 1033mhz i 8gb na 1600,
onih 8 pobjeđuje.

Ako će nešto radit trzavice to je onda grafička kartica koja za igranje igrica i nije neki super model pogotovo na rezoluciji od retine.
01.06.2013 | 12:50
Meni samo safari zna pojesti po par giga rama a jos ako mi je ostao ukljucen pa dignem soundbooth sa par plugin-ova ostane mi za rad 30-40MB
01.06.2013 | 16:21
lovricu, izvoli se svima ispricati za svojih 16 gb rama!
01.06.2013 | 19:25
zabac kaže:
drlovric kaže:
@Zabac:

Vjerujem da 8GB RAM-a u orbitalnom satelitu košta milione dolara! LOL
Po meni rMBP ili bilo koji prijenosnik nije za zahtjevne i dugotrajne zadaće (bunite se kako zakuhava ako se pusti da radi 3-4 sata neki procesorski zahtjevan posao). Za takve zadatke je ili iMAC (manje) ili MacPro.
I tko je rekao da si idiot?
Reci za što ti konkretno treba 16GB RAM-a (iako si tvrdio kako je to tvoje osobno računalo i nije za posao)? Opravdanje dasi ga možeš priuštiti i nije opravdanje.

Žabac,imaš li ti susjeda? Nisi nikad čuo da se i za susjeda kupi par GB rama....sebičnjak jedan Ja na svom miniju imam 16 GB a da prima module od 16 GB imao bi 32 GB rama...ionako sam susjedu rekao da imam 32 GB rama
01.06.2013 | 21:04
Čisto da bude ljubomoran, jel?
Tako sam i ja svojem. Al' me zajebo pa je on meni reko da u svom laptopu ima SSD od 3TB.
02.06.2013 | 05:11
@kinsif:

Ma nemam ja ni rMBP, nisam je nikada ni vidio, nego sam procitao da je 16GB najvise pa nerviram ljude na forumu

Da ima rMBP sa 32GB ja bi pricao da bas tu imam

Sta ce meni comp ako cu igrati "igrice" na njemu?
02.06.2013 | 14:11
forthdancer kaže:
Evo jedan video koji pokazuje da je ustvari 16gb rama overkill
8gb rama plus ssd dobitna kombinacija

Uuuu, overkill. Kako za koga. Mene je evo upravo mogucnost da nadogradim 13'' MBP sa C2D procesorom iz 2010 sa 16 GB rama prije par mjeseci sprjecila da kupim novi.

Ram, pogotovo na macu, nikad nije za bacit. Imas puno vece sanse da ce ti kad tad trebat kakva virtualna masina, i da ces se nac u cudu kad ti nece bit dosta rama. Do prije par mjeseci sam imao 8 GB, i to jednostavno nije dosta, stalno moras bit na oprezu.

Sa 16 GB sam miran, trosim oko 10 i jos imam viska za buducnost.
02.06.2013 | 14:16
forthdancer kaže:
Nema te igrice koja troši više od 650mb radne memorije u punom radu tako da argument da 16gb rama treba za igranje nije baš neki,
ja trenutno igram Diablo 3, Borderlands 2, Deus Ex Human Revoution i slično, ni jedna od njih nije zauzimala više od 600mb,
jedino Crysis 3 i Bioshock Infinite uzmu 680mb i to u bootcampu.
Radio sam jučer jedan dizajn za flyere u photoshopu 4k rezolucije i uzelo mi je 800mb a u isto vrijeme sam imao projekt otvoren u logic pro
sa 10 vanjskih instrumenata potrošnja memorije je iznosila 540mb

Ne znam da li ste primjetili ali danas software pa ni igrice ne idu više za time kupi novi turbo hardware i budi sretan već se ide za optimizacijom
tako da i netko sa računalom od prije 5god može uredno taj software kupiti i koristiti.

Najbitnija stvar je brzina memorije a ne njena količina, usporedi si npr 16gb ddr3 na 1033mhz i 8gb na 1600,
onih 8 pobjeđuje.

Ako će nešto radit trzavice to je onda grafička kartica koja za igranje igrica i nije neki super model pogotovo na rezoluciji od retine.

Koja glupost, presmijesno.

Najbitnija stvar je ona koja je bitna korisniku, a ne kaj si mali djokica zamislja. Brzina memorije je za 99.5% korisnika potpuno nebitna stvar, a kolicina je daleko najbitnija, jer 'nestankom' kolicine brzina pada za nekoliko redova velicina, a to je onda jedno 10000 puta primjetnije nego razlika izmedju 1066 i 1600 MHz. Bolje imat 16 GB rama na 400 MHz nego 8 GB na 4000 MHz ako trosis vise od 8 GB.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Gjuroo, m@xym, Riba, Anonimci (861)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.39 Seconds

Provided by iJoomla SEO