MBP vs MBP Retina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBP vs MBP Retina

01.09.2013 | 19:32
Vrijeme je kupovine novog laptopa pa bi dobro došle konzultacije.

Macboom pro ili Macbook pro Retina?

Koji su prednosti i nedostaci oba modela?
01.09.2013 | 19:52
Pogledaj ovdje ili se strpi desetak dana jer dolaze najvjerojatnije novi modeli.
01.09.2013 | 20:27
Ok , ovak. Da sam htjel let me google this for you bi i zatražil let me google this for you. No ipak, zatražil sam mišljenjue temeljeno na iskustvu i korištenju jer mi hrpetina laprdanja sa blogova ne znači previše u životu. E sad, ako nitko ne može reči konkretno temeljeno na vlastitom iskustvu, nema veze, sori, fulal mjesto.
01.09.2013 | 21:15
Prvo, trebaš reći za što misliš koristiti komp. Namjena je najvažnija, tada se može odvagati gdje bi uloženo/dobiveno bilo najbolje.
01.09.2013 | 21:31
Zabac ti je ispravno rekao.

Najvaznija je funkcija racunala. Osobno imam MacBookPro Retina 15" i za mene je to odlicno racunalo i zadovoljava sve moje potrebe (i puno vise bi moglo).

Osobno priznajem da ima odlican ekran, ali i ostali hardware je super.

E sad ako biras izmedu normalnog Pro i Retine, mislim da se trebas zapitati nekoliko stvari, trebas li interni DVD/CD uredaj, dal trebas uredaj s tvornickim SSD-om, dal mislis kasnije nadogradivati RAM, mjenjati bateriju itd.

Jer to su u osnovni apsolutno suprotni koncepti.

Eto to ti je moj kratki osvrt, ako te zanima nesto posebno, slobodno pitaj.
01.09.2013 | 21:38
Dakle korištenje.

development:

python, perl, c/c++, haskell, lisp, lua

standard office task ( word processing, tex/latex, excel )

multimedija ( video/audio reprodukcija )

eventualno cad design ( znam da je 13" za cad malo no vanjski monitor se lako može upariti na laptop i koristiti za rad a cad ionako neću raditi s nogu ili na kavi a radi portabilnosti je 13 idealan ).

Raznmišljal i o air no on je pal u plan jedino kao prijenosni terminal.

Vidim po forumima da se dosta ljudi kod retine žali na nedostatak optičkog driva no iskreno to me nesmeta jer optičke medije već par godina ne koristim.
01.09.2013 | 22:34
uzmi retinu, cd/dvd drive stvarno nema smisla imati u tvom slucaju, a ovako dobijes sleek design ( i bolji) imam retinu 13 i daleko mi se vise svida nego frendov obican zbog debljine, znam da cjepidlacim ali u malim stvarima su posebnosti.

plus, dobijes daleko bolji ekran, sada sam na imacu i brojim piksele dok pisem hahahaha

nedostatci retine jesu dakako mjenjanje komponenata, ali meni je 2.6ghz, i5, 8gb i 256gb ssd, sasvim dovoljno. ako ti treba prostora uzmes vanjski hard i to je to. stvarno je brz, cak i windowse na parallelsima vrti odlicno i dize mi office( na windowsima) u manje od pol sekunde, ako hocete dokaz snimit cu i video haha,

pa eto ako te jos sto zanima reci
01.09.2013 | 23:18
Potpisujem Stefanjosove tvrdnje. Od neki dan mi je rMBP 13 u posjedu, imam još nekoliko Macova kod sebe. <glede display-a usporedbe jednostavno nema. Još kad stviš MBP i retinu jedan pored drugog, razlika je prosto nevjerovatna. Glede rada na njemu, radim u kolekciji Adobeovih alata... PS,DW, IL, ID i samo ponekad AE i final Cut Pro X. Apsolutno sve moje potrebe zadovoljava. Gle, po meni rMBP 13 je idealno rješenje, a ako imaš malo veći budžet, onda svakako rMBP 15 i rješen problem.
01.09.2013 | 23:30
Hvala vam.

Da, nedostatak nadogradnje rama je minus, no neće svijet propasti ako ostanem samo na 8 gb. Ionako se ne bavim virtualizacijom da imam dignuta 2 debiana, 1 windows, 1 openbsd i 2 fedore pa da trebam previše rama.

Ma ima 3 vanjaska po 1tb tako da na ssd stavim aplikacije i txt dokumente dok sva multimedija ide na eksterni disk.
  • User
  • Posjetitelj
02.09.2013 | 00:09
lutherush kaže:
Hvala vam.

Da, nedostatak nadogradnje rama je minus, no neće svijet propasti ako ostanem samo na 8 gb. Ionako se ne bavim virtualizacijom da imam dignuta 2 debiana, 1 windows, 1 openbsd i 2 fedore pa da trebam previše rama.

Ma ima 3 vanjaska po 1tb tako da na ssd stavim aplikacije i txt dokumente dok sva multimedija ide na eksterni disk.

Također koristim rMBP 15" za development i ništa mi ne fali. Glavna motivacija za kupnju mi je bila što nije bilo moguće naručit klasični MBP 15" sa višom rezolucijom (1680x1050) bez duljeg čekanja. Međutim, kad je stigao rMBP i mogućnost da ga guram do prividnih 1920x1200 bilo mi je odmah jasno da bi se debelo prešao da sam uzeo klasični. Za development dušu dalo kad se svi alati poslažu po ekranu

8GB RAM-a će ti barem 3-4 godine bit dosta za stvari koje si naveo, a i7-ica u njemu je bomba. Grafička je super za povremeno igranje i aplikacije koje koriste OpenCL/CUDA.

SSD je zamjenjiv, mislim da OWC prodaje modul od oko 480 GB za 500-tinjak dolara + dobiješ kučište za stari SSD.

Ukratko - ako novac nije problem definitivno uzet retinu. Ekran je sam po sebi dovoljan razlog, a tu su još i debljina i ostale sitnice.

Jedina stvar koja mi stvarno fali na njemu je ethernet povremeno, ali to ću si riješit Thunderbolt to Ethernet adapterom.
02.09.2013 | 01:53
Sve je rečeno u prilog Retine (i potpisujem), pa idem malo Off:

@User: Eh, kad je taj Ethernet utor veći od R kućišta!
Meni je to zapravo nevjerojatno! Zamislite da je prije nekoliko godina netko rekao da je standardni mrežni utor prevelik i da bi ga trebalo napola srezati da stane u neki laptop?
Tako nešto samo ovi frikovi u Cupertinu mogu složiti...

PS: bio je jedan rumor da su doista tražili odobrenje za smanjenje standardnog audio jacka na slušalicama. Navodno im je ovaj sadašnji bio prevelik da bi još stisnuli iPod Shuffle 3rd & 4th Generation (koji je širok upravo koliko i taj jack)!

Wierd, but cool
I like that!
02.09.2013 | 05:01
Ja imam Retinu 15 i jos joj pokusavam naci manu. Nema ih

Ide mi nekada na zivce sto moram koristiti adapter (kojeg puno puta zaboravim) da bi spojio comp na LAN, ali sta je tu je.

I recimo nedostatak bi bio samo dva USB porta, jer dosta cesto zatrebam tri.

Virtualizacija radi super. Suprugi sam kupio novi HP laptop solidnih performansi, pa sam usporedio.

Bolje radi Windows 8.1 pod virtualizacijom na mom rMBP. Jos je izasao Parallels 9 prije dan-dva, tvrde da je jos brzi za 30-ak%

Doduse, imam malo jaci model sa 16GB rama pa i to vjerojatno pomaze
02.09.2013 | 07:45
Ako ti je važna grafika, 13" modeli ne dolaze u obzir, pogotovo uz ideju vanjskog monitora. 15" su puno bolji jer imaju duple grafičke kartice u sebi.
Drugo je pitanje, da li radiš profesionalno ili amaterski/studentski?
Ako je profesionalno, kupi najbolje, a ako je ovo drugo, onda uzmi obični, a resto novaca iskoristi za druge stvari.
02.09.2013 | 08:42
Grafika kao grafika mi nije betna, odnosno ne bavim se ni foto ni video manipulacijom
02.09.2013 | 09:41
Dobro ti je Zabac rekao onda, kupi 13" i ostane ti para za svasta nesto

Samo vjeruj da je razlik izmedju 13" i 15" nebo i zemlja, nije samo velicina ekraan u pitanju.

Ja nekako ocekujem da ce i rMBP 13" nestati iz Apple ponude (poput 17" modela), cim Air dobije Retina display.

Nema tu mjesta niti realne potrebe za oba modela

Ja naravno sve pricam misleci na Retina modele, ne bi ni na pamet padalo kupovati stare modele sa smijesnih 1280x800px.

Pa toliko piksela mobiteli danas imaju
02.09.2013 | 11:56
13" mi je taman za tegliti uokolo. 15" mi je malo nezgrapan.

Dakle sa resto novaca plan je sljedeći, happy hacking professional keyboard i Kingstone expert mouse za po doma i uredu.
02.09.2013 | 13:13
User kaže:
lutherush kaže:
Hvala vam.

Također koristim rMBP 15" za development i ništa mi ne fali. Glavna motivacija za kupnju mi je bila što nije bilo moguće naručit klasični MBP 15" sa višom rezolucijom (1680x1050) bez duljeg čekanja. Međutim, kad je stigao rMBP i mogućnost da ga guram do prividnih 1920x1200 bilo mi je odmah jasno da bi se debelo prešao da sam uzeo klasični. Za development dušu dalo kad se svi alati poslažu po ekranu

8GB RAM-a će ti barem 3-4 godine bit dosta za stvari koje si naveo, a i7-ica u njemu je bomba. Grafička je super za povremeno igranje i aplikacije koje koriste OpenCL/CUDA.

SSD je zamjenjiv, mislim da OWC prodaje modul od oko 480 GB za 500-tinjak dolara + dobiješ kučište za stari SSD.

Ukratko - ako novac nije problem definitivno uzet retinu. Ekran je sam po sebi dovoljan razlog, a tu su još i debljina i ostale sitnice.

Jedina stvar koja mi stvarno fali na njemu je ethernet povremeno, ali to ću si riješit Thunderbolt to Ethernet adapterom.

Krajem prosle godine sam imao istu dilemu. Za slicne potrebe developmenta sam izabrao MBP 15" osnovni (najjeftiniji) model te sam ga sam nadogradio na maksimum: 16GB OWC RAM, OWC Mercury EXTREME Pro 6G SSD, WDC WD7500BPKT HDD umjesto DVD-a. Osim toga dosta me nerviraju glossy ekrani pa sam uz MBP napravio CTO sa HiRes anti-glare lcd. Takvu mogucnost rMBP nema. Interni HDD mi je potreban jer intezivno koristim virtualne servere sa dosta velikim image-ima, pa bi mi koristenje externih HDD-ova bilo dosta nezgrapno. O nedostatku ethernet porta na rMBP netreba ni govoriti. 1920 x 1200 na 15" mi je malo presitno za moje oci. Kada trebam vise prostora (intezivan razvoj) tada se prikljucim na vanjski Dell 27" monitor koji se nemoze usporedjivati sa retina rezolucijom. Jedine mane koje ja primjecujem kod MPBa u komparaciji sa rMBP su: debljina i tezina laptopa.
02.09.2013 | 15:17
Vidim na www.store.com.hr/ da za sve modele nude i nadogradnje. Ima negdje možda konfigurator nadogradnja pa da odma vidim koliko bi došla nadograđena mašina?
02.09.2013 | 16:25
Nekako se uvijek provlači pitanje rMBP 13" ili MBP 15" (koji su cijenom tu negdje), a savjeti su kako je ipak rMBP 15" ono što je super (pa naravno!). rMBP 15" je top model prijenosnika, a 13" isti takav je okljaštreni 15" model s 13" ekranom. I opet već dugo svi oni odrađuju posao i više korektno.
02.09.2013 | 19:49
Kad se već krenulo u generalne priče, da odem još malo u offtopic ( valjda se moderatori neće naljutiti na mene ), jel se zna kad bi mogli novi modeli i kaj bi konkretno donjeli? Pričal danas sa frendom i kaže kako će uskoro novi modeli aira koji bi trebali imati i7 na 2.0 i retinu. E sad ako je to točno onda ću rađe pričekati novi air a opet koliko vidim ovaj haswell koj se prodaje i je novi model a ima i5 na 1.3 i 1.7 na 1.7 hmmmm
02.09.2013 | 20:17
Na jabučnjaku se moderatori ne ljute na offtopic.
Stalno izlaze novi modeli i, kad god kupio Maca, najdalje za 6 mjeseci će izaći neki bolji od tvog. Tom logikom nikad nećeš ništa kupiti.
02.09.2013 | 20:22
Air je ulazni Appleov laptop koji je fokusiran na mobilnost i autonomiju. Retina i viši takt bi vjerojatno narušili autonomiju tako da ne vjerujem da Apple razmišlja u tom smjeru. Ulazni rMBP 13" košta isto kao i Air sa i7, doduše i5 na 2,5Ghz pa ti je možda to opcija već danas.
02.09.2013 | 21:02
hmmm dakle air sa i7 košta isto ko jeftinija retina odnosno 12 600? zanimljivo. I to je air sa 8gb rama?

Mislim da moram puno toga updatati od G5....
02.09.2013 | 21:17
GPU.png

O ovome pričam!
02.09.2013 | 21:28
@zabac

Da, super, ali za word processing, tex/latex, haskell, python i c development mi ne treba "jaka" grafička.
02.09.2013 | 21:40
Napisao si da planiraš raditi i u CAD-u. Ne znam točno na koji CAD si mislio, ali oni koje sam ja probao su u pravilu vrlo zahtjevni po pitanju grafičke kartice.
02.09.2013 | 22:34
Točno. Ali CAd, konkretno u AutoCAD-u i PTC/ProEngineer radim svega par puta na godinu s time da za ozbiljan CAd/CAM i renderiranje ima kod kuće 2x xeon zvijer sa nvidia quadro + tesla
02.09.2013 | 22:36
Hja, onda je sve jasno.
  • User
  • Posjetitelj
03.09.2013 | 13:04
jmirakul kaže:
Krajem prosle godine sam imao istu dilemu. Za slicne potrebe developmenta sam izabrao MBP 15" osnovni (najjeftiniji) model te sam ga sam nadogradio na maksimum: 16GB OWC RAM, OWC Mercury EXTREME Pro 6G SSD, WDC WD7500BPKT HDD umjesto DVD-a. Osim toga dosta me nerviraju glossy ekrani pa sam uz MBP napravio CTO sa HiRes anti-glare lcd. Takvu mogucnost rMBP nema. Interni HDD mi je potreban jer intezivno koristim virtualne servere sa dosta velikim image-ima, pa bi mi koristenje externih HDD-ova bilo dosta nezgrapno. O nedostatku ethernet porta na rMBP netreba ni govoriti. 1920 x 1200 na 15" mi je malo presitno za moje oci. Kada trebam vise prostora (intezivan razvoj) tada se prikljucim na vanjski Dell 27" monitor koji se nemoze usporedjivati sa retina rezolucijom. Jedine mane koje ja primjecujem kod MPBa u komparaciji sa rMBP su: debljina i tezina laptopa.

Ako moraš imat nekoliko VM-ova podignuto paralelno onda je tvoj izbor sasvim logičan. I meni je SSD u rMBP premalen, ali naučio sam se živit s tim kroz kombiniranje cloud storage-a, eksternog diska, privatnog VPS-a i sl.

Glossy na rMBP stvarno nije problem, evo nije mi ni palo napamet dok nisi spomenuo. Nedostatak etherneta je rješiv. Na blago nezgrapan način doduše, ali je rješiv

Što se vanjskog monitora tiče, razumijem tvoje potrebe u potpunosti. Kod mene je situacija donedavno bila takva da sam se stalno kretao okolo-naokolo s laptopom pa mi to nije previše igralo.
03.09.2013 | 13:12
Mene samo zbunjuje ta ambivalencija. S jedne strane je taj "sleek design" rMBPa tako užasno važan da se nije moglo staviti je*eni ethernet port da bi komp bio par milimetara tanji () i svi stalno naglašavate kako je to tako je*eno super i fenomenalno lijepo dizajnirano računalo, a s druge strane vam ne smeta to što morate điđat neki viseći adapter da bi dobili normalni ethernet priključak.

Kako vam ta viseća điđa ne narušava ljepotu i savršenstvo "sleek" designa?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO