MBP vs MBP Retina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBP vs MBP Retina

03.09.2013 | 14:21
jednostavno, koristimo wifi, dobijem 130 Mbit/s( imam ap express, ali opet) ne vidim zas bi spajao ethernetom. meni dovoljno brzo
03.09.2013 | 14:35
*Ti* koristiš wifi, ali očito ne svi. I svi kojima treba Ethernet unjkaju na to što za ethernet spoj treba adapter.

Moram priznati da je meni osobno taj korak s izbacivanjem etherneta - popriličan promašaj. Dok bi ga za Air *možda* mogao svariti (jer se radi o ultraportabilcu), za ozbiljniji laptop mi je to teški minus. Tim više što je razlog krajnje glup. Ako im je već form factor konektora bio problem, mogli su samo promijeniti konektor, a ne kompletno izbaciti ethernet interface. Onda bi mogao imati poseban kabel za spajanje na ethernet, ali bi to bio kabel, a ne neka điđa. No dobro. Sorry na offtopic.
03.09.2013 | 16:32
i tanji laptopi imaju RJ45 priključak..... Asus X202 na primjer.... stoga vjerujem da je bilo izvodivo
03.09.2013 | 16:52
Bilo bi, ali nije. Koloko zman, rješavaju to s vratašcima, koja se valjda budu rasklimala i/ili ostala otvorena (jer se ne daju zatvoriti) i onda jamranje opet počinje.
LOL
03.09.2013 | 17:23
smayoo kaže:
*Ti* koristiš wifi, ali očito ne svi. I svi kojima treba Ethernet unjkaju na to što za ethernet spoj treba adapter.

Moram priznati da je meni osobno taj korak s izbacivanjem etherneta - popriličan promašaj. Dok bi ga za Air *možda* mogao svariti (jer se radi o ultraportabilcu), za ozbiljniji laptop mi je to teški minus. Tim više što je razlog krajnje glup. Ako im je već form factor konektora bio problem, mogli su samo promijeniti konektor, a ne kompletno izbaciti ethernet interface. Onda bi mogao imati poseban kabel za spajanje na ethernet, ali bi to bio kabel, a ne neka điđa. No dobro. Sorry na offtopic.

Isao sam gledati posto ta điđa. Pa nije tako ni skupa, $29. Zapravo ima cijenu kao i obican Apple kabel. Hajde barem to.
store.apple.com/us/product/MD463ZM/A/thu...bit-ethernet-adapter
03.09.2013 | 17:38
Pa nije baš $29. Zapravo je HRK 270.

www.istyle.eu/hr/mac-dodaci/kablovi-napa...thernet-adapter.html

A čak i da je $29, nije ni to baš tako jeftino kad znaš da je moglo biti $0, zar ne?

Ali recimo da čak ta cijena niti nije bitna. Više ide na živce to điđanje. Meni barem.
03.09.2013 | 18:13
Bum, još 29 bucks-a za FireWire jer TB pandani su još papreno skupi (kamere, diskovi i ostala periferija). Ako se istovari sića od soma bucks-a minus 1$, e tada se dobiva blagodat od USB 2.0 do gigabit etherneta i firewire-a na monitoru.
03.09.2013 | 19:12
smayoo kaže:
Pa nije baš $29. Zapravo je HRK 270.

www.istyle.eu/hr/mac-dodaci/kablovi-napa...thernet-adapter.html

A čak i da je $29, nije ni to baš tako jeftino kad znaš da je moglo biti $0, zar ne?

Ali recimo da čak ta cijena niti nije bitna. Više ide na živce to điđanje. Meni barem.

Uh da, zaboravio sam da je kod nasih Apple reselera tecaj dolara $1 = 10 HRK
điđanje svakako ide na zivce pogotovo kada laptop zelis pretvoriti u pravu radnu stanicu. Ja tada moram u laptop ukopcati barem pet kablova. Apple nudi rjesenje za to u vidu thuderbolt displaya koji u sebi ima tzv. docking station, pa cak i napajanje za MBP. Ta elegancija nazalost ima svoju cijenu $1000 i onda jos nasi dodju sa svojim tecajem i snove pretvore u nocnu moru. Od nedavno postoji i alternativni dock kojeg razmatram.
http://www.belkin.com/us/p/P-F4U055 ali i tih $300 je malo previse
03.09.2013 | 21:59
@jmirakul, ti se radiš glup? U Americi je 29$, u Hrvatskoj je 259,01kn.
Sad si došao do toga kako je Apple skup!
Ako ti treba radna stanica, kupi nju, a ako ti treba prijenosnik, kupi njega, a ako ti pak treba oboje, kupi naravno oboje. Ne kukaj za novce, jer ako je za biznis onda se kupuje ono što treba, a ako je za kurčenje i to ima svoju cijenu.
Ova sva preseravanja radi retina displeja, a običan MBP ima to sve u sebi!
04.09.2013 | 00:00
smayoo kaže:
Na jabučnjaku se moderatori ne ljute na offtopic.
Stalno izlaze novi modeli i, kad god kupio Maca, najdalje za 6 mjeseci će izaći neki bolji od tvog. Tom logikom nikad nećeš ništa kupiti.

Bok, malo pratim vasu diskusiju jer sam i sam zainteresiran za nabavu novog MBP. Zanima me rMBP 15'.
Smayo, slazem se sa tvojim komentarima na ovoj temi, ipak glasine "idu" u smijeru bitno dulje autonomije baterije na seriji koja dolazi, te ono sto je meni i vaznije, ocekujem da bi zapremninu SSD-a mogli povecati na 786 GB za regularne bolje modele ( do sada se moglo naruciti kao izvanrednu nadogradnju i bilo je preskupo). Mislim da cu pricekati jos neko vrijeme sa nabavom zbog tih razloga. Vidim da su cijene prethodne serije reducirane, nadam se da zbog EU konkurencije i mogucnosti nabave istih modela iz EU bez carine, cijene novih modela takodjer nece biti bitno vise. Naravno u konacnici sve ovisi o ponudi i potraznji, a Apple se nikada nije previse trsio da poveca ponudu svojih proizvoda.
04.09.2013 | 07:44
Ja imam rMBP15 i super sam zadovoljan. Ne postoji trenutacno laptop kojim bi ga zamijenio. Osim naravno nekim novim modelom slijedece godine

I meni je zapravo jako zanimljivo da na rMBP uglavnom negativno gledaju ljudi koji ih nemaju

To je buducnost Apple racunala i smjer u kojem ce sve ici. Minijaturizacija, koja ima svoju cijenu. Nema vise natrag. Take it or leave it.

Ne vrijedi kukati za LAN portom jer ga neces dobiti. Kupi PC i budi sretan Na koncu ne postoji niti tehnicki razlog da taj LAN konektor bude tako velik

Kukali su ljudi i za optickim pogonom (i ranije za floppy), ja ga ne bi ugradio da mi ga besplatno nude, jer mi ne treba.

Ne postoji niti jedan uredjaj (comp, mob, tablet) koji bi ja kupio (od sad, na dalje i ubuduce ) da nema Retina ekran.

Ali svako ima svoje potrebe, zelje i prioritete...
04.09.2013 | 08:12
Od kud dulja autonomija baterije? 15" retina i obicni imaju 7 sati i tako Apple navodi. Ocito retina guta struju. Retina ima jacu bateriju, a obicni i mehanicki disk. Retina je veci potrosac!
77,5Wh naprema 95Wh (obicni - retina)
04.09.2013 | 09:10
drlovric kaže:
I meni je zapravo jako zanimljivo da na rMBP uglavnom negativno gledaju ljudi koji ih nemaju ...

Meni je to sasvim logično. Kakva bi to bio budala da kupim laptop koji toliko košta i još mi ne odgovara?
04.09.2013 | 09:58
zabac kaže:
Od kud dulja autonomija baterije? 15" retina i obicni imaju 7 sati i tako Apple navodi. Ocito retina guta struju. Retina ima jacu bateriju, a obicni i mehanicki disk. Retina je veci potrosac!
77,5Wh naprema 95Wh (obicni - retina)

Ne znam od kud, ali s obzirom da se tehnologija razvija onda valjda i tu znacajku mozemo ocekivati u novim modelima...
Kakogod, nesto o tome pronasao sam ovdje

www.gottabemobile.com/2013/08/23/new-macbook-pro-release-date/

..navodno bi novi model sa Intel Haswell procesorima mogli lansirati vec ovog mjeseca, pa bi ih moguce valjda kod nas bilo kupiti do NG u maloprodaji.
S obzirom da je cijena MBP/rMBP uvijek astronomska, mislim da mi se isplati cekati novi model (osim u slucaju da cijene lanjskih modela preprodavaci snize preko -50%, a to se vjerojatno nece dogoditi).
04.09.2013 | 10:40
zabac kaže:
@jmirakul, ti se radiš glup? U Americi je 29$, u Hrvatskoj je 259,01kn.
Sad si došao do toga kako je Apple skup!
Ako ti treba radna stanica, kupi nju, a ako ti treba prijenosnik, kupi njega, a ako ti pak treba oboje, kupi naravno oboje. Ne kukaj za novce, jer ako je za biznis onda se kupuje ono što treba, a ako je za kurčenje i to ima svoju cijenu.
Ova sva preseravanja radi retina displeja, a običan MBP ima to sve u sebi!

Prenosnik mi svakako treba, no treba mi i snazno racunalo (radna stanica) sa dosta diskovnog prostora. Ethernet mi treba radi brzeg pristupa NAS-u na kojem se nalazi arhiva svega. Godinama sam radio na radnim stanicama jer laptopi nisu bilo dosta jaki i nisu imali dovoljno diskovnog prostora. Sad kada su laptopi postale zvijeri sada Apple stvara probleme izbacujuci ethernet, firewire, a pravo je cudo sto na novim MBP-ovima imamo USB3 jer su mogli reci sto ce vam to kad imate thunderbolt.

Cak i kad bi kupio MBP i MacPro jer mi fakat trebaju imao bi problema sa sinkronizacijom ta dva racunala. To sam godinama radio i za to vise nemam zivaca. Najbolje je kad se sve nalazi na jednom mjestu (uz vrlo kvalitetan backup). Rijesio sam se stolnih racunala i jeftinela plasticnih laptopa. Sada mi se sve nalazi na MBP-u, Ext.HDD i NASu.
Smayoo je dobro rekao da za puno kila novaca dobijem nesto sto mi ne odgovara. Ali dobijem retinu koja super izgleda i kad to vidis to te naproto obuzme na nacin da vise nemozes niti baciti pogled u non-retina display
04.09.2013 | 11:06
jmirakul:

U tvom slucaju ja bi isao na kvalitetan docking station.
04.09.2013 | 14:37
drlovric kaže:
jmirakul:

U tvom slucaju ja bi isao na kvalitetan docking station.

Je. Spremam se uzeti ovaj Belkin sa Amazona. Jos malo razmisljam.
04.09.2013 | 15:18
Fino! Razlika je 730$ i ako dodaš još 270$ dobiješ 27" monitor!
04.09.2013 | 18:57
zabac kaže:
Fino! Razlika je 730$ i ako dodaš još 270$ dobiješ 27" monitor!

E moj zabac nisi primjetio da sam u prijasnjim postovima naveo da vec dvije godine imam Dell 27" U2711 monitor koji nije glossy tako da to ne igra
04.09.2013 | 19:54
Onda te žulja 730$ u džepu.
04.09.2013 | 21:33
Zabac hajde molim te objasni mi tih $730. Gdje si ih pronasao?
04.09.2013 | 22:12
Razlika između rMBP+dock (2.199$+329,99$) i MBP (1.799$), razlika je 729,99$. Ne računajući one po naruđžbi koji su skupi u Apple-ovoj režiji.
SSD 256GB je 400$ + 500GB disk
8GB RAM-a je 100$ + 4GB RAM
Eto, demagogija!
04.09.2013 | 22:22
Pa nije baš da ti taj dock treba samo ako imaš rMBP. U biti bi za svaki MBP dobro došao jer imaš hrpu kabela za uštekat i ištekat svaki put kad dođeš u ured:

- napajanje
- USB hub (tipkovnica, miš, vanjski disk)
- ethernet
- monitor
05.09.2013 | 01:07
zabac kaže:
Razlika između rMBP+dock (2.199$+329,99$) i MBP (1.799$), razlika je 729,99$. Ne računajući one po naruđžbi koji su skupi u Apple-ovoj režiji.
SSD 256GB je 400$ + 500GB disk
8GB RAM-a je 100$ + 4GB RAM
Eto, demagogija!

Tema ovog threada je MBP vs MBP Retina. Moje predpostavke prije odluke koji MBP cu izabrati su bile:
1. Svakako mi treba 16GB RAM sa i7 quad core (Zbog Virtualnih servera koje ganjam prilikom testiranja rijesenja)
2. HDD je obvezan obzirom na velike image fileove virtualki. Takvi fileovi koji se stalno modificiraju strasno degradiraju SSD-ove u svakom pogledu.
3. SSD mi nije tehnicki nuzan ali ga je super imati kao sistemski (i u mom slucaju i kao development) disk jer sve radi zvjerski brzo sto covjeka veseli.
4. Vecinu vremena za laptopom cu provoditi uz externi monitor tako da laptopov monitor nije toliko vazan. Apple-ov TB display ne dolazi u obzir jer vec imam Dell 27". Osim toga tesko podnosim glossy lcd-ove.
5. Zvuci smijesno sto moram navoditi da mi je 1Gbps ethernet port must have zbog brzog pristupa NASu

Temeljem navedenog svako normalan ce izabrati obican MBP jer se MBP Retina nikako ne uklapa u navedene predpostavke. Da vidimo kako stoji dolarska matematika:
MBP 15" model sa 4GB RAM i 500GB HDD     = $1799
OWC 16GB RAM prosle godine sa postarinom = $108
OWC Mercury EXTREME PRO 6G 120GB         = $150
e-bay HDD opti-bay                       = $20
=================================================
                                     TOTAL $2077
MBP 15" Retina model sa 16GB RAM         = $2799
=================================================
                                   RAZLIKA $722

Jos jedna meni vazna prednost obicnog MBP-a je sto u svakom trenutku mogu zamjeniti HDD ili SSD za veci kad postanu cjenovno dostupniji. Thuderbolt Dock je vise stvar elegancije nego stvarne potrebe. Ipak kod MBP Retina dock je potrebniji jer se s njime dobiju Ethernet i FW portovi.

Evo Zabac ne vidim gdje to mene zulja $730. Mozda si u pravu jer mi je skoro toliko ostalo u dzepu
05.09.2013 | 06:28
Za korisnike kojima treba prosirivost i modularnost najbolje je onda kupiti najjaci MBP (non-retina), kasnije ga pojacavati po potrebi i nadati se da ce trajati puno godina

Jer, svi znamo, pitanje je dana kada ce i oni biti discounted, tako da ce ostati Retine i Air u kojima nista ne mozes mijenjati.

Aho hoces sarafati/dodavati/prosirivati/mijenjati/pojacavati bjezi od rMBP. Za sve ostalo, zgrabi ju

Bilo bi super da nekada u buducnosti iPad se spoji sa Air u nekakav hibrid (tablet sa tipkovnicom), jer Apple sve vise ide u smjeru da iOS i OS X postanu jedno.

Ali to je vec daydreaming za sada
05.09.2013 | 07:12
@jmirakul, sve sam imao osjecaj kako se spremas kupiti rMBP. To sam zakljucio prema postu iznad gdje se spremas uzeti Belkin dock. Na cijenu os 722$ treba dodati i 330$ za dock.
Eto.
Lp
05.09.2013 | 12:32
Ekipa ja uzel retinu, nadogradil jedino na 8gb rama i i7 cpu.
05.09.2013 | 13:49
Odlicno. Neka te dugo i dobro sluzi.
05.09.2013 | 14:21
malo van teme, al možda će vas zanimat. prekjučer je kolega radio obradu kolora na rMBPu 15 inčnom, nikakve kalibracije na njemu, tvorničke postavke, adobe RGB 98, CMYK od ljudi iz CTP-a, otisak četverobojni. mjerili 5 otisaka sa SpectroEye ručnim spektrofotometrom. rastertonske vrijednosti otisak - orginal, milina. jako ugodno iznenađen.
05.09.2013 | 15:58
Zbaci ne treba kalibracija? Interesantno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.52 Seconds

Provided by iJoomla SEO