05.09.2013 | 01:07
zabac kaže:
Razlika između rMBP+dock (2.199$+329,99$) i MBP (1.799$), razlika je 729,99$. Ne računajući one po naruđžbi koji su skupi u Apple-ovoj režiji.
SSD 256GB je 400$ + 500GB disk
8GB RAM-a je 100$ + 4GB RAM
Eto, demagogija!
Tema ovog threada je MBP vs MBP Retina. Moje predpostavke prije odluke koji MBP cu izabrati su bile:
1. Svakako mi treba 16GB RAM sa i7 quad core (Zbog Virtualnih servera koje ganjam prilikom testiranja rijesenja)
2. HDD je obvezan obzirom na velike image fileove virtualki. Takvi fileovi koji se stalno modificiraju strasno degradiraju SSD-ove u svakom pogledu.
3. SSD mi nije tehnicki nuzan ali ga je super imati kao sistemski (i u mom slucaju i kao development) disk jer sve radi zvjerski brzo sto covjeka veseli.
4. Vecinu vremena za laptopom cu provoditi uz externi monitor tako da laptopov monitor nije toliko vazan. Apple-ov TB display ne dolazi u obzir jer vec imam Dell 27". Osim toga tesko podnosim glossy lcd-ove.
5. Zvuci smijesno sto moram navoditi da mi je 1Gbps ethernet port must have zbog brzog pristupa NASu
Temeljem navedenog svako normalan ce izabrati obican MBP jer se MBP Retina nikako ne uklapa u navedene predpostavke. Da vidimo kako stoji dolarska matematika:
MBP 15" model sa 4GB RAM i 500GB HDD = $1799
OWC 16GB RAM prosle godine sa postarinom = $108
OWC Mercury EXTREME PRO 6G 120GB = $150
e-bay HDD opti-bay = $20
=================================================
TOTAL $2077
MBP 15" Retina model sa 16GB RAM = $2799
=================================================
RAZLIKA $722
Jos jedna meni vazna prednost obicnog MBP-a je sto u svakom trenutku mogu zamjeniti HDD ili SSD za veci kad postanu cjenovno dostupniji. Thuderbolt Dock je vise stvar elegancije nego stvarne potrebe. Ipak kod MBP Retina dock je potrebniji jer se s njime dobiju Ethernet i FW portovi.
Evo Zabac ne vidim gdje to mene zulja $730. Mozda si u pravu jer mi je skoro toliko ostalo u dzepu