Slatke dileme-dvojba :/
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Slatke dileme-dvojba :/

17.10.2013 | 15:26
Pozdrav jabučari, evo došlo je konačno na red da se kupi prvi Macbook, e sada naravno imam mali milijun pitanja i podpitanja koji i zašto uzeti baš njega. Odmah bih iz igre izbacila iMac, treba mi Macbook Air ili Macbook Pro i to sa veličinom ekrana od 13" i to osnovni model(bez ikakvih nadoplaćivanja i slično), ne treba mi niti više niti manje taman 13". E sada on bi mi služio za net, filmove, Word, Excel, Photoshop i takve stvari, pa ne znam ni sama da li da uzimam Air 13" ili da uzimam Macbook Pro 13" naravno i jedan i drugi osnovni model. A kad malo razmislim vidim tu i taj Macbook Pro 13" Retina, koji me baš oduševio na sve moguće načine, pa bih možda čak i njega uzela u obzir, ali šta vi mislite o tome? Da li da se bacim možda u dilemu samo Macbook Air 13" protiv 13" Retine, da ovaj osnovni model Pro 13" uopće ni ne razmatram? Molila bih vas stvarno ako bi mi mogli pomoći oko ove velike dileme, jer nije mi malo baš ta cifra o kojoj sada pričamo i koju ću ga platiti, a uzimam sada pa tek za 2-3-4 godine ponovno pa da se ne zeznem sa odabirom. Hvala unaprijed svima na čitanju i na pomoći, nadam se da će je biti. puse svima
Tema zaključana.
17.10.2013 | 15:48
Moj savjet, ono što bih ja osobno napravio da razmišljam o kupnji - pričekaj još par dana, u utorak je predstavljanje novog iPada i novog OSX-a, a uz to se očekuju i detalji o Mac Prou te je sasvim moguće da će osvježiti MacBook Pro liniju.

Da mi držiš nož pod vratom, da moram ovaj čas odlučiti, odlučio bih se ipak za pro model, ali ona varijanta s 8 Gb RAM-a.
Koliko pratim stvari, Apple prijenosnike više ne možeš sama proširivati što se RAM-a tiče, pa je za nekakav future-proofing bolje uzeti snažniju mašinu sada.

Sve ovisi što ti točno treba, prenosivost ili performanse?
Tema zaključana.
17.10.2013 | 15:52
ako nije nikakva modifikacija u igri onda bi ja od ovih svih modela preporučio rMBP entry model. Ima SSD, dovoljno RAMa, i odličan proc.

Air entry model bi osobno odmah dignuo na 8GB rama (koliko rMBP i ima). Što se 'klasičnog' pro tiče na njemu bi također modificirao ram na 8GB kao i ugradnju SSDa umjesto HDD.

Dakle po meni ako je cash and carry princip u igri, rMBP (naravno znatno jaći od Air 13" modela) koji će te sigurno odlično i dugo služiti.

my2c
Tema zaključana.
17.10.2013 | 16:06
Hmm, da ali ako bi išla na osnovni model Macbook Pro-a 13" onda bih morala posebno nadograđivati RAM i SSD umjesto njihovog standardnog. A to mi je dodatni trošak(a nije baš malo cca.minimalno 1000kn). A Air 13" već ima u sebi dosta RAMA(ne znam jel dovoljno 4GB?) i SSD. A do Retine 13" bi se još novčano morala protegnuti, pa ne znam ni sama da li se isplati toliko protegnuti za sada već stari model Retine sa Intel HD4000 grafikom ili čekati možda nove modele sa Intel HD5000 grafikom?
Tema zaključana.
17.10.2013 | 16:13
osobno ne bi ti preporučio da ostaneš na 4GB rama, ali to je moje mišljnje. Sve što si rekla stoji i to sam i mislio inicijalno komentirati. Air i Retina Pro nisu ni blizu (direktna komparacija) po performansama, namjeni pa u konačnici i cijeni.

Kao što je Ammadeus rekao pričekaj 22.10 da vidimo što će se sve 'osvježiti' i u kojoj liniji.

Osobno ti ne bi preporučio ništa što nema SSD u sebi i najmanje 8GB rama (kao dugoročnije rješenje). E sada da se nećeš morati protegnuti to nema sumnje. Opet dolazimo do toga što ćeš raditi i da li ti recimo ulatra prijenosnik više paše.

Naravno rMBP po pitanju veličine nije uopće jako daleko od Air-a, dakle ostaje pitanje da li ti treba tako visoka reza na laptopu i tako znatno brži proc koji je u rMBP?

Definitivno ne bi nikome preporučio 4GB rama u bilo kojem stroju danas ako zbog ničeg drugog onda zbog toga da ti u dogledno vrijeme ne pofali, a pošto se Air ne može nadograditi, mislim da bi o tome trebalo razmisliti.

Osobono imam prilike raditi i na 128GB SSD modelu Aira iz 2011. Manje više isto što si ti navela i mogu ti reći da iako ima 4GB rama sve na njemu leti, no da se sada uzima nešto, rađe bi se rastego ako ništa drugo onda zbog toga.
Tema zaključana.
17.10.2013 | 16:14
Onda se malo strpi da čujemo što će reći u utorak.
I ako možeš, ne znam odakle si, gledaj to kupiti u Austriji ili Italiji. Razlika među osnovnim modelima pro-a ovdje i tamo je cca 900 kuna.
Tema zaključana.
17.10.2013 | 16:24
Kupi retinu i basta!
I obavezno uzmi Apple Care da si produžiš jamstvo s jedne na ukupno tri godine. S tim da ti to treba uzeti netko (ili ti sama) u Apple store-u u inozemstvu. Kod nas se nudi od dućana do dućana (iStyle, Store, Filex) Store Care po znatno višoj cijeni, a tiče se samo tog dućana, odnosno njegovog servisa. Usporedbe radi, za moju retinu u HR StoreCare košta 3200 kn, dok je vani 350 USD i AppleCare je, što znači da ga moraju priznati svi Apple-ovi partneri i distributeri, pa i naši...
Skupa je to igračka da ti nakon 13 mjeseci rikne recimo ekran, zamjena je 7000 kuna...
Tema zaključana.
17.10.2013 | 16:38
Ma znam ja da je Retina najbolja od svega, ali da li mi treba taj dodatni trošak od 3500kn koliko je razlika od Air-a ili Pro-a do Retine? Više mi je bitna prenosivost računala od performansi računala, ali ne bih ga sljedećih 2 godine mjenjala.
Tema zaključana.
17.10.2013 | 16:47
Air sa 8GB RAMA onda. Manja nadoplata, a opet si sigurna neko vrijeme. OS može raditi na 4GB rama, sve 5, ali nije loše imati malo više sa strane kao dugoročnije rješenje.
Tema zaključana.
17.10.2013 | 17:02
Znači između osnovnog Pro i Air 13" modela, vi bi uzeli Air sa 8GB RAMA? Ma Pro još dodatno moram nadograđivati RAM i SSD, ako bih išla na njega.
Tema zaključana.
17.10.2013 | 17:24
Ja sam imao istu dilemu kao i ti, cak sam i objavio slican post ovdje. MBP13 vs Air 13

Svi su mi odgovorili i na osnovu tih misljenja ja sam kupio rMBP 15" sa 16GB ram

Hvala na pitanju, nije mi ni prevelik niti prejak. Bas taman

Za tebe je Air, ti si djevojka i ta razlika u masi igra ulogu. Sirova snaga, a kako vidim niti nadogradnja, ti nije toliko bitna, tako da ce Air raditi sve to treba (cak i vise od toga).

Imao sam ja Air ranije na par tjedana, i odlican je to comp. Zavolit ces ga odmah...

Ako sta zapne, tu smo, pomoci cemo.
Tema zaključana.
17.10.2013 | 17:52
Da li da nadograđujem RAM odmah na 8GB ili će mi biti dovoljno 4GB za sljedeće 2 godine njegovog(Macbook Air) korištenja?
Tema zaključana.
17.10.2013 | 18:38
RAM-a nikada dosta . Stoga bolje odmah.
Tema zaključana.
17.10.2013 | 19:00
MiaLovric kaže:
Da li da nadograđujem RAM odmah na 8GB ili će mi biti dovoljno 4GB za sljedeće 2 godine njegovog(Macbook Air) korištenja?

4 GB LPDDR3 RAM, configurable (but not upgradable) to 8 GB - ovo je službeno. Dakle ako kupiš sa 4GB potpisala si zauvijek.
Tema zaključana.
17.10.2013 | 20:07
A jel možda netko zna kolika je odmah nadoplata sa 4GB RAMA na 8GB kod nas u Hrvatskoj koliko to košta?

A opet da li da čekam do utorka da vidim hoće možda osvježiti liniju Macbook Pro-a? Mislim da moraju kad tad ju osvježiti na Haswell procesore i Intel HD5000 grafiku.
Tema zaključana.
17.10.2013 | 20:26
ne stignem citati jer zurim, ali procitao sam prvi post. uzmi 13 inch retinu. ako ti treba prostora za filmove, glazbu itd. kupi neki vanjski od TB za 600tinjak kuna.

Ali uzmi retinu. ona vec ima 8Gb rama sada samo biras dal ces 128 gb ssd ili 256.

IMHO
Tema zaključana.
17.10.2013 | 20:33
...ali retina mi je u startu odmah 3500kn skuplja i još nije osveježena linija sa Haswell procesorima, i grafikom Intel HD5000. Pa mi je glupo kupiti ajmo reći stari model, a svaki trenutak treba izaći novi, ako me razumijete?
Tema zaključana.
17.10.2013 | 20:40
Mia je napisala za čega će joj služiti
"E sada on bi mi služio za net, filmove, Word, Excel, Photoshop i takve stvari,..."

I svi ste zapeli da uzima 8 GB. OK, 8 GB je super, ali sa 4 GB će joj sve ovo što misli raditi, raditi bez problema.
Moj Macbook Pro star 3 godine ima 4 GB i radi sve bez problema. U jednom trenutku sam se dvoumio da li da nadogradim memoriju ili da stavim SSD. Stavio sam SSD i nisam pogriješio. Stroj se ubrzao drastično, a i dalje mu nije problem što ima "samo" 4 GB RAM-a.

Ako novac nije problem (a uvijek je problem ) onda bi bilo dobro da uzme retinu MBP.
Tema zaključana.
17.10.2013 | 20:47
Vec si dobila odgovor i to vise puta,sacekaj 22.10.2013 i vidi sta ce biti novo,u svakom slucaju ako bude nekih poboljsanja stari modeli ce bit jeftiniji.U prijasnjim postovima si navodila skoro da ti nisu bitne performanse a u zadnjem govoris "stari-novi" model. Na kraju se uvijek svodi na koliko imas novca i za sta ti treba masina(ono sto si ti navela skoro pa ti je dovoljan i iPad)svejedno je sta odlucis za tvoje potreba ce biti vise nego dovoljno.Moj savjet jedino ganjaj vise Rama jer je OS X vise nego gladan a ti za tvoje navedene potreba neces nesto pretjerano osjetiti razliku SSD-a i HDD-a .Ovdje ce uvijek biti podjeljena misljenja,nekom je retina prioritet a nekom bolji HDD i RAM.Nekom je sminka na prvom mjestu pa uzimaju Air dok ljudi koji se ozbiljno bave nekim poslom(a vezani su za racunar)nece ni pogledati Air pored bilo kojeg Pro-a.Tako da kao sto sam vec rekao sve se svodi samo na tvoju odluku.O svim modelima na forumu imas pravo puno postova tako da prvo preporucujem da malo citas i skupis vise informacija o svemu sto te zanima.U drugim opcijama cijela prica nema bas i nekog smisla.
Tema zaključana.
17.10.2013 | 20:50
Wiseguy kaže:
Mia je napisala za čega će joj služiti
"E sada on bi mi služio za net, filmove, Word, Excel, Photoshop i takve stvari,..."

I svi ste zapeli da uzima 8 GB. OK, 8 GB je super, ali sa 4 GB će joj sve ovo što misli raditi, raditi bez problema.
Moj Macbook Pro star 3 godine ima 4 GB i radi sve bez problema. U jednom trenutku sam se dvoumio da li da nadogradim memoriju ili da stavim SSD. Stavio sam SSD i nisam pogriješio. Stroj se ubrzao drastično, a i dalje mu nije problem što ima "samo" 4 GB RAM-a.

Ako novac nije problem (a uvijek je problem ) onda bi bilo dobro da uzme retinu MBP.

Na zalost ne mogu se sloziti da je dovoljno 4GB rama,ja imam 8 i pogledaj stanje samo safari sa par tabova.
2013_10_17_07.png
Tema zaključana.
17.10.2013 | 21:03
slažem se sa Saintom osim što možda ne bi rekao da je Air šminka. Netko možda želi i treba ultra prijenosnik bez velike snage, opet jer je takav posao. Smatram da Air i Pro se trebaju gledati kao proizvodi za dvije ili više različitih kategorija ljudi i potreba. I dalje tvrdim da je RAM definitivno potreban i da bi bio grijeh uzeti bilo koji model sa manje od 8GB.

my2c
Tema zaključana.
17.10.2013 | 21:11
@saint - Ne znam što tebi troši toliko memorije, ali evo moje situacije (iTunes, Mail, Safari - 5 tabova).
Screen_Shot_2013_10_17_at_20.png
Tema zaključana.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
18.10.2013 | 12:38
drlovric kaže:

Hvala na pitanju, nije mi ni prevelik niti prejak. Bas taman

Tema zaključana.
18.10.2013 | 13:37
@Sin:

Jos uvijek pokusavam da shvatim sto je pisac htio reci...
Tema zaključana.
18.10.2013 | 15:07
Čekati 22.10, pa onda vidjeti, Mia.

Koliko čujem, nikada se , nitko nije žalio da ima prevuše RAM-a, ni previše SSD-a...

Ako ti air služi za zabavu i sličice, W,E,PP,O, te malo surfanja, retina ti ne treba (osim ako postane standard).

Definitivno RAM.
Tema zaključana.
18.10.2013 | 15:41
pro 13 je tezak 2,06kg a 13 air je 1,35kg. ako ti uredjaj sluzi za ono sto si navela i nosis ga svaki dan negdje onda nebih niti trunke razmisljao prema pro stroju.
ako ti je samo uvjetno prenosiv ( tu i tamo ga negdje odneses ) onda je situacija bitno drugacija
Tema zaključana.
18.10.2013 | 17:01
ZAAK kaže:
pro 13 je tezak 2,06kg a 13 air je 1,35kg. ako ti uredjaj sluzi za ono sto si navela i nosis ga svaki dan negdje onda nebih niti trunke razmisljao prema pro stroju.
ako ti je samo uvjetno prenosiv ( tu i tamo ga negdje odneses ) onda je situacija bitno drugacija

Pa ne nosi ga u zubima. Neka torba ili ruksak se ima za to.
Tema zaključana.
18.10.2013 | 17:04
pa naravno da ga ne nosi u zubima, ali ako svaki dan teglis laptop ( a ja sam ga par godina teglio ) onda uz njega nosis barem neke papire i nakupi se

osobno mstram da je 0,7kg strahovito puno u takvim slucajevima
Tema zaključana.
18.10.2013 | 17:38
Ma ne misli si puno i uzmi air,display je predobar i nećeš vidjeti na njemu pixele...skoro ko retina.Imaš dobru grafiku i ssd.Vidim da si odlučila između air_a i osnovnog pro modela i sve je na strani air_a.Ostala ti je dilema oko retine display_a koja se po meni niti ne vidi na 13" modelu.Najbolje ti je da odeš u istyle i isprobaš malo air i retinu,pa se možda i odlučiš.
Tema zaključana.
18.10.2013 | 18:22
Ma odustala sam od Retine, jer bi me previše koštala na kraju. Sada je ostala dvojba između osnovnog modela Air 13" i Pro 13"? Šta od to dvoje uzeti? Ako uzmem Pro 13" moram još kupiti SSD, i možda nadograditi RAM. A ako uzmem Air 13" ne trebam ništa s njim kupovati dodatno. Joj joj joj, pomažite molim vas...
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO