Vec si dobila odgovor i to vise puta,sacekaj 22.10.2013 i vidi sta ce biti novo,u svakom slucaju ako bude nekih poboljsanja stari modeli ce bit jeftiniji.U prijasnjim postovima si navodila skoro da ti nisu bitne performanse a u zadnjem govoris "stari-novi" model. Na kraju se uvijek svodi na koliko imas novca i za sta ti treba masina(ono sto si ti navela skoro pa ti je dovoljan i iPad)svejedno je sta odlucis za tvoje potreba ce biti vise nego dovoljno.Moj savjet jedino ganjaj vise Rama jer je OS X vise nego gladan a ti za tvoje navedene potreba neces nesto pretjerano osjetiti razliku SSD-a i HDD-a .Ovdje ce uvijek biti podjeljena misljenja,nekom je retina prioritet a nekom bolji HDD i RAM.Nekom je sminka na prvom mjestu pa uzimaju Air dok ljudi koji se ozbiljno bave nekim poslom(a vezani su za racunar)nece ni pogledati Air pored bilo kojeg Pro-a.Tako da kao sto sam vec rekao sve se svodi samo na tvoju odluku.O svim modelima na forumu imas pravo puno postova tako da prvo preporucujem da malo citas i skupis vise informacija o svemu sto te zanima.U drugim opcijama cijela prica nema bas i nekog smisla.
Ma odustala sam od Retine, jer bi me previše koštala na kraju. Sada je ostala dvojba između osnovnog modela Air 13" i Pro 13"? Šta od to dvoje uzeti? Ako uzmem Pro 13" moram još kupiti SSD, i možda nadograditi RAM. A ako uzmem Air 13" ne trebam ništa s njim kupovati dodatno. Joj joj joj, pomažite molim vas...
A koliko je to tebi hitno, odnosno koliko mozes cekati? Imam dojam da ti je dogorilo. Nakon predstavljanja novih modela obicno treba neko vrijeme (cca mjesec) da dodju do nas novi modeli i eventualna snizenja.
Upravo tako, dogorilo mi je i iskreno ne da mi se čekati još mjesec i više dana da novi modeli stignu do nas. Mislila sam ga uzeti ovaj mjesec, jer već duže planiram i nikako da uzmem nešto. :/
Onda se ne zamaraj,idi u radnju vidi koji ti se vise svidi i taj kupi.Vec sam ti rekao da stvari koje planiras raditi na laptopu skoro da mozes i na iPad-u.
A jel možda netko zna kolika je odmah nadoplata sa 4GB RAMA na 8GB kod nas u Hrvatskoj koliko to košta?
A opet da li da čekam do utorka da vidim hoće možda osvježiti liniju Macbook Pro-a? Mislim da moraju kad tad ju osvježiti na Haswell procesore i Intel HD5000 grafiku.
Doplata za 8GB Ram za Air u USA kosta 100$. Znaci kod nas nebi trebalo biti vise od 1000Kn. Ako ces uzeti Air svakako uzmi sa 8GB jer za dvije godine racunala sa 4GB bit ce skoro neupotrebljiva. Ako ga budes prodavala svakako ces ga lakse prodati sa 8GB Rama
Mozes i ovako razmisljati. Kupim sada najjeftinije a da se moze nadograditi kasnije (RAM i SSD)
Uzmes obican MB Pro 13" sa 4GB RAM-a. Nece ti biti pre tezak za povremeno iznosenje.
Bila danas i pogledala i jednog i drugog, Air mi se čini jako tanak i simpatičan, ali ima manje USB utora i nema Ethernet priključka i nema DVD drive, dok Pro je deblji i teži i ima to sve navedeno što Air nema, pa me zbog toga strah i ne znam da li će mi ikada to zatrebati ili da uzmem Air pa šta bude neka bude? Ha? Ha? Ha?
Bila danas i pogledala i jednog i drugog, Air mi se čini jako tanak i simpatičan, ali ima manje USB utora i nema Ethernet priključka i nema DVD drive, dok Pro je deblji i teži i ima to sve navedeno što Air nema, pa me zbog toga strah i ne znam da li će mi ikada to zatrebati ili da uzmem Air pa šta bude neka bude? Ha? Ha? Ha?
Ako ti ikad zafali USB portova, kupiš si mali prijenosni USB hub.
Ako ti ikad zatreba Ethernet port, kupiš Ethernet adapter (imaš za USB, i za thunderbolt).
Ako računaš da ćeš zaista često (barem jednom tjedno) trebati optički drive, onda kupi ipak MBP. Ali ako kupuješ MBP samo zato što će ti *možda* jednom zatrebati optika - to je šteta. Ako se to dogodi, nađeš drugi komp s optikom. Ili opet kupiš vanjsku optiku.
Ako ti zatreba optički drive, možeš ga preko WiFi mreže posuditi od drugog Maca ili PC-a. Ne slušaj ove debile u dućanu, evo ti link i poslušaj Jobsa na predstavljanju PRVOG Aira 2008. godine:
105 - 110 minuta.
Ja sam kupio Apple Superdrive zato jer mi je mali debil rekao da mi neće prepoznati DVD drive s PC-a. A zam da sam ovo pogledao samo nisam bio siguran sve dok nisam došao doma i odvrtio keynote od početka do kraja.
Prema tome, Air i obavezno 8 giga RAM-a, uskoro ti izlazi Mavericks i preći ćeš na njega, i svaki n ovi sustav će tražiti više RAM-a. Prema tome, 8 GB...
I ne razmišljaj previše, slušaj sebe i zanemari buku koja te ne zanima
Optik je ionako pusiona u Macovima. Doduse, moje sve tri rade. Imam neki vanjski Samsung i s njim przim i ove rjetko koristim. Vise mi fali USB s desne strane zbog misa. USB 2 ili 3 je svejedno. FW800 je OK. Umjesto optike radije vise memorije.
Ethernet se moze i s AirPort Expresom rijesiti (oglasnik i 350-400kn). Daljinski je zakon, ali vidim kalo ga izbacuju. SSD pozeljan, ali ne i presudan (odnos kapacitet/cijena/potrosnja).
evo ako retina otpada, uzmi si air. sada nece dobiti nikakvu nadogradnju jer su unutra hasweli i imas rama tamo. iz moje perspektive nemoj uzimat obican pro. prezastario je. 4gb i hdd. a stvarno sto se tice superdrivea. ako si imalo u koraku s tehnologijom ti nece trebati.
a ako te toliko smeta sto nema ethernet, kupi kabel haha, ili iskoristi to sto airovi imaju 802.11 ac pa kupi neku baznu stanicu i neces primjetiti razlike ( ako je za po doma)
A to da će Mavericks trošiti više rama je upitno. Ja sam instalirao Mavericks GM i RAM-a troši jednako kao SL, ali ono što sam primjetio je da mi baterija traje duže. Uz klasično korištenje, Safari, iTunes, Mail, Excell izdržao mi je cca 6 sati (baterija stara 3 godine, 105 ciklusa punjenja uz health od 91%)
Da, pročitala sam da se kvare SSD-ovi na Airu, ali to samo modeli iz 2012 godine, znači ne ovi novi 2013 godine sa Haswellom. Sve bliže sam kupnji Aira, koliko sam uspjela vidjeti on ima čak i veću rezoluciju ekrana nego Pro, jesam u pravu? I još neke sitnice..
ja sam prije par dana upogonio novi Air 13" 256 GB SSD, 8 GB Rama, 1,7 GHz intel Core i7 prodesorom, kupio sam ga u Kreativni Odjel u Rijeci. Super sam zadovoljan i mogu ti samo toplo preporučiti i MBA a i dealer-a. Imat ćeš moćnu mašinu, koja je jako lagana a radi bez struje dugo, isto ko nokia 6310i radi i radi i ne treba nikako punjač.
Imam jedan MacBook pro 13" sa 256 GB SSD-om 8 GB Rama i nije za usporedit sa ovim Air-om. Air je brži, lakši i troši manje struje.
rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice [link]
drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada
Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo
Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj