Kalibracija baterije i MB Air
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kalibracija baterije i MB Air

28.10.2013 | 14:36
Pozdrav, zanima me da li je potrebna kalibracija baterije na Macbook Air-u? Zato što mi je laptop cijelo vrijeme na punjaču i nikako da dođe na 100% napunjenosti, nego stoji cijelo vrijeme na 99%? Hoće se to samo od sebe uštimati ili da napravim kalibraciju? Znači laptop je nov, kupljen prije par dana.
28.10.2013 | 15:08
isprazni ga kompletno dok sam ne ode u hibernaciju ili se ne ugasi. Nakon toga ga staviti puniti dok lampica ne pozeleni. Nastoji ga ne koristi da se što prije napuni. Pa pogledaj onda.
28.10.2013 | 15:15
Rusty - nisam te razumila ovu zadnju rečenicu?
28.10.2013 | 15:24
hmm ne kužim na što točno misliš? "Pa pogledaj onda" ili na "Nastoji ga NE koristiti kako bi se napunio što prije"

Dakle samo ga koristi na bateriji dok se totalno ne ugasi sam od sebe. Nakon toga ga spoji na struju da se puni i ostavi ga dok indikator ne pozeleni. To je znak da je pun. Onda ga upali i pogledaj da li ti se postotak promijenio na 100%.
28.10.2013 | 15:34
Aha, a nakon kojeg vremena on ode u hibernaciju? Na koliko % baterije?
28.10.2013 | 16:07
ne bih to znao reći točno. Ali mislim da ćeš najbrže ga isprazniti ako mu digneš brightnes na max i složi si neku YT playlistu ili pusti neki film (možda i 2,3) pa će se brže isprazniti. Što ga više opteretiš to će brže curiti baterija.
28.10.2013 | 16:32
Pa na 0%, 1 eventualno
28.10.2013 | 16:57
Pa ne baš. Ako ode u hibernaciju kad padne na 0% onda je ili raskalibrirana baterija, ili nešto ne štima jer ako tako kasno ide u hibernaciju, riskira da nepovratno isprazni bateriju. Litijska baterija se ne smije isprazniti "do dna". U hibernaciju bi trebao ići na nekih 3-5%. Mene ispod 10% počne upozoravati da se prištekam ili isključim.
28.10.2013 | 17:05
Smayoo - da ga onda stavim puniti kada mi bude još nekih 5% baterije ili da ga ostavim da se potpuno isključi?
28.10.2013 | 17:06
Inače, baterija stalno na 99% može značiti dvije stvari, a nijedna od njih (po mom sudu) nije stvar kalibracije.

1. Ako je lampica na konektoru od punjača zelena, a baterija kaže 99%, onda je moguće da je laptop u režimu kad troši više struje nego što punjač daje, pa se i baterija (vrlo vrlo lagano) troši.

2. Vjerojatnije - ako je lampica od punjača narančasta, a baterija kaže 99% i tako to traje satima, čak i ako se ništa ne radi na kompu, to znači neispravnu elektroniku baterije (elektronika vuče struju iako je baterija puna, a Mac indicira 99%, a ne 100, jer je struja punjenja prisutna pa je zaključak da baterija još nije puna). To zapravo znači da neispravna elektronika pregrijava bateriju dok je ne uništi potpuno. Ali tako je svejedno jer se ionako mora baterija mijenjati (radi elektronike u njoj). Dakle, reklamacija.
28.10.2013 | 17:08
MiaLovric kaže:
Smayoo - da ga onda stavim puniti kada mi bude još nekih 5% baterije ili da ga ostavim da se potpuno isključi?

Ako želiš napraviti što bolju kalibraciju, pusti ga da sam ode u hibernaciju. Ja mislim da se to ne događa na 0 ili 1, već negdje na 3 - 4%.

Možeš probati i kalibrirati bateriju, odmoći neće, niti će učiniti ikakvu štetu. Ako ne pomogne, vjerojatno je ovo što sam napisao.
28.10.2013 | 17:11
Smayoo - kod mene je ovaj prvi slučaj što si naveo. Znači lampica od punjača je zelene boje i baterija mi je na 99% nikako da dođe do 100%. A cijelo vrijeme je prikopčan na punjač, ali neće da pokaže 100% baterije. Sada sam ga skinula sa punjača i pustila da se baterija troši, i sad me zanima da li da ga ostavim da se potpuno ugasi ili da ga stavim puniti kada bude negdje baterija pri kraju nekih 5%?
28.10.2013 | 17:19
Ostavi ga da se potpuno ugasi.
28.10.2013 | 17:41
Dobro. I onda kada se potpuno ugasi, jel ga mogu odmah staviti puniti? I kada zasvjetli zelena lampica na punjaču znači da je na 100% baterije, jesam u pravu?
28.10.2013 | 17:43
Lutate. Meni je baterija na 95%, a lampica je zelena. Jedno vrijeme nisam praznio bateriju do kraja.
Stvar je takva, kad komp ne radi i/ili je u sleepu (diše!?!), tada baterija ako je u režimu punjenja (svjetlo narančasto), punjač puni do 100%. Kad se baterija napuni i lampica pozeleni i ako se ne skida s punjača i ako se radi intenzivnije na kompu, postotak lagano pada i ide do mislim 92% (i dalje je zelena lampica), tada počinje proces punjenja (e, sad je narančasta). Punjač nije dovoljno jak da hrani komp i puni bateriju pod iole većim opterečenjem. Valjda, ako ništa intenzivno ne radi, energiju baterija se troši sama na sebe i rlo polako se prazni, ali kad ga upogonim, tada se udruže i punjač i baterija.
Očito baterija ima nekih 8% šetanja dok ne okine punjenj, valjda je i tako kad padne do blizu kraja.
Ne znam da li je točno, ali komp prilagođava potrošnju (ne znami ni koji OSX je u pitanju) baterije+punjača poslu koji radi. Opet nisam siguran kad bi se komp upogonio 100% i kod 100% pune baterije i s uštekanim punjačem, da li bi mogao tako dugo raditi (kako sam prije konstatirao, punjač nije dovoljan i za komp i za bateriju).
28.10.2013 | 18:11
Kod mene se ponasa upravo kako Zabac kaze samo sto je granicni postotak 95% Tada pocinje puniti i punjenje za vrijeme normalnog rada na MBPu traje cca 45min. Kad dodje na 100% upali se zelena ledica i prestane punjenje, a ja normalno cijelo vrijeme radim. Nakon jedno 7-8 dana non-stop rada na punjacu baterija se sama isprazni na 95% i ponovo krece ciklus
28.10.2013 | 18:16
MiaLovric kaže:
Dobro. I onda kada se potpuno ugasi, jel ga mogu odmah staviti puniti? I kada zasvjetli zelena lampica na punjaču znači da je na 100% baterije, jesam u pravu?

Da, stavi ga puniti, Kad je komp ugašen, baterija se vrlo, vrlo polagano prazni, tako da ne treba "dežurati" pokraj kompa.
28.10.2013 | 18:20
Žabac i Jmirakul - kod mene se ne ponaša tako. Kad je baterija puna, puna je. Točka. Zašto bi je namjerno malo praznio pa opet punio? Elektronika baterije se pobrine za to da više ne vuče struju kad je temperatura baterije visoka i kod vrlo male struje punjenja (to je znak da je baterija puna). Ja nisam nikad vidio bateriju koja se tako ponaša kako bi opisujete.
28.10.2013 | 18:30
A šta bi se desilo kada bi ga stavila puniti kada baterija bude na 60-70%? Da li bi onda došla do 100%? Da li bi mi onda prikazalo 100%?
28.10.2013 | 18:38
Ovisi koji je razlog zašto se ne puni do 100%. Možda bi, a možda ne. Napravi ispravnu kalibraciju (isprazni do kraja pa napuni do kraja) i onda ćemo vidjeti dalje. Tako se eliminira jedan mogući razlog, na lak i jeftin način.
28.10.2013 | 19:01
A da li se smije staviti uopće puniti kada je baterija na 30-40%? Ili se uvijek mora prazniti do kraja pa puniti?
28.10.2013 | 19:42
MiaLovric kaže:
A da li se smije staviti uopće puniti kada je baterija na 30-40%? Ili se uvijek mora prazniti do kraja pa puniti?

Ovo je često pitanje koje je uz brojna ostala već odgovoreno na linkovima koje je Saint ostavio u drugoj poruci. Kratka verzija je "Da".
28.10.2013 | 19:52
Znači smijem ga staviti puniti kada mu baterija bude na 30-40%? Jel na to pitanje tvoj odgovor DA?
28.10.2013 | 20:59
LOL
28.10.2013 | 21:07
Možeš ga puniti kad god želiš, neovisno o stanju baterije.
28.10.2013 | 21:14
MiaLovric kaže:
Znači smijem ga staviti puniti kada mu baterija bude na 30-40%? Jel na to pitanje tvoj odgovor DA?

Gle, jednostavno receno:
Kad god imas priliku pozeljno ga je prikljuciti na punjac. To svakako produzava vijek baterije
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
28.10.2013 | 21:17
Hahaha šou program je opet počeo...

@NE Riba, nisi na točno to rekao DA

28.10.2013 | 21:25
Na ovom forumu jedino koji su ti spremni pomoći su smayoo, riba, jmirakul, zabac i rusty! Ovi ostali samo se izruguju i pametuju, mislim da je to malo žalosno, jer ipak žensko sam i ne razumijem se kao vi muški u računala. Prvi puta sam u kontaktu sa Mac-om, zato i imam toliko pitanja. Hvala puno onima koji su mi uvijek pomogli!
28.10.2013 | 22:57
Moj MB Pro se ponaša isto kako je opisao Žabac. Stalno mi je na punjaču, ali s vremenom baterija sa 100% pada dok ne dođe do 95%, a nakon toga kreće punjenje do 100%.
Svakih 2-3 tjedna ispraznim bateriju napunim je i to je to. I nakon 3 godine imam još 91% health baterije.

Mia pusti laptop da radi dok se ne ugasi. Kad se ugasi, spoji punjač i ostavi ga da se napuni (najbolje preko noći do ujutro). Kad se napuni ja sam siguran da će ti baterija biti na 100%.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO