Kalibracija baterije i MB Air
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kalibracija baterije i MB Air

28.10.2013 | 23:11
Ne brini se za bateriju. Ona je već tvornički zaštićena od prekomjernog pražnjenja. Neće se ništa strašno dogoditi i ako ga puniš često dok je relativno puna, ili ako redovito prazniš do kraja. Kad stigneš napuniš i to je to. Ja na svojem laptopu (nije mac, ali baterija je baterija, više manje) uopće ne pazim na taj ritam i nakon 2 godine svakodnenvog korištenja od minimalno 9 sati ona i dalje traje kao i kad je bio nov. Nekad bude na docku po nekoliko dana da uopće ne radi na bateriju, odnosno koristi ju do nekih 95%, a onda dopuni do 100%, a ponekad se nekoliko puta za redom prazni do kraja, sve u skladu sa potrebama.
28.10.2013 | 23:18
Mene kao i smayooa isto zbunjuje ovo što pričate da se prazni an 95% pa opet puni. Meni dok je bila na punjaču bio je na 100% i nije se praznila nikad. Nebitno, samo spominjem....
28.10.2013 | 23:48
smayoo kaže:
Žabac i Jmirakul - kod mene se ne ponaša tako. Kad je baterija puna, puna je. Točka. Zašto bi je namjerno malo praznio pa opet punio? Elektronika baterije se pobrine za to da više ne vuče struju kad je temperatura baterije visoka i kod vrlo male struje punjenja (to je znak da je baterija puna). Ja nisam nikad vidio bateriju koja se tako ponaša kako bi opisujete.

Ajmo po redu (komp je stalno uključen, ali ide u sleep mod):
1. baterija je 100% i ne puni se (Fully charged: Yes) - zeleno svijetli magsafe
2. ništa se bitno ne radi i punjač "hrani" komp, a struja baterije ja 0A - zeleno svijetli magsafe
3. baterija ima samopražnjenj (malo, ali postoji) i lagano se prazni (možda i tjedan dana), a i dalje se ništa bitno ne radi nakompu - zeleno svijetli magsafe
4. baterja pada na 95% (možda i manje) i elektronika ocjeni da treba napuniti - narančasto svijetli magsafe
5. ponavlja se u nedogled ako zbroj potrošnje i punjenja baterije ne prelaze snagu aadaptera

Znam sigurno da (85W) adapter nije dovoljan i za punjenj baterije i za goniti kom u punoj snazi, već se i baterija uključi u "hranjenje" kompa i energija u njoj pada.
29.10.2013 | 04:29
Mia, a da kupis iMac? On nema bateriju, rijesit ces puno problema u zivotu

Zasto se zamaras glupostima, baterija puna 99% ili 100%. U cemu je razlika? Sta ti se u zivotu mijenja?

Ako se prvi put susreces sa Mac, uci OS X. Ja se toga sjecam kao najbolji dio switcherskog iskustva.

Mjesecima me tadasnji OS X uveseljavao otkrivajuci nesto novo, elegantno i napravljeno na jednostavan nacin, nesvjesno komparirajuci sa Windowsima.

Pusti se lampica, postotaka, baterije, tehnologije...

Ne cekaj da se baterija isprazni, kad god imas priliku ukopcaj se na punjac. Tu su stvari jednostavne.

I ne bi trebala osudjivati ljude ovdje. Jako puno clanova hoce i zeli pomoci, jer je jako sirok spektar znanja clanova Jabucnjaka, samo neka pitanja ponekad zasluzuju blago ignoriranje
  • Doom
  • Posjetitelj
29.10.2013 | 04:30
Mia posli kalibracije baterije potribna ti je i kalibracija neocortex sistema. Ides u system preferences, izvadis gajtan iz MBaira kad se napuni, stavis gajtan u usta i u system preferences kliknes na neocortex iconicu i onda calibrate. Za najbolji rezultat drzat gajtan ukopcan u struju, sve bi tribalo trajat par sekundi. Ponovit vise puta ukoliko je baterija i dalje na 99%.
29.10.2013 | 05:30
Mia, imaš Jabučnjak - ali imaš i nešto brže, bolje i opsežnije - Google.
Engleski valjda znaš...
Ako te zanima baterija
MB Air battery always on 99 %, enter - i gle čuda - deseci stranica o tvom problemu....
I za svako pitanje, prevedi ga na engleski i pitaj Google.
Ne sprdam se, ozbiljno ti kažem
29.10.2013 | 12:29
zabac kaže:
smayoo kaže:
Žabac i Jmirakul - kod mene se ne ponaša tako. Kad je baterija puna, puna je. Točka. Zašto bi je namjerno malo praznio pa opet punio? Elektronika baterije se pobrine za to da više ne vuče struju kad je temperatura baterije visoka i kod vrlo male struje punjenja (to je znak da je baterija puna). Ja nisam nikad vidio bateriju koja se tako ponaša kako bi opisujete.

2. ništa se bitno ne radi i punjač "hrani" komp, a struja baterije ja 0A - zeleno svijetli magsafe
3. baterija ima samopražnjenj (malo, ali postoji) i lagano se prazni (možda i tjedan dana), a i dalje se ništa bitno ne radi nakompu - zeleno svijetli magsafe
4. baterja pada na 95% (možda i manje) i elektronika ocjeni da treba napuniti - narančasto svijetli magsafe
5. ponavlja se u nedogled ako zbroj potrošnje i punjenja baterije ne prelaze snagu aadaptera

Znam sigurno da (85W) adapter nije dovoljan i za punjenj baterije i za goniti kom u punoj snazi, već se i baterija uključi u "hranjenje" kompa i energija u njoj pada.

To bi značilo da tebi lap tjednima stoji na stolu, uštekan u struju i upaljen? Onda me više ne čudi zašto to nisam nikad doživio...
29.10.2013 | 12:40
smayoo kaže:
zabac kaže:
smayoo kaže:

To bi značilo da tebi lap tjednima stoji na stolu, uštekan u struju i upaljen? Onda me više ne čudi zašto to nisam nikad doživio...

Upravo takav je slucaj kod mene. Doma je na struji. U uredu je na struji.
29.10.2013 | 12:53
MiaLovric kaže:
Na ovom forumu jedino koji su ti spremni pomoći su smayoo, riba, jmirakul, zabac i rusty! Ovi ostali samo se izruguju i pametuju, mislim da je to malo žalosno, jer ipak žensko sam i ne razumijem se kao vi muški u računala. Prvi puta sam u kontaktu sa Mac-om, zato i imam toliko pitanja. Hvala puno onima koji su mi uvijek pomogli!

Na sva pitanja ti je odgovoreno, ali ti odgovore nisi pročitala. Niti si uložila trud utipkati svoje nedoumice u Google, a pogotovo pogledati na Apple Support stranice. Tamo bi vidjela da je baterija na tvom MBA tvornički kalibrirana i ne treba ju kalibrirati (support.apple.com/kb/ht1490), te da je pokazivanje stanja od 99% normalno:

Apple Support - Troubleshooting batteries
"Occasionally, the battery may not show a full charge (100%) in OS X, even after the power adapter has been connected for an extended period of time. The battery may appear to stop charging between 93 percent and 99 percent. This behavior is normal and will help to prolong the overall life of the battery."

Nakon svega, ne možeš ljudima zamjeriti blagu ironiju i podj**avanje koje bi ti samo trebalo signalizirati da si možda ipak nešto malo pogriješila.

BTW: Da je muškarac prokomentirao kako se ti i ne možeš "razumjeti" u računala jer si žena, to bi bilo okarakterizirano kao šovinizam i spolna diskriminacija. Nije li to ono protiv čega se žene, a i mnogo muškaraca zajedno s njima, bore već desetljećima? Jadnije opravdanje mislim da nisam nikada čuo.
29.10.2013 | 13:11
Riba kaže:
Mene kao i smayooa isto zbunjuje ovo što pričate da se prazni an 95% pa opet puni. Meni dok je bila na punjaču bio je na 100% i nije se praznila nikad. Nebitno, samo spominjem....

Meni je uvijek pokazivala 100% sve dok nisam sa SL prešao na Lion i nakon toga na ML. Na tim sustavima, kada dugo stoji na punjaču (radio ja na kompu ili ne), nakon nekog vremena postotak bude 99%, a ponekad i manje, ali nikad ispod 95%. Nakon toga bi se to opet popelo na 100% nakon što bih radio na bateriji do ispod 60% i tada ga ponovo stavio na punjač.

Komp je MBP 7,1 8GB, HDD Scorpio Black 750GB
29.10.2013 | 13:13
MiaLovric kaže:
Na ovom forumu jedino koji su ti spremni pomoći su smayoo, riba, jmirakul, zabac i rusty! Ovi ostali samo se izruguju i pametuju, mislim da je to malo žalosno, jer ipak žensko sam i ne razumijem se kao vi muški u računala. Prvi puta sam u kontaktu sa Mac-om, zato i imam toliko pitanja. Hvala puno onima koji su mi uvijek pomogli!

@Mia, žao mi je što imaš stav da si žensko i da si sama sebe unaprijed osudila da nešto ne možeš. Isto tako neke stvari u životu i svugdje ne prolaze zato što "si žensko" i to je vrlo loš način rješavanja problema ili nedoumica,... no možda si jednostavno premlada ili je do sada to prolazilo pa ... hmmm...

Nadalje, tvoj stav i ne čitanje ili čitanje s nerazumijevanjem, a bez da onda pitaš konkretno što ne razumiješ je tvoje izrugivanje s članovima foruma koji ti pokušavaju pomoći,... probaj to sagledati i iz te perspektive.

On topic.
U uvodnom postu si napisala da je MBA star par dana i da je svo vrijeme priključen na struju. Iz toga ti nitko ne može dati smislen odgovor jer nemamo na čemu bazirati svoje zaključke.

Zato, kupila si laptop pa ga i koristi kao laptop mjesec-dva, koristi ga tako da radi na bateriji, koristi ga u dvorištu, parku, caffeu ili doma zavaljena u fotelji, kad se baterija isprazni djelomično ili do kraja napuni ga i onda ćeš vidjeti da li postoje kakve anomalije s baterijom ili ne. Pusti postotke, zabavi se novim računalom ili zarađuj s njime ili radi nešto treće ..
29.10.2013 | 16:03
smayoo kaže:

Da, tjednima zna stajati jer nemam potrebe nositi komp, tj. rijeđe ga nosim, zato sam i kupio MBP, a ne iMAC.
29.10.2013 | 18:37
Meni nije jasno zasto se svi toliko ljute i nude odgovore na drugim forumima ili negdje druge. Oke, jedno je ako se pitanja vrlo ucestalo ponavljaju ali zasto ne ponoviti diskusiju ponovno. Naime svaki "razgovor" povede u nekome smjeru i mozda netko sazna, nauci, uvidi gresku ma svejedno. Ja konkretno nemam Apple prijenosnik pa me kalibracija baterije ne zanima, ali sam ipak procitao tj pratio ovaj topic!
29.10.2013 | 22:14
Uvrijedio sam se kada nisam medu onima koji su voljni pomoci , istina bio sam grup na proslom psotu u jednoj poruci ali u drugima sam bio od pomoci

zelim samo mii reci i cestitke sta je kupila mac uopce. i nemoj brinuti za postotak baterije. samo ga drzi na kabelu i sve super.

slobodno pitaj, ali prvo i proguglaj

isto tako, mogla bis se raspitati u istyle za one radionice ako ti sto nije jasno. samo neznam dal su besplatne ili ne
29.10.2013 | 22:15
Naša je politika jednostavna, možeš biti kakav hoćeš, možeš imati i brkove na faci ili što god među nogama ali komuniciraj civilizirano, tako da svi to imaju na umu prije nego se uhvate tipki.
29.10.2013 | 23:33
A u međuvremenu, ja nisam toliko strpljiv kao Riba pa brišem sve uvredljive i/ili svađalačke postove, kao i uvijek.
Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ali ako je to mišljenje uvredljivo, diskriminatorno, podcjenjivačko, itd, onda ga nema pravo ovdje iznositi. Točka.
30.10.2013 | 08:36
Ja razumijem mia-u u potpunosti, s baterijama je uvjek bilo puno filizofiranja tako da je normalno da si nesigurna-an u služenju s njima.
@Mia: nove baterije su prst u uho, radi i moli boga da ti što duže traje. Nema nikakvih radnji koje bi joj produžile ili skratile znatno vijek trajanja, da bi se isplatilo za...avati s tim.
To da ti niko osim ovih nabrojanih ne pomaže si isto u pravu. Ja sam na jednoj drugoj temi pitao nešto vezano uz jedan error u konzoli. Misliš da mi je neko osim "mirakula" (a on ne zna, ali trudi se:laugh: ) htio pomoći, ništa. Zato što sam ja 1,95 visok i debel morali bi znati da mi treba pomoć ali ništa samo šute "svi".

MiaLovric kaže:
30.10.2013 | 23:43
MiaLovric kaže:

Pa Mia i ja sam ti pomogao oko izbora za imac.
27.11.2013 | 19:22
Pozdrav ekipa!

Da ne otvaram novi thread, da li netko ima iskustva sa zamjenom baterije na MB air? Moj je mid-2011 i primjecujem da mu je znatno opao kapacitet jer drzi sat vremena, sat i pol max.

Mislio sam zamjeniti bateriju, ali pretragom po ebayu dolazim na jako malo rezultata. Većinom se svodi na "malo" korištene baterije ili enormno skupe nove.

Razlika u cijeni za MB vs MBA je jako velika... Ima netko da je kupovao i da ima za preporučiti novu bateriju za kupiti?

Hvala!
27.11.2013 | 21:36
Prvo mi nije jasno kako si uspio toliko izraubati bateriju? Ja imam MBA mid 2011 star 23 mjeseca i zdravlje baterije mi je na 86 %, bar tako kaže program coconuBattery. Možeš kupiti jedino bateriju za MBA a nikako za MB-pro,nadam se da ti je to jasno. Mislim da ti je najbolje kupiti originalnu bateriju a promjenit je možeš i sam ako si imalo vješt s tehničkim stvarima. Upute kako se mjenja baterija na MBA imaš na ovom sajtu.
www.ifixit.com/Guide/MacBook+Air+13-Inch...ery+Replacement/6359
27.11.2013 | 21:55
Kuzim da ne mogu zamjeniti MBA bateriju sa MBpro baterijom, nego me je iznenadilo koliko je razlika u cijeni. zanimalo me da li netko zna gdje povoljnije kupiti ili se samo moram pomoriti sa cinjenicom da je cijena MBA baterije
160-200E.

hmmm... sada sam skinuto coconutbattery i kaze da i je health 82%. ali tih 18% je dosta izgubio u odnosu na novu bateriju. ima 464 ciklusa punjenja.

Bateriju koristim kako Apple navodi: "puni kad stinges".
27.11.2013 | 22:21
Ja imam 128 ciklusa punjenja. Nisam mjerio koliko mi baterija drži,ali mislim da je to najmanje 4 sata. Baterije jesu skupe,ali je bolje kupiti original i biti miran par godina.
28.11.2013 | 00:11
@bkavas

To je racunar star 3 godine i ima 464 cikusa,helt je vise nego dobar.Uradi kalibraciju baterije i bice ok koliko moze,ipak je to dosta star i nemoze drzati kao na pocetku sto je normalno.Pogledaj mozda ti nesto u pozadini radi i jede bateriju.
28.11.2013 | 01:33
Kalibracija odradjena. Drzim ga dosta urednog i nisam nista instalirao novog od kada sam ga na pocetku uzeo Jako mi se svidja laptop i nemam potrebe za jacim pa sam bas zato ga mislio osvjeziti novom baterijom. Mislim da cu pricekati jos neko vrijeme sa baterijom jer nekako imam osjecaj da narucujem novo pice dok ovo jos nisam popio sa baterijom na 82% healtha
28.11.2013 | 09:58
Prst u uho, dok se ne približi 50%-60%.
06.12.2013 | 19:44
coconut pokazuje 88% baterije nakon samo 65 ciklusa.. ne kuzim zasto, koristim ga ne prečesto preko tjedna, možda 2 sata dnevno, vikendima uvijek, spojen je na punjač dok radim.. punim ga kad god stignem, na "sobnoj" temperaturi, cpu load na Traktoru mi je oko 20%, temperatura je normalna.. ne znam što krivo radim?! Pokusavao sam i kalibraciju napravit, opet je sve bilo isto..

je li moguće da je tvornički baterija bila "sjebana", pa da to odem reklamirat, ili postoji još neka fora koju nisam isprobao?

sad mi tipa na 96% piše 6:25 remaining, a na 98% je pisalo 5:58 .. (nista se nije vrtilo osim safarija). Moja nekakva procjena je da izdrži oko 6 sati rada nekakvog bez problema, ali opet mi je cudno tih 88% nakon tak malo punjenja.. eto, hvala
06.12.2013 | 19:51
i dok napisah poruku, coconut sad pokazuje health 89% (iStat također).. na njima također piše i 89% charge, a gore je 94%.. znam da ne moze pokazivati tocno u mA, al opet, kome da vjerujem
06.12.2013 | 22:28
Gore pokazuje napunjenost, ova dva (cocotut i iStat) pokazuju zdravlje i napunjenost.
Meni je 43 ciklusa i 94% MBP 6.2
07.12.2013 | 10:42
zdravlje baterije (health) ti je omjer *maksimalnog* naboja trenutno (dakle koliko mAh u ovom času baterija najviše *može* biti napunjena) u odnosu na tvornički deklarirani. Znači ako je baterija tvornički deklarirana na 1000 mAh, sada ne može primiti naboja više od npr. 800 mAh, to znači da joj je zdravlje na 80%.
Napunjenost (charge) ti je omjer koliko naboja baterija trenutno ima u odnosu na to koliko ga maksimalno *može* imati. U gornjem primjeru, ako je baterija trenutno na 720 mAh (a najviše može biti 800 mAh), onda je napunjenost 90% (a zdravlje je 80%).
07.12.2013 | 12:18
Isto tako maksimalni kapacitet koji si je zacrtao proizvođač ne mora biti i maksimalni kapacitet koji baš tvoja baterija ima.
Ako je Apple zamisli kako je max. kapacitet moje baterije MBP6,2 6900mAh, a baš moja baterija je iz tvornice izašla s maksimalnim mogućim kapacitetom od recimo 6831mAh. Već u startu je zdravlje baterija na 99%, a da se nije ni punila ni praznila od strane korisnika.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.49 Seconds

Provided by iJoomla SEO