Imac rabljeni kupovina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Imac rabljeni kupovina

12.01.2014 | 22:55
Lijep pozdrav,

recite mi vi koji imate iskustva sa macovima. Užasno želim promjeniti računalo i odlučio sam da ću kupiti imac 24 2008. Sad me zanima da li se to isplati uzeti ili previše riskiram pošto je računalo staro 5 godina?
12.01.2014 | 23:42
iMacovi iz tih godina su apsolutni rekorderi po broju kvarova i tvorničkih felera od svih macova uopće. Problemi s ekranom (prašina, žutilo), crkavanje optike i HDD (najvjerojatnije zbog pregrijavanja), crkavanje ethernet interfacea...
Za ove nove, tanke, još nisam čuo da se ljudi žale (ali novi su, mislim da su najstariji tek izašli iz garancije).
Ja ne bih na tvom mjestu. Osim ako je za stvarno male pare (1000 kn cca).

Ako te budžet limitira na stroj te starosti, radije kupi par godina mlađi Mini. To su super mašine, s kojima je (sudeći po napisima tu na jabučnjaku) puno manje problema nego s iMacovima. Da, treba ti uz njega monitor, nije tako fancy šminka kao iMac, ali košta manje i bolje su ti šanse da će te još poslužiti. Ja imam dva minija, jedan late 2007 i jedan late 2010. Oba su svaki dan u pogonu najmanje po 5 sati, pa i više. Na novijem se bio pokvario HDD nakon godine dana (kupio drugi u Ventexu i sam zamijenio), a na starijem, da kucnem o drvo, nikad ništa.
13.01.2014 | 00:16
Serije tog godišta nisu baš super sretne, ali nisu niti "katastrofa", ovisi što te zapadne. Problem su ekrani koji su se prljali, pozadinski panel koji je znao degradirati nakon 4-5 godina tako da ostane trag u plastici koja raspršuje pozadinsko osvjetljenje, bilo je tu i pregrijavanja grafičkog procesora koji je znao otkazivati nakon dužeg vremena... optički pogoni su jednako krepavali na svemu što je koristilo te "slim" jedinice, drago mi je da je Apple to na kraju potpuno izbacio.

Za dobar i ispravan model ja ne bih dao više od 2-3 tisuće kn, dakle ako je sve ispravno i da ima barem 4 GB RAM. Kao što kaže Smayoo manje riskantno je kupiti polovni Mac mini, bit će noviji model, brži procesor, lakše se doda više RAM-a, a ako baš hoćeš Apple monitor, nađe se i koja stara Cinema u oglasnicima...
13.01.2014 | 00:45
A i umjesto stare Cineme uvijek je bolje kupiti novi IPS ili PLS
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
13.01.2014 | 10:54
koliko pratim - svi ALU Macovi su "rekorderi" po broju kvarova i tvorničkih felera od svih macova uopće...očito posljedica dizajna hlađenja i displaya i stanjivanja kućišta...

istina - nije to tako radikalno kako smayo navodi...ima ih hrpa rabljenih po oglasima koji uredno rade...

tako da je razlika između rabljenog i novog ( osim ako nisu ništa pametno popravili na najnovijim serijama)i ako su ti dovoljne performanse - 12 mjeseci garancije za novi, ali i 3-4 puta veća cijena od rabljenog

...pa ti kalkuliraj...
13.01.2014 | 11:06
Ispričavam se ako je zaista zazvučalo kao da su sad sve i jedan iMac iz te generacije pokvareni. Nisu, ni približno. Ali u relativnom omjeru, oni se najviše kvare. To i dalje nije grozno (u odnosu na to koliko se kvari druga konzumna elektronika) i sigurno puno ovisi o okolišu u kojem rade (koliko ima prašine i koja je ambijentalna temperatura), ali je rizik svakako znatno veći nego kod kupnje Minija ili čak MBP (ako izuzmemo onu feleričnu seriju s početka 2008 kojima je valjda svima crkao GPU prije ili kasnije).
13.01.2014 | 11:20
Prodavač mi tvrdi da jos nista nije mjenjao. Rekao mi je da dođem do njega da nece slati poštom te da se tako uvjerim da mac radi odlično!Cijena je 4000 (cijene na ebay ili njuskalu su i po 700 kn veče) sa tipkovnicom i mišem. Stvrano sam u nedoumici Prodavač tvrdi da nije puno radio na njemu pošto je zivio u americi a računalo je bilo kod kuče i iskuljučivo je radio za internet itd.

Model Name: iMac
Model Identifier: iMac8,1
Processor Name: Intel Core 2 Duo
Processor Speed: 2.8 GHz
Number of Processors: 1
Total Number of Cores: 2
L2 Cache: 6 MB
Memory: 4 GB
Bus Speed: 1.07 GHz
HD Hitachi HDP725032GLA380 320 GB
Boot ROM Version: IM81.00C1.B00
SMC Version (system): 1.30f1
Serial Number (system): YM8372AGZE4
13.01.2014 | 11:42
Ako ima grafičku ATI Radeon XD2600, ja ga ne bih uzimao, jer je problematična. Radi do 10.6.2 a nakon upgrade na veći ili drugi OS se sistem zamrzne. Provjeri na netu, ai tu je bilo o tome riječi jer ga imam i ja. Doduše 20" 7.1 sa XD2400 ali je proble, isti. Drugo je uglavnom ok, osim DVD pogona a i to je već opće poznato. Toliko da se lakše odlučiš.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
13.01.2014 | 11:50
jzelko kaže:
Ako ima grafičku ATI Radeon XD2600, ja ga ne bih uzimao, jer je problematična. Radi do 10.6.2 a nakon upgrade na veći ili drugi OS se sistem zamrzne. Provjeri na netu, ai tu je bilo o tome riječi jer ga imam i ja. Doduše 20" 7.1 sa XD2400 ali je proble, isti. Drugo je uglavnom ok, osim DVD pogona a i to je već opće poznato. Toliko da se lakše odlučiš.

Misliš da i na mavericks 10.9 ima taj problem ?
13.01.2014 | 11:50
Ma koje 4000 Kn? Za 6 godina star stroj?
5500 (PDV uračunat) ti košta novi Mini bazni model kod nas u HR (dakle, to je najveća moguća cijena). Novi s godinu dana garancije... Monitor sigurno već imaš doma...
Ne zaboravi da bi zapravo bilo BOLJE da je nešto već mijenjao, jer je to nešto onda zamijenjeno. Ako nije ništa mijenjao, možde ti sutra crknuti. Disk, na primjer, nakon 6 godina ne bi bilo čudno. Optika ziher više ni ne radi... A na tom stroju je sve, ali baš sve komplicirano zamijeniti (nije nemoguće, ali definitivno nije za neupućene korisnike).
Davor ti je rekao 2-3000 max, ja sam ti rekao 1, ajde max do 2, ako ti čovjek ostavlja dojam uredne osobe itd. 4? Ni u snu...
13.01.2014 | 12:16
Sin kaže:
[quote]jzelko kaže:

Misliš da i na mavericks 10.9 ima taj problem ?

Da, probao sam i Mavericksa, isto se sistem zamrzne. 10.6.2 je maksimum gdje normalno radi. Nije baš na svakoj ali je na većini, zato su i izbacili tu seriju grafičkih iz ugradnje. Bar dok ne naprave neku stabilnu.

I da, kao što je smayoo rekao, cijena je ipak prevelika.
13.01.2014 | 13:02
Ja radim na takvom modelu i osim hard diska i extra 2GB rama, ništa nisam mijenjao.
U svakom slučaju bilo bi ga poželjno otvoriti ( skinuti alu poklopac) i očistiti ventilatore, i onda si miran.
Za prašiniu u ekranu,vidi koliko se primjeti i odluči sam
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
13.01.2014 | 13:22
smayoo kaže:
Ma koje 4000 Kn? Za 6 godina star stroj?
............
Davor ti je rekao 2-3000 max, ja sam ti rekao 1, ajde max do 2, ako ti čovjek ostavlja dojam uredne osobe itd. 4? Ni u snu...

ne treba baš pretjerivati sa low ball-anjem

www.mac2sell.net/permalink/?id=601021d527a4c2ac7c7b8c93720f4ff3
13.01.2014 | 13:53

Ja sam svoje rekao. iMac, tih godišta - nema nijedan drugi Mac koji se i približno toliko kvario. Rizik je, relativno, u odnosu na sve ostale Macove - neusporedivo veći. Dakle, ne može cijena biti određena na isti način.
  • RnR
  • Korisnik
  • 1
13.01.2014 | 17:22
Računalo staro 5 godina sa core2duo i dati za njega 4000 previše je to novca za tako star stroj pa nek priča ko šta hoće. Ja lično nikad ne bi dao toliko, što smayoo reče 1000- max. 2000 i to možda
13.01.2014 | 21:26
dajte mi malo objasnite ovo s cijenama jer mi se zavrtilo u glavi od ovih postova, pošto već pomalo razmišljam o prodaji svog iMaca i nabavi nečeg novijeg. imam 24'' iMac 9,1 (2.66 GHz/8 GB ) koji je prije 5 godina koštao 2.000 €, a sada govorite da ne vrijedi ni 2.000 kn. (?!) pa onda je sve što govore protiv Macova, u smislu cijene, više nego istina. i svatko tko ga kupi, a nije profesionalac da od njega zarađuje je lud - barem ako je kupio novoga. ne kužim...

koliko onda po vama "vrijede" ovi strojevi iz oglasnika:
MacBook3,1 13”late 2007 A1181
iMac 27 - 3.2GHz i3/8Gb/1TB/ATI 5670
iMac 27, i7, 16GB DDR 3, 1TB

razjasnite mi malo te relacije, molim vas.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
13.01.2014 | 21:44
recimo da je pouzdana relacija Mac2Sell hrvatska cijena ( link gore za primjer iMac-a iz ovog topica), pa minus cca 10-15% zbog recimo sitnih nedostataka, recesije, dogovora, ovog i onog....

ovi navodi od 1-2 k kn su nerealni, rekao bi ispod početne cijene na ebay-u za start bidanja....
13.01.2014 | 21:44
Vidi jedno su realne cijene a drugo napuhane.Realno za 500 eura mozes uzeti nov mac mini.Sa druge strane kod nas(mislim na Balkan) su cijene generalno Apple proizvoda prenapuhane.Ljudi kao ti plate 2000 eura racunar i koriste 5 godina a onda misle da mogu uzeti 1500 eura i ako je ta masina HW za ovo vrijeme vise nego slaba. Meni je to totalno nerealno ali trziste je takvo. Moje misljenje je da takav racunar ne vrjedi vise od 300-400 eura i to ako znas od koga kupujes i koliko je rabljen.Imam druga koji drzi studio, Mac pro i 2 iMac-a mu rade vec 5-6 godina bez prestanka ali bukvalno. Za takvu masinu ja nebih dao vise od 100 eura jer znam da mu je dusu uzeo,ali uvijek neko naleti tako da sumnjam da ce lose proci kada bude prodavao.
13.01.2014 | 21:59
@Finn, govori se o točno određenom modelu koji je bio pgođen dosta nezgodnim kvarovima. Samo ovdje se spominje problem s ekranom, GPU-om, HDD-om, DVD-om!
Može se analogija potegnuti s autima. Neki se ne preporučaju kupiti polovni (Antara neko godište i radilica/ležajevi), a neki se preporučaju jer nisu podložni kvarovima vitalnih djelova uslijed konstrukcijske greške.
13.01.2014 | 22:00
ja nisam uspoređivao američke cijene s našima nego sam govorio u našem kontekstu. dakle, koliko su napuhane u startu toliko moraju biti napuhane i u prodaji. ne možeš kod nas kupiti stroj u trgovini, a kad ga želiš prodati prodavati ga po američkim cijenama - to je suludo.
nisam nigdje naveo da očekujem taj svoj stroj prodati za 1.500 €, ali da bih ga mogao ponuditi za 700 €, to jesam očekivao.
i nije istina da je taj stroj preslab za današnje vrijeme, baš zato mislim da su ovo nerealne priče, jer ga ja cijelo to vrijeme najnormalnije koristim za grafički dizajn, npr., dakle za mnogo toga je on itekako solidan i nije "više nego slab".
13.01.2014 | 22:02
zabac kaže:
@Finn, govori se o točno određenom modelu

koliko sam vidio, govorilo se o modelima "tih godina", bez konkretne specifikacije.
13.01.2014 | 22:04
@Saint ima pravo!
13.01.2014 | 22:07
dobro, jesu li onda cijene iz oglasnika za konkretne strojeve realne ili nisu?

i koliko biste procijenili moj iMac:
Model Identifier: iMac9,1
Processor Speed: 2,66 GHz
Number Of Processors: 1
Total Number Of Cores: 2
Memory: 8 GB
Bus Speed: 1,07 GHz
Chipset Model: NVIDIA GeForce 9400
13.01.2014 | 22:08
@Finn - generalno Macovi zbilja odlično drže cijenu, a loše prođu samo oni za koje se kasnije sazna da su problematični na duži rok. To je ona notorna 2008 MacBook Pro serija i neke 24" iMac serije koje su imale tu gnjavažu s prašinom u ekranima. Sreo sam i tri koji su imali GPU problem nakon 4-5 godina. Dakle, kod takvih serija treba paziti i onda je njih teže prodati.

Cijena od 4000 kn za onaj može proći ako je stroj zaista u savršenom stanju. Druga je stvar što sam rekao da ja ne bih dao više od 2-3 jer bih radije složio neku drugu kombinaciju.
13.01.2014 | 22:17
ovdje se dosta paušalno govorilo o nekim "generacijama", a ne o konkretnim modelima/modelu. ti si sad već konkretizirao stvar pa je to sad već malo druga priča nego ona s početka...
a kako se to složi neka druga kombinacija - šta bi to npr. bilo? a da nije Pro stroj.
i u čemu je problem odgovoriti mi na postavljena konkretna pitanja za procjene strojeva?
13.01.2014 | 22:40
Moj post se nije odnosio na Tvoj racunar vec uopsteno kako to ide sa Mac-ovima ,ne vidim razloga da se palis.Naravno da ima razlike izmedju masine stare 5 godina i masine stare 3 mjeseca(ako nista u generacijama i onim ispod haube),jesu preslabi za danasnje standarde. Pod ovim mislim na obradu videa jer sada svi zahtjevaju iskljucivo HD i neke animacije iz matix-a (pogotovo narodnjaci). KOliko ces ti nekoga ustinuti za cijenu to je samo tvoja stvar,cijena je uvijek ona koju se kupas i prodavac dogovore. I u oglasima je uvijek cijena jedna a proda se za neku drugu.NIje sve sto pise istina( i na tarabi pise P..cka) pa nije.

Ako su ovo masine iz nasih oglasa ja nebi da vise od cijena koje sam naveo i to da dobro provjerim stanje racunara.

MacBook3,1 13”late 2007 A1181 ovaj nisam nasao na oglasu
iMac 27 - 3.2GHz i3/8Gb/1TB/ATI 5670 - 5500KN
iMac 27, i7, 16GB DDR 3, 1TB - 7700KN
13.01.2014 | 22:42
Finn kaže:
zabac kaže:
@Finn, govori se o točno određenom modelu

koliko sam vidio, govorilo se o modelima "tih godina", bez konkretne specifikacije.

Govori se o točno određenom modelu iMac 24" 2008. Te godine je izašao samo jedan model s 24" ekranom i s izborom dva procesor, 4 kapaciteta diska i dvije vrste grafičke kartice.
Kasnije je @dasambolec napisao kako je to 2,8GHz model s 320GB diskom, a GPU ne spominje.

I tvoj iMac nije onaj iz naslova!
13.01.2014 | 22:45
Finn kaže:
dobro, jesu li onda cijene iz oglasnika za konkretne strojeve realne ili nisu?

i koliko biste procijenili moj iMac:
Model Identifier: iMac9,1
Processor Speed: 2,66 GHz
Number Of Processors: 1
Total Number Of Cores: 2
Memory: 8 GB
Bus Speed: 1,07 GHz
Chipset Model: NVIDIA GeForce 9400

Ja nebih dao vise od 500 eura za takvu masinu pa ni da si joj pjevao svaku noc uspavanku 5 godina je 5 godina,popravka je svakako preskupa ako ode bilo sta ozbiljnije.
13.01.2014 | 22:59
@zabac:
smayoo kaže:
iMacovi iz tih godina su apsolutni rekorderi po broju kvarova i tvorničkih felera od svih macova uopće.

i onda priča ide dalje na toj osnovi te se "te generacije" još spominju, a ne govori se samo o konkretnom kompjuteru.

ok, ipak stvari nisu baš takve kakvim ih se onako na brzinu paušalno prikazalo...
13.01.2014 | 23:02
saint kaže:
NIje sve sto pise istina( i na tarabi pise P..cka) pa nije.

ima i ona: piše hund, al piše i Mile.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.52 Seconds

Provided by iJoomla SEO