23.02.2014 | 11:03
1. Hvala na Karmi.
2. Na tom pitanju se svađaju svi duhovi. TRIM je samo moguć kroz TRIM ENABLER, to je da se razumijemo, žestoki patch u OS-u. Nisam siguran (ili nisu se pokazale drastične razlike) u uključenom TRIM-u i izključenom. Davor i ja smo se jednom prilikom zeštoko raspravljali o tom pitanju, i ne znam ko je od nas bio u pravu. Ja bi na tvom mijestu pratio da li će Garbage Collection odrađivati uredno svoj posao, ako to ne radi onda uključi TRIM ENABLER.
Garbage Collection se pokreće u samom controller-u i radi u pozadini, tako da nećeš moć ni vidjeti da li ti je uklučen ili isključen. Ali kod tvog SSD-a je uključen. To da li radi pouzdano moći ćeš vidjeti kroz Bench-ove, koje isto ne treba pretjeravati.
Ja sam napravio svaki mijesec jedan Bench i ako se ne razlikuju drastično onda nemaš šta raditi. Ako pak odskaču jedan od drugog >70 MB/s onda bi pokrenuo dodatno TRIM ili napravio Secure Erase i bila stvar.
FACIT:
1.Pusti ga da radi bez TRIM-a.
2. Garbage Collectin je uključen u samom SSD-u i već radi svoj posao.
3. Radi Bench-ove svaki cca mijesec i prati. Ako variraju >70 MB/s onda uključi TRIM.
4. Prati i dalje svaki mijesec.
5. nemoj pretjerati s Benchovima jer oni mjere pisanjem i brisanjem po SSD-u, i time ga koriste bezveze.
6. Napravi "Noatime.plist" (napisao sam negdje u forumu kako).
7. Standardno ti se uvjek piše sleepimage na SSD to je sve iz RAM-a i to bi bilo dobro da isključiš jer to troši SSD, hibernatemode 0 aktivirati.
U Terminal upiši komandu:
“sudo pmset -a hibernatemode 0” potvrdi s Pasword-om
I izbriši već postojeći Sleepimage sa: “rm /var/vm/sleepimage”.
I isključi SMS (koji ti ne treba jer nemaš mehanički Disc i nema se šta parkirati pri pomicanju a samo troši energiju) sa: "sudo pmset -a sms 0"
I prst u uho. Sretno.