SSD i OSX 10.6.8
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD i OSX 10.6.8

23.02.2014 | 12:36
Još pitanja:
1. Isključivanjem hibernacije dovodim do toga da kad mi baterija skroz krepa do kraja, sve što je bilo otvoreno i nije bilo spremljeno, gubi se nepovratno?
Da li ja Mac mogu gurnuti ručno u hibernaciju?
2. Za senzor mi je jasno!
3. Što generira sleepimage? To je image za hibernaciju?
23.02.2014 | 13:28
Pokušati ću rezimirati proces zamjene običnog diska sa SSD-om.

1. Uvaliti SSD u vanjsku ladicu i probati napraviti kloniranje diska, ako radnja ne uspije ili se izjalovi, time machine je isto dobro rješenje.
CCC nije besplatan, ali daje 30 dana probe (ja ga nisam koristio i krivo mi je)
www.bombich.com/
2. Zamijeniti stari disk novim po uputstvima iz iFixit-a
www.ifixit.com/
3. Ukinuti hibernaciju jer piskara po disku nepotrebno s komandom:
sudo pmset -a hibernatemode 0
enter i upiše se password
4. Izbriše se datoteka sleepimage (može se i otići u direktorij var da se stisne SHIFT+COMMAND+G i upiše /var folder je skriveni) pa iz njega u folder /vm (kod brisanja treba potvrditi s passwordom) ili s komandom
sudo rm /var/vm/sleepimage
5. Isključivanje senzora mehaničkog diska
sudo pmset -a sms 0
6. NoAccessTime mod deaktivira se na način:
skine se sa stranice: www.soulman.de/noatime.html
.plist u .zip formatu raspakira se i dobije se file de.soulman.noatime.plist
preimenuje se u com.noatime.plist zato jer su sve .plist-e tako nazvane i ne utjeće na bilo što.
kopira se u /Library/LaunchDaemons/ ne od korisnike jer tamo ne postoji, već od sistema
udari se naredba:
sudo chown root:wheel /Library/LaunchDaemons/com.noatime.plist
Resetira se komp i to je to.

Barem je to što sam ja radio, možda ima još nešto što bi se moglo napraviti.
Ruku na srce, pola toga nisam uopće shvatio, mada se nisam ni trudio.
Ovo je izvućeno ovdje iz foruma i najzaslužniji je @tino1, kao i ostali koji su moralno pomagali.
Hvala svima
23.02.2014 | 19:56
Super si to poslagao.

zašto šta:

1. i 3. Hibernate piše cijeli sadržaj RAM-a na SSD kad MacBook ide u sleep, A to nije malo od 2 gb -16 gb ovisli o veličini RAM-a. A ne treba nam niti će nam faliti ni kad crkne baterija se ništa neće desiti.
4. Sleepimage je već snimljen sadržaj RAM-a na SSD. Koji smo zaključili da nam ne treba.
5. Ne treba nam da se parkiraju glave HDD-a kad se MacBook pomiče jer ih nema na SSD-u. Ali troši struju.
6. AccessTime mountan disk piše listu sa pripadajućim vremenima svakog pristupanja tako da svako pisanje po SSD-u a i čitanje bude memorirano u jednoj ogromnoj listi, šta je nepotrebno a troši SSD.
23.02.2014 | 20:32
Sta mislite da napravite jedan manual sa ilustracijama i da postavimo kao sticky
23.02.2014 | 21:34
Ok, napravit ćemo.
24.02.2014 | 02:01
Baš gledam što je @jmirakul pisao za 10.8 (www.jabucnjak.hr/forum/hardver/104550-mbp91-upgrade-log.html).
Malo je drugačije i nije univerzalno rješenje za sve OSX-ove. Ovo je konkretno 10.6.x.
28.02.2014 | 22:09
Sad nakon par dana da još nešto pitam:
Kad na SSD upišem nešto u neku čeliju, te kad taj podatak iz čelije izbrišem, SSD u tu čeliju ništa ne može upisati dok je se ne pripremi za ponovno pisanje?
Da li garbage collection služi toj "pripremo" čelije za ponovno pisanje?
28.02.2014 | 23:25
Otprilike tako je to, malo kompliciranjije, ali to je u biti to. To sređiva Garbage Colletion ili TRIM u tvom slučaju je to GC (ako si me poslušao i nisi uključio TRIM). Radi se o tome što na SSD možeš pisati po cijelim blokovima koji se sastoje od više slobodnih i kao slobodno označenih čelija, to sređuju TRIM i GC.
SSD piše u 4 KByte velikim blockovima, a kod brisanja se odstranjuju podatci od 512 KByta velikih blokova. Tako da uvjek ostaje hrpa KByta ne pripremljenih za pisanje. TRIM svaki 4 KByte blok priprema za pisanje i stavlja ga na raspolaganje. A GC čisti one repove koji ostaju pri slaganju za pisanje priprenljenih sektora tako da uvijek budu na raspolaganju cijeli i čisti blokovi ( Erasable Blocks) najmanje 64kByta-128 KByta. Nadam se da je razumljivo.
01.03.2014 | 07:52
Yes. Nisam uključio Trim. Radio sam točno kako sam gore napisao.
Hvala.
03.03.2014 | 22:54
mbp 2007 + ssd + 10.6.8 = LETI! barem meni doma
04.03.2014 | 00:11
Leti jedino otvaranje programa. Konverzija videa i dalje isto traje (malo brže je ali malo).
04.03.2014 | 10:23
Pa normalno kad to vise ovisi o snazi procesora nego o disku
04.03.2014 | 13:16
Veći dobitak mi je bio promjena 4->8GB RAM-a, nego SSD.
04.03.2014 | 15:10
Cijeli system (memorija, procesor, SSD) je bitan za brz setup, a ti si napravio prvi korak. A već si nezadovoljan. To ti je isto koda kreneš pit vodu i pojačavaš špinu i misliš da ćeš time brže napiti, nećeš samo ćeš imati više vode a brzina pića ovisi o tebi. Sad imaš to da sve šta napraviš i pohraniš imaš puno brže na raspolaganju.
04.03.2014 | 15:48
Nisam nezadovoljan, dapače!
Samo komentiram kako mi je veći dobitak bio povećanjem memorije nego ugradnjom brzog diska. Sada komp fino radi.
04.03.2014 | 20:55
nisam to tako doslovno ni mislio, jer siguran sam da ti mašina radi puno tečnije i to je veliki korak, sad kupi dvije čokolade od 4 gb i rokni ih pa da vidiš kako je lijepo.
10.03.2014 | 17:33
To sam prije dodao, zati dobitak na SSD-u nije tako primjetan.
Nego, nešto drugo sam primjetio, više se MBP ne budi iz sleepa bez razloga. Naime, kada je na vanjskom monitoru, MBP je zaklopljen, a BT miš i tipkovnica ga nemogu probuditi (tako sam složio jer je mobitel znao upaliti komp mob>BT miš/tipkovnica>komp), već ga budim s daljinskim i to je OK. U toj kombinaciji se budi uslijed nekih "smetnji", a detektioaro sam tako što se monitor upalio. Kasnije sam gasio monitor tako da ne "svijetli".
Nakon ugradnje SSD-a (mislim kako ugradnja memorije ne igra ulogu) to se više nije ponovilo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.25 Seconds

Provided by iJoomla SEO