Macbook Pro baterija savjet
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Pro baterija savjet

16.06.2014 | 07:43
Eto, nakon 5 godina korištenja i oko 500 ciklusa baterija na mom laptopu je počela da otkazuje. Primjetio sam da se malo napuhala iako je još uvijek funkcionalna, i pritišće donji poklopac laptopa koji je sad malo deformiran.

Kapacitet joj je na 86% i obično drži nekih sat i po do dva. Treba mi savjet da li kao takva može i dalje da se koristi ili da krenem u nabavku nove.
Na OWC-u sam gledao cijene za moj model ( Macbook Pro 15,6 Unibody 2009) i cijene se kreću oko 140$ sa poštarinom ). Da li neko ima pozitivna iskustva sa jeftinim zamjenskim baterijama ( ebay.com ) , ili ipak da se drzim OWC-a.
16.06.2014 | 07:58
Jok. Zamjeni je. Te baterije su opasne ako su pokvarene. Napuhavat ce se sve vise i vise.

E da, Bing nema neku za prodati?
16.06.2014 | 07:59
Napuhanu bateriju možeš i dalje koristiti neko vrijeme, ali primjetit ćeš da se sve više napuhuje što se dalje koristi. Važno je da ne ostavljaš s takvom baterijom laptop bez nadzora spojen na punjač (npr. noću ili dok nisi u blizini i sl.) jer postoji značajno veća vjerojatnost da dođe do samozapaljenja baterije (to što je napuhana ti je pokazatelj da je litijeva substanca u njoj postala termički nestabilna).
Li-Po baterije, kad se jednom zapale, praktički nije moguće ugasiti nikako (ne treba im vanjski dotok kisika da bi gorjele) pa, ako ti se dogodi tako nešto (nedajbože), najkraćim putem iznesi laptop nekamo na otvoreno i na neku negorivu podlogu (npr. na balkon), otvori poklopac baterije dok je laptop normalno okrenut, tako da ispadne i baterija, i poklopac na pod, osiguraj da u blizini nema ničeg što se može zapaliti i odmakni se te upozori susjede (dim je otrovan) i pozovi vatrogasce (ako ih ne pozoveš ti, nego netko drugi, bit ćeš kazneno odgovoran).

Ja sam svojedobno nabavio bateriju za svoj late 2008 na E-bayu. Prva koju sam dobio se nakon 2 tjedna korištenja više nije mogla napuniti (vječno je pisalo 99% i charging) pa sam je reklamirao. Čovjek mi je rekao neka je pošaljem natrag najjeftinijom poštom (u Kinu, to je koštalo nekih 30 kn), a njemu samo mailam scan od potvrde da sam poslao i on odmah šalje drugu. Tako je i bilo. Druga i danas veselo radi (3 godine).

Važno je samo (na što te nitko ne upozori) u pošti tražiti (platiti) fotokopiju izvozne deklaracije (jer je obrazac takav da pošiljatelju ne ostaje niti jedan primjerak) zato što na tom obrascu piše da se šalje natrag kao zamjena pod jamstvom i onda, za slučaj da carina ima pitanja kod dolaska one druge (zamjenske) baterije, pokažeš tu izvoznu deklaraciju.
Osobno nisam imao taj problem, druga baterija mi je samo došla u sandučić, ali bilo je ovdje na Jabučnjaku pisanja o tome kroz kakva su natezanja prošli neki članovi kad su im pokušali ponovno naplatiti carinu i PDV.

Taj ti se problem, btw, može dogoditi neovisno o tome od koga kupuješ. Čim kupiš odnekud izvan EU, procedura je ista u slučaju povrata pod garancijom.
16.06.2014 | 09:03
zabac kaže:
Jok. Zamjeni je. Te baterije su opasne ako su pokvarene. Napuhavat ce se sve vise i vise.

E da, Bing nema neku za prodati?

Nema, odkad mu je brat u zatvoru promet je opao
16.06.2014 | 09:09
smayoo kaže:
Napuhanu bateriju možeš i dalje koristiti neko vrijeme, ali primjetit ćeš da se sve više napuhuje što se dalje koristi. Važno je da ne ostavljaš s takvom baterijom laptop bez nadzora spojen na punjač (npr. noću ili dok nisi u blizini i sl.) jer postoji značajno veća vjerojatnost da dođe do samozapaljenja baterije (to što je napuhana ti je pokazatelj da je litijeva substanca u njoj postala termički nestabilna).
Li-Po baterije, kad se jednom zapale, praktički nije moguće ugasiti nikako (ne treba im vanjski dotok kisika da bi gorjele) pa, ako ti se dogodi tako nešto (nedajbože), najkraćim putem iznesi laptop nekamo na otvoreno i na neku negorivu podlogu (npr. na balkon), otvori poklopac baterije dok je laptop normalno okrenut, tako da ispadne i baterija, i poklopac na pod, osiguraj da u blizini nema ničeg što se može zapaliti i odmakni se te upozori susjede (dim je otrovan) i pozovi vatrogasce (ako ih ne pozoveš ti, nego netko drugi, bit ćeš kazneno odgovoran).

Ja sam svojedobno nabavio bateriju za svoj late 2008 na E-bayu. Prva koju sam dobio se nakon 2 tjedna korištenja više nije mogla napuniti (vječno je pisalo 99% i charging) pa sam je reklamirao. Čovjek mi je rekao neka je pošaljem natrag najjeftinijom poštom (u Kinu, to je koštalo nekih 30 kn), a njemu samo mailam scan od potvrde da sam poslao i on odmah šalje drugu. Tako je i bilo. Druga i danas veselo radi (3 godine).

Važno je samo (na što te nitko ne upozori) u pošti tražiti (platiti) fotokopiju izvozne deklaracije (jer je obrazac takav da pošiljatelju ne ostaje niti jedan primjerak) zato što na tom obrascu piše da se šalje natrag kao zamjena pod jamstvom i onda, za slučaj da carina ima pitanja kod dolaska one druge (zamjenske) baterije, pokažeš tu izvoznu deklaraciju.
Osobno nisam imao taj problem, druga baterija mi je samo došla u sandučić, ali bilo je ovdje na Jabučnjaku pisanja o tome kroz kakva su natezanja prošli neki članovi kad su im pokušali ponovno naplatiti carinu i PDV.

Taj ti se problem, btw, može dogoditi neovisno o tome od koga kupuješ. Čim kupiš odnekud izvan EU, procedura je ista u slučaju povrata pod garancijom.

Da, hvala na informacijama svakako dobro za znati, za početak ću je izvaditi i privremeno držati uređaj samo na punjaču, u međuvremenu ću još malo da odvažem i da poručim novu bateriju.
16.06.2014 | 09:41
Napuhavanje baterije moze stavrati pritisak na touchpad i mehanicki ga izbijati van. Moze cak doci do fizickog ostecenja. Ja bi to vadio odmah van i pozurio s nabavkom zamjenske sa ebay-a.
16.06.2014 | 10:18
Mali OT, ali da pitam da li je neko mijenjao baterija na Retinama?

Nisu user servicable a 2 godine su vec stari prvi modeli. Sad ce to poceti lagano gubiti svojstva
16.06.2014 | 10:22
www.ifixit.com/Guide/MacBook+Pro+15-Inch...bly+Replacement/9736

Ako nisu oni uspjeli mijenjati samo bateriju, mislim da nije nitko...
16.06.2014 | 10:33
jmirakul kaže:
Napuhavanje baterije moze stavrati pritisak na touchpad i mehanicki ga izbijati van. Moze cak doci do fizickog ostecenja. Ja bi to vadio odmah van i pozurio s nabavkom zamjenske sa ebay-a.

Da to sam odmah pregledao, nema bojazni za sad jer jer tek malo deformirana pa se to odrazilo na donjem poklopcu ( vidljivo je ), veceras cu svakako pregledati ponude i naručiti zamjensku.
16.06.2014 | 11:53
smayoo kaže:
www.ifixit.com/Guide/MacBook+Pro+15-Inch...bly+Replacement/9736

Ako nisu oni uspjeli mijenjati samo bateriju, mislim da nije nitko...

Jbt, ovo ce biti katastrofa . Pa, sve treba izvaditi van da se dodje do baterija. Ne mogu vjerovati da Apple ali bas nikako drugacije nije to rijesio. Koliko vidim, na brzinu, cijena tog kompleta sa baterijom je cca $500. Pitanje je koliko ce vrijediti cijeli rMBP nakon recimo 5 godina da bi toliko ukucao za novu bateriju koja ne vrijedi vise od max. $50.
16.06.2014 | 12:05
Ništa, postati će samo skupi desktop stroj.
Mene zanima da li još negdje ima za kupiti novi MBP 15" bez Retina ekrana, zna li netko?
16.06.2014 | 12:36
Ma da, ali ako se baterija pocne napuhavati onda ona mora van. A kako van izvaditi kad je, kazu strasno dobro zaljepljena.
16.06.2014 | 15:01
Da, stvarno, o tome nisam razmišljao.
16.06.2014 | 17:12
Cvikneš žice kojima je spojena na elektroniku pa se onda više ne puni, pa niti ne napuhava.

Ne znam da li negdje ima još za kupiti stari non-retina MBP, vjerojatno negdje ima i vjerojatno im cijena već i lagano raste. Ja sam svog ubo zimus, kad sam vidio da u novom lineupu više uopće nema 15" non-retina.

Ako se ne dozovu pameti (a čini se da neće), ili u novijim modelima ne smisle neki bitno jednostavniji i jeftiniji način zamjene baterije, to je moj zadnji Apple laptop.
16.06.2014 | 17:38
u tisak media opatija imas jos uvijek black and white macbook strojeve. za nekih 3500 kn zapakirane.

vjeurjem da negdje u zaledu ima i non retina
16.06.2014 | 17:52
smayoo kaže:
Cvikneš žice kojima je spojena na elektroniku pa se onda više ne puni, pa niti ne napuhava.

Ne znam da li negdje ima još za kupiti stari non-retina MBP, vjerojatno negdje ima i vjerojatno im cijena već i lagano raste. Ja sam svog ubo zimus, kad sam vidio da u novom lineupu više uopće nema 15" non-retina.

Ako se ne dozovu pameti (a čini se da neće), ili u novijim modelima ne smisle neki bitno jednostavniji i jeftiniji način zamjene baterije, to je moj zadnji Apple laptop.

Krivo. I ja sam mislio tako, ali mi se baterija napuhnula, a bila je izvađena iz kompa. Dojle se vidi kako je 4 od 6 čelija napuhnuto. Treba oprez.

bat.png
16.06.2014 | 18:13
Ajme kako to ružno izgleda ...ajde objasni kako si izvadio bateriju i dali sad uopce mozes raditi bez nje odnosno sam ustekan u struju.
16.06.2014 | 18:28
support.apple.com/kb/index?page=servicef...product=Macnotebooks

Tu Apple piše koliko stoji zamjena baterija na laptopima, ovisno o modelu, veličini, i našoj lokaciji.
U SAD-u tako zamjena baterije stoji 199$, dok u EU to košta 199€.
Sad, koliko je to u HR, saznat ćemo kad netko ode mijenjat bateriju u iStyleu, Storeu, FileX-u ili gdje već...
Što se ovog napuhavanja tiče, kako uopće do toga dođe?
Jesu li i baterije u novijim laptopima podložne tome, ako jesu, kako korisnik može saznati da mu se baterije napuhuje a da nije prekasno?
16.06.2014 | 18:30
Ono što je mene iznenadilo je to da MacBook i MacBook Pro strojevi smanjuju brzinu procesora ako se izvadi baterija... Barem oni stariji unibody, za Retine ne znam...

www.tomshardware.com/news/apple-macbook-...benchmarks,6643.html
16.06.2014 | 18:32
To je baterija is MBP 15-inch Core 2 Duo iz 2007. godine. Njemu se baterija bez problema i alata vadi. To mi je doduše već 3. baterija na kompu. Dvije su krepale i sad treća radi več pr godina. To je ova beterija: store.apple.com/us/product/MA348LL/A/rec...-15-inch-macbook-pro
Držao sam ih u kutiji i jednom kad sam pogledao, vidim kako se jedna napuhnula i onda sam je rastavio i ove čelije sam bacio u onaj kontejner za baterije, a kućište sam sačuvao. Kad jednog dana krepa i ova treća baterija, tada ne budem više kupovao nego ide na punjač, a kućište naterije mi bude služilo kao maska za rupu.
Ovo je samo primjer kako se Liti-polimer baterija ponaša iako je maknuta s punjača. One folije nisam bušio jer nisam bio siguran što će se desiti, a opet nisam toliko rdoznao (možda prije 20 godina).
U novijim (unibody ili retin) kompovima mislim da su kvalitetnije baterije, ali nisu doživotne.
16.06.2014 | 19:09
Dobro je da nisi bušio jer bi se zapalila.

MBP ima tako dimenzioniran punjač da njegova snaga nije dovoljna za napajanje čipovlja na maksimalnom opterećenju (GPU i sve jezgre procesora na 100%), nego u nekom trenutku uđe u režim kad se baterija polako prazni iako je spojen na napajanje. Naravno, ako baterije nema, takt je ograničen na onu brzinu koju je moguće napajati iz napajača, a bez baterije.

U tom smislu - da - smanjuju brzinu procesora kad nema baterije ako je bila maksimalna ili skoro maksimalna. U normalnim uvjetima rada ne događa se ništa.

Inače, litijski je spoj u bateriji termički nestabilan i jako je osjetljiv na svaki oblik pregrijavanja (bilo ako struja punjenja nije dobro regulirana pa samo punjenje pregrije bateriju, bilo ako je baterija izvađena pa ostavljena negdje gdje joj je bilo pretoplo, bilo ako se sam laptop učestalo pregrijava jer se koristi na visokom taktu CPU a ima slabo hlađenje).
16.06.2014 | 19:49
I takve baterije se unose u avion. Pa bolje da ti kuburu, nego kilu ovog smrada.

Inače, čitao sam kako su (jeftini) punjači radili na vrijeme 90-120min punjenja i onda prekid, a ovi novi (skuplji) prate temperaturu baterija i tada prilagođaja punjenje temp. bat. da se ne pregrije.
Kako god bilo, nije mi žao što sa ih u komadu likvidirao.
I mislim kako punjač nije dovoljno jak da goni kom i puni bateriju, ali mislim da može goniti samo komp ako baterije nema. Ovo je moje mišljenje, a na unibody modelu ne mogu ni izvaditi bateriju.
16.06.2014 | 20:39
smayoo kaže:

Pa ovo je bolje od Plamenko kocaka!!

Sviđa mi se kako je tip odnio baterije u neku vukojebinu u šumu da ih buši.
16.06.2014 | 20:41
Riba kaže:
smayoo kaže:

Pa ovo je bolje od Plamenko kocaka!!

Sviđa mi se kako je tip odnio baterije u neku vukojebinu u šumu da ih buši.

a gle, bio je dovoljno 'pametan' da ugrozi neku vukoj*** nego da je probavo u kucu.
16.06.2014 | 20:55
zabac kaže:
I takve baterije se unose u avion. Pa bolje da ti kuburu, nego kilu ovog smrada.

Pa nije litijska baterija jedini potencijalni problem u avionu. Zamisli što sve možeš napraviti s deodorantom u spreju...
17.06.2014 | 03:08
jmirakul kaže:

Jbt, ovo ce biti katastrofa . Pa, sve treba izvaditi van da se dodje do baterija. Ne mogu vjerovati da Apple ali bas nikako drugacije nije to rijesio. Koliko vidim, na brzinu, cijena tog kompleta sa baterijom je cca $500. Pitanje je koliko ce vrijediti cijeli rMBP nakon recimo 5 godina da bi toliko ukucao za novu bateriju koja ne vrijedi vise od max. $50.

Otkuda $500 kad je $199? :O

Dobijes bateriju i cijeli donji poklopac novi, koji se izgrebe koliko god da ga cuvamo
17.06.2014 | 08:00
Jesi pogledao ifixit link? Na rMBP late 2012 je baterija zalijepljena za GORNJE kućište, ne za donji poklopac. I moraš zamijeniti masivni komad aluminija, tipkovnicu, touchpad i bateriju, sve zajedno.

Nisam gledao za novije modele. Možda su se opametili pa (ipak) bateriju pričvrstili za donji poklopac.
17.06.2014 | 08:30
Kolko znam, mijenja se cijeli topcase na MacBook Pro Retina uređajima. S tim da topcase ne uključuje "donji poklopac" kojeg sam jednom htio zamjeniti i košta preko 1k kn
17.06.2014 | 09:06
Prenosim sa iFixit teardown najnovijeg rMBP 15" modela:

Step 7

The moment of truth is now upon us—is the battery any easier to take out than the previous, horribly glued-in disaster?

We're holding our breath as we gently test the waters with a plastic card...

...And half an hour and several skinned knuckles later, we exhale that breath in a great sigh of disappointment. The battery has the same excessive adhesive, and is just as nearly-impossible to safely remove as before.

So much for evolution of design.

Dakle, ista stvar na svim rMBP. Drlovric, otkud tebi da se mijenja lower case s baterijom? Ne mijenja se lower case, nego upper case, i to skupa s tipkovnicom i touchpadom.
17.06.2014 | 09:12
Fakat, ne znam koliko bi bogat morao biti pa da si kupim tako skup stroj s praktički 0 mogućnosti upgradea ili servisa. To čak nije više stvar novca, nego jednostavno - principa.
Moja je procjena da će za 2-3-4 godine, kad ti strojevi malo oronu, po cijeni bolje kotirati 2012 non-retina modeli, nego ovi najzadnji late 2013 retina. To je jednostavno ultraskupa šminka za ljude koji si mogu priuštiti da si kupe takav novi svakih 3-4 godine, a ovaj stari jednostavno - poklone (ako se ne pokvari) ili bace (ako se pokvari). Jer, ako se na tome nešto pokvari, njegova je vrijednost jednaka cijeni kile reciklažnog aluminija.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO