16.06.2014 | 07:59
Napuhanu bateriju možeš i dalje koristiti neko vrijeme, ali primjetit ćeš da se sve više napuhuje što se dalje koristi. Važno je
da ne ostavljaš s takvom baterijom laptop bez nadzora spojen na punjač (npr. noću ili dok nisi u blizini i sl.) jer postoji značajno veća vjerojatnost da dođe do samozapaljenja baterije (to što je napuhana ti je pokazatelj da je litijeva substanca u njoj postala termički nestabilna).
Li-Po baterije, kad se jednom zapale, praktički nije moguće ugasiti nikako (ne treba im vanjski dotok kisika da bi gorjele) pa, ako ti se dogodi tako nešto (nedajbože), najkraćim putem iznesi laptop nekamo na otvoreno i na neku negorivu podlogu (npr. na balkon), otvori poklopac baterije dok je laptop normalno okrenut, tako da ispadne i baterija, i poklopac na pod, osiguraj da u blizini nema ničeg što se može zapaliti i odmakni se te upozori susjede (dim je otrovan) i pozovi vatrogasce (ako ih ne pozoveš ti, nego netko drugi, bit ćeš kazneno odgovoran).
Ja sam svojedobno nabavio bateriju za svoj late 2008 na E-bayu. Prva koju sam dobio se nakon 2 tjedna korištenja više nije mogla napuniti (vječno je pisalo 99% i charging) pa sam je reklamirao. Čovjek mi je rekao neka je pošaljem natrag najjeftinijom poštom (u Kinu, to je koštalo nekih 30 kn), a njemu samo mailam scan od potvrde da sam poslao i on odmah šalje drugu. Tako je i bilo. Druga i danas veselo radi (3 godine).
Važno je samo (na što te nitko ne upozori) u pošti tražiti (platiti) fotokopiju izvozne deklaracije (jer je obrazac takav da pošiljatelju ne ostaje niti jedan primjerak) zato što na tom obrascu piše da se šalje natrag kao zamjena pod jamstvom i onda, za slučaj da carina ima pitanja kod dolaska one druge (zamjenske) baterije, pokažeš tu izvoznu deklaraciju.
Osobno nisam imao taj problem, druga baterija mi je samo došla u sandučić, ali bilo je ovdje na Jabučnjaku pisanja o tome kroz kakva su natezanja prošli neki članovi kad su im pokušali ponovno naplatiti carinu i PDV.
Taj ti se problem, btw, može dogoditi neovisno o tome od koga kupuješ. Čim kupiš odnekud izvan EU, procedura je ista u slučaju povrata pod garancijom.