MacExpo 2006
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacExpo 2006

11.01.2006 | 00:07
Ono sto me bode u oci i ne mogu jos sazvakati:
MacBook Pro?
Oprostite, ali to je posve glupo, sterilno, moderno ime koje znaci ama bas nista. Kao da govoris korejski .. mek buk pro. Fuj!
Zasto je nestao Powerbook? Ljudi su vec desetljece i ohoho s tim imenom koje znaci kakvocu, snagu. MacBook Pro? Za ime Bozje! ...
Sto ce ona biti PowerMac? MacTower? Mac Velika Kutija? Mac Box Pro?
Brrr ...
Za ostalo .. nisam uspio pogledati streaming jer je sve zaguseno. Apple se valjda htio pohvaliti kako je ispred vlastitih rokova, izbacio posve nov hardwer i tako to.
11.01.2006 | 00:54
to je TAKO RETARDIRANO ime da ja još nemogu doć k sebi....od tolike kreaticnosti kojom ta frima pršti(la?) oni se odluče za tako KOMA ime!!!

A od same ideje prelaska na x86 više se ne čudim
  • User
  • Posjetitelj
11.01.2006 | 00:56
PowerBook i meni zvuci puno bolje, a nakon ovog preimenovanja me zanima kako ce se iduci iBook zvat jer bi ga uzeo mozda za fax ove godine. jos da bar izmisle neki model s rezolucijom vecom od 1024x768...

Samo zanima me jos jedna stvar, a to je - jesu li ovo prvi mačići ili će ipak bit nešto od ovoga? Treba cekat Universal Binaryje a Rosetta mi jednostavno ne zvuci dovoljno uvjerljivo...
11.01.2006 | 01:19
Nije se mogao vise zvati PowerBook kada više unutra nije PowerPC procesor. A nije se mogao zvati ni Duo, to su već potrošili
11.01.2006 | 01:51
User je napisao:
kako ce se iduci iBook zvat

hja, vjerojatno samo MacBook. bez Pro. ako će ga bit.
11.01.2006 | 01:55
gledam specifikacije... di je nestal FireWire 800 i kaj se more ugurat u ExpressCard/34 slot?
11.01.2006 | 02:00
Riba je napisao:
Nije se mogao vise zvati PowerBook kada više unutra nije PowerPC procesor. A nije se mogao zvati ni Duo, to su već potrošili

Powerbook je proizvod nastao prije dolaska PowerPC procesora.
11.01.2006 | 02:06
Uf, Steve opet jase po svome -- opet pokazuje silicijske kolace publici, sad Intelove. Nije li vec jednom naucio lekciju? A Otelini glumi cirkusanta ... samo sto jos ne zonglira tim kolacima!
11.01.2006 | 02:09
Ja mislim da se ime ibook neće mijenjat. Jedini razlog zašto su promijenili ime power book-u je to što su morali nešto obnovit u prodaji a pošto je power book dobijo onu famoznu brzinu koju je trebao imat sa g5 procesorom izabrali su njega. Da razbiju monotoniju. Samo ne kužim ti dual core intelovi processori dal su oni 64 bitni ili su napravili dual core da se to kompenzira 32 + 32 = 64
11.01.2006 | 02:34
2 Zvonimir: ime \"MacBook Pro\" je jadno, ali zapravo savršeno logično - pogotovo marketinški. \"Power\" mora van zbog PowerPC-ija, a s druge strane \"Mac\" mora unutra jer će biti potrebno naglasiti da se radi o Macu čim prvi korisnik gore instalira Windowse XP fore rade ili da igra Half Life 2. Treće - ono \"Pro\" su jednostavno morali dodati da bi razlikovali taj stroj od iBooka. Dakle, zapravo nije se moglo bolje imenovati stroj, a da sve to bude zadovoljeno. Naravno, da zvuči grozno nespretno nakon sjajnog naziva \"PowerBook\". No, što je, tu je... mene jako dojmilo kako su ugurali iSight u onaj tanki poklopac. Za ostalo, najbolje sačekati koju godinu.

Stroj je s druge strane jako fora za switchere - mogu lijepo napraviti dual-boot s Windowsima i lagano se prebacivati kako i kada im odgovara.
11.01.2006 | 02:50
A kako bi recim butao sa windows xp cd-om i kad bi ga i instalirao kako bi to sve otprilike teorijski šljakalo?
11.01.2006 | 03:35
krugoval je napisao:
A kako bi recim butao sa windows xp cd-om i kad bi ga i instalirao kako bi to sve otprilike teorijski šljakalo?

Vidis, to me ne zanima cak ni u teoriji. Hvala naprijed!
11.01.2006 | 04:01
čekaj..na kraju balade ipak će moć Windows na/u njega?

KATASTROFA!!!

još uvijek mislim da je ovo samo nightmare!!
11.01.2006 | 05:30
Ti uvijek misliš da je nightmare
11.01.2006 | 11:04
miomika je napisao:

KATASTROFA!!!

da, to i ja kazem, sta ce tek bit sa virusima?

bogamu jesu se bas morali prodat ?!?!?
11.01.2006 | 11:31
Moji dojmovi:

-CPU i GPU izgleda prilicno poboljsani. To je super
-DVD? DVD???? Ja sada u Ibooku imam 8x, a macBookPro ima 4x????? WTF? izgleda da su morali nesto zrtvovati za debljinu, ali zaista...
-Nema battery life brojeva. Zasto? sto ce baterija trajati 2 sata? Meni sada sa iBookom traje oko 5 sati gledanja filmova...izgleda da ima novu Li-polymer bateriju.... vidjeti cemo.
-Fino slozena kamerica, bilo bi bolje da se moze okretati.
-daljinski je fora, ali nista spektakularno. Sigurno ga necu tegliti samnom. Tko zna hoce li se moci IR senzor koristiti za IrDA..
-Nisam nigdje naisao da li ima BIOS. Ako nema, Windowsi ce moci raditi na tome samo uz Major Hack, kome god bilo vazno. Svejedno cekam aplikaciju nesto kao Virtual PC (samo sto ce sada biti brzo) da rade pomocni windowsi u prozorcicu.

Nista, ide se u shopping kada se doznaje koliko traje baterija. Koliko ce se to zagrijavati, da mi je znati...

Dean
11.01.2006 | 11:37
StypeBones je napisao:
miomika je napisao:

KATASTROFA!!!

Virusa za Mac uvijek može biti, i sad smo na njih ranjivi. Stvar je u tome da nitko ne radi Mac viruse jer je Mac OS X based računala na svijetu premalo da bi se to nekom virus writeru isplatilo (virusi se rade ili za slavu ili za profit, stoga...). Osim toga sam OS X nije toliko ranjiv recimo na spyware koliko komercijalno usješniji Windows te se sami korisnici ipak znaju brinuti za svoja računala toliko da ih zaštite od takvih stvari. Kada bi udio Mac OS X-a bio veći, sigurno bi se i za njega uspjelo napraviti virus, čak i dva . Mac OS X je Mac OS X... Korisnici koji ne žele na njega preći to rade jer ga se boje (nekompatibilnost, nema igara, itd.) Oni koji će recimo pokušavati bootati Mac OS X na normalnim PC-ima su oni koji: a) rade to jer ih zanima s tehničke strane, b) COOL je! c) nemaju novaca za Mac based računalo, a doma imaju pristojan PC koji samo čeka Mac OS X. Bili mi na Intelu ili ne, virusa može biti, ali možemo biti zahvalni što ih nema.
11.01.2006 | 11:38
Baterija traje (navodno) 3:03 ...
11.01.2006 | 12:23
Renieri je napisao:
Moji dojmovi:
-Nema battery life brojeva. Zasto?

Zato sto je sve sklepano na brzinu; cijeli websajt o novom MacBooku je povrsan, marketinsko blebetanje. Stroj su sklepali na brzaka, da imaju nesto dok ne upeglaju sljedecu reviziju. Zasto nema 17\" modela? Gdje je ispario 12\"?
Cijela prica o Intelu Duo je samo tu da prvi pioniri progutaju udicu i pokrenu lavinu kupovanja. Ako baterija, kako kazu, traje 3 sata, to je bezveze.
Novi 15\" Macbook je veci nego prijasnji 15\" Powerbook. Ispusi su ponovno na zaledju, sto znaci da se mrcina grije zestoko. Da su uvalili vecu i jacu bateriju, vjerojatno bi se aluminij usijavao i ljudima bi gorjele gace.
Dakle, valja preskociti sve ove prve serije i cekati reviziju br. 3 ili sl.
  • miomika
  • Posjetitelj
11.01.2006 | 13:25
neznam zašto, ali JAKO se slažem s tobom Zvone

Mislim da su ipak ovo upregnuli dioničari i da je jednostavno njihova retardirana odluka bila i za intel i za \"superkreativni\" naziv MacBook pro, samo neznam tko će sad od \"iskusnijih macovaca više kupiti mac jer stalno nam nude nekakve tranzicije...
prva je bila s 68k na PPC koja je bila i evolucijski opravdana,kao i prelazak na stabilniji OS. Čak smo imali i razumijevanja za sve te \"tranzicije\" i branili opravdavali svojom individiualmnošću..ali prvo Intel, pa onda prodavanje magle kako je sve to super...Pitam se ovako...prije ccca 2 mjeseca izašao je iMac 2,1 Ghz s svim tim feature-sima i bio je \"nabolji desktop ever\", nakon cca 2 mjeseca taj isti desktop je spor, više nije \"up2date\" i svi sad kupite novog iMac-a jer za cca godinu i pol dana nećete imat nice desktop stroj zato jer će applikacije biti pisano za Intel, pa tako da će se dogoditi situacija jako retardirana tipa...ja na svog PowerBooka Titanium koji je iz 2001 do jučer mogao vrititi aplikacije nakon 5 godina (ajde...4 i pol) i sve radi OK, točno po specifikacijama, a sad, ljudi koji su kupili iMacove 17 i 20 \" nakon godinu dana imat će problema jer neće iamt nativne app nego Universal binary i ostali shit.

Situacija 2. da mi je vidjeti tko će od normalnih ljudi u narednih 3-5 mjeseci kupiti mac jer nema nativinih applikacija za njih (osim, naravno iLife i sistemske).......dal će neki studio uzeti novi Powermac ili slično kad nema softa za to i kad će mu isti za s Intelom unutra davat cca 60% od onoga što je imao prije godinu dana.
Dal će recimo Davor (sorry, sjetio sam te se jer znam da ste \"Hram macova) kupiti novi PM da mu ubrza posao ili ce kupiti postojeći Quad, znajući da će isti stroj za cca 2 godine bit obična kanta, a ne traktor/kombajn kojem je primarna zadaća obavaljnje hardwork posla, znači...smjena strojeva inercijom mobitela!!!???

Mislim da dolaze turbulentna vremena.
Dual boot Windowsa...sorry Breed, taj feture mi doslovno NIAKD nije treba, ako mi recimo definitno treba win platforma, onda sam mišljenja da je jetinije/normalnije i ostalo da kupim \"slagalicu\" i na njoj Windowse, neg da trpam to u do jučer \"dizajnersko rješenje\". Ono...fakat mi se J**e dal ću moć staviti Win unutra i dal će se neki switcher zbog mogućnosti dual boota prebaciti na mac.....

Mislim da je Jobs pogriješio, jer NIJE osjetio senzibilitet consumera....Mislim da se malo stroj i platforma prostituirala.

kažem MOJE MIŠLJENJE
11.01.2006 | 16:42
Samo mi reci koji luđak neće htjeti instalirati windowse. Napokon mogu igrati igrice a bez da ćekam pojedine naslove 3 mjeseca jupi. To je jedan od veliki nedostataka na macu. Drugi je cijena.
11.01.2006 | 16:47
Neizdržah:

DJECOOOOOOOOOO !!! DJECOOOOOUOUOUOUUUUUU !!! BUŠI GUME BUŠIHIHIHIHIHIHI !

11.01.2006 | 18:09
Fortius je napisao:
StypeBones je napisao:
miomika je napisao:

KATASTROFA!!!

Virusa za Mac uvijek može biti, i sad smo na njih ranjivi. Stvar je u tome da nitko ne radi Mac viruse jer je Mac OS X based računala na svijetu premalo da bi se to nekom virus writeru isplatilo (virusi se rade ili za slavu ili za profit, stoga...). Osim toga sam OS X nije toliko ranjiv recimo na spyware koliko komercijalno usješniji Windows te se sami korisnici ipak znaju brinuti za svoja računala toliko da ih zaštite od takvih stvari. Kada bi udio Mac OS X-a bio veći, sigurno bi se i za njega uspjelo napraviti virus, čak i dva . Mac OS X je Mac OS X... Korisnici koji ne žele na njega preći to rade jer ga se boje (nekompatibilnost, nema igara, itd.) Oni koji će recimo pokušavati bootati Mac OS X na normalnim PC-ima su oni koji: a) rade to jer ih zanima s tehničke strane, b) COOL je! c) nemaju novaca za Mac based računalo, a doma imaju pristojan PC koji samo čeka Mac OS X. Bili mi na Intelu ili ne, virusa može biti, ali možemo biti zahvalni što ih nema.

Da, kuzim ja sve to, ali imam osjecaj da ce sa x86 based compovima porasti i broj virusa, ili kakvih god stetnih kodova. to je ono sto mi se ne svidja. ok, Maca koristim u svrhu audio produkcije, za net treba opet poseban stroj, kao i u pc svijetu..ali jel nije moglo ostat sve ovak kao do sad? sad opet trpat silne firewalle i antevirusne programe i time opterecivat racunalo u strahu od stete...

najradije bi pokupovao powerPC strojeve dok ih jos ima )
11.01.2006 | 18:36
Breed je napisao:
Neizdržah:

DJECOOOOOOOOOO !!! DJECOOOOOUOUOUOUUUUUU !!! BUŠI GUME BUŠIHIHIHIHIHIHI !

Ko je sad dijete??????
11.01.2006 | 18:47
U šumarku skrivenom
Macova je malih dom,
oni čak i leteeeee, pogledajte!
neki ljudi opasni, opasni ko Gates
slistili bi taj pravi mali raj.
al neće, neće bogme moć
jer mali, Macovi će doć
ko jedan,borit će se svi
i personal computing spasitiiiiii
11.01.2006 | 20:49
Svaka ti čast. Ovo ću isprintat i uokvirit u sobi.
11.01.2006 | 21:51
sta se zajebavate sa svim tim pizdarijama? svi ste vi na ovom forumu obicni smrtnici, kao ja; moja malenkost. ako ce ti mac radit sta hoces u zivotu napravit,furat ces to. a ako nece kupit ces pc. ali to je vec za one \"velike\" computerase. i cemu vi sada mudrujete? volite windowse? ima nesto dobro tamo? e, mozda ja pilim po macu u nekoj zabludi uzaludno godinama lost?! enlighten me!
11.01.2006 | 22:48
Ako sam nekog uvrijedio ispričavam se. Meni je windows dobar samo za igrice. Imam jeda pentium 4 2.6 ghz giga rama i ati radeon 9600 xt 128mb. Od 80 gb harda mi je popunjeno 5. Na njemu je samo nfs most wanted i battelfield 2. Samo ga koristim za igrice. Danas sam ga upali nakon 4 mjeseca i ugasio za 20 min. Koristim mac. Bolji je. Windows je sranje, ali je dobar za gamere. To sam samo htio reći. Ja se nadam da će se situacija sa igricama promijenit za mac, a izgleda i da hoće jer sve iše igrica izlazi za mac i za pc. A sad kad je mac na intelu.. Skoro pa doslovno setup.exe moraju samo pretvorit u install.pkg
11.01.2006 | 23:18
Za igre su ionako najbolje konzole.
11.01.2006 | 23:23
Wednesday, January 11, 2006 Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

MWSF: Developers React To New Macs, Dual Booting
10:38 AM | Tuncer Deniz | 2 comments

IMG was able to get some reaction from a few game developers while at Macworld Expo San Francisco. Most are still cautious about the new MacIntel machines. The most obvious questions still remains: how easy will it be to install and boot into Windows. Will it be easy or a hard hack. Game developers on the Mac, as you can imagine, are anxious to find out. So while we wait for these new machines to arrive, we got some developer reactions on the new machines and the distinct possibility of dual booting.

Andrew Welch of Ambrosia Software:

The machines are shipping with graphics cards that will inevitably make game developers smile... even the MacBook Pro, which is a refreshing change. The performance is also quite stellar compared to the machines they are replacing, especially in the case of the MacBook Pro, which is something developers of course always appreciate
More than anything else, developers really hope Apple makes great machines, and sells a ton of them -- because that means a larger market for their product. I think Apple has taken an excellent first step in that direction here.

I don't think dual-booting will be too much of an issue; the poor misguided souls who run Linux still prefer to run native Linux games. Sure, you can reboot into Windows to play a game, but that's a hassle.

If anything, it's one less reason to not buy a Mac, and that's something I consider a good thing all around. If there's a Windows only game or Windows only piece of software, you can in theory still use it on your shiny new Intel Mac.

Phil Sulak of MacSoft:
Apple's news today is an astounding one-two punch. The fact that they're able to refresh both the Consumer and Pro product lines with new Intel CPU's so close to the start of 2006 simply amazes me. I'm extremely excited about the new hardware that's coming out, and I can't wait to get my hands on a new MacBook Pro.
We'll have to wait a bit and see on the dual booting issue. A lot will depend on whether or not end users will be able to install and dual-boot Windows XP on these new machines. Personally, I've been a huge fan of the Mac OS since 1989. Although there are some nice things about Windows XP, I find Mac OS X to be a bit more elegant and refined. So even if I could (proverbially) have my cake and eat it too, I think I'd personally try to stick with running OS X and OS X apps exclusively on the new hardware.

Colin Smith of Freeverse
Very excited! The MacBook looks awesome and I'll have a hard time restraining myself from buying one. I really want a 12\" model.
Still interested/concerned about how the Windows booting or emulation will or will not work.

Brian Greenstone of Pangea Software
There isn't really anything monumental about the new iMac's other than the Intel switch, but just like the PowerPC version it's a sweet machine and I don't have any beefs with it at all. Everyone should own one.
As for the Macbooks, those look like fantastic machines as well. I was a little disappointed to see Firewire 800 gone, but that's not critical on a portable anyway. The screen is fantastic, and overall it looks like a real winner. I may have to pick up one of those too later in the year.

I'm torn on dual booting. On one hand I want it because I'm tired of running my GPS and Suunto Dive Computer software with VirtualPC. On the other hand, I think it could be a disaster for the Mac game porting biz and everything that goes along with that. I also think that if that happens then companies that have always been \"on the fence\" about doing Mac versions of their warez, may bail and just tell people to install Windows on their Macs.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 minuta
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO