Pomoc oko Macbook Pro 15"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pomoc oko Macbook Pro 15"

07.08.2014 | 22:55
Pozdrav društvo,
Pošto mi je sin uspio razbiti ekran na mom Asus-u ozbiljno sam počeo razmišljati da konačno pređem na mac-a. E sad, tu ujedno i počinju problemi. Nisam dosada imam nista od Apple-a u smislu laptopa pa me sad zanimaju neke stvari. Naravno da raspolažem ograničenim budžetom (oko 4500 kn) inače nebih tražio ovdje pomoć.
Našao sam par zanimljivih oglasa na Njuškalu kojima se cijena krece oko 4000-5000 kn, radi se o Macbook pro 15" starim po 5-6 godina. Moje pitanje je naravno isplati li se dati taj novac za stroj star 5-6 god jer cu tesko skupiti lovu za nesto ganc novo. Mozda vama znalcima ovo pitanje zvuci glupo ali za nekoga tko bi prvi put kupio macbook nije lako. Nekako mi se najvise svidio taj model i po karakteristikama i po velicini ekrana. Ovo sa 11" i 13" mi je nekako premalo.
Moje potrebe bi najvise bile email, internet, word, powerpoint, excel i slicno, dalje slusanje muzike, gledanje filmova i slicne radnje, znaci nista profesionalno u tom smislu. Naravno da nije nuzan niti ssd disk ali ako se vec nekako uklopi u tu cijenu zasto ne, isto tako nemora ni imati 8gb ram-a ali ako se moze nadograditi kasnije dapace. Najvise me zanima koliko je rizicno kupiti stroj star 5-6 godina u smislu kvarova hardwera da me nebi kostali dijelovi jos toliko . Malo sam zakomplicirao cijelu pricu ali nadam se da kuzite na sto mislim.
Svaki savjet, pomoc na bilo koji nacin je vise nego dobrodosla. Ako sam sto zaboravio napomenuti sto je bitno ukorite me!
Pozdrav svima i hvala unaprijed
07.08.2014 | 23:02
Misliš da će se sinu sviđati Mac pa neće i njega razbiti?
07.08.2014 | 23:09
Kriv sam sam naravno sto sam ga ostavio tamo gdje jesam.( posto ima 21 mjesec naravno da njega ne krivim) Ta se greska nece ponoviti
08.08.2014 | 00:00
Ja bih još uvijek sasvim uspješno koristio svoj stari MBP15" Late 2008, i to vrlo heavy duty, da nisam kupio novi. A novi sam kupio samo zato što sam htio uhvatiti zadnju priliku za uzeti non-retina 15".
Moraš samo paziti da ne kupiš laptop koji je early 2008, on ima feler s grafičkim čipom.
08.08.2014 | 07:24
Ovo, koji Mac ima feler bi mozda trebalo u neku temu ubaciti. Kao, vodic za kupovinu.
Znaci, taj Mac izbjegavati, kako je smayoo rekao. Ja bi dodao da treba paziti na bateriju u kojem je stanju (inace radi i bez baterije). Od kraja 2008 MBP je postao unibody i tu se teze mjenja baterija, dok se kod retona MAC-a ne moze uopce mjenhati (zaljepljena je i treba se navodno i kuciste zamjeniti).
Moja preporuka he da ne ides ispis C2D 2,16GHz. To je iz 2006 jer filmove neces moci gledati (mkv na tome isto trza ali se da). Znaci, gledaj jacu CPU i barem 4GB RAM-a.
Imas ovdje: www.mac2sell.net/
Okvirni izracun cijene.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
08.08.2014 | 07:45
@The_Cleric: 4000-5000 kn je cijena za Alu unibody MBP 15" sa dvije grafičke, tako da ispod toga ništa ne gledaj.

Ove iz 2008 koji nisu unibody zaboravi...

recimo ovaj ide za ispod 5k uz malo dogovora
08.08.2014 | 07:55
Ima i ovdje na Jabučnjak oglasima jedan MBP 15" 2009 g. za 4.300 kn. sa SSD-om.
Ne izgleda loše.
08.08.2014 | 08:17
Puno hvala na info, ovo sto kazu smayoo i zabac naravno da nisam znao pa cu paziti na to.. Sin isto tako hvala na info. Taj mi je mrvicu skup
Renzo taj sam gledao i fakat mi se svida. Po svemu.
Nadam se da cu uskoro uspjeti nesto odluciti i naravno kupiti
08.08.2014 | 08:21
Napisao sam sto mu je dno za ono sto misli raditi.
Vec sam par puta rekao kako imam iBook G4 12,1" 1,33GHz 1,5GB ide mu 10-ta godina. Filmovi idu samo s DVD-a, neki video formati (zanemarivo), a ostalo radi. Platio sam ga 600kn i kao DVD player je OK, a mozi i jos ponesto.

Edit
Pazi na bateriju!
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
08.08.2014 | 08:26
The_Cleric kaže:
Puno hvala na info, ovo sto kazu smayoo i zabac naravno da nisam znao pa cu paziti na to.. Sin isto tako hvala na info. Taj mi je mrvicu skup
...

Pa sruši mu cijenu na 4 k
08.08.2014 | 08:49
Kako bi rekao jedan moj frend iz Splita "triba probat jebiga"
08.08.2014 | 09:55
zabac kaže:
Od kraja 2008 MBP je postao unibody i tu se teze mjenja baterija, dok se kod retona MAC-a ne moze uopce mjenhati (zaljepljena je i treba se navodno i kuciste zamjeniti).

Ne, ne. Unibody late 2008 ima bateriju u klasičnom ležištu, a taj dio poklopca se otvara "na dugme". Unibody mid 2012 ima poklopac na šarafiće, ali baterija se promijeni u 5 min - ima svoje mjesto, žice, konektor. Ništa ljepilo.
Tek retine su usrali do kraja .
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
08.08.2014 | 10:05
Yep Retine su banana...a baterija mora biti zaljepljena sa aluminijem jer je očito "nosivi konstrukcijski" dio ( vrlo tankog) kućišta
08.08.2014 | 11:04
Imam stari MBP i bat. se vadi bez problema. Imam unibody i bat je ispod poklopca sa srafima. Imam mid 2010 MBP.

MBP early 2008 ima kopče, MBP late 2008 ima polugu, MBP mid 2009- nid 2012 ima poklopac na šrafe, rMBP ima zaljepljenu bateriju.
08.08.2014 | 12:24
Sin kaže:
Yep Retine su banana...a baterija mora biti zaljepljena sa aluminijem jer je očito "nosivi konstrukcijski" dio ( vrlo tankog) kućišta

Fakat, to mi nije palo na pamet, a vrlo je moguće.
08.08.2014 | 12:27
A zar Mac mini ne bi došao u obzir.Mora biti prijenosnik?
08.08.2014 | 12:36
Pa iskreno, volio bih prenosnik i zbog navike i zbog posla i eto.
Frend ima iMac-a i stroj je brutalan, za pozeljeti ali ja bih radje laptop zbog komfora, dobra baterija i miran sam gdje god da odem
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
08.08.2014 | 12:48
smayoo kaže:

Fakat, to mi nije palo na pamet, a vrlo je moguće.

...da se zaključiti iz ovoga:

"Apple informs its own service personnel that "batteries must be replaced with the top case assembly" and that "the battery alone is not a replaceable part.
08.08.2014 | 13:14
Ne mora biti. Kućište i bateriju ne radi ista tvornica. Očito su tako smanjili koji šraf i popunili neku mikroporu radi kompaktnosti. Ne vjerujem da je nosivi dio jer sama baterija treba biti zaštićena (ako se probuši, nije dobro).
08.08.2014 | 13:16
Hm, ma ne slažem se da se iz toga to da zaključiti. Da se pretpostaviti, ili pomisliti, ali zaključiti - ne. Jer to nije jedini mogući razlog zašto bi tako napravili. Onaj koji se meni učinio kao najočitiji je - da jednostavno žele zaraditi više na postprodajnom servisu.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
08.08.2014 | 13:32
zabac kaže:
Ne mora biti. Kućište i bateriju ne radi ista tvornica. Očito su tako smanjili koji šraf i popunili neku mikroporu radi kompaktnosti. Ne vjerujem da je nosivi dio jer sama baterija treba biti zaštićena (ako se probuši, nije dobro).

Nije nosivi dio, ali da u kombinaciji sa ALu top case dobrinosi krutosti i manjem torzionom uvijanju - doprinosi...
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
08.08.2014 | 14:04
Renzo kaže:
Ima i ovdje na Jabučnjak oglasima jedan MBP 15" 2009 g. za 4.300 kn. sa SSD-om.
Ne izgleda loše.

meni osobno nije to-to....ako je stvarno SD - Mid-2009, onda ima samo integriranu GeForce 9400M, a ne dvije grafičke kao ostali MBP
08.08.2014 | 14:22
Ja imam MBP6,2 i jako sam zadovoljan. Zaboravi graficku jer za to sto ti treba, svaka igra.
08.08.2014 | 15:31
smayoo kaže:
Ja bih još uvijek sasvim uspješno koristio svoj stari MBP15" Late 2008, i to vrlo heavy duty, da nisam kupio novi. A novi sam kupio samo zato što sam htio uhvatiti zadnju priliku za uzeti non-retina 15".
Moraš samo paziti da ne kupiš laptop koji je early 2008, on ima feler s grafičkim čipom.

Smayoo, non-Retina modeli se prodaju i dalje, iako se ne poboljšavaju specifikacijski od modela iz 2012. godine. Dakle, nije ti bila zadnja prilika, ali tko zna, navodno rade nove Pro modele koje će predstaviti 2015, i koji neće imati niti jedan ventilator u kučištu pa će biti i duplo tanji od današnjih Retina - tada i se tvoj model zaista i mogao ukinuti...
08.08.2014 | 15:38
I ekipa, na Retinama se pri mijenjanju baterija ne mijenja kučište, nego trackpad i to je to. Da se mijenja kučište zamjena ne bi bila 250$ već 550$
08.08.2014 | 16:21
Kloba kaže:
Smayoo, non-Retina modeli se prodaju i dalje, iako se ne poboljšavaju specifikacijski od modela iz 2012. godine.

Gdje se prodaju? Misliš na 13"? Jer 15" non-retina se više ne nudi.
08.08.2014 | 18:58
Istina, na to uopće nisam obraćao pažnju. Fakat samo 13"...
Isprika
13.08.2014 | 16:50
Sto bi vi odabrali izmedu ova dva?

Prodajem Macbook Pro 13" Early 2011
Procesor : Intel i5 2,3GHz
Memorija : 4 GB DDR3 1333MHz Max:16GB
HDD: 250Gb
Graficka: Intel HD Graphics 3000 sa 384 MB DDR3 SDRAM
Bluetooth,airport, kamera, 2x USB-a i dr..
Orginal apple mega safe 60W adapter.
Baterija: odlična
Super Drive
Laptop je u ekstra stanju
Sustav: 10.9.4
Gratis: Licencirani DJ Serato za mixanje
Nije prvi vlasnik , mac iz njemacke

Ili ovaj ?

www.njuskalo.hr/macintosh/prodajem-macbo...ro-13-oglas-11501312

Covjek je prvi vlasnik i kupljen je u istore-u!

Cijena im je gotovo ista. (Nije ona koja pise na njusklau vec je nesto spustena)
Zakljucio sam da mi je i 13" ipak dosta
Hvala svima
13.08.2014 | 17:17
Oba imaju iste specifikacije. Tesko za odluciti. Prvi je iz DL, mozda bi mene smetala DE keyboard layout. Ipak bi uzeo ovaj drugi sa Njuskala. Malo je noviji, prvi vlasnik. Eto
13.08.2014 | 17:18
Fakat sad kad gledam vidim da su spec iste. Izgleda da sam prvi put nesto krivo vidio.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 1 sat
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.41 Seconds

Provided by iJoomla SEO