Ubo sam si Minija... :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ubo sam si Minija... :)

31.10.2014 | 23:21
Mjenjao sam ssd prije dvije godine, našao sam temu koju sam otvorio, pa @dxdandy možeš pogledati.

www.jabucnjak.hr/forum/hardver/92496-zam...ska-na-mini-mac.html
01.11.2014 | 09:30
Evo samo da javim, sve proslo dobro. Jucer poceo to malo cudo rastavljati i stao na ventu a usput se na TV vrtio JamesBond pa poceo njega gledaiti. U pola filma mi padne na pamet cackalica za zube. S njom sam sve fino odradio. Ma sada mi treba cca 10 min laganog sarafanja da rastavim cijeli mini. Vise sam se zezao da uglavim drugi tj. stari disk da sve stoji kako spada ali eto gotovo i vec sve instalirano i radi.

Ono sto me zanima je dali vi koristitie kakvu aplikaciju da za nadziranje rada racunala. Tipa vrtnja i kontrola brzine venta,diskovi i memorija koliko je puno?

THX !
01.11.2014 | 09:33
iStat Pro
01.11.2014 | 09:41
iStat Pro baš i ne radi dobro na OSovima nakon 10.6 jer su ga prestali održavati. Umjesto njega ista ekipa prodaje iStat Menus za $16.
01.11.2014 | 09:51
Za ventove ima ovo...

www.crystalidea.com/macs-fan-control
01.11.2014 | 11:52
Ima li kakav free tool iz app storea. Ne mora imati opcije kontrole vec samo info. Valjda ima nesto i free a da vrijedi cemu.
01.11.2014 | 13:48
Nema.
01.11.2014 | 14:57
smayoo kaže:
iStat Pro baš i ne radi dobro na OSovima nakon 10.6 jer su ga prestali održavati. Umjesto njega ista ekipa prodaje iStat Menus za $16.

Sad napravio upgrade iStat Menu na 5.03 i super mi radi.
  • FI4
  • Korisnik
  • 2
01.11.2014 | 16:27
Koristim iStat nano widget - čist OK za vidit temperature, brzinu ventilatora, CPU usage...
04.11.2014 | 08:43
Za koji dan ide u minija i memorija. Za pocetak sam planirao ostaviti jedan kekes od 2gb s kojim je mini i dosao i jos ubaciti jedan keks od 8gb. Ukupno 10gb. Muci me dali ima kakve veze sto ce biti memorijski moduli razliciti ili ne. Dali da vadim sve stare kekse i ubacim samo ovaj od 8gb i cekam onda naredni mjesec pa ubacim jos jedan ili to uopce ne smeta.
Ne znam dali i ovdje radi na principu dual chanel ili nekako drugacije pa je najbolje da je momorija u vidu nekog kita ili apsolutno nebitno. ( Mislim MAC platforma vs Windows platforma )
Ako je nebitno onda bih isao u nabavku jednog po jednog keksa. Inace samo ovu memoriju planirao uzeti jer mi je dostupna tj. u trgovini par ulica dalje od mene www.hgshop.hr/artikl.aspx?pid=19304.

Molim za svajet i misljenje o samoj memoriji ako tko ima iskustva sa njom.

Hvala !
04.11.2014 | 09:10
Nebitno je za bilo koji Mac osim Pro. Dakle, za Minija - gurni što god imaš, on će sažvakati. Jedino što iskustva pokazuju je da, ako staviš sve kekse brže od njegove sabirnice, to neće raditi, makar jedan mora biti odgovarajuće brzine ili sporiji.
04.11.2014 | 10:57
Ja imam 8+2gb u Miniju i nikakvih problema. Vjerojatno ima neka razlika (mjerljiva benchmarkom) kada su memorije uparene ali mislim da se to ne moze osjetiti a 2gb vise se osjeti sigurno
04.11.2014 | 11:13
Ma da, i ja mislim da je svakako bolje 10gb bilo kako od 4gb uparene.
Link koji stavljam od memorije koju bih uzeo ne otvara stranicu od memorije vec od trgovine. Ne kuzim zasto nece da otvori ali uglavnom pise da je za apple racunala te da je ddr3 i da radia na 1600mhz. Po tome bi trebala biti ok za minija. Ako valja onda za mjesec dana jos jedan keks od 8gb i onda sam sa minijem valjda zavrsio. Onda je na redu novi monitor
04.11.2014 | 12:28
Da, ja sam isao isto na tu varijantu da prvo uzmem jedan od 8 pa poslije i drugi iako ga jos nisam uzeo
Sad sam nasao u starim mailovima, moja memorija ti je Kingston KVR16S11/8 DDR3 8GB 1600MHz
04.11.2014 | 12:44
Za ovu KINGSTON 8gb nema nikakvih podataka na stranicama HG Shopa ali se nadam da ne bi pisali bezveze da je za Apple racunala, pa ljudi bi im masovno onda vracali.

Barem se nadam da se ne bi igrali sa takvim stvarima.
04.11.2014 | 16:28
Ne postoji memorija "za Apple računala". Isto kao što ne postoji npr. "kruh za paštetu".
Ako odgovara clock i tip te je primjerena za sve napone napajanja, onda paše u Mac.
  • num
  • Korisnik
  • 3
04.11.2014 | 17:07
Jedino što još možeš provjeriti je napon na kojem radi ta memorija: 1.5V (DDR3), 1.35V (DDR3L) ili 1.25V (DDR3U).

U Mac Mini late 2012 sigurno rade 1.5V (originalno ugrađeni) i 1.35V (prodaje ih OWC).

Moduli koji rade na manjem naponu troše nešto manje struje, no nije poželjno da kombiniraš različite module.
04.11.2014 | 23:16
vlasnik sam minija late 2012 i trebam jedan savijet u vezi spajanja preko wifi.
zivim u prizemlju a router je kod vlasnika na trecem katu,pa me zanima sa kojim uredajem bi si mogao pojacati wifi,jer ovo sto hvatam je od ocanojg do loseg,rijetko kad uhvatim malo bolju vezu.
hvala
04.11.2014 | 23:29
imaš temu (pače, nekoliko njih) u forumu Internet i mreže. Koristi malo pretragu foruma (bilo gdje iz foruma, na vrhu, najdesniji u redu linkova, PRETRAGA). Mislim da se spominje wifi i extender
05.11.2014 | 08:32
dxdandy kaže:
Za ovu KINGSTON 8gb nema nikakvih podataka na stranicama HG Shopa ali se nadam da ne bi pisali bezveze da je za Apple racunala, pa ljudi bi im masovno onda vracali.

Ti slobodno provjeri HG Spotove tvrdnje, ja sam ti napisao koja memorija sigurno radi a jos je i jeftinija od te koju si ti nasao
05.11.2014 | 09:25
MoschuS kaže:
dxdandy kaže:

Ti slobodno provjeri HG Spotove tvrdnje, ja sam ti napisao koja memorija sigurno radi a jos je i jeftinija od te koju si ti nasao

A gdje si nabavio memoriju, da ih mogu kontaktirati da mi provjere dali je jos imaju. Ako radi, radi. Rado cu ustedjeti koju kunu ako mogu. Navodim HG Shop jer mi je on u blizini a imaju meni potrebno. Jer ako moram placati jos dostavu onda me mozda dodje na isto.

Znaci gdje si ju nabavio i hvala za pomoc ?
05.11.2014 | 19:46
Ja sam to kupio stvarno davno, mislim u ADMu ali nisam vise 100%
Evo pa vidi sto ti najvise odgovara www.nabava.net/search.php?tp=0&q=Kingston+KVR16S11%2F8

BTW dxdandy ti sad imas obadva diska u Miniju? Fusion drive ili odvojeno diskove? Upravo sam dobio jedan ssd (Intel Pro 1500, 180gb) pa cu se i ja napokon ubrzati smao jos nisam pametan da li da idem na Fusion :/
06.11.2014 | 08:25
MoschuS kaže:
Ja sam to kupio stvarno davno, mislim u ADMu ali nisam vise 100%
Evo pa vidi sto ti najvise odgovara www.nabava.net/search.php?tp=0&q=Kingston+KVR16S11%2F8

BTW dxdandy ti sad imas obadva diska u Miniju? Fusion drive ili odvojeno diskove? Upravo sam dobio jedan ssd (Intel Pro 1500, 180gb) pa cu se i ja napokon ubrzati smao jos nisam pametan da li da idem na Fusion :/

Da, imam dva diska trenutno u miniju. Ja sam ti totalni pocetnik u svijetu Apple racunala i jos se privikavam. Pitas me dali ima poslozen Fusion drive ili odvojeno diskove. Iskreno ne znam kad sam novi. Ne znam kako ih vidi OS X ? Rekao bih odvojeno. Kad sam ubacio SSD onda sam na njega instalirao OS X i onda sam stari disk tj. disk koji je dosao sa minijem preformatirao i sve obrisao sa njega te si napravio foldere koji mi trebaju i tamo prebacio download. Zapravo mi sada taj disk sluzi za storage.

E sad ne znam sta je zapravo bolje, odvojeno ili fusion drive. Ako je fusion drive bolje, molim neka mi netko pomogne kako se on ukljuci ili napravi. Te kako odrediti da mi download ne dira SSD tj. da ne pise po njemu kako mu ne bih skracivao zivotni vijek.

Hvala !
06.11.2014 | 08:38
Fusion drive je kombinacija SSD i HDDa tako da OS vidi to kao jedan (1) disk. Dakle ako ti vidiš 2 komada nemaš fusion složen.

Fusion će ti sigurno korisiti SSD. Funkcija Fusiona je da u biti imaš 'SSD' brzinu koja se proteže na znatno veći diskovni prostor.

Dakle ako želiš imati to dovojeno zadrži postojeće stanje.

my2c
06.11.2014 | 08:44
I ne mozes to samo "ukljuciti" negdje. Morao bi sve ponovo instalirati tj. vracati sa backupa.
Ja isto mislim da cu ostaviti odvojene diskove, nemam nekog povjerenja u taj fusion tj. vidim da to hoce puknuti kad su 3rd party diskovi unutra.
06.11.2014 | 09:03
rusty kaže:
Fusion drive je kombinacija SSD i HDDa tako da OS vidi to kao jedan (1) disk. Dakle ako ti vidiš 2 komada nemaš fusion složen.

Fusion će ti sigurno korisiti SSD. Funkcija Fusiona je da u biti imaš 'SSD' brzinu koja se proteže na znatno veći diskovni prostor.

Dakle ako želiš imati to dovojeno zadrži postojeće stanje.

my2c

Hej rusty, ali mene kada sam isao novi OSX instalirati nije nigdje pitalo dali zelim posloziti Fusion Drive. Hajde nebilo ti tesko samo me navedi kako ga onda pokrenuti prilikom nove instalacije. Nisam puno toga jos ni instalirao pa mi nije tesko sve ponoviti.
Kako sada ovo sto sam sve instalirao nekako prebaciti tj. migrirati u Fusion Drive. Neki backup pa onda nova instalacija FusionDrivra i onda restore backupa ili moram sve ispocetka?
06.11.2014 | 09:14
fusion nećeš dobiti kao opciju u defaultnoj instalciji. Pogledaj samo malo po netu kako se slaže FD i biti će ti sve jasno.

Kreiranje FDa ide ili u trenutku prije same instalacija ili post instal jer se izvodi preko terminal-a. Tu ti je jedan guide: www.macworld.com/article/2014011/how-to-...wn-fusion-drive.html
06.11.2014 | 09:45
Procitaj malo prvo po netu o Fusion driveu pa razmisli da li ti opce treba. Koliki je SSD koji si ugradio?
06.11.2014 | 10:00
Imas i ovdje temu www.jabucnjak.hr/forum/hardver/t-101746.html
pa pogledaj
06.11.2014 | 10:35
Mislim da ostajem pri ovom sistemu odvojenih diskova. E sad drugo pitanje. Znaci ubacio sam SSD disk od Samsunga tocnije Evo 840 Basic 120gb. Dali je potrebno jos sta podesavati u OS X Yosemite oko pitanja trim funkcije. Na windozama je za to postojao samsungov softver ali vidim da ga za Mac nisu radili pa sad ne znam dali je potrebno ili ne.

Navodno je sve to podeseno za SSD diskove koji dolaze nativno sa mac racunalima a ovi koji se naknadno ugradjuju kao sto sam ja da za njih nije podrzano. Dali je to istina. Treba li uopce sta raditi ili ne.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 1 sat
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.48 Seconds

Provided by iJoomla SEO