Koji SSD od ova dva?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji SSD od ova dva?

27.11.2014 | 11:28
onda ovo: eshop.macsales.com/item/OWC/DIDIMCL0GB/
27.11.2014 | 15:27
hvala.
ja sam gledao ove pakete eshop.macsales.com/search/Mercury+Electra+3G+120GB, a tu piše samo kompatibilnost za laptope i minije...
27.11.2014 | 15:53
Na nekim starijim Mac modelima koji imaju SATA2 (3G) kada se prikljuci novi 6G (SATA3) SSD zna biti problema kao: neprepoznavanje prikljucenog diska, zastajkivanje u radu i najblazi problem kad se 6G SSD postigne Negotiated Link Speed: 1.5 Gigabit ili SATA1. Zato je najsigurnije u takve modele ugraditi OWC 3G SSD-ove. Imao sam takav problem sa Minijem 2009.

EDIT: Pronasao sam primjer problematicnog Maca odnosno to su svi Macovi sa problematicnim NVidia MCP79 chipsetom.
27.11.2014 | 16:02
ja sam u iMac late 2010 stavio OWC 6G, radi uredno evo već 3. godinu bez ikakvih problema
27.11.2014 | 16:56
Pod pretpostavkom da ne želim data doubler (ugrađivati HDD na mjesto optike, a SSD na mjesto HDD), nego samo HDD izvaditi van (pa ga imati u vanjskom USB kućištu i spojiti ponekad, po potrebi) i na njegovo mjesto staviti SSD, ako naručim od OWC taj Mercury Electra 6G (samo njega, bez data doubler kita, dakle ovaj link), da li imam sve što treba da ga ugradim UMJESTO HDD?

Ili ću, kad ga dobijem i otvorim komp, otkriti da mi treba još nekakav nebulozni konektor, adapter, šarafić, nosačić...?
27.11.2014 | 17:26
To je sve koliko mi se čini. Čak i dobiješ onu plastiku koja "podeblja" disk na 9,5mm.
Možda ti sfali koji šrafić za eksterno kućište. Sa starog diska skineš sve i prebaciš na novi.
27.11.2014 | 17:44
smayoo kaže:
Pod pretpostavkom da ne želim data doubler (ugrađivati HDD na mjesto optike, a SSD na mjesto HDD), nego samo HDD izvaditi van (pa ga imati u vanjskom USB kućištu i spojiti ponekad, po potrebi) i na njegovo mjesto staviti SSD, ako naručim od OWC taj Mercury Electra 6G (samo njega, bez data doubler kita, dakle ovaj link), da li imam sve što treba da ga ugradim UMJESTO HDD?

Ili ću, kad ga dobijem i otvorim komp, otkriti da mi treba još nekakav nebulozni konektor, adapter, šarafić, nosačić...?

Imaš sve šta ti treba. Možeš odmah ugraditi.
27.11.2014 | 18:37
smayoo kaže:
Samsung 840PRO (256 GB)
ili
SanDisk Extreme Pro Ultra (240 GB)

....

Znači ništa od ovih SSD-ova?
Za ugradnju na mjesto HDD-a to nista dodatno ne treba.

Jbt meni nikako da stigne SSD sa Amazona.de
27.11.2014 | 19:31
Ništa od ta dva. Čovjek ih je nudio nikad korištene, po nabavnoj cijeni, kupljene u USA, ali bio ih je kupio prije nekog vremena kad su bili skuplji pa mi se to nikako nije isplatilo jer je ispadalo +/- 50 kn kao da kupim novi s garancijom u dućanu.
27.11.2014 | 20:28
Šteta jer su ta dva diska špica trenutačne SSD tehnologije. OWC sa Sand force chipsetom su se malo uspavali na lovorikama. BTW proizvodjaci daju 10 godina garancije. Mada sve vise od 5 u biti danas nista ne znaci, ali fakat lijepo zvuci.
27.11.2014 | 20:54
Cijeli život se bavim elektronikom. Prva i najvažnija stvar kojoj me je to naučilo je da *NIKAD* ne kupujem špicu ikoje tehnologije jer *UVIJEK* ima dječjih bolesti. Ja sam tip koji kupuje "stari model" po nižoj cijeni.
Ali govorio sam o tim istim diskovima. Dakle po toj cijeni po kojoj ih je kolega nudio se trenutno prodaju i u Linksu, samo što dobijem garanciju (60 mjeseci, čini mi se).
  • Sank
  • Moderator
  • 221
27.11.2014 | 22:01
Na iMacu imam Intelov SSD i instaliran Yosemite i TRIM Enabler skinutu zadnju verziju i sve radi bez ikakve potrebe za kemijanjem. Pokrenuo TRIM Enabler, uključio TRIM i ponovo pokrenuo iMac i sve radi.
27.11.2014 | 22:02
smayoo kaže:
Pod pretpostavkom da ne želim data doubler (ugrađivati HDD na mjesto optike, a SSD na mjesto HDD), nego samo HDD izvaditi van

sad ste me zbunili...
šta ovo što sam ja namjeravao uzeti, s tim data doublerom, znači da bih morao na mjesto optike stavljati HDD, a na mjesto HDD-a staviti SSD?

edit:
koja je solucija uopće jednostavnija i bolja (ako se može u tim kategorijama govoriti) - ova s doublerom ili samo staviti SSD na mjesto optike?
27.11.2014 | 22:15
@smayoo - Ni ja ne volim biti pokusni kunic i potpunosti te razumijem, ali ovdje sam vise mislio na tri godine staru Sand force tehnologiju koju nudi OWC i koja se u biti pokazala vrlo solidnom. Glavni problem s Sand force chipsetom izmedju ostalog je brzina pisanja podataka koji se ne mogu komprimirati i glupo mi je sad ponovo kupovati staru tehnologiju koju sam btw prije tri godine uzeo kao tehnološku špicu. Novi San disk extreme pro je ustvari popeglana verzija san disk extreme II, tako da bas nije sama "špica". Ipak je "testirana" vise od godinu dana. Navedeni disk mi je vec trebao stici ali vjerovatno je zapeo u HP. Kad stigne svakako cu ovdje izvjestiti kakvi su prvi "utisci", kako TRIM pod Yosemite i ostalo....

Edit: BTW u Linksu ne vidim San disk SSDove, a niti Samsung 850 PRO
27.11.2014 | 23:03
Sank kaže:
Na iMacu imam Intelov SSD i instaliran Yosemite i TRIM Enabler skinutu zadnju verziju i sve radi bez ikakve potrebe za kemijanjem. Pokrenuo TRIM Enabler, uključio TRIM i ponovo pokrenuo iMac i sve radi.

Može jedno hack pitanje? Što ćeš napraviti kad se stroj ne bootne nakon PRAM reseta?
27.11.2014 | 23:24
Finn kaže:
smayoo kaže:
Pod pretpostavkom da ne želim data doubler (ugrađivati HDD na mjesto optike, a SSD na mjesto HDD), nego samo HDD izvaditi van

sad ste me zbunili...
šta ovo što sam ja namjeravao uzeti, s tim data doublerom, znači da bih morao na mjesto optike stavljati HDD, a na mjesto HDD-a staviti SSD?

edit:
koja je solucija uopće jednostavnija i bolja (ako se može u tim kategorijama govoriti) - ova s doublerom ili samo staviti SSD na mjesto optike?

Naznam zasto smo te zbunili? Najjednostavnije je na stroju umjesto HDD-a ubaciti SSD. Tu uglavnom nema nekih mehaničkih problema. Ako želiš nešto više kao sto je stroj sa HDD + SSD (mogucnost fusiona) onda trebas zamjeniti slabo koristenu optiku. OWC dosta skupo prodaje tzv. data doubler koji se montira na mjesto optickog device-a i u njega se ugradi SSD ili HDD. Na nekim Macovima SSD u opti-bayu (data doubler) ne radi dobro pa u tom slucaju SSD ugradjujemo na mjesto HDDa ,a HDD tada premjestimo na optibay (data doubler komad lima). Nekoliko puta sam vec o tome pisao ovdje na Jabucnjaku, pa cak i u ovom threadu ima link na problematiku sa data doublerom na mom MBP9,1
28.11.2014 | 00:13
jmirakul kaže:
Edit: BTW u Linksu ne vidim San disk SSDove, a niti Samsung 850 PRO

Jbg, sad ih ne vidim ni ja...
28.11.2014 | 09:04
jmirakul kaže:
Sank kaže:

Može jedno hack pitanje? Što ćeš napraviti kad se stroj ne bootne nakon PRAM reseta?

Uklučit će TRIM bez TRIM enablera.
Da nam bude svima jasno, TRIM Enabler je patch koji duboko zarove u system. Ja osobno uvjek nekako želim znati šta se dešava kad nešto rove po mom systemu.
Postoji mogućnost kako pokrenuti TRIM bez TRIM enablera. Apple blokira TRIM sa jedim 9 znakova dugačkim stringom u kext-u a to je "APPLE SSD" ako to promjenim u prvih 9 znakova mog SSD-a onda se TRIM upali. Normalno predpostavka je da OSX podržava TRIM >10.6.8, a da i SSD podržava TRIM.
Napravit ću jedan tuturial kako se to radi. Pa ko voli nek izvoli.
28.11.2014 | 10:48
Upravo sam se savjetovao sa jmirakulom i zaključili smo da ne napravimo Tuturial jer bi neko neiskusan mogao napraviti sranje, tako ako nekog zanima neka nas kontaktira.
28.11.2014 | 11:10
Znači, bilo bi bolje da HDD premjestim na optiku, a na mjesto harda stavim SSD? Optika mi ne treba, a želim napraviti fusion, zato ne želim vaditi hard.
28.11.2014 | 11:57
Finn kaže:
Znači, bilo bi bolje da HDD premjestim na optiku, a na mjesto harda stavim SSD? Optika mi ne treba, a želim napraviti fusion, zato ne želim vaditi hard.

Najbolje bi bilo da tu odluku prepustis onome tko ce ti ugradjivati SSD u iMac. Ako SSD normalno radi na mjestu optike onda ne treba dirati HDD, jer njemu je sigurno mehanicki i toplinski najbolje na orginalnom mjestu unutar kucista.
28.11.2014 | 13:53
Finn kaže:
Ja bih ga stavio umjesto optike, a hard bi ostavio unutra.

Malo sam prosurfao (umjesto tebe) i pronasao da bi u tvom iMacu SSD 3G bez ikakvih problema trebao raditi na mjestu optike. Trebas uzeti ovaj komplet i ove upute i bilo koji servis ti to moze ugraditi. Osim toga kad vec raskapas po iMacu bilo bi dobro staviti novi HDD i onda si miran neko vrijeme.
28.11.2014 | 15:49
hvala. nisam lijen guglati nego ne znam šta trebam tražiti.

a koja je razlika između tvog linka i ove kombinacije: eshop.macsales.com/item/OWC/SSD7E3G120/ + eshop.macsales.com/item/OWC/DIDIMCL0GB/?

i zašto bih trebao mijenjat hard? misliš da mu se bliži istek roka?
28.11.2014 | 16:13
Razlika je u 11$ jer dobijes kompletan potreban alat potreban za ugradnju/zamjenu diska te alat za otvaranje iMac kucista koje nije bas lako otvoriti posebice prednje staklo. Alat ti nije nuzan ako servis ima sve potrebno.
Ako ti je HDD orginalan tada on iza sebe ima ako se ne varam barem 4-5 godina. Nebi htio maljati vraga na zid ali to je dosta za disk (mozda ce on jos raditi par godina, mozda i ne) Obzirom da otvaras iMac iskoristi priliku pa ugradi i novi HDD i ocisti ventilatore. Mislim da neces pozaliti. Sretno!
28.11.2014 | 16:27
@ jmirakul, pošten i pametan savjet.
29.11.2014 | 19:35
kužim. koji biste mi hard predložili?
29.11.2014 | 19:44
Western Digital Green 2 TB cijena negdje oko 760,00 kn
29.11.2014 | 19:46
ja u ovih 5 godina nisam napunio ni ovaj od 640 GB, tako da ne namjeravam uzimati ništa veće od toga. čak bi mi i 500 bilo dovoljno.
29.11.2014 | 19:54
Western Digital WD Scorpio Blue 500 gb
29.11.2014 | 20:03
a ovi na OWC-u?

edit: šta je taj WD 2.5''?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 23 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.45 Seconds

Provided by iJoomla SEO