Koji SSD od ova dva?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji SSD od ova dva?

29.11.2014 | 20:27
Smayoo će sada likovati, ali kad je čovjek u pravu, u pravu je! Naletio sam na link gdje se govori o namjerno lošim serijama WD diskova, zbog "štednje" , pa se nakon 8 sekundi neaktivnosti glava igle parkira na disk. To drastično skraćuje životni vijek diska.
idle3-tools.sourceforge.net/
Ima alata za to isključiti na Linuxu i Windowsima. Stavljam na znanje zahvaljujući kolegi sa LZS foruma.

To vrijedi za Green, Blue i Black diskove. Ja imam black sa tom "greškom", te sam opciju parkiranja uspio isključiti.
29.11.2014 | 20:51
hvala na upozorenju. ionako nisam baš sklon WD-u. prije bih uzeo Seagate, npr.
30.11.2014 | 13:25
Danas je potpuno svejedno od kojeg proizvodjaca uzmes disk. WD i Seagate drze jednako los duopol, a ostali su jos losiji. Probaj progooglat bilo koji od WD ili Seagate model sa rijeci "failure" ili pogledaj na Amazonu review-u pa ces vidjeti da cca 30% kupaca ima problema sa tim diskovima. To je jako velik postotak ali nazalost proizvodjacima prihvatljiv To sto nekom neka serija dobro radi nikako ne znaci da ce i tebi isti model iz druge sarze dobro raditi. Ja kod kupovine potrosne elektronike (a i bijele tehnike) primjenjujem jedno pravilo kod kupovine, a to je da za isti set funkcionalnosti uredjaja izaberem najjeftiniji od onih sa najduzom garancijom.
U ovom tvom slucaju ti trebas uzeti disk velicine 3.5" (velicinu definira tvoj iMac) i neki danas prosjecni kapacitet recimo 2TB. Sigurno ti ne treba jako brzi 7200 rpm jer ces ionako slagati fusion u kombinaciji sa SSDom. Prema tome ispada da ti je najoptimalnije uzeti WD Red 2TB ako pak oces najjeftiniji bez obzira na garanciju tada mozes uzeti Seagate ili neki WD Green. Pogledaj Amazon review za predlozeni Seagate.
30.11.2014 | 13:32
a možeš li mi preporučiti nešto od 500 - 640 GB? ovo mi je bacanje novaca na prostor koji mi ne treba i neću ga iskoristiti.
30.11.2014 | 13:55
Gle, danas kupiti novi 3.5 disk od 500GB SATA je isto kao da kupujes novi npr. VW Polo ali sa jednom sjedalicom po cijeni koja je 30% niza od varijante sa 4 sjedista. Takvi diskovi su mi tek sumljive kvalitete jer se moze desiti da su to diskovi kojima je proizvodjac nakon testiranja smanjio kapacitet jer disk npr. ima tvornicku gresku na drugoj ploci. Da ga bas ne baci u smece prodaje ga kao 500GB umjesto ciljanih 2TB. Ipak bi preporucio nesto od 1TB prema istim kriterijima iz prethodnog posta WD Red 1TBili Seagate 1TB
30.11.2014 | 13:58
ok, hvala.

edit: a šta je s Time Capsule koju koristim kao backup, ako je jednako stara?
30.11.2014 | 14:15
Finn kaže:
ok, hvala.

edit: a šta je s Time Capsule koju koristim kao backup, ako je jednako stara?

Kad capsula rikne onda ces razmisljati sto i kako.
30.11.2014 | 16:50
Finn kaže:
hvala na upozorenju. ionako nisam baš sklon WD-u. prije bih uzeo Seagate, npr.

Masovno otkazivanje Barakuda od 500 gb- 1TB, Barakuda javlja 0 gb slobodnog i ako je nova itd. itd. toliko o Seagate. WD imao je problema sa firm ware om i popravio ga i bila stvar. Stavi šta hoćeš napravi back up i kad se sasadi, a sasadit će se zamjeni prepeglaj back up-om i to je to. Uzmi što veću. Za brzinu se netrebaš brinuti to ti radi SSD.
10.01.2015 | 23:48
SSD uspješno instaliran, ali samo kratkotrajno. nastao problem: www.jabucnjak.hr/forum/hardver/138083-in...u-rijeci.html#138210
15.01.2015 | 19:54
nažalost, problem se i nakon reinstalacije diska ponovio: www.jabucnjak.hr/forum/hardver/138083-in...u-rijeci.html#138433

šta dalje?
01.07.2015 | 00:32
tino1 kaže:
jmirakul kaže:
Sank kaže:
Na iMacu imam Intelov SSD i instaliran Yosemite i TRIM Enabler skinutu zadnju verziju i sve radi bez ikakve potrebe za kemijanjem. Pokrenuo TRIM Enabler, uključio TRIM i ponovo pokrenuo iMac i sve radi.

Može jedno hack pitanje? Što ćeš napraviti kad se stroj ne bootne nakon PRAM reseta?

Uklučit će TRIM bez TRIM enablera.
Da nam bude svima jasno, TRIM Enabler je patch koji duboko zarove u system. Ja osobno uvjek nekako želim znati šta se dešava kad nešto rove po mom systemu.
Postoji mogućnost kako pokrenuti TRIM bez TRIM enablera. Apple blokira TRIM sa jedim 9 znakova dugačkim stringom u kext-u a to je "APPLE SSD" ako to promjenim u prvih 9 znakova mog SSD-a onda se TRIM upali. Normalno predpostavka je da OSX podržava TRIM >10.6.8, a da i SSD podržava TRIM.
Napravit ću jedan tuturial kako se to radi. Pa ko voli nek izvoli.

Izgleda da trim enabler ide u povjest. Zadnji Yosemite update 10.10.4 donosi sluzbeni tool (commandline : forcetrim) kojim se moze ukljuciti native trim support za third party ssd-e, bez kemijanja po sistemskim kextovima i slicno. Nisam osobno to probao (jos uvijek sam na 10.8 - mozda je sad doslo vrijeme za upgrade) ali vise o tome na arstechnica.com/apple/2015/06/latest-os-...or-third-party-ssds/
01.07.2015 | 08:42
Radi dobro, samo se nemojte prestrašiti opširne poruke upozorenja u kojoj kažu da možda ne radi sa svakim SSD-om, to je obligatorno, radi skoro sa svakim.

Došlo je moj Krešo, upgraduj više.
01.07.2015 | 09:51
U zadnjih par dana sam ugradio 4 ili 5 SSD u razlicite iMac svi na yosemite i nikakvih problema.Ugradjivao sam samsung 850 Evo.Sutra ugradjujem SSD blade(OWC) u 27 late 2012. E to ce biti expedicija
01.07.2015 | 11:40
tino1 kaže:

you talking to me?
01.07.2015 | 11:42
Finn kaže:
tino1 kaže:

you talking to me?

Mislim na jmirakul. Ali ako se i Ti zoveš krešo onda mislim i na Tebe.
01.07.2015 | 11:47
pa bilo mi je nešto čudno.

ja, nažalost još uvijek ne mogu upgradeat. kad si baksuz, onda si baksuz, jbg...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 22 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jmirakul, m@xym, Riba, robee, rusty, temeljnik, Anonimci (576)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO