Macbook 2015
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook 2015

10.03.2015 | 14:06
Osim komentara u vikalici ne vidim otvorenu temu (ako postoji smayoo brisi ovu) a zanimaju me misljenja.

Dizajn fantazija, rezolucija fantazija, ponuda diskova i kolicina RAMa odlicna.

Kao veliki problem (za sebe) vidim ugradjeni Core M procesor (sporiji od i5, i7 za ultrabookove) i kronican nedostatak portova.

Kvalitetu tipkanja bi trebalo isprobat, jer cini mi se da tipkovnica ima vrlo kratak hod.

Jabuka ne svijetli.

Cini mi se kao odlicna zamjena za iPad. Meni kao radni stroj sigurno ne odgovara.
10.03.2015 | 14:28
Radni stroj (ako pod radom mislimo na nešto što zahtjeva veću procesorsku snagu) sigurno nije, ali kao takav nije niti zamišljen.
Ako netko treba ultra tanki, lagani prijenosnik sa OSX za ugodno surfanje i tipkanje u vlaku, avionu ili gdje već u pokretu onda
je taj MacBook ultrabook koji te potrebe može zadovoljiti... Mene recimo odbija što ima samo jedan ulaz za sve, pa ako ga hoću spojiti na monitor i istovremeno ga imati na struji moram kupovati dongle...
Isto tako, ne znam kako će proći surfanje u nekom kafiću kad jabuka ne svijetli... Ne vide te ljudi iz zadovoljavajuće udaljenosti...
10.03.2015 | 14:42
Eto, izašli i adapteri...

store.apple.com/us/search/usb-c
10.03.2015 | 15:11
Pa jbt koji ciganluk,bas na svemu moraju uzimati.Sasvim je normalna stvar koristiti punjac i USB stick u isto vrijeme kod svih samo ne kod apple
10.03.2015 | 15:25
Slažem se sa navedenim, ali mislim da za nekoga tko se ne bavi pro radom (grafički recimo) ovo je samo takav laptop. Za 98% ljudi ovo će biti momentalna zamjena za Air a bome i iPad.

Nešto ovako ultra prijenosno je samo takav pogodak. Ne vidim 'nedostatak portova' kao nešto loše. Da ima portove i dalje bi virili stickovi i žice iz njega. Na ovaj način može se sve spojiti preko popratnog adaptera, a opet ako nekome u tom trenutku ne treba ništa od navedenog i dalje ima ono što su upravo htjeli, ultra prijenosnik koji nije neki uređaj sa iOSom, nego punokrvni laptop.

Također sam malo skeptičan po pitanju CPUa i činjenica da je ovaj mac vjerojatno sporiji od Air serije, a kamoli ne od Pro, opet je činjenica da je namijenjen za non pro korisnike koji će na njemu raditi ono što rade na ipadu, a pritom će moći i znatno više.

Mislim da je samo bitno da kupac ovog modela ima u glavi (stalno na pameti) da nije kupio formulu, već ultra prijenosnik koji ima veliki plus u autonomiji, mobilnosti i funkcionalnosti (po pitanju punokrvnog OSa), ali zato neće moći raditi grafičko renderiranje u realtime-u kao ni neke uber obrade slika u PSu i slično.

Za fanless laptop mislim da bi bilo opasno i staviti nešto unutra tipa i5, no s vremenom i drugačijim nm proizvodnim procesom, siguran sam da će nova serija ovih modela biti još kvalitetnija.

Ovo je laptop za generalu uporabu i prodavati će se kao kifle iako sada na prvu ima ove nedostatke.

Čekam prve hands on benchmark testove pa ćemo vidjeti koji mali može potegnut.
10.03.2015 | 16:14
Meni je ovo pun pogodak. Za ono čemu je namijenjen, naravno. A to je ultralagani prijenosnik s OS X-om za svakodnevno uredsko poslovanje i Home-usage, koji je za skoro istu staru cijenu dobio kompletni redesign; Retinu, nove tehnologije (Touchpad i no-fan), All day bateriju i duplo više RAMa i SSDa nego dosadašnji model.

Kapa dolje s moje strane!
10.03.2015 | 16:40
Očito je gotovo sa stickovima. Optički pogoni su isto prošlost.
Drugi budu napravili neku stanicu gdje se portovi budu množili.
10.03.2015 | 17:13
Sve je to krasno, ali na kraju govorimo o stroju koji će koštati oko 11.500 kuna.
Za tu cijenu ga se ne bi trebalo uspoređivati s iPadom. Bit će doduše zanimljivo vidjeti prve benchmarke, ali ovo je svakako za ekipu kojima je prenosivost apsolutno nužna. S druge strane "najveći" Air je teži tek pola kile (puno gore zvuči kad se kaže da je 50% teži ), a nudi kudikamo više konja nego Macbook.

Sve u svemu, ovo je klasični Appleov proizvod prve generacije u svojoj kategoriji. Raja će šiziti što i kako se sve neće moći raditi na njemu ističući nedostatke koji su čista klasika za prvu generaciju bilo koje kategorije Appleovog proizvoda (smiješno slaba kamera, slab proc). Kroz dvije godine očekujem da će ga hardverski dovoljno ojačati da će moći potpuno ugasiti Aira i da nitko za time neće plakati.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
10.03.2015 | 17:26
Odlična zamisao i perfektna izvedba. U današnje vrijeme Cloud computinga i sveopćeg bežičnog povezivanja ovo je prijenosnik koji će naći svoju nišu između iPada i MBP. Ja na moj MBA ionako ne spajam ništa osim punjača kad se baterija isprazni i da ga nisam uzeo nedavno vjerojatno bih sačekao ovaj novi.

Tko želi jači stroj s portovima eto mu MBP
10.03.2015 | 17:30
Ovakav stroj nema što koštat više od 6000kn... Cijena i5, i7 naspram M procesora je svemirska
HW mi sliči kao okljaštreni model za socijalu koja ipak hoće imat Apple-ov proizvod, a nema dovoljno love ili im ipak ne treba i5... sve je ušminkano da ipak izgleda 5 klasa više... Super strojčić za po doma! Ako tolika cijena bude kako je najavljeno, zauvijek bude njihov
10.03.2015 | 18:59
Meni se MacBook sviđa, pogotovo tamnija verzija (konačno). Ovaj zlatni je vrh kiča i neukusa, to će se odlično prodavati na Bliskom istoku.
Istina, cijena je malo viša, ali to se već očekuje od Applea.
10.03.2015 | 20:23
Za tu "istu cijenu" stiže 12" Retina zaslon i duplo više RAMa i SSDa nego do sada u Entry modelu.
MacBook Air od 13" klasičnog zaslona, doduše s i5 procesorom, 8 GB i 256 SSDa u EU (konkretno u DE) košta 1449€.

Ono što meni fali na novom MacBooku je MagSafe! Šteta da su se nakon toliko godina odrekli tog tako korisnog detalja. Par puta mi je taj Feature spasio stroj...
10.03.2015 | 20:32
Ja mislim da sam jednom u životu zapeo za kabel od punjača tako da mi taj magsafe ne znači baš ništa.
10.03.2015 | 20:41
Riba kaže:
Ja mislim da sam jednom u životu zapeo za kabel od punjača tako da mi taj magsafe ne znači baš ništa.

Ima jedan gadan tip, a zove se Murphy, a i neke zakone je napisao. Ne bi trebalo izazivati sudbinu.
Konektor je odlične rješenje i ne znam zašto ga ne prakticirati.
10.03.2015 | 20:47
Moje osobno mišljenje je da za sada je ovo totalno promašen uređaj, a o cijeni da i ne govorim. Za duplo manju cijenu dobije se iPad Air 2 koji će apsolutno sve isto odraditi što i ovaj Macbook, ali sve to za "DUPLO" manje novca. A sa druge strane za te iste novce kupi se Macbook Pro Retina 13", koja je kud i kamo upotrebljivija od ovog Macbooka. Sljedeće generacije ovoga Macbooka vjerovatno će biti sve bolje i bolje, ali za sada je ipak ovo potpuni promašaj.
10.03.2015 | 20:51
Svaka roba ima kupca, pa tako i ova.
10.03.2015 | 21:27
Ja sam zapeo za punjač od bijelog G3 iBooka (moj prvi Mac) koji je odletio na pod i dobio napuknuće plastike...
Klinci su mi nekoliko puta protrčali kroz ove MagSafe kablove (MBP i MBA), pa se samo otkvačio kabel i nikom ništa. Sva sreća!
Volio bih da to i iUređaji imaju...

A što se tiče"potpunog promašaja" toga kod Apple-a u ovih 10-ak godina korištenja još nisam vidio .
11.03.2015 | 08:26
MagSafeu nije bilo mjesto iz 2 razloga, prvi je da ovo više nije konektor samo za napajanje, na njega sada ide sve (iako me ne bi iznenadilo da iznenade u nekoj sljedećoj verziji, ne bi bilo prvi put). Drugi je više filozofske prirode: uređaj je zamišljen da se puni preko noći, obzirom da je kadar izdržati cijeli dan korištenja (to se tek ima za dokazati u praksi, moja iskustva s iPadom mi kažu će biti tu punjenja u svako vrijeme).

Osobno, mislim da je izostanak takvog spoja minus. Previše puta mi se desilo da sam zahvaljivao nebesima što MagSafe postoji
Očekujem da će ga zadržati kod MacBook Proa.
11.03.2015 | 11:27
Zanimljivo je kako su smanjili veličinu logic boarda. ( vidi http://www.apple.com/macbook/design/ )
Uskoro će valjda sva elektronika biti veličine kao i u mobitelu.

Imat će ovaj Macbook svoj (solidan) krug kupaca, nekima upravo baš to treba i dovoljno im je to što taj Macbook nudi.
11.03.2015 | 14:25
tomislav.c kaže:
Zanimljivo je kako su smanjili veličinu logic boarda. ( vidi http://www.apple.com/macbook/design/ )
Uskoro će valjda sva elektronika biti veličine kao i u mobitelu.

Imat će ovaj Macbook svoj (solidan) krug kupaca, nekima upravo baš to treba i dovoljno im je to što taj Macbook nudi.

Gledao sam to, i ploca je fkt sitna, najveci dio prostora zauzimaju baterije.

Cini mi se da taj stroj nece biti sposoban za nista vise od surfanja, maila, lagani edit dokumenta...
11.03.2015 | 14:29
Dakle, zadovoljit će potrebe najmanje 80% današnjih Apple korisnika.
11.03.2015 | 15:45
I zapravo bi prava stvar bila imati "laptop-like" dock za iPhone. Kutiju bez pameti, koja ima veliku bateriju, QWERTY mehaničku tipkovnicu, touchpad i 12" display, u koju uštekaš iPhone i koristiš njegov proc, mem i dokumente, samo za komforniji laptop rad.

Slično tako i desktop dock preko kojeg spojiš na iP normalni monitor, tipkovnicu i miša.

I onda npr. u knjižnicama i sl. mjestima prostor gdje imaš takve dockove, univerzalne za iPhone, Android, WP, bilošto. Prištekaš svoj mob i radiš kao na normalnom kompu.
11.03.2015 | 17:35
Zanimljiva budućnost, samo ja takvu tipkovnicu nebi dirao ni kak se veli "daljinskim upravljačem". Čisto iz higijenskih razloga.
Jedno iskustvo u Areni zagreb, kafić sa par ipada, lik si zavuče ruku da se malo kvalitetnije počoha po onoj stvari i onda vadi ruku van i prebire po ipadu.
11.03.2015 | 19:32
Pretpostavljam da onda nikad ni slučajno ne voziš službeni auto ili nedajbože rent-a-car? Niti koristiš fiksne telefone u firmi (koje koriste i drugi)? Tipke u liftu pritiskaš laktom, jel? Kad potpisuješ slip od kartice na benzinskoj pumpi, koristiš vlastitu kemijsku, nipošto onu na pultu, zar ne?
Itd... Shvatio si, ne?
11.03.2015 | 19:44
E jbt ga, večinu od toga što si naveo i ne koristim. Imam svoju kefu u uredu, rent a car nikad koristio, službeni auto vozimo nas troje koji smo higijenski osvješteni, za potpise koristim svoju rotring rapid pro, itd. No uvijek od nas troje može posegnut za onim dolje i zaboravit oprat ruke, al baš nemoram i od sto drugih ljudi.

Al ajde, gumb od lifta stisnem i to moram prihvatit.

Malo si ti to sada sve izgeneralizirao, poanta je u tome da sva javna sredstva nisu baš najčišća, al tastature su gore i od wc školjki, bar tako vele.
11.03.2015 | 20:46
Navodno, najgora su kolica u šoping centrima, tj. rukohvat gdje držimo i guramo ista.
11.03.2015 | 21:27
John, pa evo ti onda još koji primjer:
rukohvati u tramvaju i busu
ograde i gelenderi po stubištima
isto to po trajektima (ako mi sad kažeš da ni to nikad ne koristiš, onda lažeš, s obzirom da svi znamo da ljetuješ na Lošinju )
pištolj za tankanje na benzinskoj pumpi

Pazi, najočitije primjere, kao što su javni WCi ili ulazna vrata u razne dućane, restorane i birtije namjerno niti ne spominjem...
11.03.2015 | 21:36
ImageUploadedByTapatalk1426106481.736643.jpg
11.03.2015 | 22:02
smayoo kaže:
Sad več i sam zaključujem da sam bolestan na čistoću.

Pa evo, kad si već sam to rekao, valjda mi nećeš zamjeriti ako primjetim da - malo jesi.
Sve je to OK, ako ti je život tako posložen da možeš. Mene posao svakamo nanese, a birtije su mi "ured za van" u najmanje 20% radnog vremena.

Ja se ne gadim ništa dotaknuti, osim ako je baš crknuto i usmrđeno i tome slično (a i to bi da se mora i da nema druge), ali gledam oprati ruke za tim, odnosno svakako prije jela i uvijek kad dođem doma. I eto.
11.03.2015 | 22:07
zabac kaže:
ImageUploadedByTapatalk1426106481.736643.jpg

Uf, sa ženom sam uvijek vodio rat oko vlažnih maramica, pogotovo oko upotrebe kod bebača, kemija samo takva koja nadražuje kožu. Najbolja je voda, sapun i krpa.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 1 sat
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO