Mac cijene?!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac cijene?!

04.04.2015 | 19:25
ok, prije svega želim naglasiti da nikom ne želim prodavati pamet.....

Ono što, ma koliko se trudio, pokušavam shvatiti su cijene Macova koji se nude u oglasniku. Zar je stvarno moguće i da li stvarno tržište trpi te cijene?
Mislim, iMac iz 2008. 2950 kn..... Mini iz 2007. 1100kn..... Pro 15 iz 2011. 7850kn...........

Pa dajte ljudi, prodavači, molim vas dajte neku povratnu informaciju jel stvarno upijete prodati strojeve za tu lovu??
Ponavljam, tržište diktira cijene, i prodavatelj ima potpunu slobodu ponuditi cijenu koju sam definira, ali zar to stvarno prolazi?
04.04.2015 | 20:05
Ne prolazi. Ja sam (doduse ne kompove) stvari prodavao 10-20% ispod navedene cijene, osim ako je cijena bila inace niska.
Ako imas volje, cjenkaj se.
Jedan objektiv se prodavao (nisam ga kupio) i nudio sam 290€, a prodavatelj je frkao s nosom, da bi kasnije prodavao za 300€ i ne znam da li je prodao.
Mana isto koji put cudi cijena.
Jedini plus kod prijenosnika je hrvatska tipkovnica koja je skupa za promijeniti ako nije nasa. Tu mozda lezi stos u visokoj cijeni.
05.04.2015 | 00:40
Neke cijene jesu previsoke, a neke su realne. Stvar samo treba staviti u perspektivu cijene novoga u nekoj klasi. Npr. ako neki stari MacBook Pro sada ima performanse nekog Aira, onda će mu i cijena biti tu negdje, pa malo niža (recimo da je vrijednost veći ekran i vjerojatno veći disk ili bolji GPU). Želim li za isti novac novi Air ili polovni MacBook Pro s 15" ekranom? Vjerojatno ono drugo, ali ovisi za što mi treba.

Ili npr. stari Mac Pro tower koji sada ima cijenu u klasi srednjeg Mac minija, pa to je sasvim fer jer ima još uvijek brže procesore, bolju grafiku i najbolje mogućnosti za proširenje. Netko tko se bavi dizajnom ili fotografijom će radije kupiti takav stroj, pa u njega jeftino trpati 3.5" diskove po 2-3-4 TB nego prčkati s novim Minijem koji je teško proširiv.

Nikako ne treba Macove stavljati u kontekst cijena polovnih PC-ija, to nije usporedivo. Ovdje zbog manjeg tržišta i manjeg izbora očigledno važe neka druga pravila.
05.04.2015 | 08:39
Ja to gledam iz potpuno druge perspektive... npr ako mi treba stroj za obradu fotografija, znači vrlo vjerojatno da živim od toga... a u tom slučaju platit 5 ili 15 tisuća kn nije uopće za raspravu, dao bi 15... no možda sam to samo ja... karikiram oko cifri, potpuno je nebitan iznos
Ali da, cijene po njuškalu su uglavnom napuhane... sjećam se jednom neke rasprave oko Air-a s prodavačem, trebalo je dodati 1500kn i kupio sam novi
05.04.2015 | 09:28
Svaka roba ima svog kupca. Tako i svaka naočigled glupava cijena ima očito glupana koji će to platit.
Ja definitivno nisam među njima.
Ja recimo gledam oglase za novi MB Pro, ekipa skine pdv i stavi cijenu. Da mi je samo znat tko to tako kupi. Čim roba izađe iz dućana, več gubi 20% na vrijednosti, a dalje da ne pričam.
05.04.2015 | 09:59
JOHN kaže:
Svaka roba ima svog kupca. Tako i svaka naočigled glupava cijena ima očito glupana koji će to platit.
Ja recimo gledam oglase za novi MB Pro, ekipa skine pdv i stavi cijenu. Da mi je samo znat tko to tako kupi. Čim roba izađe iz dućana, več gubi 20% na vrijednosti, a dalje da ne pričam.

Ne bi baš koristio riječ 'glupan', ali u principu se slažemo....
05.04.2015 | 10:03
Evo, Sin je dao dobru referencu, Mac2Sell, kolikogod nekada bio neprecizan u detaljima tipa RAM/disk, uvijek je u ispravnoj zoni +/- 500 kn najviše, a toliko se obično može i cjenkati s prodavateljem.

Evo npr. za Mac Pro koji prodajem Mac2Sell dao je cijenu od 7000 kn, a ja ga prodajem za 6300. I još tu nije uzeto u obzir da imam unutra dograđen Radeon 4850 koji je sam za sebe nekada koštao 3500 kn i koji je dan danas pristojna grafička (u GPU klasi onoga što sada dolazi s ulaznim iMac modelima). Da sam recimo u poziciji da kupujem Mac mini i da mogu birati između novog mališana ili stare mrcine, vjerojatno bih uzeo staru mrcinu ako mi prostor na stolu ne bi bio problem. Tako da oni koji nisu iskusni s Mac harvderom najbolje da koriste Mac2Sell kao referencu.
05.04.2015 | 10:08
Prodavač nudi, kupac kupuje. Konačna cijena je ona koja je isplaćena, a ne ona koja je tražena. Ljudi po oglasima traže koliko misle da to što imaju vrijedi, a na kraju prihvate najbolje što im se ponudi. Ili ne prihvate. Ja sam prodavao stari Mini 2007, najbolje što su mi ponudili meni nije bilo prihvatljivo. Jednostavno zato što ta količina novca koju su mi nudili nije značajna (potroši se za jednu obiteljsku večeru), a uporabna vrijednost tog Maca je kudikamo veća.

Pa sam odlučio da ga neću ni prodati (i eventualno kasnije slušati od kupca kako sam ga zaje*o jer se nešto pokvarilo netom nakon prodaje), nego ću ga radije pokloniti nekom tko si ga ne može priuštiti, ali će ga rado koristiti i iskoristiti.
05.04.2015 | 10:17
smayoo kaže:
Prodavač nudi, kupac kupuje. Konačna cijena je ona koja je isplaćena, a ne ona koja je tražena. Ljudi po oglasima traže koliko misle da to što imaju vrijedi, a na kraju prihvate najbolje što im se ponudi. Ili ne prihvate. Ja sam prodavao stari Mini 2007, najbolje što su mi ponudili meni nije bilo prihvatljivo. Jednostavno zato što ta količina novca koju su mi nudili nije značajna (potroši se za jednu obiteljsku večeru), a uporabna vrijednost tog Maca je kudikamo veća.

Pa sam odlučio da ga neću ni prodati (i eventualno kasnije slušati od kupca kako sam ga zaje*o jer se nešto pokvarilo netom nakon prodaje), nego ću ga radije pokloniti nekom tko si ga ne može priuštiti, ali će ga rado koristiti i iskoristiti.

Točno to, uporabna vrijednost je nešto, što je po mom skromnom mišljenju, kod Maca ogromna prednost. I sam kad prodajem komp koji me bez problema može služiti još cca 2 godine stavim, po meni, previsoku cijenu i na taj način 'kompenziram' uporabnu vrijednost.

No realno, mislim da ni jedan komp nisam prodao po toj visokoj cijeni, najčešće ga poklonim ili 'prodam' kojem dobrom frendu za papar..... ili ga ostavim za neku drugu namjenu....

Pokretanjem ovog posta nisam mislio ulaziti u raspravu kako odrediti cijenu Maca, već me zanima da li stvarno neko od vas kupuje (i plati) cijene inicijalno navedene u npr. jabucnjak oglasniku? ja ne.
05.04.2015 | 10:43
smayoo kaže:
Prodavač nudi, kupac kupuje. Konačna cijena je ona koja je isplaćena, a ne ona koja je tražena. Ljudi po oglasima traže koliko misle da to što imaju vrijedi, a na kraju prihvate najbolje što im se ponudi. Ili ne prihvate.

Slažem se sa napisanim.

Mislim da su cijene polovnih macova visoke jer većina prodavača u cijenu ugradi "dio za cjenkanje". Npr. žele prodati nešto za 5000 kn pa stave cijenu 5500 tako da imaju mogućnost sniziti cijenu.

BTW nije točno ono što se često kod ovakvih diskusija kaže, a to je da "svaka roba nađe kupca" (po bilo kojoj oglašenoj cijeni). Ako netko misli da je to istina neka mi kaže tko će kupiti moj Ford focus 1999. godište za 50.000 kn
05.04.2015 | 11:22
Mislim da je preglupavo raspravljat o tim stvarima.
Kome se čini da nešto ne štima sa cijenama neka proba kupiti novi i super
05.04.2015 | 12:09
papittovenga kaže:
JOHN kaže:

Ne bi baš koristio riječ 'glupan', ali u principu se slažemo....

Da, malo sam upotrijebio pregrubu riječ. Prikladnija bi bila, neinformirani i tome sl.

Konkretno sam se vodio po primjerima "novih uređaja". Kupe preko firme, prodaju mjesecima, garancija teče, a prodaju ga po cijeni novog minus PDV. A da ne velim da su u sivoj zoni, izvlačenje novaca itd.
05.04.2015 | 16:53
DrAle kaže:
BTW nije točno ono što se često kod ovakvih diskusija kaže, a to je da "svaka roba nađe kupca" (po bilo kojoj oglašenoj cijeni). Ako netko misli da je to istina neka mi kaže tko će kupiti moj Ford focus 1999. godište za 50.000 kn

Kvaka u paraleli s Ford Focusom jest što je to u ovom svijetu nekakav generic HP uredski desktop. I da, on ne može postići cijenu od 50.000 kn. No, da se radi o Focusu RS s hrpom opreme i upgradea, našao bi se entuzijast koji će ga kupiti za taj novac, možda i više. Macovi su u informatičkom svijetu još uvijek neka viša klasa i tako se gledaju, kupuju i prodaju. Još uvijek ima dovoljan broj kupaca koji će radije kupiti polovno OS X računalo nego novi Windows PC za isti novac.

Kada pogledam svoju informatičku povijest u smislu hardvera od mase računala koja su mi prošla kroz ruke svega dva sam kupio baš nova: moj prvi ZX Spectrum i kasnije jedan Mac Pro (koji sada nakon x godina konačno prodajem). A imao sam svega i svačega i valjda od toga petnaestak Macova (najviše je bilo Mac minija). Trenutno opet radim na polovnom Macu, dakle čak i ja kao Apple Reseller sam za sebe odabrao polovni Mac kao bolju vrijednost za moje potrebe. I već znam koji komp će mi biti idući kada skupim novca - i opet će biti polovan Mac! Očigledno polovni Macovi ipak imaju smisla!
05.04.2015 | 18:36
Što se tiče garancije kod Apple uređaja ona teče od trenutka aktivacije tj. pokretanja, a ne kada je kupljen. Tako npr. kada kupite Mac...... u trgovini dođete kući i nakon par mjeseci se odlučite upaliti tek od trenutka kada jw upaljwn od onda teče garancija. Mislim da je vrijeme da se tema zatvori
05.04.2015 | 19:18
Nisam znao za to. Kako to da naši operateri za iphone ispunjavaju jamstveni list?
05.04.2015 | 20:17
iLeo kaže:
Mislim da je vrijeme da se tema zatvori

Mislim da ti nisi taj koji o tome odlučuje.
05.04.2015 | 20:20
JOHN kaže:
Nisam znao za to. Kako to da naši operateri za iphone ispunjavaju jamstveni list?

Jamstveni list, s upisanim datumom prodaje je zakonom propisan dokument kojeg trgovac mora izdati.
05.04.2015 | 21:22
Znači, još nitko nije dao konkretan odgovor da li je uspio prodati Mac po ovim, inicijalnim, cijenama ili je krajnji rezultat ipak bila nešto niža cijena? Ok, ukoliko vam je neugodno pričati o financijama i cijenama...... np....... onda ova tema stvarno nema smisla.

Cilj teme je što me STVARNO zanimalo da li sam ja komplatni idiot kod prodaje (sigurno nisam idiot pri kupovini), ali eto, ništa od informacija.......
05.04.2015 | 22:02
Ja sam ti napisao da Mini 2007 nisam prodao po cijeni po kojoj sam ga oglasio pa sam na kraju odustao od prodaje (jer su mi nudili 3-4x manje). Drugi nijedan Mac nisam do sad ni pokušavao prodati, niti sam kupovao rabljeni Mac.
05.04.2015 | 22:03
smayoo kaže:
JOHN kaže:

Jamstveni list, s upisanim datumom prodaje je zakonom propisan dokument kojeg trgovac mora izdati.

Pa koja onda garancija vrijedi, od operatera ili od dana kad si aktivirao uređaj.
05.04.2015 | 22:14
Po zakonu jamstvo teče od datuma prodaje. Apple priznaje da jamstvo teče od datuma aktivacije.
05.04.2015 | 22:32
Nisam Smayo ni mislio da ja odlučujem o zatvaranju teme nego da se još neko složi sa time (ili ne mora briga me).
Ako ništa drugo potaknio sam temu na razmišljanje oko Apple garancije.
Sad ti ......
05.04.2015 | 23:41
Ako ništa drugo potaknio sam temu na razmišljanje oko Apple garancije.

Dapače, jesi, hvala. Dobro je da ljudi budu bolje informirani, ali ključna je stvar kod tih novih Macova koji se prodaju preko Njuškala bez PDV - ta da je to zapravo ilegalna priča, porezna prijevara i da u takvim okolnostima svaki kupac riskira ostati bez svog Maca iako ga je platio.

Što se zatvaranja teme tiče, vrlo, vrlo rijetko ikoju temu zaključavamo. To radimo samo kad diskusija zaista zastrani i krene u nekom negativnom smjeru.
06.04.2015 | 06:14
Bolje da sutim.
06.04.2015 | 07:29
Onda je tako stvar ista sa bilo kojom stvari koja se prodaje. Ako kupite a niste bili informirani da je ona provedena kroz firmu tj. pdv je maknut iz cijene. Onda i polovne stvari stare par godina su na meti financijske i treba štrepit i kod takvih situacija. Pa nesmije se ništa kupit/prodat
06.04.2015 | 08:47
Papittovenga
Ja sam prodavao svoj MBP 13" i dok sam pregledao kakve su cijene takvih istih ili slicnih po njuskalu slozio sam jednu cijenu. Konkretno radilo se MBP 13", mid 2010 sa ssd diskom i stavih cijenu od 4500 kn, malo visa da se mozemo malo i cjenkati kako je vec netko naveo u odgovorima i vrlo brzo je prodan za 4200 kn. Toliko sam odlucio spustiti na obostrano zadovoljstvo. Mogao sam ici zajebavat pa ne spustit 100 kn pa se natezati oko toga ali nemam zeludac da nekog zajebavam za 100 +/-.
06.04.2015 | 09:01
iLeo kaže:
Onda je tako stvar ista sa bilo kojom stvari koja se prodaje. Ako kupite a niste bili informirani da je ona provedena kroz firmu tj. pdv je maknut iz cijene. Onda i polovne stvari stare par godina su na meti financijske i treba štrepit i kod takvih situacija. Pa nesmije se ništa kupit/prodat

Stare stvari su amortizirane i rashodovane. Ubrzana amortizacija i to.
Problem je novih stvari, mada ni oko toga ne prave probleme ako nije masovno. Recimo, parketar s dvojicom radnika kupi 10 MBP-a. To je sumnjivo. Projektant s 20 inzenjera kupi isto to, to nije sumnjivo.
06.04.2015 | 09:05
Ja kupio prastari iBook G4 12" i kameru za 900kn. Puno-malo?
Zgodno mi je na njuskalu jer se mogu artikli pospremiti uonda se prati cijena. Kad dojde blizu zeljene, malo se chenka i to je to, osim ako cjena nije prihvatljiva na prvu.
Recimo Magic trackpad za 250kn kojeg sam kupio (usput receno, gori komad opreme).
06.04.2015 | 09:58
iLeo kaže:

Kao što je Žabac već napisao, nije ista stvar da li je osnovno sredstvo u firmi (kompjuter) amortizirano ili nije. Osnovno sredstvo koje nije amortizirano, a prodaje se, ne smije se prodati za manje od amortizirane vrijednosti PLUS PDV. Odnosno, ako se proda za manje, vlasnik mora nadomjestiti razliku.

A i na amortizirano osnovno sredstvo se također mora naplatiti PDV i mora se izdati valjani račun.

To je sasvim normalan i uobičajen propis. Ne znam otkud sad toliko čuđenje.
  • num
  • Korisnik
  • 3
06.04.2015 | 11:46
smayoo kaže:

Zar nije dovoljan račun kao dokaz prodaje koji obvezuje prodavača koji je izdao račun (ne proizvođača) na 2 godine jamstva (EU pravila tako nalažu koliko mi je poznato)?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 1 sat
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.41 Seconds

Provided by iJoomla SEO