Mac cijene?!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac cijene?!

• num
  • Korisnik
  • 3
06.04.2015 | 11:53
zabac kaže:

Stare stvari su amortizirane i rashodovane. Ubrzana amortizacija i to.

Bez obzira da li je stvar amortizirana i ima knjigovodstvenu vrijednost 0, ona i dalje ima tržišnu vrijednost i mora biti rashodovana prodajom ili na neki drugi način da izađe knjigovodstveno iz firme.

Da bi se stvari rashodovale moraju biti prodane po tržišnoj cijeni (postoji izlazna faktura i uplata), ukradene (policijski izvještaj) ili uništene (mora postojati potvrda ili nazočnost djelatnika porezne).
Sve drugo je kršenje zakona.
  • num
  • Korisnik
  • 3
06.04.2015 | 11:59
smayoo kaže:

Kao što je Žabac već napisao, nije ista stvar da li je osnovno sredstvo u firmi (kompjuter) amortizirano ili nije. Osnovno sredstvo koje nije amortizirano, a prodaje se, ne smije se prodati za manje od amortizirane vrijednosti PLUS PDV. Odnosno, ako se proda za manje, vlasnik mora nadomjestiti razliku.

Mislio si da se ne smije prodati za manje od NEamortizirane vrijednosti (vrijednosti koja još nije amortizirana)?
Npr. ako je amortizacija godinu dana, nakon mjesec dana od početka je amortizirano svega 1/12 vrijednosti, odnosno 11/12 neamortizirano.
06.04.2015 | 12:58
zabac kaže:
Ja kupio prastari iBook G4 12" i kameru za 900kn. Puno-malo?
Zgodno mi je na njuskalu jer se mogu artikli pospremiti uonda se prati cijena. Kad dojde blizu zeljene, malo se chenka i to je to, osim ako cjena nije prihvatljiva na prvu.
Recimo Magic trackpad za 250kn kojeg sam kupio (usput receno, gori komad opreme).

Meni je Magic trackpad vrhunski komad opreme!
06.04.2015 | 13:06
num kaže:
smayoo kaže:

Kao što je Žabac već napisao, nije ista stvar da li je osnovno sredstvo u firmi (kompjuter) amortizirano ili nije. Osnovno sredstvo koje nije amortizirano, a prodaje se, ne smije se prodati za manje od amortizirane vrijednosti PLUS PDV. Odnosno, ako se proda za manje, vlasnik mora nadomjestiti razliku.

Mislio si da se ne smije prodati za manje od NEamortizirane vrijednosti (vrijednosti koja još nije amortizirana)?
Npr. ako je amortizacija godinu dana, nakon mjesec dana od početka je amortizirano svega 1/12 vrijednosti, odnosno 11/12 neamortizirano.

Točno, hvala na ispravku. Ne smije se prodati za manje od neamortizirane vrijednosti.
06.04.2015 | 20:19
num kaže:
zabac kaže:

Stare stvari su amortizirane i rashodovane. Ubrzana amortizacija i to.

Bez obzira da li je stvar amortizirana i ima knjigovodstvenu vrijednost 0, ona i dalje ima tržišnu vrijednost i mora biti rashodovana prodajom ili na neki drugi način da izađe knjigovodstveno iz firme.

Da bi se stvari rashodovale moraju biti prodane po tržišnoj cijeni (postoji izlazna faktura i uplata), ukradene (policijski izvještaj) ili uništene (mora postojati potvrda ili nazočnost djelatnika porezne).
Sve drugo je kršenje zakona.

Jok! Rashodovane stvari ako se ne prodaju na dražbi ili nekako drugačije, komisijski se uništavaju. Mo'š mislit uništavanja.
Naravno, svi gledate stvari koje vrijede nešto, a što je s onim stavrima koje su mezvrijecne? Recimo, 30 godina stari stolovi i stolice koje stoje u nekom skladištu firme i za koje se treba platiti da odu, a ne još i zaraditi koju kunu. Uredno su kao inventar uvedene i davno rashodovane, ali se nije potrudilo to do kraja provesti.
06.04.2015 | 20:22
num kaže:
smayoo kaže:

Koliko znam, može se prodati za manje (dražba), ali mislim kako porez ide na onu preostalu vrijednost, a ne na prodanu.
06.04.2015 | 20:24
Kakve veze ima dali su ovo korisne ili beskorisne informacije?
Koliko sam ovdje doznao beskorisnih informacija, a bogme i dosta korisnih informacija.
06.04.2015 | 20:43
A ako je obrt? Frend je zatvorio obrt, ima jedno 15 soma kn opreme koja je stara oko godinu dana... nitko ga za to nije pitao, knjigovođa rekao da nema veze... ne znam ima li kakve razlike firma i obrt... znam da je vratio pdv od te opreme
06.04.2015 | 21:19
Obrt je knjigovodstveno drugačiji. Nisam stručnjak pa ne znam to stručno formulirati, ali obrt je osobna imovina obrtnika te on za njega jamči svom svojom osobnom imovinom (ne samo obrtom). U tom smislu, mislim (nisam siguran) da u obrtu niti ne postoji podjela inventara na "osnovna sredstva", "sitni inventar", itd.
06.04.2015 | 22:04
Isti vrag je obrt ili d.o.o. Ima razlike, ali ne u ovom dijelu o kojem pricamo. Ocito je praksa da nitko ne mari za opremu ako je u nekim razumnin granicama.
Pa sad 15.000kn okreme za jednog obrt ika i nije neka oprema (osim ako nije ta vrijednost u lopatama). LOL
Ako radi fotodokumentaciju i nije neka lova.
09.04.2015 | 09:50
A ako je obrt? Frend je zatvorio obrt, ima jedno 15 soma kn opreme koja je stara oko godinu dana... nitko ga za to nije pitao, knjigovođa rekao da nema veze... ne znam ima li kakve razlike firma i obrt... znam da je vratio pdv od te opreme

Knjigovođa od frenda nema pojima.
Zatvarao sam obrt prije nekog vremena i moja iskusva su drugačija.
Prije zatvaranja obrta SVA osnovna sredstva u popisu dugotrajne imovine, vlasnik otkupljuje od svog obrta i na prodajnu vrijednost obrt plača PDV.
U praksi vlasnik odredi po kojoj cijeni će to otkupiti (makar po zakonu bi trebala biti tržišna vrijednost, koja može biti umanjena zbog kvara, ishabanosti i sl.)
U principu porezna to ne kontrolira, jedino ako ti odrede nadzor i češljaju po stavkama pa se mogu hvatati za to.
09.04.2015 | 11:37
Koliko sam ja shvatio (neme firmu već surađujem s dosta privatnih firmi), samih 25% PDV-a nije jedino što se može skinuti. Tvrde mi kako to može ići i dosta više, jer iznos amortizacije nije oporeziv i smanjuje se porez na dobit. Svima je u interesu da što prije amortiziraju opremu kako bi na kraju godine imali neki iznos na koji ne trebaju platiti porez.
Takva oprema (ubrzana amortizacija) nakoj nekog vremena ima knjigovotstvenu vrijednost 0kn, ali postoji uporabna i tržna vrijednost. Računala, zbog svoje prirode stvari brzo zastarjevaju (novi programi -> jači hardware) i oni se mogu i brzo amortizirati.
Računala su normalno 2 godine, a ubrzano 1 godinu. Auti su na 5 godina, a ubrzano 2,5 godina. Kada se uzina normalna, a kada ubrzana, ne znam. Knjigoviđa bi to trebao znati.
10.04.2015 | 09:32
Netko je tražio konkretna iskustva? Evo ja sam upravo prodao Mac minija putem Jabučnjaka:

Model 2.5GHz i5 duo-core, proširen na 8 GB RAM i u server konfiguraciji s 2 x 500 GB diskom unutra. Serija s Intel HD 4000 grafikom. Uz to Apple Cinema Display 23", kugla zvučnici i nova Apple Wireless Keyboard. Bez miša. 5000 kn. Mislim da je to vrlo korektna cijena, a i ja sam zadovoljan. Da ideš sada uzeti novi Mini tih performansi platio bi više i bio bez monitora, a ova Cinema još baš dobro izgleda u kompletu s njim.

Evo, sada još ostaje da prodam Mac Pro tower, s njime ciljam na cijenu od 6.300 kn, javit ću vam kada i za koliko će on biti prodan. Opet, cijena je ovdje najviše određena po karakteristikama novih sličnih strojeva, u ovom slučaju Mac minija. Da idem računati po amortizaciji bilo bi više jer je taj stroj nov koštao preko 30.000 kn.
10.04.2015 | 15:50
Ja forum gledam kako razgovor u birtiji. U razgovoru se ide s jedne na drugu temu, pa se vrati na onu prvu.
Ne mogu zamisliti neformalni razgovor u kojemu sugovornik forsira naćetu temu i ne dozvoljava prelazak na drugu dok se prva ne ispuca.
Knjigovodstvo se ubacilo čisto radi razumjevanja zašto neki novi novcati MAC prodaje za veleprodajnu cijenu u dučanu +- par %.
10.04.2015 | 21:34
Evo, prodao danas i full-HD monitor... nije da reklamiram, ali baš su ok ovi Jabučnjak oglasi!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO