10.05.2015 | 17:43
drlovric kaže:
Razlike su BRUTALNE i isplati se itekako donositi Apple stvari iz USA. Kod nas je jednostavno preskupo :/
Kako - BRUTALNE?
Evo ti, gledaj:
To je cijena u USA,
BEZ IKAKVOG POREZA. Dakle na nju se još plaća retail tax, koji ovisi o saveznoj državi.
store.apple.com/us/buy-mac/mac-mini?prod...LL/A&step=config
A ovo je cijena u HR (neka, prva koju sam nasurfao, ne znam je li najniža ili najviša, ali sve su tu negdje):
webstore.store.com.hr/http%3A-webstorest...ee-mgen2rc-a/dp/5913
Dakle, u USA, ne računajući ikakav porez, $699 za srednji model Minija. U HR, za taj isti model 6.093,68 kn s uračunatim PDV.
Tečaj dolara na današnji dan 6,75. $699 = 4.718,25 Kn ekvivalentna američka cijena u kunama
Od HR cijene ako odbiješ porez 6.093,68 / 1,25 = 4.874,94 Kn hrvatska cijena bez PDV
Kolika je razlika? 156,69 Kn. Odnosno, u Americi je ovaj Mini (ne računajući porez) jeftiniji 3,2%.
Slovima - TRI ZAREZ DVA POSTO.
Čovjek ide na Floridu, tamo je porez na promet 6%. Dakle, uleti u neki apple store i plati (da na primjer kupuje ovaj Mini) $699 + 6% = $740,94 što po današnjem tečaju iznosi 5.001,35 Kn.
Dakle, cca 125 kn skuplje nego je u HR cijena bez PDV.
I onda, ako ga na aerodromu uhvate, ne računajući globu, platit će PDV i na tih 125 kn više pa će to ispasti 156,25 Kn više nego da je kupio taj isti Mac u HR. Ne računajući globu.
Cijene su NEKAD bile brutalno različite jer si mogao dopeljati Mac iz USA, platiti uredno PDV i da si i dalje 15% ispod cijene koja je bila kod nas. Sada... iskreno, ako se ne radi o nekom konkretnom trenutku kad dobiješ ekstra povoljnu akcijsku cijenu (kao što je meni uletjelo), ne kužim kome bi se više isplatilo to trapulanje.
Naravno, ti kupuješ na adresu vojne baze, bez poreza na promet i bez troškova dostave pa imaš tih par postotaka više. Ali to je i dalje par postotaka. Kakva, molim te, "brutalna" razlika...
Ako je netko već namjerio uštedjeti na način da se bavi švercom i poreznom prijevarom, neusporedivo mu je jednostavnije kod nas naći rođaka, susjeda, prijatelja... koji ima firmu pa kupiti Mac kod nas preko te firme i "uštedjeti" (čitaj: utajiti) taj isti PDV.