29.07.2015 | 10:52
Drago mi je da si na kraju nešto riješio, makar i nemam dojam da smo ti baš pomogli.
zabac kaže:
Govorim o desnoj donjoj slici. O slici koju gledas je naravno bolje staviti pastu i popuniti prostor nego ostaviti zrak, ali onakvo naljeganje je sranje i ja ga ne bi htio.
Ni ja. Ali ako ga već imaš, što ćeš?
Provlacis ideju kako je debljina sloja paste nevazna jer ce se ionako kroz neko vrijeme (duze) toplina odvesti.
Točno. Da li je tromost reakcije na zagrijavanje desetak sekundi više ili manje, nebitno je s obzirom na to da uređaj radi sat vremena, možda i dulje.
To sto si uvjeren kako radijator grije zracenjem je tvoje uvjerenje i nije tocno ali to mene nije briga. Da grije iskljucivo zracenjem (govorimo o grijacem tijelu toplovovdnog grijanja) u djelovima sobe bi bilo hladno.
Pa i jest tako. U dijelovima prostorije koji su udaljeniji od radijatora uvijek je hladnije, nego pokraj njega. Uzmi termometar pa mjeri.
Bavim se ovim profesionalno već 20 godina, a zadnjih 5 intenzivno i gotovo samo time. Siguran sam da znaš puno više od mene o puno stvari, pa i o elektronici, ali o ovom - ne.
Da grije iskljucivo zracenjem (govorimo o grijacem tijelu toplovovdnog grijanja)
Ne grije *ISKLJUČIVO* zračenjem, nego grije *PRETEŽNO* zračenjem. Stari visokotemperaturni radijatori od lijevanog željeza griju *SKORO ISKLJUČIVO* zračenjem (a ako je temperatura vode niža od 65ºc, ne griju uopće), a novi niskotemperaturni od aluminija griju *VEĆINOM* zračenjem, a do 25% konvekcijom, ako je pravilno pozicioniran u prostoriji, da se omogući pravilna prirodna cirkulacija zraka. Ako ga staviš pod prozor, onda ne grije *UOPĆE* konvekcijom, nego *SAMO* zračenjem.