31.07.2015 | 13:17
Uh....čini se da sam uletio u nekakvu unakrsnu paljbu i opet kontriram Smayi...Čini se ban mi ne gine:)
Smayo.....evo već otvaram podkategoriju servis dronova
i intenzivno krećem u samo oglašavanje za servisiranje dronova na jabučnjak forumu....oh
Sada sam pročitao upise i moram reći da sam poprilično iznenađen logičkim pogreškama temeljenim na pretpostavci.
No ajmo redom, u praski se za takve slučajeve gotovo uvijek koristi termalni pad i to je najbolje riješenje i najednostavnije. Posebno ako jer riječ o nezahtjevnim slučajevima kao što je ovaj. Termalni pad ima viši toplinski koificjent od termalne paste. Druga prednost su njegova mehanička svojstva, elastičan je i može se bez razmišljanja ako je razmak između površina recimo 0.6mm staviti pad od 1mm. Prodaju se prema deklariranom toplinskom koeficijentu te debljini.
Kod bakrenih podložaka problem je pogoditi točnu debljinu ali je bolja opcije nego samo termalna pasta. Termalna pasta obično ima koeficjent do 8w/mK ako govorimo o kvalitetnijim pastama. Namjenjena je isključivo za upotrebu gdje se hlađena komponenta fizički dodiruje s hladnjakom te je njezino svrha
istiskivanje zraka kao izolatora između hlađene površine i hladnjaka. Nikada niti u jednom slučaju kada su u pitanju računala nisam vidio da proizvođač koristi isključivo termalnu pastu gdje ne postoji kontakt između hlanjaka i hlađene površine.
The huge contact area and large gaps between the processor and the heatsink require a thermal pad or thick mesh-reinforced paste.
Logička pogreška smayo je u tome što ti pretpostavljaš da postoji zrak između hlađene komponente bakrene podloške i hladnjaka. Ne postoji ako primjeniš pastu ali tada imaš daleko bolju toplinsku provodljivost nego samo s pastom jer u stvari imaš sendvič bubam od 0.01mm paste pa 1mm materijala s velikom toplinskom provodljivosti te opet 0.01 paste. U protivnom imap 1,002mm samo paste koja je u stvari loš toplinski vodiću odnosu na bakar,aluminij.
Ako se odabere dobra debljina to je najbolje riješenje što se temperatura tiče.
Za aplikacije s niskim TDP-om smatram da je thermalni pad najbolje i najednostavnije rješenje.
E sad, probaj nekako (znam biti će teško:) u raspravi se ne doticati mene osobno nego tematici o kojoj je rasprava pokrenuta. Imaj na umu da argument od 20g iskustva kao dokaz valjanosti neke tvrdnje je nebitan za raspravu jer time ne dokazuješ istinitost tvrdnje iza koje stojiš. Osobno mišljenje je kao dupe, svako ga ima