Koji iMac 21,5" odabrati, Vase misljenje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji iMac 21,5" odabrati, Vase misljenje

13.01.2016 | 10:34
Pozdrav !

Molim Vas za pomoc. Koji bi vi odabrali model iMaca od ova tri navedena a da recimo ima sto duzi vijek rada ( mislim na nadolazece OSX i snaga CPU, rama ,vgai sl )? Nece sluziti u profesionalne svrhe ali ce se na njemu povremeno raditi video obrada kucnih uradaka. Tu su jedan stari model i dva nova. Na ovom starom modelu koliko sam vidio moze se nadograditi ram i moze se hdd zamjeniti za veci ili ssd jos ugraditi kao drugi disk, kome se da raditi tj. rastavljati stroj a na ova dva nova modela se ne moze. Osim toga stari ima jacu graficku karticu ali malo losiji display. Na novima se ne moze nista dodavati ili mijenjati. Jedan ima i retinu. Sta uzeti za kucno racunalo da bude sto duze u igri naravno ako se uzme u obzir da se ne pokida?
Hoce li za koju godinu recimo ovih 8gb Rama biti malo za normalan radi racunala?
Ili je pak bolje ici na najnoviji hardver bez obzira na ova nova ogranicenja?
Ne dajem niti jednom modelu neku prednost, nego me bas zanima vse misljenje.

1. iMac 21.5", Quad-Core i5 2.9 GHz/8 GB/1 TB/nVidia GT750M/

2. iMac 21.5", Quad-Core i5 2.8GHz/8GB/1TB/Intel Iris Pro 6200

ili uzeti retinu

3. iMac 21.5" Retina 4K, Quad-Core i5 3.1GHz/8GB/1TB/Intel Iris Pro 6200

Cijena nije bitna vec recimo neka relacija da bude koji bi znaci od ova tri modela bio best buy na sto duze vrijeme i uvijet je da bude 21,5".

Molim za vasa razmisljanja. Bio je jedan post o iMac 21,5" retini ali mene ovjde zanima komparacija pa sam zato napravio novu temu.
13.01.2016 | 14:57
Ako se gleda sve skupa, dugoročno po svim komponentama onda bi moj glas bio 2. Taj stroj ima 6000 Iris seriju ne 6200 koliko vidim, ali je definitivno bolji nego prvi.

6200 grafika je bolja od sve 3 navedena ovdje, ali s druge strane pakira 4K rezoluciju, tako je opet je upitno koliko će se toga moći vrtiti u punom sjaju (pogotovo ako će se nešto zaigrat i slično).

Ako je bitno da bude 4K ekran onda je to no brainer, ako nije, onda bi moj izbor bio imac pod točkom 2.
13.01.2016 | 15:44
@rusty

Šta mislis po pitanju rama, hoce li to izdrzati za narednih cca 5-6 godina za ugodan rad na racunalu. Ima li koji od ovih snage za gurati 2k ili 4k video. Pitam ovo drugo cisto iz znatizelje. Sto se igara tice, nece se igrati na racunalu.
Znaci po tebi je ipak bolje ici na novu generaciju bez obzira sto ovaj stari ima opciju nadogradnje ( malo teza ali moguca) ?

Hvala !
13.01.2016 | 15:56
Kad vec planiras tako dugorocno, onda planiraj da uopce ne kupujes racunalo sa 8GB rama (kojeg ne mozes prosiriti).

Ono sto sada malo vise platis za ram, kasnije ces u refundirati prilikom prodaje polovnjaka, jer ce tih 8GB biti usko grlo na skoro svim modelima i svi ce bjezati od toga.

Ja sam 2012 kupio Retinu MBP cim je izasla i odmah sam uzeo model sa 16GB. Nikada nisam zazalio zbog te odluke. Ja bi uzeo 4K model sa 16gb. To je ulaganje u buducnost, a ne da vec danas kupujes stari model
13.01.2016 | 16:41
drlovric kaže:
Ja bi uzeo 4K model sa 16gb. To je ulaganje u buducnost, a ne da vec danas kupujes stari model

Gdje ima kod nas za uzeti si racunalo a da si sam mogu ili barem djelomicno sam sloziti konfu. Ima li uopce ?
13.01.2016 | 17:06
Javi se Davoru (dpasaric).
13.01.2016 | 18:32
Gledajući presjek kvarova na koje su se ljudi ovdje na Jabučnjaku žalili, iMac se kvari masu više nego svi ostali macovi zajedno.
Moj ti je savjet - kupi Mini.
13.01.2016 | 21:00
Hjoj ovo sa kvarovima mi uopce nije jasno. Pa zasto se ti iMac modeli vise kvare od Minija? Mislim i jedno i drugo je u skroz malom i skucenom prostoru a dijelovi skoro isti. Bas mi nije jasno.sad me neka frka skroz.
Evo jos jednog pitanja. Poznanik ima iMac neku malo stariju seriju sa i3 procesorom ali bez dvd,znaci ovaj skroz tanki model i na njega je spojio ssd preko usb. Nisam osobno isao gledati kako to radi premo usb ali mislim da to ne moze ili moze biti brze od integriranog recimo hdd na 5400. Misli ipak ovdje sve ide premo usb ili sam u krivu. Znam da je usb 3.0 u pitanju ali opet sam nekako sumnjicav. Imate vi kakvog iskustva.
13.01.2016 | 21:14
iMac se najvise kvari od svih Macova, jer jako je mudro svu tu elektroniku nalijepiti u tako skucen prostor, uz monitor koji se grije. Al' sta ces kada ljudi se samozadovoljavaju nana rubove od par mm. Idiotizam cisti na stolnim racunalima

Ako imas dovoljno velik stol, kupi laptop i externi monitor. To je moj setup, i vrlo je prakticno i fleksibilno.

Al nemas doduse onaj wow efekt kao kada na stol stavis lijepi iMac
13.01.2016 | 22:43
vicko kaže:

Može objašnjenje ovog posta? Što slaže? Staro? Novo? S garancijom?
14.01.2016 | 00:03
Meni je Retina zakon. Ali u tom slučaju uzmi 16 GB RAMa.
A pristojan SSD, umjesto one katastrofe od 5400 HDDa, možeš u iStyle bilo kad (i naknadno) ugraditi za par-sto kn + tvoj SSD.
I ne bude se kvario .
14.01.2016 | 01:17
Eto i mene!

Ako mora biti 21.5" kupio bih Retinu, ali CTO složenu s 16GB RAM-a kako bi bio "future proof". Mi ti ga možemo naručiti, rok dobave je cca 30 dana.

Istina je da je Mac mini vjerojatno najpouzdaniji Mac, uopće nisam ikada čuo da se jedan pokvario, ali to ne znači da je iMac problematično rizičan, rizičnije su bile neke nesretne MacBook Pro serije koje su imale GPU problem.

Ove zadnje iMac serije su dosta ispeglane i nemaju mnoge probleme koje su imali stariji modeli.
14.01.2016 | 07:18
MacSlavko kaže:
Meni je Retina zakon. Ali u tom slučaju uzmi 16 GB RAMa.
A pristojan SSD, umjesto one katastrofe od 5400 HDDa, možeš u iStyle bilo kad (i naknadno) ugraditi za par-sto kn + tvoj SSD.
I ne bude se kvario .

Mislim da se na zadnjoj seriji iMaca vise ne moze nista mjenjati nakon kupivine? Ni hdd ni ram. Ispravite me ako grijesim?.Mislim bilo bi lijepo da se hdd moze zamjeniti za ssd. Onda zapravo se mora nadoplatiti u startu samo za ram a kasnije nadogradis hdd po zelji.
14.01.2016 | 10:30
Samo se disk i moze mjenjati ali je muka ga je tvoriti ga. Ostalo sto se moze mjenjati nije interesantno (ekran, ventilatori...)
ImageUploadedByTapatalk1452764396.321264.jpg

Slika s iFixit.
14.01.2016 | 13:32
Ma vise nista ne znam. Jos mi se nekako najvise svidja ovaj stariji model sa i5-2,9ghz i nVidia GT750M. Ipak na njemu mogu biti dva disk i ram mogu sam stavljati. Naravno pod pretposavkom da ga zelim rastavljati ili ja ili da nekom platim uslugu ugradnje.
A onda opet kontam i na ovoj najnovijoj generaciji spojim vanjski usb 3.0 ssd i sve ostalo isto, ali ne mogu ram nadograditi a vga je nesto malo jaca od prethodne generacije. Sa retinom se jos nisam niti susreo da vidim kako izgleda na tako malom dosplayu a i ne znam dali mi je potrebno nesto vise od FullHD-a.
Nista vise ne znam, tabula rasa ....
14.01.2016 | 17:07
JOHN kaže:
vicko kaže:

Može objašnjenje ovog posta? Što slaže? Staro? Novo? S garancijom?

Mislim da Davor radi u firmi koja je Apple reseller, pa vjerujem da može naručiti preko njih.
14.01.2016 | 19:05
necu savjetovati niti jedan od ova ti ali svakako moj glas ide samome iMacu pa koliko god da je rizican ( ovo tipakm na jednom 3 god starom )
mislim mac mini sa nonApple monitorom je skoro pa katastrofa. Pa kao da ti je na stolu neka PC kanta
14.01.2016 | 21:20
Ako imaš prilike negdje ih pogledati uživo i vidjeti razliku između Retine i Non-Retine, to bi bilo sjajno. Ipak je to poveća investicija pa je dobro "opipati" stroj prije kupnje...
14.01.2016 | 21:34
ZAAK kaže:
mislim mac mini sa nonApple monitorom je skoro pa katastrofa. Pa kao da ti je na stolu neka PC kanta

Pa da, užasno... Nemaš čime zabljesnuti zavidne susjede...
14.01.2016 | 21:46
Pa vidi, moj iMac je u radnoj sobi i osim naravno ukucana vidjeli su ga samo neki nasi blizi prijatelji. Dakle iako nema nikakav bling faktor prema drugima meni je njegov dizajn bio barem 50% odluke za kupovinu. I sada da ga moram mjenjati Apple bi bio 99% izbor ali ako me dizajn proizvoda nebi zadovoljio..... hvala lijepa trazim dalje
14.01.2016 | 22:01
iMac, redovito čistiti od prašine ( sve ventilatire) i nemaš straha.
15.01.2016 | 00:07
ZAAK kaže:
Pa vidi, moj iMac je u radnoj sobi i osim naravno ukucana vidjeli su ga samo neki nasi blizi prijatelji. Dakle iako nema nikakav bling faktor prema drugima meni je njegov dizajn bio barem 50% odluke za kupovinu. I sada da ga moram mjenjati Apple bi bio 99% izbor ali ako me dizajn proizvoda nebi zadovoljio..... hvala lijepa trazim dalje

Apsolutno imaš pravo za svoj novac to zahtijevati. Ja, s druge strane, za svoj novac zahtijevam da stvar radi (ono za što je kupljena), da se ne kvari "sama od sebe" (dakle ne računam kvarove prouzročene nepažljivim rukovanjem) i da je ne moram tetošiti (jer je nisam kupio da je tetošim, nego da mi služi). Tako da meni čak ni ovo "redovito čisti od prašine i nemaš problema" nije zadovoljavajuć odgovor. Ako mu je prašina problem, nek se čisti sam ili ga ja ne želim.

MBP 2008, dakle evo mu ide osma godina, prošao je sa mnom nebrojeno gradilišta, upao otvoren sa 4-5 m visine u vreću cementa i da ne nabrajam ostale "situacije" i još uvijek radi. 3 Minija u kući, žena i djeca zlostavljaju nemilo, nitko nikad nije čistio prašinu iz njih. Isto rade. A taj iMac ko seoska mlada. Te žuti ekran, te prašina u ekranu, te krepava od pregrijavanja, te otkazuje optika, te ethernet, ma daj... 100x radije Minija koji izgleda ko PC, nego fancy iMaca.
15.01.2016 | 06:13
Kakav bling faktor? To se zove Q faktor!
15.01.2016 | 08:00
BigMac kaže:
iMac, redovito čistiti od prašine ( sve ventilatire) i nemaš straha.

Kako to mislis, da ga svako malo rastavljam i ispuhujem ventove ili ima neki drugi nacin za koji jos nisam cuo ?

Hvala !
15.01.2016 | 09:10
smayoo i BigMac se referiraju na kvarove kod starijih modela. Kako je Davor gore rekao, ova serija tankih iMacova nema problema s prašinom iza stakla, nema ni optički pogon, ima samo HDD koji se vrti (ali kao što rekoh to se u servisu za nevelike iNofce zamijeni) i miran si.
Nikakvo čišćenje ventilatora ti ne treba (niti ga je lako izvesti kao kod starijih modela gdje se staklo jednostavno odvaja).
Moj već dvije godine veselo non-stop radi (bez tetošenja). S naknadno ugrađenim SSD-om! Da ima Retinu bio bi super .
15.01.2016 | 10:08
Evo ja imam late 2010 imac (27") i nikada nisam imao nikakvih problema. Niti sa žutilom, niti prašinom ni ništa. Stavljen je SSD, dodatni RAM i slično i sve radi ko metak. Moj slijedeći stroj bi vjerojatno opet bio CTO 5K imac da ga idem iz nekog razloga mijenjati, i slažem se sa komentarima vezano za RAM. Što više to bolje pogotovo pošto je to dio u 21" modelima koji ne možeš mijenjati.

Ako ideš na iMac iz bilo kojeg razloga (ljepota, prostor, bla bla i slično) napucaj ga hardwareom što je više moguće da ga praktički nemaš razloga otvarati (pogotovo jer 2012+ modeli su tako i dizajnirani). Što ga imaš manje potrebe otvarati to bolje i za tebe i za stroj (naravno osim ako nešto ne skuri, ali dobro i mercedesi se kvare pa ih ljudi kupuju).

Hoćeš imati više ili manje sreće to neka te ne obeshrabri, a ove macmini sa custom monitorm to bi zakonom trebalo zabraniti (ovo je naravno malo za podgrijavanje našeg i vašeg dragog moderatora ).

U svakom slučaju koji god model uzmeš (iMac) mislim da nećeš biti razočaran. Ako ti gamanje nije u planu onda bi se složio sa par komentara koji su sugerirali 4K izvedbu sa 16GB RAMa. To je definitivno future proof najmanje 5 godina, ako ne i više.
15.01.2016 | 11:18
Kupi PS4 za igranje. iMac za rad. LCD TV za gledanje filmova.
15.01.2016 | 12:45
zabac kaže:
Kupi PS4 za igranje. iMac za rad. LCD TV za gledanje filmova.

E jbga sad, imam PS3 za igranje, sad da kazem zeni da hocu PS4 stavila bi me u top, upgrade konzole ide nagodinu ujesen kao priprema za ruzni dio jeseni i zimu.

Mada sam sad gledao malo po netu i recimo nasao novo racunalo iMac 27″ Quad-core i5 3.4GHz/8GB/1TB/Nvidia GTX 755M 2GB za 14.099,00kn. Znaci za cca isto para ipak stroj koji je po meni dosta bolji i moguc je upgrade memorije bez problema. Jedino nije 5k ali ne vjerujem da je slika losa . Samo mislim da mi je to preveliko za udaljenost od 50-60cm zato samo i rekao u prvom postu da mora biti 21,5"....
Šta vi mislite o ovoj cijeni i naravno idealnoj udaljenosti za rad na 27" monitoru.

Hvala i LP !
15.01.2016 | 13:42
Uzmi 27"-icu. Nisam ti to htio ni spominjati jer si naveo da želiš pomoć oko 3 navedena modela s početnog posta. Ekran koji je prevelik, to ne postoji . Primjerice nekome će 2x30" biti taman, dok će netko drugi reći da je 27" njima preveliko. Probaj ga najbolje ako imaš priliku pa vidi sam.

Ja sam osobno prije 27" imao 24" Samsung monitor u 2009. godini i nakon jedno 1-2 dana mi je 27 bilo sasvim normalno. 1080p rezolucija je recimo meni osobno premalena, jer sam se razmazio. Na poslu imam 25" (2K Dell) i jedan 23" (1080p) monitor. Ovaj Dell je super, ali ovaj 23" koristim za pregled maila i svih ostalih IM aplikacija, dakle kao pomoćni.

Usporedba 5K imaca sa non 5K ekranima je vidljiva jer sam je imao prilike vidjeti, ali ovo je opet osobno mišljenje. S druge strane iako imam ovaj stroj sada već 5.godinu, ništa mu ne fali i ne patim što nije retina. Na nekoj normalnoj udaljenosti sve se lijepo vidi, površine koliko želiš.

RAM uvijek kao i SSD možeš staviti unutar a 2GB 755 kartica će te sigurno dobro služiti.
15.01.2016 | 14:43
Muška fantazija malim stvarima! LOL
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 22 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jmirakul, m@xym, Riba, robee, rusty, temeljnik, Anonimci (518)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO