20.06.2016 | 18:02
Jučer sam pokušao staviti Kingston HyperX Savage 240GB SSD u MBP 7,1 (mid 2010). Sve je prošlo bezuspješno. Disk normalno radi i računalo ga prepoznaje kada je preko ladice spojen na USB. Kada ga ugradim na mjesto HDD ili u optibay, sustav ga ne prepoznaje ako je postavljen kao sistemski disk. Tada ne rade niti boot shortcuts već sistem zapne na sivom ekranu s jabukom. Da bi se sve ponovo pokrenulo potrebno je problematični disk odpojiti s ploče.
Ako pak dižem sustav s drugog SSD-a (Intel 120GB), a Kingston je spojen na ploču kao drugi disk, tada to traje predugo, ali uspješno. Nakon toga u Finderu vidim Kingston, ali mu je jako teško pristupiti. Užasno je spor. Toliko je spor da mu BlackMagic disk test mjeri brzinu od 0.8Mbps. Neupotrebljivo. Disk Utility ga čak ne može niti izbrisati već javlja grešku.
Godinu dana sam kao Boot disk imao spomenuti Intelov SSD, a u data doubleru WD Scorpion Black 750GB. Jučer sam mijenjao konfiguracije i pokušao umjesto WD HDD staviti Kingston SSD, ali to nije uspjelo. Intelov SSD normalno radi na oba mjesta, a Kingston niti na jednom. Negdje na forumima se spominje da je potrebno zamijeniti SATA kabel u računalu jer postojeći navodno nema potrebnu propusnost, ali meni disk ne radi niti u SATA III disk doubleru pa sam to zanemario. Na kraju sam na nekom od bezbrojnih foruma naišao na info da su čovjeku s istim problemom i istim diskom, u Kingstonu rekli da taj disk ne podržava MBP 7,1 i zamijenili mu ga drugim.
Nadam se da već nisi kupio pogrešan disk