Novo racunalo [savjet]
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Novo racunalo [savjet]

14.09.2016 | 14:11
Dobar dan,

Imam MBP mid-2010 i stavila sam 8GB RAM-a i kada stavim novi SSD (sadasnji je crknuo), sve radi ok. Kako cesto nosim komp okolo i leda me fakat bole, mislila sam mozda kupiti novi, a i sada je neka akcija plus ima studentski popust.

Koji bi komp preporucili, dvoumim se izmedu Macbooka i Aira 13" s minimalno 256GB? Koristim ga za internet, gledanje netflixa i slusanje spotifyja, malo obrada slika te eventualno neko programiranje, Matlab, Python i R. I vazno mi je da je americka tipkovnica, odvikla sam se od hrvatske.

Imam i eksterni monitor pa bi bilo dobro da se na njega connecta bez kupovine novih nastavaka jer Apple sve dobro naplati, a svaki put kada sam isla kupovati fake dodatke me visestruko kostalo.

I sto bi napravili sa starim kompom, ostavili ga doma takvog kakvog je ili ga prodali i za koliko? Naime nema SSD vec mogu staviti stari HDD bez da dajem 100+ EUR za novi disk.

Cijene su na ovom linku:
www.istyle.eu/hr/pocetak-predavanja-2016

Hvala na savjetima!
14.09.2016 | 14:56
Ja imam MBP 15" Mid2010. Stavio 8GB i 256GB SSD. Radi odlicno. Zasto mijenjati?
Adobe PS CS6 radi odlicno. Znaci da i ostalo bude radilo. Brzina OK, stabilnost OK.
Dobila budes malo novaca. Ostavi ga i upogoni s TV-om.
256 ili 128GB ti je sve jedno. Kupi vanjski 2,5" disk i gore drzi multimediu.
Ako je do tezine, MBA 13" 128GB, a za razliku kuna, adapter i vanjski disk od 1TB.
14.09.2016 | 15:09
Leđa te bole? MBP 13" mid 2010 skupa s punjačem nema ni 2,5 kg. MBA 13" s punjačem je nešto preko 1,5kg. Razlika je malo manje od 1kg. Normalan čovjek ne može pouzdano ocijeniti da li na leđima ima kilu i pol ili dvije i pol, a pogotovo ne da li ima 3 ili 4 kile (što je pretpostavljam i kod tebe slučaj, jer uz laptop imaš još i nekih papira, bilježnica, knjiga...). Dakle, ako te stvarno leđa bole zbog Macbooka, bolit će te i zbog MBA. Ergo, ako imaš viška novca koji te svrbi u džepu, daj ga meni , jer ti je stari laptop sigurno dobar za to što si navela da radiš.
14.09.2016 | 15:36
> Normalan čovjek ne može pouzdano ocijeniti da li na leđima ima kilu i pol ili dvije i pol, a pogotovo ne da li ima 3 ili 4 kile…

Mi koje boli kičma nismo normalni pa bih to odmah presjekao na početku (pun intended i tako to).

Ja imam Air 13" i njegova glavna prednost je da je lagan. Punjač nikad ne nosim jer ga osjetim.

Ruksak sam po sebi, plus nešto papira unutra, punjač za iPhone, USB to Ethernet, sunčane naočale, penkala i još par sitnica zbrojeno zajedno imaju oko kilu. Ovo se ne da izbjeći. Probao sam naći lakše ruksake ali ako ima bilo kakvu protekciju za laptop onda je i mesnat pa samim tim ima određenu masu.

E sad, plot twist. Zapravo, imam dva Aira i tu i tamo, jednom u 3-4 mjeseca iz ovog ili onog razloga stavim ih oba u ruksak i to je kao da sam uzeo vreču krumpira, toliko osjetim razliku. Između 1,3 kg i 2,6 kg je ko nebo i zemlja. I odmah se sjetim da sam prije 5-6 godina nosio okolo bijeli iBook, PowerBook G4 ili crni MacBook koji su bili oko 2,5 kile. Danas su mi oni teški ko vrag.

Vjerujem da mnogim ljudima to nije razumljivo, ali iz osobnog iskustva znam koliko je svaki gram natovaren na leđa važan.
14.09.2016 | 17:58
Slazem se, ja poprilicno kuzim razliku.

Je li bi preporucili MB ili Air?
14.09.2016 | 18:04
Za ovo što ti treba Air je OK.
14.09.2016 | 18:13
lucija kaže:
Slazem se, ja poprilicno kuzim razliku.

Je li bi preporucili MB ili Air?

No pa ako tako poprilično kužiš razliku, u što i dalje sumnjam, ali eto, ako si takvog stava, zašto onda uopće postavljaš to pitanje? Kupi Air.

Ako ga želiš spajati na vanjski monitor, moraš si kupiti thunderbolt na (što već monitor traži) adapter.

Stari MB kojeg imaš je vrlo upotrebljiv svakom kome nije pretežak. Ako ti treba novac, prodaj ga. Ako ti nije nužan, čuvaj ga jer, kako veli Žabac, ne možeš dobiti toliko kolika mu je uporabna vrijednost.
14.09.2016 | 18:14
A propos toga da li kužite ili ne kužite razliku, naravno da svatko kuži razliku ako stavi na leđa ruksak s jednim, pa s drugim laptopom. Ali napravite eksperiment. NE gledajte, nego neka vam netko drugi stavi ovaj ili onaj laptop u ruksak, pa ga stavite na leđa ujutro na izlasku iz kuće i onda sami sebi recite što je u ruksaku. Pa provjerite da li zaista kužite.
14.09.2016 | 19:09
@smayoo, sit gladnom ne vjeruje. Valjda je i s grbačom. Ako nekoga boli i ne ide, onda oni relativno zdravi to ne razumiju.
Skinuo sam 6gk preko ljeta i sad imam 108kg. Ja mogu nositi i starog Compaqa koji ima 5kg žive vage.
14.09.2016 | 19:26
Imam discus herniu od 1990. godine. Na dva diska. L4/L5 i L5/S1. Nek mi nitko ne priča o tome kako bole leđa/kičma.
14.09.2016 | 19:42
Dobro je dok bole samo leđa/kičma, ali kad krene preko kuka u nogu...
14.09.2016 | 19:45
Što je ovo, Jeremija i Debeli šef?
14.09.2016 | 20:19
14.09.2016 | 20:20
DA se priključim raspravi, mene boli qujac. Je li se to računa isto?
14.09.2016 | 20:51
sef-jeremija.png

Nemojte zamjeriti, trenutak inspiracije i malo viška vremena.
14.09.2016 | 20:56
Koji je to font? Mislim onaj u oblacicu?
14.09.2016 | 21:12
zabac kaže:
Koji je to font? Mislim onaj u oblacicu?

A jedini koji sam našao u ćumezu svojih fontova da je prikladan. Kaže "Suplexmentary Comic NC Regular". Nema domaće znakove kao što se vidi...
14.09.2016 | 21:49
Riba kaže:
Nemojte zamjeriti, trenutak inspiracije i malo viška vremena.

Pre-andfakin-JAKOOOOOOOO!!!!
14.09.2016 | 22:07
Moj novi desktop.

(Ok, reza je za Mac iz 1984. ali ako dobijemo veću...)
15.09.2016 | 07:21

Riba, imaš karmu
15.09.2016 | 11:52
Osobno bi preporučio Air za ove potrebe. Imam 11" i što se tiče mogućnosti/prenosivosti mislim da će to biti čisti win win.

@Riba - vrh, nemam što drugo reči.
15.09.2016 | 14:57
rusty.png

15.09.2016 | 15:00
Krenulo te.
15.09.2016 | 17:58
IgorD kaže:
> Normalan čovjek ne može pouzdano ocijeniti da li na leđima ima kilu i pol ili dvije i pol, a pogotovo ne da li ima 3 ili 4 kile…

Mi koje boli kičma nismo normalni pa bih to odmah presjekao na početku (pun intended i tako to).

Ja imam Air 13" i njegova glavna prednost je da je lagan. Punjač nikad ne nosim jer ga osjetim.

Ruksak sam po sebi, plus nešto papira unutra, punjač za iPhone, USB to Ethernet, sunčane naočale, penkala i još par sitnica zbrojeno zajedno imaju oko kilu. Ovo se ne da izbjeći. Probao sam naći lakše ruksake ali ako ima bilo kakvu protekciju za laptop onda je i mesnat pa samim tim ima određenu masu.

E sad, plot twist. Zapravo, imam dva Aira i tu i tamo, jednom u 3-4 mjeseca iz ovog ili onog razloga stavim ih oba u ruksak i to je kao da sam uzeo vreču krumpira, toliko osjetim razliku. Između 1,3 kg i 2,6 kg je ko nebo i zemlja. I odmah se sjetim da sam prije 5-6 godina nosio okolo bijeli iBook, PowerBook G4 ili crni MacBook koji su bili oko 2,5 kile. Danas su mi oni teški ko vrag.

Vjerujem da mnogim ljudima to nije razumljivo, ali iz osobnog iskustva znam koliko je svaki gram natovaren na leđa važan.

Ja svoj air 13" nosim u ruci,( do 500m) puno mi je lakši od čekića od dvije kile koji ponekad upotrebljavam na poslu
Lako je Ribi krenuti, kad mu mačak suflira
15.09.2016 | 21:56
Jebote koji filozofi.... Smayoo ovdje prvenstveno mislim na tebe.
@lucija pristojno postavlja pitanje i ti kao admin/moderator, što već, posprdno joj odgovaraš. Pravo akademsko ponašanje.... seljaštvo i kompleksi na uber....

@lucija: koliko vidim, ispravi me ukoliko griješim, postavljaš pitanje za odabir između Macbooka (ne Macbook Pro?) ili Aira? Ukoliko je to u pitanju moj glas ide za Macbook. Nedavno sam bio u sličnoj dilemi i odlučio se za Macbook poradi sljedećeg:
- autonomija (baterija) + mogućnost punjenja s baterije
- ekran
- dimenzije i težina

Eto
15.09.2016 | 23:08
papittovenga kaže:
Jebote koji filozofi.... Smayoo ovdje prvenstveno mislim na tebe.
@lucija pristojno postavlja pitanje i ti kao admin/moderator, što već, posprdno joj odgovaraš. Pravo akademsko ponašanje.... seljaštvo i kompleksi na uber....

Morao sam. Znao sam da će ti biti drago da ne budeš sam u tom klubu. Jer, eto, ti si joj odgovorio isto što i ja, samo što si posprdnost okrenuo prema meni. It's OK. Osjećaš li se bolje sada?
16.09.2016 | 06:52
u jednom trenutku sam i razmišljao imati monokl, ali je problem što sam ćorav na oba oka
16.09.2016 | 06:56
Hmm da temeljem ovoga što je @papottovenga rekao možda bi i ja razmislio uzeti Macbook a ne Air, ako nije MBP u pitanju. Ja sam iz prvog pitanja shvatio da je MBP vs Air u igri pošto se mbp spominjao, ali da sada moram birati vjerojatno bi išao na space grey Macbook (dakle ovaj sa USBC portom) i to prvenstveno jer na njemu ne bi radio ništa više ni manje nego na Airu, a boja i ova nova tipkovnica su mi prejaki. Ostalo je manje više tu negdje.

my2c
16.09.2016 | 09:58
Aha, sorry, onaj minimalni MB... Potpuno sam krivo shvatio Lucijin post, ispričavam se. Taj Macbook je meni skroz izvan domene normalnih laptopa (to je zapravo smartphone u kućištu laptopa) pa ga se nikad ni ne sjetim da uopće postoji.
Da, za te potrebe bi možda i on valjao, jedino nisam siguran za Matlab. To jest, osnovni Matlab nema zašto ne bi radio. Ovisi koliko i kojih biblioteka i dodataka treba koristiti.
16.09.2016 | 09:59
rusty kaže:
u jednom trenutku sam i razmišljao imati monokl, ali je problem što sam ćorav na oba oka

Nema frke. Nosi dva monokla!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 20 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.47 Seconds

Provided by iJoomla SEO