20.11.2016 | 11:47
Korisitm 3,1 doma i na poslu. Na poslu je vezan na 2 x Cinema 30", ima SSD, diskove "do vrha" i generalno to je pravi "radni konj". Moj ima 8 godina i radi 365 dana u godini i nikada problem izuzev što tu i tamo rikne koji ECC RAM (a često to niti ne primjetiš jer je pametan, pa ga samo isključi i radi dalje) ili ako ode grafička nakon 6-7 godina stalnog rada (a tamo je često pak dovoljno zamijeniti termalnu pastu na GPU). Mnogo takvih kvarova se može spriječiti uz SMC kontrolu hlađenja, pa se sustavu naloži da hladi jedno 20% bolje od tvorničkog i onda nikada problema.
Cijela ta Mac Pro tower serija je, po mojem mišljenju, najbolje što je Apple napravio od stolnog hardvera ikada. Ako možeš birati između 4,1 i 3,1, svakako uzmi 4,1 bez obzira na slabiju grafičku. Taj dio ćeš lako kupiti kasnije, a taj prastari XT2600, iako je spor za igre i 3D vrlo uredno obavlja uredske poslove, čak i na dva velika ekrana paralelno on radi ok.
Ako se ipak odlučiš za 3,1, to što je formalno "obsolete" nije neka drama jer se radi o tome da je Apple samo bezobrazno u plisti podržanih strojeva njega uklonio (kao zbog starih grafičkih), a inače hardver sasvim lijepo radi na zadnjem OS-u ako se to hakne. Što se tiče starijih serija 1,1 i 2,1, tamo je malo zeznutije jer Apple nije napisao bootloader za 64-bita, pa su hakeri morali sami, ali to je sređeno, pa čak i takvi strojevi danas uredno rade na sustavima sve do El Capitana. Oni ne mogu dalje od toga zbog SSE4 seta instrukcija koje je OS počeo koristiti od Sierre nadalje, ali spomenuti 3,1 nema taj problem, Xeoni u njemu to podržavaju.
Super stvar kod Mac Pro je i što se SSD na njega može staviti ne putem SATA sabirnice, nego direktno u PCI slot, a onda to doslovno leti kao na novom Mac Pro valjku. Isto tako je moguće dodati razne nove portove putem PCI kartica (USB 3.0, eSATA). Stroj super radi i kao server, prijatelju sam složio jedan s 2 x 5TB diskova u RAID-u (softverski) i pokazalo se odlično.
Za grafičke se lako snađeš putem oglasa ili kupiš on-line, a ako nisi razmažen i možeš živjeti bez boot screena, onda ti direktno radi niz vulgaris PC kartica iz lokalne trgovine, samo moraš pametno odabrati. Ja npr. već godinama koristim Radeon HD 7970 s 3GB VRAM-a i stvar rastura. Ako iz nekog razloga treba boot screen, lako se vrati originalna grafička unutra i odradi što se mora.