Mac Pro 2010 5.1 više ne boota :(
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Pro 2010 5.1 više ne boota :(

16.05.2017 | 20:01
Danas ujutro nakon paljenja Mac pro više ne boota. Već je u loopu kod startup chime sounda.
Tipkovnica i miš se ne spoje (ne zasvjetli im LEDica)
Display isto ne prima nikakav signal.

Probao sam maknut rame, probao samo sa ramom u prva dva slota, maknut HDD, maknut PCI SSD i optički drive. No i dalje isto.

Ima li netko ideju u čem bi mogao biti problem?
Prije nego me ogule u servisu. :/

16.05.2017 | 21:43
Da li se pojavi ikakva slika? Ako ne, vjerojatno je grafička.
16.05.2017 | 22:37
smayoo kaže:
Da li se pojavi ikakva slika? Ako ne, vjerojatno je grafička.

Uopće ne dođe do momenta kada se inače pali monitor. To bude 2-3 sekunde nakon startup chimea.

Prvi puta kada sam ga otvorio svjetlila je lampica pokraj ram slota 1. Odmah sam sve rame izvadio i probao jedan po jedan. Nakon toga error ledica ne svjetli.
17.05.2017 | 00:23
Tesko te masine krepavaju. Ja bih isto posumnjao u najlabilniju komponentu ikad u MacPro-ovima - graficku. Stavi neku prosjecnu PC graficku pa vidi boota li s njom. Ne budes imao slike na ekranu, ali barem ces znati boota li komp ili je nesto zesce riknulo.
17.05.2017 | 12:33
^SuperUnknown^ kaže:
Tesko te masine krepavaju. Ja bih isto posumnjao u najlabilniju komponentu ikad u MacPro-ovima - graficku. Stavi neku prosjecnu PC graficku pa vidi boota li s njom. Ne budes imao slike na ekranu, ali barem ces znati boota li komp ili je nesto zesce riknulo.

Nažalost (ili na sreću) ne znam nikoga tko ima PC, a i ja sam jedini uekipi koji jos posjeduje boxy mac pro.

Probat ću samo bez graficke al imam dojam da to nije predviđeno da radi sam tak.
17.05.2017 | 12:50
Jednom davno sam uspio zbutati Powermaca dual G5 bez graficke, digao je OS i sve, moglo mu se cak pristupiti preko VNC-a. Ne znam doduse bi li to upalilo i sa MacPro-om
17.05.2017 | 20:48
Update.

Izvadio grafičku i onda više ne proizvodi chime loop, ali bez grafičke svjetle ledice pokraj dva ram slota.
17.05.2017 | 22:05
Jel se digao OS? Probaj pojacavati zvuk na tipkovnici pa vidi cuje li se signal...
18.05.2017 | 01:00
Ako nemaš sliku (ikakvu) grafička je. To što su ti svjetlile LED-ice kraj nekih RAM slotova nema veze s bootanjem (osim ako stroj baš ne može složiti nikakav upotrebljiv memorijski par) jer je Mac Pro tako složen da neispravan RAM isključi i ignorira i radi s onim što ima.

Imaš na matičnoj ploči i drugi skriveni set LED-ica s kojima se provjeravaju finese tipa sabirnica itd... pogledaj za 5,1 gdje je to (ako imaju stariji, vjerujem da ima i 5,1). Pritisneš jednu tipkicu i on napravi test. No, sve to ima smisla tek kada dobiješ sliku. Ako napravi startup-chime, slika se mora pojaviti ako imaš Macovu grafičku. BTW, koja je grafička unutra?

Generalno, ti strojevi su super-pouzdani, ako krepaju, krepaju jer ih je netko silovao (npr. grafičkom koja vuče previše struje), a u većini slučajeva se sve svodi na RAM/grafičku ili napajanje.

Sretno i javi što je bilo!
18.05.2017 | 09:57
zdpasaric kaže:
Ako nemaš sliku (ikakvu) grafička je. To što su ti svjetlile LED-ice kraj nekih RAM slotova nema veze s bootanjem (osim ako stroj baš ne može složiti nikakav upotrebljiv memorijski par) jer je Mac Pro tako složen da neispravan RAM isključi i ignorira i radi s onim što ima.

Imaš na matičnoj ploči i drugi skriveni set LED-ica s kojima se provjeravaju finese tipa sabirnica itd... pogledaj za 5,1 gdje je to (ako imaju stariji, vjerujem da ima i 5,1). Pritisneš jednu tipkicu i on napravi test. No, sve to ima smisla tek kada dobiješ sliku. Ako napravi startup-chime, slika se mora pojaviti ako imaš Macovu grafičku. BTW, koja je grafička unutra?

Generalno, ti strojevi su super-pouzdani, ako krepaju, krepaju jer ih je netko silovao (npr. grafičkom koja vuče previše struje), a u većini slučajeva se sve svodi na RAM/grafičku ili napajanje.

Sretno i javi što je bilo!

Što se ram ledica tiče, bacio sam sumnju da je možda logic board pobrkala logiku.
Startup chime vrti u loop ako je grafička unutra, kada je izvadim chime bude samo jednom. Pa sam pretpostavio da bi se mogao u tom slucaju bootati.

Probao sam videjti da li će se pojaviti na mreži, ali nije.

Unutra je standardna ATI radeon hd 5770 1gb

@^SuperUnknown^ Tipkovnica se ne spaja na bluetooth, a žičanu nemam.

I btw. iStyle servis me odbio jer je MacPro 2010 vintage stroj tako da idem u iKliniku.

Hvala svima na supportu.
18.05.2017 | 10:07
Pa kupi žičanu tipkovnicu. Bilo koja za PC radi. Samo za pojačaj - stišaj moraš koristiti Fn + F-tipke (obratno nego s apple tipkovnicom).
18.05.2017 | 14:54
Probaj naci negdje nVidia GTX 6xx seriju, recimo ja imam na poslu GTX 660 koja je nativno podrzana u novijim OS-ovima, tako da slika radi i bez nVidia drivera... ako je do graficke, trebalo bi proraditi sve.
24.05.2017 | 13:11
Bila je grafička. Stavio sam ispravnu radeon hd 5770 1gb. Stroj se boota i radi sve kao i prije.

Kad sam već u situciji da moram mjenjati, razmišljam o Nvidiji jer će mi dobro doći CUDA za povremeno korištenje aftera na tom stroju.
Tak sam sada primjetio da rade i PC Nvidije koje nisu flashane za mac.

Mislite li da bi ova moglo funkcionirati?
www.evga.com/articles/00872/EVGA-GeForce-GTX-980-970/#2982
24.05.2017 | 13:17
Apsolutno ce funkcionirati... imam flashanu GTX 980 u jednom i ne-flashanu GTX 970 u drugom MacProu i sve radi super. Kod ne-flashanih je bitno samo instalirati nVidia driver prije nego ubacis graficku u komp. I neces imati boot screenove te ce ti driveri prestati raditi prilikom updatea OS-a, znaci da neces imati slike u OS-u. Ali to se rijesi ili remote desktop loginom na komp pa instalacijom novih drivera ili nekom starijom grafickom za koju ne trebaju driveri (GT 120, GTX 660...). I trebat ce ti dva 6 pinska kabela za dodatno napajanje (ako ih nemas na eBayu se nadju povoljno).
24.05.2017 | 13:24
btw.. da li bi ne flashana gtx 660 radila nativno na el capitanu ???
24.05.2017 | 13:46
Meni radi
24.05.2017 | 14:01
znaci gtx 660, nvidia driveri i to je to budem i tu varijantu probao... hvala na odgovoru
24.05.2017 | 14:27
Da, cak ti ni ne trebaju driveri. Ja nisam skuzio nikakvu razliku izmedju stock Apple i nVidia drivera CUDA-u instaliraj eventualno, ako koristis CUDA aplikacije. Jedino, boot screenove ne budes imao, za to je potrebno flashati.
24.05.2017 | 22:06
ovu 660 mogu flashati bez problema.. problem mi je bila radeonka r9 270x koju sam uspio natjerati da radi na yosemite.. ali cim sam podigao sistem na "kapetana" vratilo se na staro..radeon 7xxx hd...
25.05.2017 | 07:28
Dvije graficke ne egzistiraju u kompu? Jedna stara koja je dosla s kompom i jedna nova koja nema boot ekran?
25.05.2017 | 11:44
zabac kaže:
Dvije graficke ne egzistiraju u kompu? Jedna stara koja je dosla s kompom i jedna nova koja nema boot ekran?

s kompom je dosla pc graficka pa sam nekako uspio editirati kextove i yosemitie je uredno prepoznao radeon r9, prije "prtljanja" po kextovima u sistem preferences yosemite je graficku prepoznao kao radeon hd 7xxx i to je to... nakon sto sam se pozabavio flashanjem (ocito sam to traljavo odradio) radeon je bio prepoznat ispravno... e sad, posto mi se vise ne da zafrkavat si tim jer kako stvari stoje imam filing da cu nesto gadno zeznut.. planiram taj radeon frknut vanka i stavit nvidiu 660 gtx koja skuplja prasinu... dakle radi se o pc grafickim karticama....samo kako je korisnik "superunknown" rekao... 660 je "prijateljski" nastrojenija spram mac os-a nego radeon... sa radeonima je zafrkancija i to overkill !!! i da, jedna graficka bi bila u kompu... nikako dvije !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO