Problem sa startanjem SSD u MBP early 2011
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem sa startanjem SSD u MBP early 2011

22.05.2017 | 21:53
Vjerujem kako je problem sa SSD pa sam zato pokrenuo temu u Harware forumu. Ako admini misle kako je to ipak tema za neki drugi forum molim da je prebace.
--------------
Specifikacija
MBP early 2011 sa SSD i 16GB RAM. Na mjestu superdrivea je 1TB HDD.
--------------
Pokušati ću prikazati problem što konciznije kao i postupke koje sam napravio i pokušao za sada bezuspješno riješiti problem.

Prilikom startanja pojavljuje se znak zabrane

IMG_1775.jpg

Resetiram PRAM, restartam ali bez promjene, startam u verbos modu i dobijem slijedeće

IMG_1773.jpg

Ista stvar se dobije i kada se starta u Safe modu. Provjeravam da li uopće vidi disk i vidi ga

IMG_1776.jpg

Ali ne primjećujem više recovery disk. Pokrećem internet recovery i startam sa njega disk utility ali bez rezultata.

Vadim disk iz računala i spajam ga putem SATA adapter konektora te startam računalo držeči option tipku kako bi dobio startup manager. Disk se prikazuje i uredno starta sa njega. Prikazuje sve vanjske diskove (Time mashine) ali ne i drugi unutarnji disk. Ukoliko želim mogu startati sa drugog unutarnjeg diska koji se nalazi na poziciji superdrivea ali onda nemam funckonalnost svih aplikacija koje se nalaze na SSD.

IMG_1783.jpg

Koristeći disk utility brišem disk i radim restore sa Time machina. Bez uspjeha. Nalazim instalacijski 10.10.3 USB i sa njega pokrećem disk utility.

Prilikom pokretanja repair disk opcije za particiju dobijem slijedeću informaciju.

IMG_1806.jpg

Dok pokretanjem iste opcije na disku dobijem slijedeće:

IMG_1807.jpg

Nekako u isto vrijeme otišao mi je i disk iz Time mashina koji ću probati kod nekoga sa disk warriorom vratiti u život. Čini mi se da je problem počeo nakon nadogradnje sa 10.8.5 na 10.10 kada mi se često počelo dešavati da nisam mogao izbaciti TIme mashine već sam morao restartirati finder.
Čak i ako ovo nema veze sa problemom jedino je što mi pada na pamet. Uređaj rijetko gasim ili restartiram.

Svaka ideja za pokušaj rješenja problema je dobrodošla.
22.05.2017 | 23:20
Ping kaže:
Vadim disk iz računala i spajam ga putem SATA adapter konektora te startam računalo držeči option tipku kako bi dobio startup manager. Disk se prikazuje i uredno starta sa njega.

Dakle, disk jest ispravan, kao što su ti pokazali i testovi koje si izvrtio.

Prikazuje sve vanjske diskove (Time mashine) ali ne i drugi unutarnji disk. Ukoliko želim mogu startati sa drugog unutarnjeg diska koji se nalazi na poziciji superdrivea ali onda nemam funckonalnost svih aplikacija koje se nalaze na SSD.

Ovo nisam shvatio. Držiš option, prikazuje ti SSD kojeg si izvadio i spojio na USB preko SATA adaptera, prikazuje ti sve ostale vanjske diskove, NE prikazuje ti drugi unutarnji disk, ALI MOŽEŠ startati s njega? Kako? Kako ga odabereš za start, ako ti ga ne prikazuje?

Sve skupa, ako si točno opisao problem i ako sam ja tvoje riječi dobro shvatio, rekao bih da ti je crkao SATA kanal na matičnoj ploči, ili pak da imaš problem sa SATA kablićem koji ti spaja SSD s matičnom pločom.

1. Probaj spojiti SSD na mjesto unutarnjeg HDD-a (tj. superdrivea). Što se događa?
2. Probaj (ne znam da li konektori odgovaraju) provizorno iskoristiti kabel od superdrivea pa spojiti SSD na njegov kanal (neće se moći montirati jer flat kabel nije formiran za to mjesto, ali za probu će valjati ako konektori odgovaraju
23.05.2017 | 05:57
Ovo nisam shvatio. Držiš option, prikazuje ti SSD kojeg si izvadio i spojio na USB preko SATA adaptera, prikazuje ti sve ostale vanjske diskove, NE prikazuje ti drugi unutarnji disk, ALI MOŽEŠ startati s njega? Kako? Kako ga odabereš za start, ako ti ga ne prikazuje?

Kada startam Startup manager vidim sve diskove koii su spojeni. Vanjske i unutarnje. Ukoliko startam sa SSD kojeg sam spojio putem SATA adaptera, nakon startanja ne prikazuje se unutarnji disk niti u disk utility.
23.05.2017 | 07:25
To si vjerojatno nešto zabrljavio kod reinstalacije OS-a na taj SSD. Ako startup manager vidi taj drugi unutarnji disk i boota s s njega, taj SATA kanal je pouzdano u redu. Onaj primarni je problematičan. Probaj ove dvije stvari koje sam ti napisao.
23.05.2017 | 07:47
Stavljen je drugi sata HDD na mjesto SSD i uređaj se startao sa njega. To bi značilo da nije SATA kabel. Ono što me sada buni je slijedeće: izbrisao sam SSD, nisam instalirao OS već sam preko Time machina povukao backup. Da li bi to značilo kako mi je i TIme mashine korumpiran? Koje alate mogu koristiti za provjeru diska odnosno matične ploče i konektora?
Od svih opcija još mi je samo ostalo staviti SSD na mjesto superdrive i probati bootati sa njega te reinstalacija OS. Ako nakon reinstalacije starta tek ću onda probati povući podatke sa Time machinom. Ovo je radni stroj a svaka operacija zahtijeva najmanje 45-60 min pa nemam baš toliko vremena osim popodne/navečer. Probam pa javim.
23.05.2017 | 08:59
Reinstalacija OSa nema baš nikakvog smisla.
Ako drugi HDD radi na tom mjestu, onda si možda samo imao loše uštekan konektor. Jesi probao vratiti SSD na njegovo staro mjesto pa probati da li radi (iako prije nije radilo)?
Nisam shvatio zašto je TM korumpiran? Ako ti restore s njega ne daje očekivano ponašanje kompa, možda da probaš nekoliko vremenskih točaka unatrag?
23.05.2017 | 11:40
Ja sam imao isto problem sa Fusion driveom na mac miniju. Jedan disk zafrkava i zezne cijeli OS ako ne stigneš reagirati na vrijeme. Neznam kako je kod tebe složeno, ali je ili disk ili kablovi/konekcija najvjerovatnije.Poslušaj smayooa! Stavio sam jedan SSD (500GB) i za sada je OK.
23.05.2017 | 22:13
Uglavnom probao sam mislim sve što se da probati i došao do rješenja. U ovom trenutku radi pa ćemo vidjeti sutra kakva je situacija. Riješio sam tako da sam putem disk utility izbrisao i formatirao disk. Uzeo stick sa 10.10.3 i instalirao čisti OS. Kada me je pitao za time machine, preskočio sam tu opciju i startao kao potpuno novo računalo. Disk se je podignuo i nakon toga je restartiran. Poslije restarta sam odabrao opciju migration assistent i prebacio sve sa Time machine. (Ovo sam napravio jer sam već prije probao izbrisati disk, prilikom startanja odabrati recovery iz njega opciju Recover form Time machine, a to nije riješilo problem.) Trenutno je na njemu sve kako je i bilo. Ono što mi je interesantno a nisam tome odmah pridavao puno pažnje je da se svaki put kada se priključi Time machine disk pojavi poruka kako računalo ne može prepoznati disk te daje opcije erase ili ignore. Nakon što to ignoriram ikona diska postaje zelena i Time mashine radi svoje redovne backupe.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 17 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Riba, saint, VanjusOS, zoranowsky, Anonimci (435)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.59 Seconds

Provided by iJoomla SEO