Koji Macbook Air kupiti?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji Macbook Air kupiti?

26.01.2018 | 00:34
Molim vas pomoć u dilemi: MBA C2D ili i5?

Cura bi uzela laptop. Stalno ga nosi okolo pa mi se čini MBA kao najbolji izbor zbog veličine/težine. Doma ga može spojiti na monitor kada bi joj trebao veći ekran.
Namjena: web, filmovi, office, ponekad nešto malo grafike (jednostavniji PS zahvati).

Gledam modele 2010.-2013. pa me zanima koja je defakto razlika, u navedenom kontekstu, pošto su ti noviji ograničeni po pitanju nadogradnje.
Ima li potrebe uzimati nešto stariji model (2010/11) koji se može nadograditi ili je bolje uzeti noviji model (2012/13) koji se ne može nadograditi?
26.01.2018 | 06:22
Uzmi noviji s i5 jer to nikad ne bude nadogradivo. 4GB RAM-a bude OK ali ne mozde za zadnji OSX.
C2D - ide mu 8 godina, ne mislis kako je to dosta staro, ne bude ti YT sve vrtio, zahtjevne filmove isto ne, PS bude trebao biti stariji (CS2 mozda).
Kolika je razlika u cijeni da se vazes?
26.01.2018 | 08:20
@zabac
MBA laite 2013 i5,4GB rama,High sierra ne da leti vec ne mogu da vjerujem da tako malo gxxxo moze dobro raditi

Finn,C2D zaboravi.Slazem se sa zabcem,To je bas prestaro i presporo za bilo sta
26.01.2018 | 08:50
Evo osobno imam Air mid 2011 (i5) sa 4GB rama i 128SSDa. To sa aktualnim OSom radi kao zmaj. Za ove taskove koje si naveo ovakav stroj će raditi bez problema.
26.01.2018 | 10:33
Slažem se sa gore napisanim. Jedino mislim da nečeš moći gledati UHD video, pa ako ti to nije bitno, ova kombinacija sa i5 i 4GB RAM je super.

Ja imam mid 2011 (i5) ali sa 2 GB RAM-a i odrađuje sve što si gore napisao, ali osjeti se grijanje i usporavanje ako sve to odjednom radiš (npr. otvoren Viber, Whatsapp, excel i Safari) - manjak RAM-a, ali 4GB to rješava.
26.01.2018 | 11:17
rusty kaže:
Evo osobno imam Air mid 2011 (i5) sa 4GB rama i 128SSDa. To sa aktualnim OSom radi kao zmaj. Za ove taskove koje si naveo ovakav stroj će raditi bez problema.

Ja imam isti model kao i @rusty i mogu potvrditi njegove riječi. No, treba pripaziti na jedan problem tog modela, a taj je da se na njemu ne može gledati Netflix (ako joj je to važno).
  • Dijete
  • Posjetitelj
26.01.2018 | 12:13
rusty kaže:
na njemu ne može gledati Netflix (ako joj je to važno).

Kaj fakat?

Zasto?
26.01.2018 | 12:23
Neki pripisuju problematiku Silverlightu (Microsoft) koji pojede CPU pa ne vrti NFlix u HD-u. Ovdje je neki "work-a-round": discussions.apple.com/thread/2722940
26.01.2018 | 13:06
Dijete kaže:
rusty kaže:
na njemu ne može gledati Netflix (ako joj je to važno).

Kaj fakat?

Zasto?

Snaga Aira je dovoljna, no javlja HDCP error (High-bandwidth Digital Content Protection). Radi par minuta pa javi grešku i ne može se nastaviti gledanje.
26.01.2018 | 15:40
hvala vam na odgovorima.

cijene su podjednake, zato sam mislio da je bolje uzeti C2D model pa ga se može poslije nadograditi.
dakle, treba ipak gledati novije i5 modele, bez obzira što su "zavareni"?
26.01.2018 | 15:42
ima jedan koji mi se sviđa, ali kaže sljedeće:
"Baterija prikazuje status "Service Battery" ali funkcionira odlično - bez primjetne degradacije."

je li to sigurno ili će tu bateriju trebati promijeniti (vrlo brzo/odmah)?

specifikacije su:
MacBook Air 13" Mid 2012
1,8 GHz Intel Core i5
4GB 1600 MHz DDR
128 GB SSD
26.01.2018 | 15:55
Da, bateriju bude trebalo mijenjati. Opasnost je jedino napuhavanje iste. Ako i kapacitet padne a baterija se ne napuhne, samo bude kraća autonomija.
26.01.2018 | 16:00
koliko dođe nova baterija i isplati li se uzimati zamjenske?
26.01.2018 | 18:13
Mene je preko ifixit EU baterija za 2011 koju sam nedavno mijenjao izašla 99€ sa dostavom. Stroj radi kao i prije 7 godina. Odlična investicija, jednostavno nepoderivo.

Čak mi se dok sam čekao bateriju malo i napuhao macbook, ali dok sam ga otvorio momentalno se sve ispravilo i ništa nije puklo, ostalo savijeno ili nešto slično. Jednostavno strava, isto kao i HP plastika
26.01.2018 | 19:27
gdje i kako mogu preko serijskog broja saznati detalje o modelu?
  • Dijete
  • Posjetitelj
26.01.2018 | 19:30
Yonkis kaže:
Silverlightu

Da, zaboravih da je i netflix na SL... grrrrr
Hvala.
26.01.2018 | 19:39
Finn kaže:
gdje i kako mogu preko serijskog broja saznati detalje o modelu?

everymac.com/ultimate-mac-lookup/
26.01.2018 | 19:44
hvala
26.01.2018 | 19:55
možete li mi još nešto usput reći? tražim tipkovnicu pa tip prodaje alu hr žičanu, ali kaže da ne zna je li ispravna jer nema Maca, a kad ju spoji na Win ne radi ništa.
je li moguće da je tako ili je to neka muljaža?
26.01.2018 | 20:36
Treba bi raditi bez problema i na PCu koliko ja znam, dakle neispravna je.
26.01.2018 | 21:35
USB tipkovnica vulgaris. Sigurno radi na Windowsima. Ako je ispravna.
09.02.2018 | 17:01
dakle, suzio sam izbor praktički na sljedeća dva modela:

Macbook Air 13" (Mid 2012) / 1.8 GHz i5 / 4 GB RAM / 128 GB SSD / Intel HD Graphics 4000

Macbook Air 13" (Early 2014) / 1.3 GHz i5 / 4 GB RAM / 256 GB SSD / Intel HD Graphics 5000

razlika u cijeni je znatna, ali će mi presuditi razlika u kvaliteti. ako je ona ozbiljna onda bih uzeo skupljega (MB 2014), ali ako mi ta razlika nije presudna onda bih uzeo jeftinijeg. stoga vas molim da mi pomognete razriješiti dilemu.

ono oko čega, zapravo, dvojim je to da bi laptop povremeno bio korišten za Photoshop (fundamentalne stvari, ništa zahtjevno) i prijelome u InDesignu (također ništa pretjerano).
dakle, OS X El Capitan/Sierra/High Sierra + Photoshop + InDesign + Illustrator = ?? (koji od ova dva modela)
09.02.2018 | 17:29
@Finn - koja cijena je za koji model, ako se smije znati? Onda ćemo biti pametniji.
09.02.2018 | 17:56
MBA 2012 - 3.100 kn

MBA 2014 - 3.800 kn
09.02.2018 | 18:02
Niti jedan Mac koji će se koristiti za više od jedne funkcije danas nema smisla kupovati sa samo 128GB SSD-om - ako nije zamjenjiv. To je slijepa ulica, s nekom idućom verzijom macOS-a ostat će toliko malo prostora na njemu, da neće biti upotrebljiv. O čemu pričamo kada danas mobiteli imaju po 256GB...

Jedan kupac me pitao cijenu za MacBook Air 128GB, pa sam mu rekao da ga kupi drugdje, da mu ga ne želim prodati i imati na savjesti. To je kao da nekome prodaš Renalut Clio, ali s tankom od 20 litara.
09.02.2018 | 18:10
ok, hvala na uputi.
10.02.2018 | 17:37
a jesu li ta 4 GB RAM-a dovoljna za navedeno - i u doglednoj budućnosti?
10.02.2018 | 22:59
Ako mene pitaš - ne bih danas kupio niti jedan Mac koji nema barem 8 GB RAM i minimalno 256 GB prostora za pohranu. To je neko dno. Izuzetak može biti nešto polovno za male pare što će se koristiti za uredske poslove.
10.02.2018 | 23:23
ok, hvala
11.02.2018 | 01:25
dpasaric kaže:
Ako mene pitaš - ne bih danas kupio niti jedan Mac koji nema barem 8 GB RAM i minimalno 256 GB prostora za pohranu. To je neko dno. Izuzetak može biti nešto polovno za male pare što će se koristiti za uredske poslove.

Upravo tako. Ja sam uzeo svojima 128/8 macbook air na black friday za 6666kn. Iskljucivo za mail/extranet/mzaba i naravno facebook/googlanje. Sto se tice njihove potrebe i 64 gb bi bilo dovoljno

Ali ni za ove potrebe ne bi prihvatio verziju 128/4 jer 4gb rama jednostavno nije prihvatljivo za mac vise. Minimum bi trebalo uzet na 8 i gotovo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO