28.01.2018 | 18:17
Imam early 2013 retinu, s NVIDIA dodatnom grafičkom. Komp je imao AppleCare, dva mu je puta mijenjan ekran, jednom cijeli logic board zbog grafičke, a nakon trogodišnjeg jamstva (lani) otišli su mu zvučnici (desni) - ali ajde - oni su (par) 300 kuna s rukama pa nije bed.
Ovo da sam plaćao stajalo bi me po 5000 ili 6000 kn, ovisno jeli ekran ili matična.
Baterija se mijenja, SSD isto, ali kada mijenjaš bateriju zamijene ti i tipkovnicu i trackpad jer je sve zaljepljeno, tako nešto. Koliko to košta, pojma ti nemam - nisam mijenjao.
Uglavnom, moj je komp sada ok - ali za jedan Apple laptop stvarno je puno bio na servisima.
Jeli to zbog mene koji uvijek imam problema kupujem li kruh ili kuću, ili do rane generacije - mislim pomalo oboje...
Pouka koju sam sam sebi izvukao, nikada ne uzimati nešto što je novo na tržištu - ovo je druga generacija retine, prva je bila sredina 2012, do moje nisu sredili probleme sa ghostingom ("otiskom" prošle slike na ekranu) pa je ekipa brijala da li je bolji Samsung ili LG ekran unutar retine - ja sam sva tri (prvi s kojim sam kupio komp i dva zamjenska - imao LG, koji je tada slovio za lošiji od dva, koji daje ghosting)...
A za komp dao 23500 kn...
Naravno, ovo je subjektivno iskustvo. Ali je istinito. Tako da pajdo, želiš li retinu - prije 2014. ne gledaj, to ti je moj savjet - a ti kako hoćeš.
Jedino ako ne uzimaš retinu, onda je mid 2012 zadnji i najbolji.