16.02.2018 | 11:57
Pozdrav,
Dakle nedavno sam pisao po vikalici. Kako ne bi spamao otvaram temu.
Samo prvo malo pozadina prije nego se bacim na problem.
Kao student sam preko iPhone zakačio oko na Mac, ali tek nakon što sam počeo raditi sam si kupio prvi Mac na kojem sad pišem. Tada sam ga kupio da zadovoljim svoju radoznalost, jer je dizajnersko remek djelo. Također sam se htio baviti programiranjem, ali od toga ništa.
Radeći u ICT sektoru nakon 4 godine lojalnog rada dobio sam nogu kao tehnički višak. Poslije sam se bavio poduzetništvom i organizirao radionice az djecu. Programiranje i robotika, STEMI područje. Ali to nije bio moj san. Da bi se počeo baviti onime što volim i danas živo od tog rada. A to je YouTube.
Kad sam kupio Mac imao sam par PC i dva iPada. Mac je više skupljao prašinu prve dvije godine nego što sam ga ja koristio.
Kasnije sam ga koristio ali kao sekundarni stroj. Zadnjih dvije godine ga koristim za posao. Od čega je poslije ljeta uglavnom korišten za obradu videa.
Sad na
problem:
Moj Mac se i prije grijao, i fenirao tu i tamo ako gledam film koji se strima. Posebno se grije kad renderira video i radi kompresiju prije uploada na YT.
Nedavno se na bateriji pogasio. Mislio sam da je otišao u sleep. Ali nije, tražio je da ga spojim na punjač. Pomislio sam da je problem s baterijom, ali nije! To je samo prikaz da mora na punjač jer prikaza samo spoji na punjač nema. Na bateriji se pogasio na 40% ili više.
Dakle bateriju sam provjerio i u dobrom je stanju, nema ni toliko ciklusa punjenja jer ga nisam koristio pretjerano u početku njegova vijeka. Znači da je problem pregrijavanje i sustav se štiti tako da se gasi.
Sad kako svaki tjedan nešto montiram i radim. Očito se laptop grije i girje. Naravno ja mu dopuštam da se ohladi i ne držim ga na dekicama i slično. Radim na radnom stolu koji je drveni. Ali sad me sve skupa brine.
Dakle koristim plavi gel iz ledenice da bi ga ohladio. Podmetnem ga ispod i jako dobro ohladi kućište koje postane vrlo vruće. Ako radim po touch padu jagodica me počne boljeti od vrućine.
Radio sam u servisu i znam sve o računalima. Ali za Mac nemam zvjezdasti pet kraka da ga ubiješ. Niti sam ga našao kod nas. Nemam PayPal iz xy komplikacija koje Zaba baca pred mene pa sam od internet kupovine odustao davno.
Računalo bi trebao ispuhati jer se sigurno skupilo prašine. Pastu mislim da ne mogu promijeniti na njemu?
Pa me zanima ako bi se našla dobra duša u Zagrebu da mi posudi dotični alat? Možete poslati PM pa se nađemo na Mac kavi.
Osim problema s grijanjem i malim prostorom na SSDu i iMovie koji duplicira podatke i stvara mi problem "low disk space" na Mac i OSX se ne mogu požaliti. Služili su me 5 godina i još služe besprijekorno!