Macbook Air pitanje i preporuka
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Air pitanje i preporuka

18.10.2018 | 14:22
Uzeo sam MBA 13.3 2015, odlicno ocuvan,kratko koristen.....Sve u svemu prezadovoljan ali uvijek postoji ali

Nakon instalacije Mojave(dosao je sa tim OS-m) imam zauzece diska preko 2GB na container sto mi je nekako previse. Zanima me da li to mogu kako obrisati jer mi je ssd samo 128GB na os mi je otislo oko 12GB. A drugo,neka preporuka za SD karticu i da li ona realno moze funkcionisati kao drugi disk,za podatke....
18.10.2018 | 14:44
Moze. Imam Transcend JetDrive na MBP 13”.
Viri 1/2mm iz kompa. Ne smeta.
18.10.2018 | 15:08
Ili kupiš adapter za micro SD karticu (nešto ovakvo: www.macobserver.com/link/nifty-minidrive-macbook-air/ ) pa koristiš bilo koju mSD karticu ili ih mijenjaš po potrebi.
18.10.2018 | 15:20
Iz osobnog iskustva, memorijske kartice nisu pouzdane. Možda kao neki backup, ali za stalno pisanje i brisanje po njima jednostavno nisu. Kad tad otkažu poslušnost, vanjski HDD je puno jeftinija opcija.
18.10.2018 | 15:27
Ako se ipak odlučiš na SD karticu, možda je za tebe nešto ovakvo:

www.svijet-medija.hr/art/memorijska-kart...-v30-uhs-i-u3/86859#

Bilo što da uzmeš, ne uzimaj ispod UHS speed class 1 - zbog brzine prijenosa podataka.
18.10.2018 | 15:32
Evo i ovdje objašnjenja i dodatni cjenik, tako da imaš okvirnu viziju.

aloalo.hr/blog/sve-sto-trebate-znati-o-microsd-karticama-6/
18.10.2018 | 15:39
Prema tome ni SSD nije pouzdan.
Kvalitetna SD kartica je pouzdana isto kao i SSD.
Štos je da SD kartica ne viri iz računala, a tu je jedino kratki adapter s microSD karticom.
Nifty je skup ako se zbroji i microSD kartica, ali je praktičan.

Naravno, internet i oblk uvijek mogu spasiti stvar.

EDIT:

Malo sam proučio i ispada kako je SSD manje pouzdan od SD kartice.
Kako je pouzdanost SD kartice jako visoka, pa niti pouzdanost SSD-a nije malena
Usporedbe radi (SD vs. SSD)
MTBF
3 000 000 vs. 2 000 000
Broj zapisivanja
100 000 vs 2 000-6 000
SLC vs. MLC
sporija vs. brži
manji kapacitet (1TB) vs. veći kapacitet (60TB)
manji paket vs. veći paket (daleko veći)
manje zagrijavanje vs. veće zagrijavanje (nekima treba i hlađenje)
skuplja vs. jeftiniji
18.10.2018 | 16:39
Meni su riknule sve sd kartice, njih 4 kom, osim jedne a niti jedan ssd, njih 6 kom.

Nađi zamjenu za 128 ssd kad ti uleti koji € viška, na MBA se to još da mijenjati. Stavi 500 ili tera i miran si.
18.10.2018 | 18:57
Ne treba mi. SD kartica služi za temp i download foldere. Znaći, privremeni podatci.
Meni niti jedna SD kartica nije krepala jer sam kupivao kvalutetne kartice.
Sami proizvođaći navode podatke koje sam gore naveo.
Zar misliš da su milioni ljudi koji snimaju i slikaju budale jer kupuju "nesigurne" kartice i na njih stavljaju snimljeni materijal koji vrijedi daleko više nego što se drži na SSD.
Ovdje smo svjedočili kako rade loši i jeftini diskovi.

Kupi poštenu katicu (SanDisk ili Lexar) i to one skuplje i raditi će ti godinama.
18.10.2018 | 22:08
SanDisk mi je i krepao. Ne znam koje su bile ove ostale jer sam ih bacio, možda i SanDisk, možda Toshiba, ali živa je ostala samo Canon. Nije da ju nešto koristim jer sam prestao a u MBA sam ubacio 480 ili tako neki ssd.
31.10.2018 | 16:39
Ne kuzim se toliko u racunala, procesore ect. Pa pitanje oko novog Macbook Aira 2018. Pise da ima i5 procesor, ali citao sam na forumima da je to zapravo samo marketinski trik, da je unutra neki slabiji procesor tipa kakav se stavlja u tablete, mozda cak i slabiji od prethodnog Aira.

Je li novi Air po specifikacijama dostojna zamjena za ulazni model Macbook Proa bez touchbara ili je to i dalje masina primarno za browsanje, kucanje tekstova i ne bas toliko ozbiljan rad? Trenutno imam Macbook Pro Retina 13 i uglavnom mi sluzi za upravo to plus Photoshop i gledanje filmova.

Zanima moze li se na novom Airu po specifikacijama ocekivati izrazito fluodan rad u PS-u ba razini Pro modela. Izuzetno vazna mi je i gluidnost multitaskinga. Dakle, ovvoren browser s 20-ak tabova skoro uvijek, otvoren mail, Slack, neki streaming program tipa Deezer, Photoshop s 10-ak dokumenata te word dokumenti odjednom.

Jel za takav rad i dalje bolja preporuka Pro ili je novi Air dovoljan? Naglasvam da su mi povremena stucanja pri multitaskingu izrazito iritantna.
31.10.2018 | 17:43
Uzmi macbook pro,nafiluj ramom i to je to.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 16 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, divanl, Riba, robee, VanjusOS, Anonimci (567)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.23 Seconds

Provided by iJoomla SEO