05.01.2019 | 21:30
tino1 & Bertone....pa generalno treba samo vodit brigu oko brušenja. Te oštrice su dosta osjetljive, a opet lako obradive al dosta ovisi o tipu čelika koji se kuje. Ima stvarno puno tipova materijala od kojih se rade oštrice, način obrade itd., to je vrsta kulture. Japanski noževi se ne bruse na klasičan način kao što se rade na nama poznatim zapadnim noževima(Dick, Solingen i slično), oni se bruse isključivo na kamenu(prirodnom ili umjetnom) različite granulacije od 400 do 12 000. Ja posjedujem Naniwa kamenje 400, 1000, 8000(za poliranje oštrice), kamen za izravnavanje(obavezan), nagura kamen. Oštrice se bruse pod kutem do nekih 15 stupnjeva, odnosno kako ju je majstor napravio. I svaki tip noža još ima neke posebne dodatne tehnike kod brušenja.
Zvuči komplicirano, al uz nešto truda lako se usvaja jer to ipak nisu jeftini noževi. Ovisno o majstoru koji ih radi i tipu noža, jedan nož lako dosegne i do 5000 USD i oni se u pravilu nose majstoru nazad na brušenje ili ih brusiš sam ako imaš znanja i muda.
Neki chefovi ili hobi kuhari, čak ne žele da ti ih makstor oštri, nego to žele sami. Stvara se neka veza između noža i vlasnika. Ne pitaj me o tome jer je meni na prvu to bilo onako
Al kad japanskim nožem režeš namirnice, onda je to prolaz kao kroz vodu. Dok ne probaš, nemaš pojma!
Kutija šibica je samo ilustracija za veličinu kamenja