04.05.2019 | 12:11
Kada se pojavila 2012 usprkos svim kontraverzama, pljuvanjima, losim recenzijama i savjetima da se preskoci prva generacija ovako radikalno izmjenjenog dizajna, ja sam to racunalo morao kupiti. Ekran je bio brutalan ispred svog vremena, a i racunalo bez pokretnih dijelova se odlicno uklapalo u moj nomadski nacin zivota po svjetskim ratistima.
Uzeo sam tada i7 model sa nadogradjenim ramom (na tada basnoslovno nepotrebnih 16GB) i srednjom grafickom karticom iz ponude (nedonosce 650M).
7 godina je bila moje jedino i primarno racunalo. Sluzila je za SVE. Od gaminga u pustinji, obrade desetaka tisuca fotografija, jako puno video materijala do glavnog uredskog racunala. Zadnje 3 godine je stolno racunalo, jako rijetko ide vani. Kad stoji doma i ne radi nista, bila je i Plex Server dok nisam presao na Infuse
Prezivjela torture pustinjske prasine, vreline na 50+, bacanja torbi po vojnim letovima, seljakanja i sve to podnijela momacki. U Apple Care jamstvu su mi zamijenili cijelu maticnu plocu, jer mi je laptop ispao na aerodromu iz torbe i prestao je raditi card reader.
Baterija je osjetno degradirala, sada drzi nekih sat i po, dva (kao prosjecan PC laptop kad razmislis) i ponekad se cuje jedan ventilator kao da je lezaj stradao. I to samo povremeno kada racunalo nije ravno na stolu, ne mogu upratiti obrazac. Ostalo sve radi bez greske.
I sada 2019, punih 7 godina kasnije kupio sam MBP 2018 i sa Time Machine prebacio podatke. Imam dva stroja, klonirana, jedan pored drugog. Strojevi razmaknuti sa nekoliko generacija izmedju njih.
Onako realno nema wow efekta. Nema onog cudjenja kako sve brzo i tiho radi, kao npr. kada sam prebacio podatke sa starog MBP (tada star 2-3 godine) na novu Retinu Mid 2012. Pa se divio tom racunalu mjesecima, kako je sve puno puno bolje i suvremenije.
Nekako je sada sve isto. U mom svakodnevnom poslovnom radu (otvorena 2 browsera sa 6-7 tabova), Adobe Acrobat, Notes, Calendar, Trello, Things, 2 mail klijenta, nikakva primjetna razlika se ne osjeti. Sve radi isto, sve radi dobro. Novi MBP je odlican i sve je ok, ali zelim reci da se ne osjeti da je proslo 7 godina tehnoloskog razvoja.
Kao da koristis iPhone 4 i sa njega skocis na XS, i umjesto wow kako je ovo cool ti imas onaj meh osjecaj
To je samo jos jedan dokaz koliko je Apple dobro slozio to racunalo tada 2012. kada su se svi cudili i osudili taj dizajn na propast. Vjerojatno pomaze sto sam tada uzeo model sa 16GB pa se i dan danas drzi dobro sa memorijski zahtjevnijim aplikacijama.
Ja vjerujem da ce se u graficki intenzivnijm zadacama ta razlika osjetiti u korist 2018 MBP, nisam ga posteno stigao jos ni probati, tek jucer sam ga dobio ali za uredski rad, stara retina je nivou zadatka i ne bi opravdalo investiciju kupovine novog racunala.
Sto se tice novog racunala tu nemam nekih zamjerki. Kupio sam Silver koji je bio 70-80$ jeftiniji, dobio Space Gray, nez ni sam kako. Kazu da se ovaj tamniji lakse grebe pa sam to htio izbjeci ali kasno mi je sada da mijenjam i vracam. Bacio sam i kutiju. Lijep je u ovoj boji, nema govora.
Tipkovnica je top. Volim taj plitki hod, ali ne volim sto se cuje kad tipkam. Stara je bila besumna i savrsena.
Kupio sam od Kineza neki USB dock za 20-30$ (kartice, USB, HDMI) i radi ko grom tako da portovi nisu neki problem kako sam ocekivao da ce biti. Narucit cu jos jedan isti da imam u torbi.
Sve u svemu vrijeme je bilo da zamijenim laptop, jos uvijek ne znam sto cu sa starim, ali htio sam sa vama podijeliti ovo upgrade iskustvo. Jer radi se o bas velikom vemenskom skoku.
Ukoliko niste graficki ili zahtijevniji korisnik i svodi vam se rad na uredske zadace i surfanje internetom, stare generacije to odradjuju sasvim korektno i nije uopce vrijedno kupovati novi laptop. Pogotovo ne po domacim cijenama.
Mene je ovaj iz USA izasao ispod $2000 (stari sam 2012. platio $2300 jer sam uzeo upgraded model) i ako gledas rok ekploatacije 7 godina, to su stvarno smijesne pare.
Aufff raspisa se ja, ali moram malo vjezbati ovu novu tipkovnicu
Uzivajte ljudi u vikendu ????