Da li se netko bavio zamjenom svih ventilatora u toweru?
Uskoro ću dobiti jedan 5.1 tower pa krećem u nabrijavanje.
Više manje imam informacije šta trpam unutra od CPUa, RAMa, GPU, SSD.......ALI najmanje sam informacija pronašao oko zamjene ventilatora.
Govorim o zamjeni ventilatora sa aftermarket ventilatorima (Noctua, Noisblocker i slični).
Da preduhitrim pitanja zašto bi to radio.......Inače sam pomalo silent freak i volim da mi je mašina ultra low noise.....
Da li su ventilatori plug and play kao i na PCu i da li su konektori isti ili ima razlika?
Raspored žica je isti?
Formati ventilatora standardni?
Ništa nije standardno, sve je tako lijepo složeno da je grijeh to dirati! I Mac Pro je većinu vremena ugodno tih čak i kada ti stoji na stolu 20 cm od uha. Još nisam čuo da je itko to išao dirati, baš nema smisla. Ventilatori su super-kvalitetni, ne zuje niti nakon 10 godina rada i najvećeg su promjera koji stane u kućište.
Ako želiš da je što tiši, napravi drugu stvar - dodaj pasivne hladnjake na RAM i zamjeni aktivni hladnjak na grafičkoj s nečim eventualno tišim. Mada je i to upitno - stvar je sada tako lijepo podešena da kartice koje sustav poznaje (npr. RX 580) potpuno isključe ventilatore dok je stroj u idle radu.
Znam da je tih, u uredu sam radio na 5.1 8 godina. I tamo mi je bio zadovoljavajuć, ali to je u uredu gdje nije potpuna tišina.
Inače sam noćna ptica i doma najčešće radim u kasnijim satima kada je skroz tiho. Još moram vidjeti kako će zvučati u toj situaciji.
Nadao sam se da će biti jednostavnija priča oko ovoga jer danas stvarno ima fantastičnih ultra tihih ventilatora sa odličnim performansama.
Ja sam mijenjao ventilator na Mac Pro stroju i to "Exhaust" (stražnji vent. za ispuh kod procesorske matične). Naravno zamijenio sam ga originalom, jer je starom otišao "ležaj" pa je "zveckao" i to me silno živciralo. Sad se na e-Bayu može naći originalnih korištenih za relativno male novce. Inače stroj je u svakodnevnom radu skoro nečujan, ali kad radiš po noći u potpunoj tišini naravno da se čuje, ali to je za ovakav komp na rubu čujnog. Na grafičkoj (RX 580) se ni ne vrte ventilatori osim ako opteretiš komp. na max.
Imam i profile složene kroz iStat app da malo jače zavrti CPU ventilator iznad Northbridgea, jer se on voli zagrijati na oko 78 stupnjeva pa ga ovaj fino ohladi. Taj ventilator se zove "Booster 1" na dvo-procesorskoj matičnoj i vrtim ga na 2000 okretaja kad radim nešto intenzivnije, a komp je i tada jedva čujan.
Kombinacije s drugim ventilatorima su problem, jer gubiš kontrolu brzine/topline koja je ugrađena u komp i onda imaš kombinacije s ručnim prekidačima za povećanje vrtnje ventilatora, a to je muka. Neki tvrde da su im ti zamjenski novi (Noctua) toliko tihi i pri velikim vrtnjama (mislim da se vrte na 1500 okretaja max.) da im ne smeta gubitak kontrole vrtnje.
Osnova je da su originalni ventilatori 4 pinski PWM (Pulse Width Modulation) i zbog toga se mogu vrtjeti na vrlo niskim okretajima. Originali se tvornički vrte najniže na 500 (donji veliki za upuhivanje i ispuhivanje zraka i gornji kod napajanja) i 600 okretaja (CPU ventilatori), jedino se PCIe ventilator vrti najniže na 800 okretaja. Tada su stvarno super tihi. Kad se i povećaju brzine za nekih 15%-20% i dalje je to daleko od nekog zvuka koji smeta u potpunoj tišini.
Ovdje je video lika koji je zamijenio CPU i PSU ventilatore s Noctua ventilatorima.
Svatko sa svojim stvarima ima pravo raditi što ga je volja, ali ovo meni zvuči kao da ideš Michelangelovog Davida "malo popraviti" gipsom i plastelinom...
Inače sam noćna ptica i doma najčešće radim u kasnijim satima kada je skroz tiho. Još moram vidjeti kako će zvučati u toj situaciji.
Takodjer, a Mac mi je pola metra od uha. I ne smeta me niti najmanje. Zapravo, najvise se cuju diskovi kojih je 6 komada unutra. Tako da, koliko god utisavao ventilatore, diskovi su ti koje ces cuti. Osim ako ih, naravno, ne zamijenis sve sa SSD-ovima ili gasis power managementom
Pogledao sam fan replacement video i.... ne znam, ne bih to nikada napravio. Ovo Appleovo rješenje je baš primjerno i kvalitetno, pogotovo uz super finu kontrolu putem programa kao što su Macs Fan Control ili smcFanControl.
Meni je daleko najglasniji Radeon RX 580 kada ga se optereti do kraja. U normalnom radu se uopće ne čuje, pogledao sam - on baš isključi ventilatore, stoje! Ali kada se digne igra kao Tomb Raider ili neki GPU demo, onda puše kao lud. Nisam se bavio third-party hladnjacima za RX 580, ne smeta me toliko da bih išao tim putem, a inače jesam sklon takvim modovima grafičkih. Zašto?
Jer sam davno na svoju ex NVIDIA 8800GT montirao poptpuno suludo predimenzionirani hladnjak (zatvorio je sve PCI slotove), ali kartica je bila nečujna i to je valjda jedina 8800GT koja se dan danas nije pokvarila - radi 24/365 u serveru kod frenda. Većina ih krepa nakon 6-7 godina jer je original bio "slim" samo za jedan slot s neprikladnim hlađenjem. Dakle, ima smisla i opravdanja to izvesti u nekim slučajevima. Ovo što sada imaju kartice klase RX 580 i slične mi se čini dovoljno i dobro promišljeno, ne znam koliko bi se dobilo većim hladnjakom.
rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice [link]
drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada
Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo
Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj