03.07.2019 | 04:08
Pozdrav,
imam taj model od prvog dana kad se pojavio. Do prije par mjeseci sam mislio ako se pokvari/unisti/izgubim ga, da cu ponovo uzeti isti taj polovni model.
Dvije godine mi je bio glavno racunalo i prvo bez pokretnih dijelova (ne racunam ventilator i tipkovnicu, niti ipad koji sam imao prije). Koristim ga proizvodnju i konzumaciju sadrzaja tako da je pretezno na punjacu, ali je svejedno baterija natukla 590 ciklusa i kaze system information da je vrijeme da ju servisiram. Svejedno drzi jos dovoljno da se npr. pogleda film ili dva, ovisno o kodeku. (Ako je u pitanju microsoft silverlight, 52 minute iscucla bateriju sa 100 na 3 posto - al to je savim druga prica)
Primarni alati koje vrtim su Avid Media Composer, Premiere Pro, DaVinci Resolve, Logic Pro X, Metasynth, Affinity Photo, Affinity Designer i Safari.
Na njemu sam montirao jedan cjelovecernji film i asistirao 3 od kojih su dva bila montirana na identicnim masinama. Naravno, radilo se sa proxi fileovima, ali svejedno, vrlo pouzdana masina za hendlanje velikih projekata. Spajam ga redovito na Dell U2715H i na apple thunderbolt diplay. Preferiram Dell jer je mi se slika cini bolja, a i mat je. Ali Apple Thunderbolt Display stavlja rad na tom laptopu na drugi nivo. Monitor mi je u podrumu (podkuci, jer se to ne moze zvat podrumom), i na njega su spojeni mis i tipkovnica, i monitor daje napajanje (treba ti adapter za magsafe1 u magsafe2) tako da samo priljucis dva kabela i imas super komp sa jednim ili dva ekrana, ovisno kako ga zelis koristit.
Prosli mjesec sam promijenio pastu na cpu, gpu i hladnjacima, ali nisam primijetio nikakvu razliku, sto znaci da je i taj dio bio dobro slozen (sto nije uvijek slucaj sa apple laptopima, ako je vjerovati svemu sto ljudi pisu).
U osobnoj usporedbi sa modelima iz 2019, u mnogim svakodnevnim stvarima, razlika u brzini je neprimjetna. Kod specificnih zadataka (razni video exporti, pogotovo sa h264, h265 kodecima) novi modeli pobjedjuju bez sumnje.
Sto se tice cijene, ne znam da li je dobra. Provjerio sam koliko bi apple dao za trade-in, i cifra je $760usd, sto dodje nesto manje od 5000kn - po tome ispada da bi cijena od 9000kn mogla bit ok.