Arhiviranje slika
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Arhiviranje slika

20.08.2019 | 14:32
Sto koristite za arhiviranje slika? Externe HDDove? Kakve? SSD? Ja sam do sada koristio WD Passport, ali evo ovo mi je vec 3ca serija koja lagano umire? Htio bi neko trajnije, kvalitetnije rjesenje...
20.08.2019 | 14:42
iCloud 2 TB. Pregmio tih tisucu kn godišnje. Meni je to dovoljno prostora za sve moje backupe.
20.08.2019 | 15:06
Ja isto koristim iCloud... 200 GB, zasad dovoljno za moje potrebe.
20.08.2019 | 16:52
Pa ja isto to mislim, zato nisam nikada koristio iCloud za tu svrhu. Nekako mi to nije to, da dam kompletnu kolekciju fotografija nekom Apple-u na izvolte.

Razmisljao sam uzeti kakav SSD - cijena im je dost pala, a trebali bi biti i nesto kvalitetniji od obicnih HDD-a.
20.08.2019 | 17:58
serafin kaže:
Pa ja isto to mislim, zato nisam nikada koristio iCloud za tu svrhu. Nekako mi to nije to, da dam kompletnu kolekciju fotografija nekom Apple-u na izvolte.

Razmisljao sam uzeti kakav SSD - cijena im je dost pala, a trebali bi biti i nesto kvalitetniji od obicnih HDD-a.

Ovdje moramo reci sto nam podrazumijeva riječ sigurnost: (i) potencijalnu opasnost od narusavanje privatnosti ili (ii) opasnost od gubitka podataka. Ovo prvo mi je razumljivije i tu svatko za sebe treba odrediti što mu je prihvatljivo, a što ne. Što se tiće mogućnosti gubitka podataka na iCloudu, tu prije svega vidim korisnika kao najvećeg izvora potencijalnih problema jer iCloud sustav sinkronizira podatke između računala i oblaka, odnosno ne možemo ga promatrati kao udaljeni podatkovni prostor gdje mi određujemo što će biti u lokalu, a što eksterno pohranjeno.
20.08.2019 | 18:00
Ne ne, ja sam ciljao vise na privatnost.
20.08.2019 | 18:03
U smislu pouzdanosti, statistički su najsigurniji 3,5" HDDovi server-grade. Ako je WD, onda je to serija black, ili red pro. Nisam ljubitelj WD-a, ali kod nas je dosta sužena ponuda pa osim njih je drugo teško dobavljivo, a onda i neopravdano skuplje.
20.08.2019 | 18:12
smayoo kaže:
U smislu pouzdanosti, statistički su najsigurniji 3,5" HDDovi server-grade. Ako je WD, onda je to serija black, ili red pro. Nisam ljubitelj WD-a, ali kod nas je dosta sužena ponuda pa osim njih je drugo teško dobavljivo, a onda i neopravdano skuplje.

Da i to mi je jedna od opcija. Pa onda uzet kakvo externo kuciste za njega. Stvar je u tome da imam 3x MBP, tako da ga nemam di ugraditi.
20.08.2019 | 18:12
Mirroring (RAID 0) je OK stvar ali što ćemo u slučaju požara ili sličnih nepogoda. Kada se radi o backupu ja preferiram da se podaci povremeno (ovisno o važnosti naravno) pohrane i negdje na udaljenoj lokaciji. Dakle jedan disk doma, a jedan zaključan negdje drugdje, na pouzdanoj lokaciji.
20.08.2019 | 19:35
serafin kaže:
smayoo kaže:

Da i to mi je jedna od opcija. Pa onda uzet kakvo externo kuciste za njega. Stvar je u tome da imam 3x MBP, tako da ga nemam di ugraditi.

Meni osobno je ovo odlično rješenje:

macupgrade.eu/catalog/dual-drive-dock-tb...67.html#.XVwhUVBS8Sw

ili isto to za novije MacBookove:

macupgrade.eu/catalog/dual-drive-dock-us...51.html#.XVwhe1BS8Sw

odnosno jeftinija verzija (za jedan HDD odjednom):

macupgrade.eu/catalog/newertech-voyager-...07.html#.XVwhklBS8Sw

Ja imam u uredu na stolu Apple Thunderbolt Display i ovaj dual drive dock je zaštekan Thunderbolt 2 kabelom na njega (kao i tipkovnica, miš i dock za iPhone), tako da kad dođem s laptopom, samo se spojim na ATB display i sve mi je prikopčano.
20.08.2019 | 20:03
E pa to je to, ja isto imam Cinemu i ideja je da je taj dock spojen na nju. Djeluje skroz nelose.
  • Daddo
  • Posjetitelj
20.08.2019 | 21:27
Evo mojih 2 kn, možda pomogne.

Kažeš arhiviranje. Arhiviranje (meni) podrazumijeva sadržaj koji ti je bitan za čuvanje, a ne (nužno) i onaj kojem trebaš stalni pristup i kojeg često mijenjaš. Samim time, ni brzina pristupa nije "najbitnija".

U tu svrhu, po meni, optimalno rješenje je nekakav NAS. Ovisno o količini podataka za to ti može biti dosta i jeftini(ji) 2bay model u RAID 1 polju. Naravno, preporuka je Synology.

Dva takva, jedan onsite, jedan offsite , sa implementiranim scenarijem backupa i riješio si problem recoveryja u slučaju katastrofe.

Ovo što smayoo veli, to je super za podatke kojima trebaš brzi pristup i s kojima radiš. Ja bih dodao da eventualno razmisliš o 2.5" kućištu sa TB priključkom i u njega ubaciš nekakav SSD kapaciteta koji ti je dostatan za ugodan rad sa podacima koje stalno koristiš. Ovo smayino je super ali ja ne bi gole diskove "stalno" držao uštekanima u dock.

Sve je stvar tvog budžeta i stvarnih potreba. NAS uređaja ima na ebayu, starijih modela koji će za male novce poslužiti. Diskovi koštaju koliko koštaju.
20.08.2019 | 21:32
Daddo kaže:
Ovo smayino je super ali ja ne bi gole diskove "stalno" držao uštekanima u dock.

Zašto ne? Zbog prašine ili čega drugog? Ako je disk pristojno kvalitetno napravljen, prašina mu ne smeta. Ako nije, onda će ionako prije krepati sam od sebe, opet ne zbog prašine.

Meni u tom docku u jednom slotu uvijek stoji uštekan time machine backup disk, a drugi je uglavnom prazan osim kad uštekam neki disk iz arhive.
  • Daddo
  • Posjetitelj
20.08.2019 | 21:43
TM je drugo, to je backup koji "radiš" svaki put kad spojiš stroj... diskove na kojima je arhiva ja ne bih "gole" imao stalno priključene. Jer, opet, arhiva nije nešto čemu trebaš stalni pristup.

Recimo, ja bih za TM koristio neko jeftino USB 3.0 kućište sa "velikim" izmjenjivim diskom (jer mi nije bitna brzina kojom će se TM backup odraditi i to mogu pričekati). Arhiva na NAS. Podaci s kojima radim na TB SSD.

Kako nemam Cinema display nemam pojma koje sve konektore ima, ali vjerujem da ima jedan USB za TM.
20.08.2019 | 22:00
Cinema ima samo USB 2. Apple Thunderbolt Display ima TB2 i onda ima cijeli dock straga:
- TB za dalje
- FW800
- 4x USB2
- ethernet
  • Daddo
  • Posjetitelj
20.08.2019 | 22:05
u tom slučaju, FW800 kao TM backup ako je bitna brzina? (opet ista priča, FW800 kućište za 3.5" HDD)
20.08.2019 | 22:22
FW800 kućišta, mislim, ima samo još polovnih.
20.08.2019 | 23:33
Arhiviranje slika ili bilo čega osobno također rješavam preko NAS rješenja (sekundarnog). Privatno, redundantno, sigurno.
22.08.2019 | 23:43
Ja osobno koristim ovo. Sandisk Extreme portable SSD 2 TB.
Relativno skupo, ali i opako dobro rjesenje za moje potrebe.
Prilozi:
13.11.2019 | 22:36
marosi kaže:
Mirroring (RAID 0) je OK stvar ali što ćemo u slučaju požara ili sličnih nepogoda. Kada se radi o backupu ja preferiram da se podaci povremeno (ovisno o važnosti naravno) pohrane i negdje na udaljenoj lokaciji. Dakle jedan disk doma, a jedan zaključan negdje drugdje, na pouzdanoj lokaciji.

Mirror je RAID 1, to nije kosa kombinacija...ja imam wd my cloud duo meezni disk i sve cuvam u mirroru na njemu, arhiva
14.11.2019 | 03:45
Kod mene arhive držim na raznim 3.5" diskovima, a backup radi Time Machine na WD 3.5" Red seriju.
14.11.2019 | 12:00
@forcemac, jel se grije taj sandisk? Razmišljao sam uzeti ga pa sam se dvoumio između njega i onog Samsunga T5...

Kod mene se fotke arhiviraju na Synology NAS. JPG fotke direktno s fotića idu u onu mapu koja se dijeli preko DLNA tako da mogu pregledavati s bilo čega (TV npr.). Raw file-ovi su importirani na mac u Capture 1 / Aperture/ Lightroom.
Svi macovi koje imam imaju Time machine backup na NAS.
NAS se backupira na sekundarni Syno nas, a imam i još dva Externa HDD-a koje rotiram za backup kada idem kod staraca u Bj.

Za iPhone fotke imam iCloud 50GB.
14.11.2019 | 15:22
@zoranowsky Nisam siguran koliko tocan mogu biti. Ja ga ponekad drzim satima ukljucenog u laptop, jer sa njega pregledavam i gore imam pohranjene dosta velike video fileove, tako da, zna biti topao, ali da se pretjerano grije, uopce ne, niti imam bilo kakav problem sa njim. Disk je toliko malen i tank, da je to nevjerovatno.
Ima jedna vazna stvar koju sam uocio. Ako se odlucis na kupnju istog, sa njim ces dobiti kratki usb-c kabel, mozda nekih 15-ak cm i ako s njim radis kopiranje velikih fileova, na primjer,kopiras odjednom folder od 500 gb, radi punom snagom i brzinom, tako da za te stvari koristim iskljucivo taj kabel koji sam dobio s njim. U slucaju da samo pregledavam video ili foto fileove, koristim drugi usb-c kabel, konkretno kabel za punjac od Samsung Note 10 Plus od moje supruge. U ovom drugom slucaju, kopiranje ide znatno sporije, ali je zato disk satima hladan kao led.
Tako da po mome laickom misljenju, temperatura samog diska ovisi o "snazi" kabela koji je poveznica izmedju racunala i samog diska.
Konkretno, u mome slucaju, radi se o disku od 2 TB i racunalu Macbook Pro 13, 2019 model.
Ako trebas jos informacija, slobodno se javi.
14.11.2019 | 15:59
Zanimljivo. Ma negdje sam pročitao da se grije pa pitam.
14.11.2019 | 16:01
@zoranowsky Nista sta bi te trebalo zabrinjavati
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 15 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, kupus, Riba, VanjusOS, Anonimci (537)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.91 Seconds

Provided by iJoomla SEO