01.09.2019 | 12:01
forcemac kaže:
Odgovor ne znam, no, ukoliko nije problem, da ne otvaram novu temu,
Ubuduće slobodno otvori novu temu (jer kad ovako uletiš s ne baš sasvim povezanim pitanjem na nečije pitanje koje još nije dobilo odgovor - to se zove hijackanje teme i nije baš OK
). Otvaranje nove teme, barem na Jabučnjaku, ne košta ništa, uopće nije teško (jedan klik, kao i odgovor na temu, samo centimetar više prstom po touchpadu...), a pridonosi bogatstvu tema na Jabučnjaku...
priupitao bih sljedece...
Naime, imam Macbook Pro 13, 2019 i koristim ga cca dva mjeseca. Obzirom da ga nastojim sto je vise moguce drzati na punjacu zbog ocuvanja baterije, je li to ispravno
To je sasvim ispravno za današnje litijske baterije. Prije 15+ godina koristile su se punjive baterije na bazi nikla koje su imale drugačiju kemijsku i fizikalnu narav pa ih je trebalo prazniti do kraja i puniti do kraja da bi im se maksimizirao životni vijek. Za današnje baterije treba raditi ovako kao ti. Ako bi laptop baš baš cijelo vrijeme bio spojen na punjač, onda je dobro jednom-dvaput u mjesec dana skinuti ga s punjača i pustiti da radi sat-dva na bateriji.
i ako nije, kada baterija oslabi, koliko ce me zadovoljstvo zamjene baterije kostati u Apple servisu.
Mislim da nitko normalan ne mijenja bateriju na MacBooku/Air/Pro u ovlaštenom Apple servisu. U slučaju tvog modela, to znači zamjenu cijelog gornjeg kućišta, skupa s tipkovnicom. Model je još jako nov pa se još ne nudi zamjenska baterija i pribor za odljepljivanje od kućišta (za takvu zamjenu potrebna je ipak neka veća vještina i iskustvo pa, kad dođe vrijeme, za to nađi nekog "neslužbenog" servisera).
U posljednje vrijeme dosta sam u bolnici i za kracenje vremena znam zaigrati Euro Track Simulator 2 na njemu. Tada ventilatori obicno rade na maksimumu i to me najvise brine da tada dok rade, naj vise steti bateriji.
Ne šteti to bateriji. Naravno da se ona u takvom režimu brže prazni, ali baterija tome i služi. Računaj da svaka baterija mora moći ostvariti životni vijek od barem 1000 potpunih pražnjenja i 1000 potpunih punjenja. Uz prosječno korištenje, to ti je 7-8 godina. Uživaj.
Važnije je da paziš na nešto drugo - ako koristiš laptop dok si u krevetu, pogotovo ako radiš nešto tako zahtjevnije da su ventilatori na max, vodi računa da ga ne držiš na pokrivaču ili madracu, ili čemu drugom mekanom, od tkanine, jer mu jako oslabljuješ sposobnost hlađenja i on pri ventilaciji usisava jako puno (100x više) prašine koja se nataloži unutra i trajno oslabljuje sposobnost hlađenja, i nakon dovoljno vremena dovodi do kvara.
Uzmi nešto ravno i kruto. Na primjer - poslužavnik, neku veliku knjigu, ili tako nešto, to stavi na krilo i onda laptop na to.
Hvala i lijepi vam pozdrav iz Kirchheimbolandena
Nema na čemu, lijepi pozdrav i tebi, idem sad vježbati kako se izgovara ime tog mjesta. Kirš... ne... Kirh... ne... Kirhajm... e, jbt...