06.09.2019 | 15:12
svemir kaže:
Nema potrebe za ljutnjom. Ima nas koji po formumima pišemo i čitamo samo i jedino kada nešto trebamo i stoga se ispričavam na lošem odgovoru, krivoj temi i što sve još ne...uglavnom, nije bilo loše namjere.
Ne ljuti se smayoo, samo mu nije jasno zašto si napravio istu grešku kao i osoba prije tebe, iako si, pročitavši odgovore u temi, mogao jasno shvatiti da se to ne radi (jer je i njega smayoo upozorio).
Da malo karikiram, ovo tvoje objašnjenje je otprilike kao da se voziš cestom, i vidiš ispred sebe da je policajac zaustavio lika koji je prošao kroz crveno svjetlo na semaforu, i onda i ti isto prođeš kroz crveno, a kad te policajac zaustavi i pita zašto si to napravio, ti mu odgovoriš:"Pa eto, ne vozim baš često pa ne znam da treba stati na crveno svjetlo na semaforu, a žuri mi se pa sam zato prošao kroz crveno. I zašto se sad toliko ljutite zbog toga?"
Kasnije u još nekoliko navrata, kada su predavanja sponzorirana firme su tražile PPT tako da mogu pravdati honorar...a export u PDF ne žele (o tome kako sam u više slučajeva vidio svoja predavanja u tuđim kompjuterima i na drugim kongresima neću pisati
Organizator kongresa bi trebao biti svjestan da su PowerPoint prezentacije autorsko djelo njihovih vlasnika, i trebao bi od domaćina kongresa (ili eventualno vanjske firme angažirane za potrebe kongresa) tražiti pismenu potvrdu da niti jedna prezentacija koje bude pokrenuta sa njihovih računala neće biti neovlašteno kopirana (tj. ukradena).
Na žalost, kod nas čak i neki organizatori pokušavaju neovlašteno doći u posjed prezentacija koje održavaju sudionici na kongresima koje oni organiziraju. Takve osobe ljubazno zamolim da prezentaciju zatraže od njihovih vlasnika, jer ja nisam ovlašten za kopiranje tuđih prezentacija, i po završetku kongresa sve prezentacije brišem sa kompjutera firme u kojoj radim.
Inače, PDF baš i nije format predviđen za držanje prezentacija (mada ga neki ipak koriste za tu svrhu).
Radilo se o HDMI projektoru. No na desku je bila neka HDMI "kutija" s 4 ulaza pa si mogao priključiti svoj laptop na HDMI preko toga, a sam projektor nisi mogao ni dohvatiti (velika sala u hotelu, projektor ugrađen ne sjećam se više gdje, a ulazi su kao što sam napisao na desku zajedno s njihovim službenim (hotelskim) laptopom...)
Ta HDMI "kutija" ja ustvari HDMI switcher, koji omogućava slanje do četiri različita HDMI izlaza na jedan ulaz (koji je spojen na projektor). Takva oprema je zgodna stvar, ali zna praviti probleme kada se radi o rezolucijama i frekvencijama koje su izvan nekog standarda koje ta oprema podržava.
Recimo, u firmi gdje ja radim, imamo nešto slično, s tim da se laptop korisnika može spojiti na 'kutijicu' preko VGA, HDMI, DVI ili DisplayPort-a, a zatim se video signal konvertira i prenosi putem ethernet kabela do projektora u kojemu se opet pretvara u video signal ulazi u projektor preko HDMI priključka (između svega toga je još jedan komad hardvera, ali nećemo sad u detalje).
Jedini slučajevi kod kojih smo imali problem, su bili onda kada su nam dolazili ljudi sa Apple kompjuterima, pogotovo novije generacije sa Retina rezolucijama, i sa novijim ultrabook-ovima sa mini verzijama konektora.
Točan uzrok problema na znam, ali stvar je najvjerojatnije u različitim frekvencijama koje koristi Apple (ili adapteri za konverziju različitih vrsta priključaka, u slučaju ultrabook-ova).
U ovakvim slučajevima, jedino rješenje je Video Scaler, tj. uređaj koji može pretvoriti bilo koju rezoluciju u bilo koju drugu, a to košta i to uglavnom imaju samo firme specijalizirane za izvođenje kongresa.
smayoo kaže:
Vjerujem da tu mnogi imaju problema dobiti sliku sa svog laptopa, a ne samo ti s Macom.
Iako jesam imao osobnih iskustava koji kažu da se znaju dogoditi problemi, ne bih se složio sa ovom tvrdnjom, jer u pravilu, tj. u većini slučajeva, HDMI switcheri (i HDMI splitter-i u slučaju kad jedan ulaz treba podijeliti na više izlaza) rade bez problema.