05.01.2021 | 20:37
Meni se rijetko smrzavo - ako je "muško smrzavanje" apple screen of death. Prije otprilike pola godine mašina je počela da se vuče, simo tamo se illustrator srušio, onda su se počeli čudni artefakti pojavljivati u acrobatu... sve mi je ličilo na krepavanje grafe. I svi ti problemi su bili sve gori i gori te sve češći... Na kraju je overprint preview u illustratoru ostavio jednostavno bijelo polje, ni preklapanje među wireframe i normalnim prikazom nije riješilo ničega - ostalo mi samo da stisnem save i restartam app. Nakon sistematične pretrage - ram test, boot kao drugi korisnik itd. nisam došao do nikakvih zaključaka. Onda - sasvim slučajno - vidim, da mi komp vidi samo 48GB rama (od 64), slot 1 je "prazan". Izvadim taj dimm, priključim sve natrag, restartam komp i sve radi. Nikakvih poteškoća ni griješaka pri prikazu, mašina je živnula... To što me je najviše iznenadilo, da je ram test (memtest bootable usb) prošao bez griješaka! Tada sem bio uvjeren, da je problem u grafi... ali - hvala bogu - očito je bio u ramu.
Zanimljivo, ostale aplikacije (ID, PS, LW i sve ono svakodnevno: mail, itunes, iwork) radile su bez problema. Zato sam otprve dopušćao i mogućnost, da je uzrok možda i u starosti instalacije - više od dvije godine maltretiranja, install, uninstall sveg mogućeg... preko ovih praznika sam konačno našao vrijeme za format i clean install svega.
---- edit ----
Evo, ima par dana od friške instalacije svega i sve radi bp. Sjeća li se neko vremena, kad je clean-install značio i nekoliko dana (tjedana, čak) rušenja aplikacija, bombice su pucale po cijelom studiu, dizajneri su vikali non stop, a mi, koji smo se brinuli o računalima, potrčkavali smo gore dole? Mislim, da je tad moja radna mašina bila MDD G4.