Folder sa blinkajućim upitnikom
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Folder sa blinkajućim upitnikom

21.10.2019 | 14:14
Pozdrav ekipa,

Tražio sam po forumu teme vezano uz ovo, našao sam jednu, no prije 9 godina.

Imam macbook pro 13, mid 2014 sa retinom, 256 GB. Nakon 4 godine korištenja, pojavio mi se neki dan blinkajući folder sa upitnikom. Ugasim ga, pa ga ponovo upalim i odmah pritisnem ALT, da mi pokaže diskove, i vidim disk sa instalacijom os-a, odaberem ga i normalno mi pokrene sustav.

Problem je što mi se to sad skoro stalno dešava, čim ga pokrenem, svaki puta blinkajući upitnik.

Jel netko imao iskustva? Kako ste riješili? Zvao sam u 2 servisa, kažu treba vidjeti, ali vrlo vjerojatno nova memorija treba..cijena prava sitnica, od 2500 kuna na više .

Rado bi izbjegao ako je ikako moguće to, no ako treba..šta sad.

Hvala
21.10.2019 | 14:29
Ja mislim da je to disk u pitanju, ali neka to potvrdi netko stručniji od mene, mislim da nije do memorije..
21.10.2019 | 14:43
Vjerojatno ti u MacOS-u nije podešeno otkud da boota.

Provjeri ovo:

From the Apple menu choose System Preferences.
Click the Startup Disk icon in System Preferences, or choose View > Startup Disk.
Select your startup disk from the list of available volumes.
21.10.2019 | 15:09
Da. Iz nekog razloga Mac više ne traži default boot tamo gdje on jest, nego na nekoj drugoj particiji. Napravi ovo što je Energyman napisao i ne bi trebalo više biti problema.
Ne znam koji su to servisi koje si zvao, ali - ili im nisi baš znao objasniti u čemu je problem, ili oni imaju jako malo (ako išta) iskustva s Macovima.
21.10.2019 | 17:59
Podešeno je tako, sad sam baš provjerio. Ne znam ni sam šta više pokušati
Screenshot2019-10-21at16.57.18.png
21.10.2019 | 18:01
Vjerojatno je u disku problem, polako odlazi na vjecna lovista. Sreca u nesreci je da ga mozes promijeniti i sam

www.ifixit.com/Guide/MacBook+Pro+13-Inch...SD+Replacement/27849
21.10.2019 | 18:10
Ma to sam i ja nešto čitao po nekim stranim forumima, kao da dođe do kratkog spoja nekog na disku, i da je to to. Okvirna cijena diska? To bi se čak i dalo naći na njuškalu ili ebayu pretpostavljam za jeftinije novce.
21.10.2019 | 18:36
mlcorak kaže:
Ma to sam i ja nešto čitao po nekim stranim forumima, kao da dođe do kratkog spoja nekog na disku, i da je to to. Okvirna cijena diska? To bi se čak i dalo naći na njuškalu ili ebayu pretpostavljam za jeftinije novce.

www.owcshop.eu/catalog/index.php/macbook...ra-c-124_255_330_385

Ovi sigurno rade, nisu jeftini doduse. Vidi i na ebayu.
21.10.2019 | 19:10
A pokušati repair diska prije hardverskih zahvata? Možda je samo guid tablica smrdana
21.10.2019 | 19:30
Ako misliš u Disk Utility pa na First Aid, to sam već odradio. Nije pomoglo nažalost
21.10.2019 | 19:45
A da mozda odvojis samo dvadesetak eura vise i uzmes seriju Pro X2 umjesto serije N? Duplo su brzi, a limitirana garancija je dvije godine duza. Iskoristi ovo sto ti se dogodilo i ako vec mijenjas ssd pocasti se sa barem duplo vecim kapacitetom.
21.10.2019 | 19:51
Pa vidi, prodajem macbook taj svoj, uzeo bi novi, pa sam mislio isti staviti kakav je i bio. Misliš da bi mogao dobiti više za njega tako?
21.10.2019 | 19:57
mlcorak kaže:
Pa vidi, prodajem macbook taj svoj, uzeo bi novi, pa sam mislio isti staviti kakav je i bio. Misliš da bi mogao dobiti više za njega tako?

To ne znam, nikada nisam prodavao svoju opremu. Kod kupovine novih uređaja redovito nađem primjenu starim ili ih poklanjam. Disk od 480 Gb je samo sedamdesetak eura skuplji od njegovog duplo manjeg brata. Osobno bi uvijek pristao na takav upgrade.
21.10.2019 | 20:05
Kužim, razmislit ću pa ću vidjeti šta i kako

Hvala svakako na savjetu
21.10.2019 | 20:15
Ja bi osobno naravno prije same zamjene ssd-a prvo isključio sve eventualne programske razloge ovog stanja u kojem ti se racunalo nalazi. Ovdje jos nije detektirano da je problem 100% u ssd-u.
21.10.2019 | 20:18
Sve što sam našao na netu, sam isprobao. Nije pomoglo nažalost. Jedino razmišljam još otići u neki servis da mi oni možda to potvrde, a onda ću sam to sve zamijeniti.
22.10.2019 | 01:46
U ovom slučaju servis lupeta, kakva crna "memorija", nikada se ne dobije takva greška radi neispravnog RAM-a.

Napravi Time Machine backup cijelog stroja, digni ga s bootabilnog USB-a ili s tog eksternog diska na kojem je Time Machine (obično MacOS gore stavi i bootabilni dio) i onda zaderi interni disk, možeš s jednostrukim zeroingom da isključiš mogućnost da je u disku problem. Vrati sve nazad.
22.10.2019 | 12:57
RAM je zalemljen na tom modelu, pa se nadam da ti je serviser mislio na storage...

ako ces laptop prodavati, potrazi neki polovni apple disk po oglasima...

ako ces si zadrzati, onda ti je bolja varijanta uzeti "redovni" NVMe i adapter jer je razlika u cijeni primjetna
isto tako racunaj da taj model ima problema sa hibernacijom ako nemas originalni disk.... nevezano da li koristis sa adapterom ili neku skupu OWC verziju

ako ti se da citati, ovdje ti sve pise ...
forums.macrumors.com/threads/upgrading-2...to-m-2-nvme.2034976/
22.10.2019 | 13:35
Ma ide na prodaju da. Uzimam neki novi, pa samo da ga dovedem u stanje da radi, pa ćemo dalje vidjeti. Iako otkako sam prije dan i pol napravio ovo šta je energyman napisao, nije mi se pojavila greška. Pričekat ću još par dana, ako ništa, kupujem novi i to je to. Žao mi prodati nekome neispravan laptop
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 14 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Riba, VanjusOS, Yonkis, Anonimci (670)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO