23.11.2019 | 11:52
Ne radim tvoj posao pa ne znam što ti sve treba? Neki jabučari - web developeri su ovdje prije koju godinu pisali kako im treba vrtiti puno virtualki istovremeno, radi testiranja. Ne znam je li tvoj workflow takav?
Ja sam elektro projektant. Maksimalni zahtjevi koje ja imam su - AutoCAD, istovremeno ArchiCAD viewer (koji je zahtjevniji od AutoCADa) i windows virtualka sa softverom za tropolne elektro sheme. Uz to uvijek radi Mail, Firefox i Libre Office, Preview (za PDF dokumente) i još neke sitne aplikacije (bilješke, Dropbox...)
To sve što sam nabrojao radi uredno, glatko i brzo na MacBookPro 15" 2015 (tzv. MacBookPro11,5) sa 16GB RAM, 500 GB SSD i AMD Radeon M9 R370X sa 2GB VRAM (ima i onu drugu, onboard Intel grafiku, koja je u funkciji kad radim na bateriji, a u mom slučaju to je uglavnom samo na gradilištima, na sastancima kad mi jedino treba LibreOffice.
Da ti sad ne izvlačim (jer ni ne znam) koji je to procesor i štojaznam što, imaš na www stranicu everymac.com gdje možeš vidjeti specke od bilo kojeg Mac-a, prema ModelIdentifier oznaci (to ti je ovo MacBookPro11,5) ili godištu, ili model number (Axxxx), itd.
Uglavnom, taj moj MBP je bio relativno skuplji (od osnovnog modela) BTO (build to order) s tom dodatnom grafuljom i više RAM-a, ja sam ga kupio polovnog pred godinu i pol cca, za nekih 1000 EUR iz Njemačke, ako se dobro sjećam (cijene). Kako si rekao da novca za najnoviji Mac nemaš (nemam ni ja - moj razlog je supruga, a tvoj?
), moj ti je savjet da ništa MLAĐE od ovog mog modela ni ne gledaš (dakle, zaobiđi naširoko bilo što do 2016 do 2018, jer imaju raznih problema, s pregrijavanjem, CPU throttlingom, a osobito s lošim mehanizmom tipaka, što ti je, kao developeru, vjerujem, jako bitno).
Inače, moj sin koristi moj stari MBP 15" Mid 2012 non-retina (MacBookPro9,1), dakle zadnji modularno građeni MBP, na kojem se još jednostavno mijenja RAM, a SSD ide na SATA bus. I taj isto ima 16GB RAM, 500 GB SSD i Nvidia GeForce 650M grafulju (uz neku integriranu Intel kuruzu), i on isto prima zadnju verziju OS-a (kao i ovaj kojeg sad koristim), i na njemu mi je sve što radim radilo glatko i brzo (možda je malo zapinjao s AutoCADom kad je istovremeno bila windows virtualka aktivna, jer sam wirtualki fiksno dao jednu CPU jezgru). U biti sam sebi kupio noviji MBP jer je sinu trebao ovaj moj stari, jer je on svog starog (mog prastarog) MBP 15" late 2008 upokojio odmjerenim (ali nehotičnim) udarcem o pod
pa se jednostavno nije isplatilo mijenjati puknuti ekran *i* puknutu matičnu ploču.
Hoću reći - meni bi za moj posao, da nije bilo ovog događaja, moj 7 godina stari Mid 2012 sasvim valjao i ne bi ga još pomislio mijenjati, a i sinu bi njegov 11 godina stari late 2008 za njegove aktivnosti valjao, da ga nije razbio.
Tako da - pretpostavljam da bi i tebi.
Vodi računa da kod Macova, kao i kod vina, postoje bolje i lošije godine.
Moderator sam ovdje više od 10 godina i imam neku približnu "statistiku" u glavi koliko su se ljudi na koji od modela žalili. Po toj mojoj procjeni (a vjerujem da će se mnogi složiti), za MBP su najbolje godine late 2008 (ali to je već jako staro), mid 2012 (ali ne retina, nego unibody non-retina) i 2015. Ovaj sada model 2019 ima sve izglede da valja, ali ja ću se osobno strpiti barem još 2 godine dok donesem konačni sud o tome.
Inače, ako ti ne treba prijenosnik (spominješ da sada radiš na stolnom stroju), razmisli o Miniju. Miniji se neusporedivo manje kvare od prijenosnika ili iMacova, a isto ih možeš solidno "napumpati". Moja supruga radi na Miniju 2012 (to je zadnji dogradivi model) sa 16GB RAM i (ne sjećam se koliko velikim) SSDom, na 27" LG monitoru. Ima Intel integriranu grafiku, ali njoj to nije limitirajući faktor.
Isto, ako sada imaš kantu pod stolom, možda bi ti odgovarao i stari (jako stari
) Mac Pro...